Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Tudor Chirilă cheamă actorii la protest: „Lecțiile istoriei ne învață că nimic nu este ireversibil și că orice democrație trebuie apărată de cetățenii ei”

Tudor Chirila

Tudor Chirilă a anunțat că va protesta vineri seară, fața Teatrului de Comedie, împotriva asaltului fără precedent asupra justiției.

„Mâine seară, începând cu ora 18:15, în fața Teatrului de Comedie și înaintea spectacolului Tartuffe, un grup de actori, regizori, fotografi vom protesta pașnic împotriva asaltului fără precedent asupra justiției din România. Realizăm că protestul colegilor noștri de la Teatrul Național, de acum o săptămână, nu trebuie să rămână singular și ne vom exprima solidaritatea cu magistrații care încă luptă pentru o justiție independentă și necontrolată politic. Invităm și alți actori din alte teatre să ni se alăture pentru 45 de minute sau să manifeste în fața teatrelor lor. Lecțiile istoriei ne învață că nimic nu este ireversibil și că orice democrație cât de fragilă trebuie apărată de cetățenii ei. Actorii nu iubesc infractorii”, a scris Chirilă pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Poate va intrebati de ce de data aceasta poporul roman nu mai iese in strada pentru a apara judecatorii si procurorii.
    Pentru ca este deja satul de mafia si coruptia din justitie?
    Presa vorbeste mereu de coruptia de la varf, dar uita ca marea majoritatea a oamenilor se confrunta cu coruptia si fara- de-legile din judecatorii, tribunale si parchetele de pe langa ele.
    Din pacate, foarte putini judecatorii dau sentinte corecte si motivate in fapt si in drept fara partinire, pentru ca si cel care pierde sa fie convins ca nu are dreptate.
    In cele mai multe cazuri, justitia noastra depinde doar de noroc. Care este sansa sa fii repartizat unui astfel de profesionist? Cam ca sansa de a castiga la loto o suma mai mare.
    Atunci cand judecatorii din tribunale sunt mituiti cu posete, pantofi, genti sau tratamente stomatologice si dau niste decizii de te ingrozesc ..cand motivele lor sunt aberante si departe de lege, ei fiind primii care, cu tupeu ;i fara frica,strivesc legislatia cu picioarele, nimeni nu va sari sa le ia aparea.
    Cand astepti cate 2 ani sa ti se motiveze sentinta, de frica ca nu cumva sa te duci la Strasbourg cu ea, nu ai motive sa te alaturi micului grup de protestatari.
    Procurorii sunt si mai rai decat cei care au fost afisati in mod public. Dupa parerea mea niciunul nu-si face datoria in aceasta tara. Falsifica dosarele, punand inscrisuri false, tin dosarele in nelucru zeci de ani pana se prescrie fapta numai pentru ca au fost mituiti cu o suma derizorie.
    Inspectia judiciara o gluma sadica in fata naivilor care cred ca fac sau cerceteaza ceva. Stau luni, nu ca sa cerceteze temeinic ci ca sa scorneasca un motiv pentru a justifica ilegalitaile celor pe care ii reclami.
    Pana in prezent nimic nu functioneaza pentru a-i trage la raspundere pe acei care s-au crezut Dumnezeii adevarului legal din tara. La Strasborg guvernantii au trimis specialisti in blocarea plangerilor.Nu mai poti sa iti faci dreptate nici acolo.
    Eu cred ca actorii se fac de ras mergand pe o cale care este plina de mizerie umana.
    Vad ca nici macar rudele acestor protestatari din justitie nu ies in apararea lor.
    Vreau sa vad si eu, ca toata lumea de altfel, rezultate parchetelor de pe langa judecatorii si tribunare la fel cum face DNA.
    De ce activitatea lor nu este publica?
    Asta este doar varianta scurta a experientelor pe care le avem cu asa zisa corecta si neprihanita justitie de la noi.
    • Like 2
    • @ Camila Trujillo
      fc check icon
      big big LIKE! trist e că Republica nu ”vede”. cere, în schimb, ”răbufnire” și „acum, fraților!”... pă ei!... vârf de lance, ce să mai. la noi vidia e de lut.
      • Like 0
  • Opinion check icon
    Democratia se traduce prin puterea poporului.
    Puterea trebuie sa responsabilizeze.
    Deci democratia este responsabilitatea poporului!

    • Like 0
    • @ Opinion
      fc check icon
      și unde vedeți statul în ecuație?
      tzutzea zicea de problema lipsei criteriilor de selecție. fără meritocrație ajugem în prostocrație și așa avem dictatura imbecililor care-s carnasieri feroce-n apărarea dreptului de-a parveni și căpușa și parazita și huzuri... omul potrivit la locul potrivit e cea mai mare frică a impostorilor, conducătorii de azi. problema imposturii e rezolvabilă doar prin aportul direct al ființei, doar ea sparge bariera egoului năclăit de indiferență și gelozii făr' de număr. al fiecărei ființe. eu, tu, noi, noi toți, milioane... la număr stăm prost. sau... masă critică.
      • Like 0
  • Ionel check icon
    Propun ca orice draft de modificare legislativa in domeniul justitiei sa fie transmis in prima faza actorilor de la Teatru National, apoi celor de la Teatru de Comedie, iar numai daca primesc aviz pozitiv de la ei sa fie transmis si CSM -ului !!!!! Doamne in ce tara traim si ce actori patrioti avem !!!
    • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      A vorbit Ion, că și el e om.
      • Like 0
  • În Evul Mediu, lumea trăia în funcție de ierarhie, credință, supunere, onoare, privilegiu. Astăzi ne prosternăm în fața unor ierarhii mai mult sau mai puțin cinstite, devenim tot mai mult stăpâniți de dogme și nu de rațiune, devenim prea supușii banului și capitalului și luptăm pentru privilegii, ale noastre sau a altora. Nu știu ce facem cu onoarea, fusese un liant bun în evul mediu. Astăzi cam lipsește. Totuși poate nu am dreptate, nu ne mai întoarcem în evul mediu ci în dark age!
    • Like 3
  • check icon
    Lectiile istoriei. :) Ce frumos suna. O sa-i spun si copilului meu de 2 ani sa aplice lectiile istoriei. Din pacate, el nu a ajuns sa invete istorie. Pe de alta parte, ca sa-i iau eu lui apararea, o sa spun numai atat: Bunul simt si ratiunea iti spun ce sa faci, in orice moment!!
    Nu "lectiile istoriei"...
    • Like 0
  • Istoria nu are ce cauta ca justificare politica. Adica oamenii nu sunt institutii, doar actorii pot sa poarte acesta titulatura ca sa justifice un act de comedie.

    Doar ca politicienii nu sunt actori, sau sunt intr-o mica masura, ei trebuie sa joace intr-o hora de partid, doar ca aceasta nu se justifica individual, adica doamna prim-ministru sper ca nu danseaza la bara in tot acest timp.

    Una este teoria si alta este practica, iar dupa alegeri ne apucam de treaba, din toate punctele de vedere, iar greselile gramaticale n-au ce cauta, nici teoretic si nici practic, doar daca cineva a luat-o razna.

    • Like 1
    • @ Liviu Dan Baltatu
      Ionel check icon
      "Sunt unii actori cărora – dacă rostesc replici memorabile – li se pare că sunt la fel de deștepți ca ăia de le-au scris. Cabotinismul lor se potrivește cu nevoia partidelor mici de a remorca diverse figuri pitorești, capabile să le transfere din dragostea tradițională a poporului pentru saltimbanci." - Excelent punctat in Romania Libera de Eugen Serbanescu
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult