Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cum funcționează sistemul „luptă-fugă-îngheț” în copilărie și cum lăsăm cât mai puțin din amprenta noastră psihologică copiilor noștri

La fel ca adulții, copiii au și ei propriile mecanisme biologice de apărare. Psihologii susțin că în creierul unui copil există sistemul auto-protectiv numit „luptă-fugă-îngheț”, care se activează, în special, atunci când apare o amenințare care pune în pericol viața copilului sau a celor dragi lui. 

„În mod cert, copilul va reacționa instinctiv la pericolele fizice, concrete, și mai puțin la cele psihologice sau care țin de posibilele riscuri în viață. În primii ani ai copilului este înțelept să modificăm mediul înconjurător și să adaptăm contextul de viață al acestuia – mai exact, în loc să repetăm obsesiv «Nu ai voie cu tacâmurile!» să ne asigurăm că acestea nu sunt la îndemâna copilului”, a explicat pentru Republica.ro psihologul clinician Gyorgy Gaspar. 

În loc să limiteze accesul copilului la tot ceea ce ține de mediul înconjurător, părinții sunt sfătuiți să aibă un plan prin care pot să-i ajute pe copii în situații dificile, cum pot fi cele de accident sau de boală.

Părinții care doresc să îi ofere copilului un cadru în care riscurile față de pericole să fie cât mai reduse se pot gândi în perspectivă cum să asigure banii necesari pentru a răspunde nevoilor de bază, să aibă o protecție medicală și, mai nou chiar una psihologică.

„Flexibilitatea și prezența conștientă a părintelui sunt esențiale”

În primii ani de viață, dorința de explorare a copilului este foarte crescută, curiozitatea este prezentă la fiecare pas, iar răspunsul părintelui este extrem de important. Psihologul clinician Gyorgy Gaspar este de părere că adulții trebuie să găsească un echilibru între tentația de a-l proteja pe copil la fiecare pas și ignorarea eventualelor riscuri.

„Dacă-l protejăm la fiecare pas riscăm să-l transformăm într-un copil cu nivel exagerat de anxietate și vigilență. Flexibilitatea și prezența conștientă a părintelui sunt esențiale. Adultul poate alege, din nou și din nou, să răspundă așa cum este cel mai bine pentru copil, desigur, doar dacă părintele deține informația corectă”, continuă Gyorgy Gaspar.

„Frica este o emoție cu care ne naștem. Aceasta face parte din cadoul pe care-l primim de la “mama Natură”. Este una dintre emoțiile umane de bază, doar că noi oamenii simțim frică în situații variate. Spre exemplu, un copil nu se naște cu informația că plita electrică pornită este periculoasă, aici este rolul adultului să-i transmită această informație celui mic. Însă, dacă un copil s-a rănit din cauza faptului că a pus mânuța pe plită, creierul lui va învăța să asocieze acest obiect din casă cu noțiunea de pericol și în viitor frica va funcționa ca un gardian psihologic pentru a-l ține pe cel mic departe de plită”, explică psihologul, care spune că există două tipuri de învățare, învățarea scurtă - prin experiență directă, care uneori doare - și învățarea lungă, prin transmitere de informații.

„Amprenta psihologică a părinților noștri o purtăm în suflete”

Din dorința de a face bine, părinții fac ceea ce știu și ceea ce cred că este înțelept, însă aici deschiderea față de informație este esențială, atrag atenția psihologii. În prezent părinții au acces la o serie de informații în domeniul parenting-ului, iar responsabilitatea fiecărui părinte este să își permită să descopere acele informații de care familia sa are nevoie.

„În esență, în parenting nu este vorba despre copil, așa cum nu este vorba nici despre părinte, este vorba despre relațiile dintre adulți și copii, și despre tiparele de interacțiune care se formează între aceștia”, explică psihologul.

În opinia lui, în cazul în care copiii - care se nasc cu o mare sete de cunoaștere, de descoperire și acumulare de informații - se simt suficient de curajoși vor face mari progrese în viață. Realitatea arată însă, spune Gyorgy Gaspar, că majoritatea dintre noi ieșim din casa în care am copilărit cu multe sechele, iar amprenta psihologică a părinților o purtăm în suflete.

România asigurată este un proiect editorial de informare și educare despre acoperirea riscurilor și beneficiile protecției financiare, realizat de Republica.ro și susținut de compania Metropolitan Life, parte a MetLife Inc., una dintre cele mai mari companii de asigurări de viață din lume. Înființată în 1868, MetLife are, la nivel global, 100 de milioane de clienți în aproape 50 de țări. În România, Metropolitan Life activează de mai bine de 18 ani și are peste 2 milioane de clienți. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Utile si documentate articolele citite din Republica.ro.Am descoperit navigînd pe net.; ma bucur sa adaug la experienta mea de viata si altele care ma vor ajuta in educația celor doi copii ai mei.
  • Like 0
 • Excelent articol, insa pentru a avea ecou e necesar ca parintii sa aiba deschiderea necesara de spirit, nu sa creada ca ei stiu tot mai bine
  • Like 0
 • check icon
  Oare cine o fi apãrut primul pe pãmânt: psihologul sau copilul?
  • Like 1
  • @
   Părinții copilului, cu calități și defecte care i-au transformat în psihologi avant la letre!!!
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   check icon
   "Lettre", dacã tot sunteti " francofoanã" cu shtaif!
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult