Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Tu cum te comporți în situațiile de stres? Iată câteva sfaturi de la psiholog pentru siguranța familiei

Părinții sunt responsabili pentru securitatea copiilor

Dincolo de toate măsurile pe care un părinte le ia pentru siguranța și dezvoltarea unui copil, este deosebit de important, din punct de vedere psihologic, ca o familie să dispună de plase de siguranță care pot oferi confort în cazul unor incidente.

Siguranța psihologică, siguranța interioară a unei persoane, este la fel de importantă ca și siguranța fizică a unui individ, sunt de părere psihologii care cred că în multe familii părinții nu au mecanismele pentru a pune la punct măsuri de siguranță interioară.

„Siguranța este esențială pentru noi toți. Aceasta reduce semnificativ nivelul de stres, trăirile de anxietate și uneori chiar impactul crizelor inevitabile ale vieții. Este adevărat și că, în cele mai multe familii din România, părinții nu știu cum să construiască această siguranță psihologică pentru că și ei, la rândul lor, au crescut în familii în care nu exista o astfel de bază de protecție”, spune psihologul clinician Gyorgy Gaspar.

Însă, în opinia lui, prin deschidere și curiozitate, orice părinte poate schimba lucrurile, dacă pleacă de la a-și asuma faptul că nimeni nu este perfect. Astfel va găsi curajul necesar pentru a crește, lăsând în urmă poverile existențiale.

„Să ducem mai departe din zestrea psihologică, cu care am venit de acasă, doar ceea ce este sănătos și să renunțăm la poveri și greutăți existențiale”, este îndemnul specialistului clinician.

O alegere înțeleaptă

Pe de altă parte, pregătirea unui plan de siguranță este întotdeauna o alegere înțeleaptă. În cazul unui incident, părinții care dispun de sume de bani securizate sau au un plan de asigurare beneficiază de un plus de liniște și siguranță. Psihologii spun că în situații de stres major adulții se comportă neașteptat pentru ei înșiși, dar și pentru familii.

„Cu mintea limpede putem analiza mult mai bine o situație de viață, în comparație cu momentele în care frica, anxietatea și panica pun stăpânire asupra noastră. În situații nestresante cei mai mulți adulți sunt flexibili, în situații de stres major noi devenim fie haotici, fie extrem de rigizi. Aceasta este natura umană, nu este nimeni de condamnat. Dar, este bine de știut că putem evita aceste extreme dacă ne cunoaștem suficient de bine și dacă facem alegeri înțelepte”, continuă psihologul clinician Gyorgy Gaspar.

O parte dintre cei care și-ar putea permite să își creeze plase de siguranță întârzie în a lua decizii în această direcție. O explicație ar fi aceea că adulții care au crescut în familii unde nu se obișnuia să se pună bani deoparte acceptă mai greu introducerea acestui obicei, este de părere specialistul, care dă exemplu chiar familia sa.

„La noi în familie, partenera mea a introdus obiceiul economiilor financiare – în fiecare lună punem o parte din venit într-un cont de economii, iar un procentaj ajunge chiar la asigurările în caz de boală sau accidente. Lucru extrem de înțelept. Însă, extrem de dificil la început pentru mine. Eu crescând într-o familie în care nu a existat un astfel de obicei sănătos și nici inteligența financiară nu a era punctul forte al familiei”, afirmă psihologul clinician, care adaugă că i-a luat ceva timp până să ajungă la o asemenea concluzie.

„Mi-a luat ceva timp să înțeleg de ce mă irita ideea de economii și mai important să-mi permit să fac ceva diferit față de părinții mei. Să îmi dezvolt un nou comportament, care va fi benefic familiei mele în prezent, dar care este și o moștenire relațională optimă pentru generațiile viitoare”, a punctat Gyorgy Gaspar.

România asigurată este un proiect editorial de informare și educare despre acoperirea riscurilor și beneficiile protecției financiare, realizat de Republica.ro și susținut de compania Metropolitan Life, parte a MetLife Inc., una dintre cele mai mari companii de asigurări de viață din lume. Înființată în 1868, MetLife are, la nivel global, 100 de milioane de clienți în aproape 50 de țări. În România, Metropolitan Life activează de mai bine de 18 ani și are peste 2 milioane de clienți.   

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dr. Cristian Gabriel

De-a lungul carierei sale, medicul primar cardiolog Cristian Gabriel a avut grijă de mii și mii de inimi, dintre care pe unele le-a ascultat în cabinet, iar pe altele le-a văzut bătând în sala de operații. Pentru ca chirurgul să le poată repara, a trebuit să le oprească. Apoi să le repornească. Atunci și inima lui stătea pentru o secundă.

Citește mai mult

Lansare Alt Viitor

Pe un traseu de linii roșii, galbene și albastre, câțiva roboței, ceva mai mari decât o monedă de 50 de bani, se mișcă la stânga, la dreapta, ori înainte după cum le dictează codul scris cu câteva minute înainte. Copiii îi iubesc pe micii roboți, care le deschid drumul spre programare.

Citește mai mult

Gabriela Firea, pe Arena Națională

În această seară, Gabriela Firea, această Elena Udrea a PSD-ului, sora de tupeu, ambiție și sete de parvenire a ilustrei refugiate în Costa Rica, și-a primit porția de papară din partea mulțimii. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult

Simona Halep pe Arena Națională

Dna primăreasă Firea posedă o nerușinare cu totul specială, mare cât Arena Națională – dacă o scuipi în față, zbiară că au pus furtunul pe ea inși plătiți de Soros.

Citește mai mult