Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tudorel Toader a terminat de scris ordonanța-cadou pentru Liviu Dragnea

Tudorel Toader - Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Ministerul Justiției a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

Proiectul de ordonanță de urgență reduce masiv termenele de prescripție, venind în ajutorul persoanelor urmărite penal sau judecate. Ordonanța conține cel puțin o prevedere care l-ar ajuta pe Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de protecție a copilului Teleorman, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Prevederea respectivă e legată de modificarea articolului 155 din Codul Penal, alineatul 3, privind întreruperea cursului prescripției penale. Proiectul de ordonanță arată că ”Prescripția înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripție prevăzut în art. 154 este depășit cu încă jumătate”. Codul Penal în vigoare arată că răspunderea penală e înlăturată dacă termenul de prescripție e depășit cu încă o dată.

De asemenea, Ministerul Justiţiei are în lucru un proiect de OUG care introduce posibilitate ca cei condamnaţi de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte înainte de noiembrie 2018, declarate nelegale de CCR, să poată face contestaţie în anulare – chiar dacă au ieşit din termenul legal de 30 de zile de depunere a contestaţiei, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Proiectul arată că un condamnat poate depune contestaţie în anulare împotriva sentinţei definitive şi în procesele în care termenul de introducere a contestaţiei în anulare s-a împlinit anterior datei de 29 noiembrie 2018, dacă ”instanţa de apel nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate", relatează G4Media, care afirmă că acesta este exact cazul liderului PSD Liviu Dragnea, condamnat definitiv în 2016 în dosarul Referendumul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Romania nu mai poate suporta impostura! Aceasta s-a intins ca rugina de la varful politicii pana la votanti. Este sarcina internautilor sa combata stirile false, propaganda ruseasca sau cea iredentista!
  • Like 0
 • check icon
  Poporul are (]ncă!) puterea de a transforma această ordonanță-cadou într-una cavou!
  • Like 1
  • @
   Ma tem ca nu mai are.
   In plus, se pregateste inca una (desigur de catre aceiasi Gargameli):
   Daca iesi in strada si le strigi ca sunt hoti iei amenda si chiar puscarie.
   • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult