Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Cum funcționează sistemul „luptă-fugă-îngheț” în copilărie și cum lăsăm cât mai puțin din amprenta noastră psihologică copiilor noștri

La fel ca adulții, copiii au și ei propriile mecanisme biologice de apărare. Psihologii susțin că în creierul unui copil există sistemul auto-protectiv numit „luptă-fugă-îngheț”, care se activează, în special, atunci când apare o amenințare care pune în pericol viața copilului sau a celor dragi lui. 

„În mod cert, copilul va reacționa instinctiv la pericolele fizice, concrete, și mai puțin la cele psihologice sau care țin de posibilele riscuri în viață. În primii ani ai copilului este înțelept să modificăm mediul înconjurător și să adaptăm contextul de viață al acestuia – mai exact, în loc să repetăm obsesiv «Nu ai voie cu tacâmurile!» să ne asigurăm că acestea nu sunt la îndemâna copilului”, a explicat pentru Republica.ro psihologul clinician Gyorgy Gaspar. 

În loc să limiteze accesul copilului la tot ceea ce ține de mediul înconjurător, părinții sunt sfătuiți să aibă un plan prin care pot să-i ajute pe copii în situații dificile, cum pot fi cele de accident sau de boală.

Părinții care doresc să îi ofere copilului un cadru în care riscurile față de pericole să fie cât mai reduse se pot gândi în perspectivă cum să asigure banii necesari pentru a răspunde nevoilor de bază, să aibă o protecție medicală și, mai nou chiar una psihologică.

„Flexibilitatea și prezența conștientă a părintelui sunt esențiale”

În primii ani de viață, dorința de explorare a copilului este foarte crescută, curiozitatea este prezentă la fiecare pas, iar răspunsul părintelui este extrem de important. Psihologul clinician Gyorgy Gaspar este de părere că adulții trebuie să găsească un echilibru între tentația de a-l proteja pe copil la fiecare pas și ignorarea eventualelor riscuri.

„Dacă-l protejăm la fiecare pas riscăm să-l transformăm într-un copil cu nivel exagerat de anxietate și vigilență. Flexibilitatea și prezența conștientă a părintelui sunt esențiale. Adultul poate alege, din nou și din nou, să răspundă așa cum este cel mai bine pentru copil, desigur, doar dacă părintele deține informația corectă”, continuă Gyorgy Gaspar.

„Frica este o emoție cu care ne naștem. Aceasta face parte din cadoul pe care-l primim de la “mama Natură”. Este una dintre emoțiile umane de bază, doar că noi oamenii simțim frică în situații variate. Spre exemplu, un copil nu se naște cu informația că plita electrică pornită este periculoasă, aici este rolul adultului să-i transmită această informație celui mic. Însă, dacă un copil s-a rănit din cauza faptului că a pus mânuța pe plită, creierul lui va învăța să asocieze acest obiect din casă cu noțiunea de pericol și în viitor frica va funcționa ca un gardian psihologic pentru a-l ține pe cel mic departe de plită”, explică psihologul, care spune că există două tipuri de învățare, învățarea scurtă - prin experiență directă, care uneori doare - și învățarea lungă, prin transmitere de informații.

„Amprenta psihologică a părinților noștri o purtăm în suflete”

Din dorința de a face bine, părinții fac ceea ce știu și ceea ce cred că este înțelept, însă aici deschiderea față de informație este esențială, atrag atenția psihologii. În prezent părinții au acces la o serie de informații în domeniul parenting-ului, iar responsabilitatea fiecărui părinte este să își permită să descopere acele informații de care familia sa are nevoie.

„În esență, în parenting nu este vorba despre copil, așa cum nu este vorba nici despre părinte, este vorba despre relațiile dintre adulți și copii, și despre tiparele de interacțiune care se formează între aceștia”, explică psihologul.

În opinia lui, în cazul în care copiii - care se nasc cu o mare sete de cunoaștere, de descoperire și acumulare de informații - se simt suficient de curajoși vor face mari progrese în viață. Realitatea arată însă, spune Gyorgy Gaspar, că majoritatea dintre noi ieșim din casa în care am copilărit cu multe sechele, iar amprenta psihologică a părinților o purtăm în suflete.

România asigurată este un proiect editorial de informare și educare despre acoperirea riscurilor și beneficiile protecției financiare, realizat de Republica.ro și susținut de compania Metropolitan Life, parte a MetLife Inc., una dintre cele mai mari companii de asigurări de viață din lume. Înființată în 1868, MetLife are, la nivel global, 100 de milioane de clienți în aproape 50 de țări. În România, Metropolitan Life activează de mai bine de 18 ani și are peste 2 milioane de clienți. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Utile si documentate articolele citite din Republica.ro.Am descoperit navigînd pe net.; ma bucur sa adaug la experienta mea de viata si altele care ma vor ajuta in educația celor doi copii ai mei.
  • Like 0
 • Excelent articol, insa pentru a avea ecou e necesar ca parintii sa aiba deschiderea necesara de spirit, nu sa creada ca ei stiu tot mai bine
  • Like 0
 • check icon
  Oare cine o fi apãrut primul pe pãmânt: psihologul sau copilul?
  • Like 1
  • @
   Părinții copilului, cu calități și defecte care i-au transformat în psihologi avant la letre!!!
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   check icon
   "Lettre", dacã tot sunteti " francofoanã" cu shtaif!
   • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult