Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Iubim brandurile în care ne regăsim. O poveste despre responsabilitate, cu aromă de cafea

Maria lucrează într-o multinațională în București. Înainte de a pleca spre job, are un adevărat ritual. Fiecare dimineață o începe pregătindu-și o cafea la aparatul Nespresso. Îi place să își savureze sortimentul preferat, Roma sau Vanilio, sub forma de espresso, sau își prepară rapid un cappuccino cu unul dintre sortimentele Nespresso Barista Creations. Pentru că durează maximum 5 minute.

Capsulele utilizate le reciclează. Le adună în niște săculeți, care sunt la rândul lor reciclabili, și pe care îi comandă gratuit odată cu capsulele de cafea. 130 capsule intră într-un astfel de săculeț pentru reciclarea capsulelor utilizate, iar atunci când s-a umplut, îl închide și îl așază în portbagaj.


Una dintre colegele de la muncă i-a spus zâmbind, atunci când a văzut la Maria în autoturism două săculețe cu capsule utilizate: „Crezi tu că salvezi planeta, reciclând câteva capsule?”. Maria a zâmbit, ea știe că da. Pentru că, deși sunt lucruri mărunte, schimbarea se petrece atunci când fiecare va face astfel de eforturi foarte mici: să recicleze hârtia, să recicleze baterii sau chiar ceva la care poate până acum nu s-a gândit – capsulele de cafea Nespresso.

Cam la două săptămâni, Maria duce punguțele cu capsule utilizate la Boutique Nespresso din Calea Dorobanți, nr 210. De altfel, toate punctele de vânzare Nespresso din București preiau capsulele de cafea utilizate, adică inclusiv Nespresso Boutique din Băneasa Shopping City, Nespresso Pop-Up Boutique din AFI Cotroceni și Nespresso Pop-Up Boutique din Promenada (cel din urmă fiind provizoriu, deschis până la data de 19 mai).

Când nu are timp, Maria apelează la varianta mai simplă, disponibilă pentru clienții din toată țara. În momentul în care efectuează - online sau prin telefon - comanda de cafea, bifează opțiunea Preluare capsule reciclabile în coșul de cumpărături. Astfel curierul preia săculețele sigilate cu capsulele folosite în momentul livrării comenzii de cafea. Totul gratuit.

Programul de reciclare face parte din ADN-ul brandului Nespresso. Compania a introdus, treptat, în țările în care este prezentă, propria infrastructură de colectare și reciclare a capsulelor de cafea pe care le comercializează și și-a propus ca, până în 2020, să asigure colectarea întregului volum de capsule puse pe piață, în toate țările în care activează. Admirabil este și faptul că Nespresso implementează în toate țările în care este prezent propria infrastructură de reciclare, de la echipamentul de reciclare (mașinăria efectivă care separă zațul de aluminiu) până la punctele de colectare. 

Nespresso a ales aluminiul datorită calității sale de a fi reciclat în proporție de 100%, la infinit. Acest material nu își pierde proprietățile atunci când este reciclat, putând să fie reutilizat, iar pentru reciclarea aluminiului este nevoie de până la 95% mai puțină energie decât pentru a produce metale primare.

De asemenea, Nespresso a ales aluminiul pentru realizarea capsulelor sale, deoarece acest metal ușor păstrează intacte aromele și prospețimea cafelei. Odată prăjită și măcinată, cafeaua Nespresso este imediat sigilată ermetic în interiorul capsulei din aluminiu, fiind ferită de umezeală și de acțiunea oxidativă a luminii şi a aerului.

Și încă ceva despre reciclarea capsulelor utilizate de cafea. Nu este nevoie să fie golite/spălate înainte de a fi predate, deoarece capsulele colectate sunt procesate în vederea separării zațului de cafea de capsula de aluminiu. Ce se întămplă apoi?

  • Folia de aluminiu este transferată către un procesator de deșeuri metalice, unde va fi topită si transformată în materie primă.
  • Cafeaua este folosită la obținerea compostului utilizat pentru fertilizarea solului sau pot fi transformată și în sursă de energie.

Întregul proces este supervizat în mod direct. Nu există niciun risc ca vreuna dintre capsulele pe care clienții le aduc pentru a fi reciclate să ajungă la groapa de gunoi sau să fie incinerate.


Nespresso a început programul de reciclare în Elveția, în 1991 - la puțin timp după lansarea primelor sortimente de cafea, în 1986 -, iar în prezent există programe de reciclare Nespresso în 40 de țări și peste 14.000 de puncte de colectare în toată lumea.

Cafeaua Nespresso ambalată în capsule din aluminiu este o soluție ecologică și prietenoasă cu mediul, în comparatie cu alte metode de a prepara cafeaua: în comparație cu prepararea cafelei la filtru, espressoarele Nespresso utilizează sistemul single-serve, prevenind astfel risipa, și folosesc mai puțină energie și resurse, deoarece elementele necesare pentru prepararea cafelei sunt atent calculate.

Și-ar mai fi o veste bună: până la data de 20 mai puteți alege sortimentele preferate de cafea CADOU, din cele 28 de sortimente Nespresso, la espressorul preferat, cu sau fără sistem de spumare a laptelui pentru rețete de cafea cu lapte, și cu livrare gratuită. Detalii aici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cine s-a gasit sa vorbeasca de responsabilitate... dar fata de cultivatori ?
    Cine poate sa traiasca azi cu 90$ pe luna cat primeste un culegator?
    Oare cum ajunge sa coste ceasca 1$, cand aceasi suma o primesc cultivatorii pe 1 kg de cafea verde ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult