Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Tudor Chirilă: Cum ajungi „bătăuș" în presă. Versiunea artistului despre incident

Tudor Chirila

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos​

Tudor Chirilă a fost implicat, miercuri dimineață, într-o altercație cu un bărbat. Artistul susține că, la un moment dat, și-a pierdut cumpătul și a „răspuns cu o palmă”. 

„Astăzi, văd lipsa mea de control și din perspectiva scindării la care a ajuns societatea noastră încât pare că singurul mod în care mai putem să nu fim de acord este să dezlănțuim invective, jigniri și minciuni în fața unui om pe care nici nu ne-am propus să-l ascultăm. Cum am ajuns aici?”, a scris pe Facebook Tudor Chirilă., după ce anterior Antena3 a prezentat incidentul drept „bătaie".

Citiți și:

Redăm postarea lui Tudor Chirilă:

„Cum ajungi «bătăuș» în presă?

Stăteam pe o bancă astăzi împreună cu frate-miu în fața unui loc în care obișnuiesc să-mi beau cafeaua. Mă pregăteam să-mi încep ziua și vorbeam nimicuri. Pe lângă noi trece un individ pe care îl cunosc din cartier, cu trei câini după el. Ne cunoaștem tangențial, dar omul îmi e mai mult necunoscut. Se oprește în fața noastră și mă întreabă direct de care parte sunt, ce ideologii am. Tonul un pic agresiv și un zâmbet metalic pe față. Bună ziua, îi spun, înainte de toate. Se conformează, apoi reia chestionarul, care e treaba cu ideologiile, îi spun că nu mai cred în ideologii, răspunde că nu se poate așa ceva, ce sunt, progresist, gender free? Debitul începe să crească, îl întreb dacă nu i se pare că e cam agresiv, îmi răspunde că e, pentru că eu fac mult rău și prostesc multă lume și debitul crește. De aici eu nu mai pot reproduce decât frânturi de cuvinte, i-am zis să-și plimbe câinii, a început să înjure și să-mi spună că taică-miu a fost un securist, că așa sunt și eu. Parcă asistam la o sumă de mesaje de pe facebook reproduse live în fața mea. Printre înjurături mi-am adus aminte că omul mă mai abordase nervos în perioada referendumului, apostrofându-mă tot ca militant gay sau mai știu eu ce. Atunci n-am răspuns. Acum însă injuriile și minciunile la adresa lui taică-miu au pus capac, nu m-am mai putut stăpâni și i-am tras două palme. Am avut sentimentul că le aștepta (nu pare genul de om care să stea să fie pălmuit) și chiar l-au bucurat pentru după aceea a continuat să fie agresiv. Am devenit și împuțit, jegos, nespălat, o scursură, mă trag din securiști, alte înjurături nedemne de a fi reproduse. Mi-a promis că merge la IML să-și scoată certificat, i-am răspuns că ar trebui să se dea cu capul de mulți pereți sau să se lovească singur ca să poată obține măcar o oră. M-a înjurat ca la ușa cortului, apoi l-am lăsat acolo așteptând poliția care cred că a și sosit.

Prima lecție pe care am învățat-o din chestia asta este că trebuie să mai lucrez un pic cu mine ca să fac față acestui gen de conflicte/provocări (pe Facebook e mai simplu, deși nu e o bucurie), adică să rămân calm în timp ce sunt terfelit. De data asta nu m-am putut controla și am pălmuit un om, iar lucrul ăsta nu i-a făcut dreptate nici lui taică-miu, nici mie. În ochii individului el rămâne un securist, iar eu rămân cu toate invectivele care au urmat și care cred că vor continua mult timp în mintea lui. În afara faptului că m-am simțit de căcat după ce l-am zgâlțâit un pic a trebuit să asist la o și mai mare avalanșă de mizerii. Prin urmare am greșit pe toate planurile: că am răspuns în prima fază, că am intrat în dialog cu unul care lătra la mine mai tare decât câinii lui, că mi-am pierdut cumpătul și am răspuns cu o palmă, că am răspuns și eu înjurăturilor lui (devenise de Stan și Bran la un moment dat). La scară mică am demonstrat, dacă mai era nevoie, că rezolvarea conflictelor în afara dialogului nu duce la nimic. Indiferent că am fost provocat cu un atac mizerabil la memoria tatălui meu care nu se mai poate apăra. Din păcate nici eu n-am putut s-o fac.

Astăzi, văd lipsa mea de control și din perspectiva scindării la care a ajuns societatea noastră încât pare că singurul mod în care mai putem să nu fim de acord este să dezlănțuim invective, jigniri și minciuni în fața unui om pe care nici nu ne-am propus să-l ascultăm. Cum am ajuns aici?”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este permis sa palmuiesti pe cineva in Heliopolis? Probabil ca o atare maniera apartine algoritmului codului penal din Republica Facebook. Altfel unui impuls violent, nu ii raspunzi cu un sofism ci cu o asumare a faptei in fata societatii si a legii ei. Asta daca esti indeajuns de civilizat si de barbat.
  Restul e sminteala!
  • Like 0
 • Eu sunt un individ impulsiv şi destul de violent.
  Când mi se pune pata, greu, dar mi se întâmplă.
  Totuşi la vorbe răspund doar cu vorbe, cine dă primul cu pumnul, fix ca aici, în virtual, cine sare primul în "boule, măgarule, ghiţă-bucătarule", e CA CÂND are recunoaşte c-o fo' lăsat fără cuvinte.
  Plus că ironia doare mai tare ca o palmă.
  Altşiceva e când celălaltul cedează primul şi loveşte, tre' să-l calci pe cap încât altădată să nu mai aibă curajul nici măcar să se gândescă la violenţă.
  Părerea mea.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Societatea a ajuns la cote incredibile de exasperare. Reacționăm violent verbal, ne sare țandăra din te miri ce. Reacția asta a dlui Chirilă o înțeleg. Când ești en garde știi la ce te aștepți și poți cumva evita conflictul. DAR te prinde uite-așa cu garda jos, îți bei frumos cafeaua și vine unul și scuipă injurii...atunci te ia absolut ca din oală. Se mai adaugă și supărarea că un moment calm se duce naibii din cauza unuia care n-are altceva de făcut decât să supere și să provoace. Mai vine acela și cu poezioara gata învățată de la cele antene...
  Eu aș intelege si că unii au atins un prag critic de îndoctrinare și intoleranță și asta pe absolut nici o bază. Eu zic că toți ar trebui să scoată antenele din lista de programe. S-a ajuns efectiv prea departe.
  • Like 1
 • Da, adica eu merg pe strada si pe langa mine trece un individ gras cu ochelari, pensionar cred, care ma injura de mama si de tata si-si baga toate alea in neamurile mele care m-au facut.Asta s-a intamplat nu numai o data, ci de nenumarate ori. Si nu numai cu el, ci cu alti nenumarati pesedisti. Eu, cum ar fi trebuit sa procedez?spuneti dvs. stimati conationali?Pentru astfel de manifestari de ura incomensurabila a societatii post bolsevica, in care indivizi in slujba fostei puteri sovietice fac deservicii cetatenilor in scopul de a nu-si pierde puterea si sursa de bani pesedista, isi bat joc de cetatenii care inca mai au ceva coloana vertebrala si nu s-au garbovit in fata noii puteri sputnikiste.
  • Like 0
 • Este foarte greu sa te abtii sa calci in picioare un gunoi uman; asta daca nu esti politician (mai ales de PSD) adica grobian, cu soriciul gros si background-ul din granit. Cu atat mai mult cu cat ai o fire mai sensibila si mai evoluata ca fiinta (asa cum au artistii in general). Il inteleg Pe Tudor Chirila si il admir ca s-a abtinut sa produca vatamari mai serioase, asa cum as fi facut eu daca as fi fost in locul lui. Inteleg si starea de dupa confruntarea cu mocirla. Acel regret amestecat cu sila si senzatia ca ai face o baie de cateva ore in care sa lasi permenane dusul sa-ti biciuasca pielea.
  • Like 7
  • @ Valentin Stütz
   Da e greu, dar daca am putea sa ramanem insensibili la injuriile lor, ba chiar sa ii ignoram cred ca am reusi mai mult. \din nefericire, desi eu sunt femeie, tot nu m-as fi putut abtine. Poate frica de caini sa imi mai fi ostoit din zel, ca altfel nu mi-ar fi pasat ce s-ar fi intamplat dupa, pe sistemul, "mor si eu, da mor cu tine de gat".
   • Like 0
 • Paul check icon
  Ca sa înțelegi de unde vine agresivitatea tipului asta de votanți, trebuie sa îți învingi scârba si sa te uiți pentru cinci minute la emisiunea sceleratului ăla de badea. Oameni de tipul ăstuia cu câinii sunt periculoși pentru ca nu au capacitatea intelectuala de a rezista la manipulare, nici erudiția necesară de a își înfrâna instinctele animalice ce decurg din aceasta manipulare. Asta e un prost ușor influențabil, arhetipul celui ce votează pesede din convingere. Pe de alta parte, indivizi din ăștia nu merita înnobilați prin atingere directa ;-).
  • Like 7
 • Ce e de văzut aici ?
  Este de văzut modalitatea de justificare a escaladării violenței de la cea verbală la cea fizică.
  Logica este următoarea: „NOI, cei aflați de partea corectă a baricadei ( se subînțelege că românii s-au baricadat ), avem legitimitatea de a-i înjura pe cei aflați de partea incorectă, iar dacă aceștia ripostează asemeni nouă, atunci avem tot dreptul să trecem la aplicarea de corecții fizice, iar când vom ajunge la putere vom repopula pușcăriile cu ei.”.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Omule, aruncă naibii televizorul ăla!
   • Like 3
 • Dorin check icon
  Îl înțeleg.Si mie îmi vine să le dau palme PSD iștilor.Nu ,mai bine șuturi..
  • Like 3
 • Pe fondul popularitatii de care se bucura o vedeta apar la un moment dat psihotici in cautare de notorietate,intrand in conflict cu vedeta respectiva.Chirila a avut noroc,John Lennon a fost ucis pentru ca diliul care l-a omorat sa devina celebru.Acum acest diliu la bila care l-a provocat pe Chirila este privit cu admiratie in cercul lui de prieteni mai putin de cei trei caini care-l insoteau.Cei care au iesit cel mai prost din acest conflict sunt cainii deoarece nu pot sa-si aleaga stapanii si umbla cu toti prostii.Spre deosebire de bietii caini romanii sunt si mai prosti deoarece pot sa-si aleaga stapanii dar majoritatea prefera sa nu si aleaga.
  • Like 6
  • @ Muntean Aurelian
   storo check icon
   Excelent comentariul, foarte bine punctata situatia iar comparatia cu ciinii si stapinii e delicioasa ! exceptie acel ''sa nu si aleaga'' de la urma care strica tot farmecul. ;) Dar, dincolo de aceasta scapare, e mult adevar scris aici !
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult