Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Tudorel Toader a terminat de scris ordonanța-cadou pentru Liviu Dragnea

Tudorel Toader - Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Ministerul Justiției a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

Proiectul de ordonanță de urgență reduce masiv termenele de prescripție, venind în ajutorul persoanelor urmărite penal sau judecate. Ordonanța conține cel puțin o prevedere care l-ar ajuta pe Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de protecție a copilului Teleorman, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Prevederea respectivă e legată de modificarea articolului 155 din Codul Penal, alineatul 3, privind întreruperea cursului prescripției penale. Proiectul de ordonanță arată că ”Prescripția înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripție prevăzut în art. 154 este depășit cu încă jumătate”. Codul Penal în vigoare arată că răspunderea penală e înlăturată dacă termenul de prescripție e depășit cu încă o dată.

De asemenea, Ministerul Justiţiei are în lucru un proiect de OUG care introduce posibilitate ca cei condamnaţi de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte înainte de noiembrie 2018, declarate nelegale de CCR, să poată face contestaţie în anulare – chiar dacă au ieşit din termenul legal de 30 de zile de depunere a contestaţiei, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Proiectul arată că un condamnat poate depune contestaţie în anulare împotriva sentinţei definitive şi în procesele în care termenul de introducere a contestaţiei în anulare s-a împlinit anterior datei de 29 noiembrie 2018, dacă ”instanţa de apel nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate", relatează G4Media, care afirmă că acesta este exact cazul liderului PSD Liviu Dragnea, condamnat definitiv în 2016 în dosarul Referendumul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Romania nu mai poate suporta impostura! Aceasta s-a intins ca rugina de la varful politicii pana la votanti. Este sarcina internautilor sa combata stirile false, propaganda ruseasca sau cea iredentista!
  • Like 0
 • check icon
  Poporul are (]ncă!) puterea de a transforma această ordonanță-cadou într-una cavou!
  • Like 1
  • @
   Ma tem ca nu mai are.
   In plus, se pregateste inca una (desigur de catre aceiasi Gargameli):
   Daca iesi in strada si le strigi ca sunt hoti iei amenda si chiar puscarie.
   • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult