Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Tudor Chirilă, la un an după tragedia de la Colectiv: „Deși suntem victime împărțim aceeași vină cu călăii noștri”

Tudor Chirilă vorbește într-o postare pe Facebook despre cum s-a schimbat România după tragedia de la Colectiv.

„Drama unor oameni care au ars de vii într-un club total nepregătit pentru a face față unui incendiu de asemenea proporții combinată cu lipsa de responabilitate a patronilor și a autorităților amorțite de exercițiul iresponsabil al supraviețuirii la negru a scos zeci de mii de oameni în stradă într-o revoltă spontană care a dărâmat un guvern politic și a adus în loc un guvern de tehnocrați. Mai bine sau mai rău, acest guvern a încercat să conducă altfel o țară care se dovedește contaminată total de efectele caracatiței politice hrănită ani de zile cu indolența și lipsa noastră de reacție civică. Deși suntem victime împărțim aceeași vină cu călăii noștri. 

Politicenii s-au regrupat repede și au început să decredibilizeze pe toate căile media care le sunt aservite într-un fel sau altul orice inițiativă de reformă și mai ales de dezvăluire a modului corupt în care funcționează sistemul. Cu toate astea s-au făcut progrese mici dar esențiale pentru speranță în educație, sănătate, cultură, gestiunea fondurilor eruopene etc.”, a scris Tudor Chirilă. 

El a arătat prin ce greutăți trec răniții din incendiul de la Colectiv. „Morții din Colectiv au scos lumea în stradă și au transformat acel eveniment nefericit într-o zi care va rămâne în memoria colectivă mulți ani de acum înainte. Pentru ei coșmarul a luat sfârșit odată cu sunetul neîntrerupt al aparatelor de la terapie intensivă. Familiilor lor le-au rămas certificatele de deces, durerea și întrebările fără răspuns. COLECTIV este însă și despre cei care au supraviețuit. În general când rostești “supraviețuire” însoțești cuvântul cu un sentiment de bine căci ce poate fi mai rău decât moartea? Poate nu mai rău decât moartea, dar la fel de rău este să rămâi în fără viață și să fii exclus din lumea “normală” de niște răni îngrozitoare care te-au mutilat ireversibil”, a mai arătat cântărețul.

Pe 30 octombrie trupa Vama va cânta la concertul „Colectiv - Nouă ne pasă”, organizat în beneficiul răniților de la Colectiv.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult