Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Tu, în locul lui, te-ai fi băgat?

Florin Morariu

Foto: Facebook Florin Morariu

„Tu, în locul lui, te-ai fi băgat?” m-a întrebat azi dimineață Cătălin Striblea, la emisiunea lui de la DigiFM. „Comentam” gestul lui Florin Morariu, care a sărit în apărarea oamenilor în timpul atacului terorist de la Londra.

Spusesem că omul acesta este un erou. Într-o astfel de situație limită, instinctul de supraviețuire îți dictează să fereci ușa, să te baricadezi în cameră, să te ascunzi sub masă, să-ți salvezi pielea. Ceea ce-l face pe Florin Morariu un erou este capacitatea de a fi un om extra-ordinar: într-un moment de maximă tensiune, și-a depășit instinctul de supraviețuire și a dat o probă de curaj și generozitate. A deschis ușa adăpostind înăuntru 20 de londonezi înspăimântați, a ieșit în stradă și i-a înfruntat pe cei trei indivizi decerebrați care omorau la întâmplare.

„Am ieșit și noi, le-am lăsat înăuntru și le-am spus să stea acolo. Am luat două navete de astea și-am plecat înspre locul din care veneau oameni în alergare. (...). Văd în stânga, la vreo cinci metri, patru persoane, un cetățean simplu flancat de alți doi, iar din spate vine un al treilea. Apoi îl văd pe cel din dreapta că începe să-l taie cu cuțitul. M-am dus spre ei, am aruncat cu o navetă, aveam două. M-am apropiat, iar cu a doua navetă l-am lovit pe unul dintre ei în cap, în zona feței. Imediat a apărut poliția și mi-au strigat prin portavoce să plec că aruncă grenadă”.

Florin Morariu este un om înfruntând subomul. Asta trebuie să reținem: un om a apărat viața, salvând niște necunoscuți. Florin Morariu n-a sărit în apărarea neamurilor lui, a prietenilor lui, a românilor lui, ci în apărarea unor oameni amenințați cu moartea. Brutarul român spune că a făcut-o din „milă”. Capacitatea de a răspunde cu milă în fața unei agresiuni absurde împotriva vieții este cea mai frumoasă pledoarie pentru umanitate.

Faptul că Florin Morariu e român este un detaliu semnificativ doar pentru presa britanică, degrabă punătoare de etichete. Ca mai toți românii care s-au stabilit printre britanici, Florin Morariu nu s-a dus să le fure job-urile, lirele din buzunare sau ajutoarele sociale. Noi, cei rămași, care avem părinți, copii, frați, veri și prieteni plecați, știam asta.

„Tu, în locul lui, te-ai fi băgat?” revine întrebarea. În viața noastră încărcată de mici lașități cotidiene, apar - rareori, dar apar - momente în care putem să descoperim eroii din noi. Răspunsul la această întrebare poate fi dat, așadar, doar într-o situație excepțională precum cea trăită de Florin Morariu. Eu, personal, îmi doresc să nu o trăiesc.

PS. Se râde pe Facebook de faza cu făcălețul. Asta a avut omul la îndemână, asta i-a fost arma. Dacă lucra într-o fierărie, probabil arunca în teroriști cu potcoave de cai morți. Dacă era cioban la stână... ei, bine, vă las dvs. plăcerea continuării. Asta îmi amintește de propria întâlnire cu „teroriștii”. La Revoluție, vecina de la 7 din blocul de vizavi a ieșit pe fereastră urlând: „E un terorist la ușă! Săriți”. La noi, la etajul 4, s-a organizat un comando: tata a luat făcălețul, vecinul de vizavi ciocanul de șnițele, un alt vecin o cană cu sare „să le dea teroriștilor cu sare în ochi”. Astfel înarmați, au fugit s-o salveze pe vecină și să apere blocul de teroriști. Firește că la ușă nu era niciun terorist, ci vărul de la Ploiești care venise (pe 22 decembrie 1989?!) să-i aducă vecinei porcul. Atunci ei au fost eroii noștri. Sunt momente în care trăim clipe de eroism sublim și comic, ca viața românilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • omul o facut ce o simtit. In momente ca astea nu judec, ci reactionez din subconstient: educatie si constiinta. Sa adaposteasca cativa alergatori si sa puna mana pe ce o avut si aruncat cum o putut desi o vazut ca ala e cu cutitul si nu cu pliciul de muste apai e de admirat.
  Nu stiu daca as fi fost in stare de asta!
  • Like 0
 • Da, m-as fi bagat. M-am bagat si la revolutie. Nu, nu am "certificat" sa demonstrez asta. Mi s-a parut scabros sa-ti scoti certificat pentru o fapta de constiinta. Acolo iesisem si pentru mine.
  Am o problema cand e sa intervin pentru a admonesta un scandalagiu in transportul in comun, dar nu am nici o problema sa apar oameni fara aparare. "Teroristii" astia din ultima perioada se bazeaza tocmai pe asta, pe groaza celor atacati. Nu cred ca au dat un pumn in toata viata lor, decat in jocurile pe calculator.
  Admir insa interventia lui Florin. Spre deosebire de marea majoritate a londonezilor, probabil ca a trebuit sa lupte din greu ca sa ajunga brutar in Londra. Probabil ca a avut o viata grea in care a trebuit sa ia decizii dure. Probabil ca nu pune atata pret pe viata lui de brutar, cat pun londonezii pe viata lor (scumpa) de londonezi.
  Oricum asta nu va schimba optica politicienilor britanici, decat poate vreo 3-4 zile. Si asta doar la nivel de declaratii.
  • Like 1
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Eu m-am plictisit de teroristii astia. Au ceva in comun cu aia din '89 ?
  E de luat aminte gestul romanului. Pilda e asta. Decat sa intorci si partea neatinsa de cutit teroristului, mai bine pui dracu mana pe ceva si poate scapi dandu-i in cap. La noi in cartier asa era: Cine sunt astia care au venit sa ne bata la noi in cartier, ia da facaletul ala...facaletul...mama lor de teroristi. Astia nu stiu ce e aia bataie de moldovean....
  • Like 1
 • Mandru urmas al lui Stefan. Bravo moldovene.
  Noi ii asteptam cu Ruger, nu cu facaletul.

  • Like 1
  • @ Deploribus Unum
   Filbert check icon
   Voi, cu mintea cu care l-ati votat pe trumpsky, scoteati Ruger-ele si pustile de asalt ca sa va impuscati unii pe altii noaptea ca chiorii pina adunati citeva sute de victime.
   • Like 2
 • check icon
  Nu cred că putem răspunde corect la întrebarea pusă în titlul articolului, ne împiedică rațiunea. Răspunsul corect ar fi reacția noastră de moment într-o situație identică.
  Acum, la rece, dacă stăm și analizăm, e probabil să ajungem să răspundem „nu”.
  Gesturile de eroism nu sunt însă făcute la rece, ele se produc ca urmare a unor impulsuri „la cald”, iar atunci pe loc, este posibil ca mulți dintre cei care acum zic că nu ar face la fel, să facă exact cum a făcut acest om.
  • Like 4
 • Foarte corecta reactia lui Florin,cand in casa/curte iti intra unu care te ameninta singura reactie e sa pui mana pe ce ai la indemana si sa-i crapi capul....Extrapolez spunand casa/curte....pana la urma Europa este locul unde traim,locul unde muncim,unde ne crestem copiii...DA,as fi facut la fel!
  • Like 7
 • check icon
  :))))))))))))))))))))
  Că-i ghiolban cât teroriştii ie evident, dar moldovanul nostru confirmă ce-am învăţat la mină, în anii '90, cu ortacii:
  Pe nebun îl potoleşti doar dacă eşti mai nebun ca el!
  Poate că nu-i erou, cum definim eroismul?!?
  (ERÓU, eroi, s. m. 1. Persoană care se distinge prin vitejie și prin curaj excepțional în războaie, prin abnegație deosebită în alte împrejurări grele ori în muncă. – Din fr. héros, lat. heros. sursa: DEX '09)
  Poate că e doar unul care ŞTIE, de la el, din Nicolinau Dacia, cum tre' să răspunză cetăţeanu' la astfel de barbarii, nu să se ascundă supt tejghea, ci să iasă la acţiune.
  Ca acuma modelul este să faci selfie cu orişice nu-i vina lui, cum nu-i vina lui că-i cam din topor. Dacă era educat se baricada în brutărie, nu ieşea ca dilăul în calea cuţitarilor. Ăia educaţii rupeau obloanele să INTRE, să se ascundă...
  • Like 2
 • Baietul asta de la Iasi, pentru care am tot respectul, a inteles ca atunci cand ti se ataca femeile si copiii, iesi afara cu maciuca si faci ce iti sta in putere ca sa-i aperi. E o reactie instinctiva care pana mai de curand era considerata normala. El nu face parte din acele creaturi androgine care au inceput sa populeze societatea occidentala, barbati epilati si cu sprancene pensate care combat terorismul pe Facebook cu inimioare insangerate, flori si mesaje de solidaritate. Cand e de pus mana pe maciuci, se pune mana pe maciuci si gata!
  • Like 14
  • @ Monica Tomescu
   check icon
   omul a sarit in apararea unor necunoscuti, nu a femeii sau copiilor sai. nu cred ca are vreo explicatie politica fapta sa, sau ca ar fi vreo reactie de revolta fata de societatea occidentala si ai sai "barbati epilati", cred ca mai degraba e vorba de calitatea sa umana. E oribil ce s-a intamplat, dar e un noroc pentru romani ca omul asta ne mai spala imaginea.
   • Like 2
 • Un barbat curajos, si un om curat. Cu facaletul pentru paine nu iesi sa omori, ci sa dai o mama de bataie derbedeilor alora posedati de necuratul.
  • Like 9
 • Normal! Ca asa-i moldoveanul. Ataca, se retrage - pt a ataca din nou, cu iures si mai mare. Cantemir o spune in Descriptio Moldaviae. Florin e din cartierul Dacia. In Dacia, viata te invata sa stai cu capul sus.
  • Like 8
  • @ Laur Christian
   Mai eu stau intr-un cartier Dacia... Daca mi-ar deschide cineva usa cand am nevoie asi cam zice merci
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult