Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Tudose, despre blocarea angajărilor la stat: „Se angajează în fiecare zi, sunt cereri de mii de oameni, purtător de ștampilă, de program pe ușă”

Premierul Mihai Tudose a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că angajările la stat vor fi blocate, pentru că aparatul birocratic este tot mai mare.

„Azi vom lua în discuție și spre aprobare acel celebru proiect privind administrația centrală. Nu dăm pe nimeni afară, pur și simplu se blochează angajările. Încercăm și vom reuși să eficientizăm actul administrativ, dacă e vorba de reorganizare, descentralizare. Aparatul birocratic a devenit din ce în ce mai mare, se angajează în fiecare zi, sunt cereri de mii de oameni, purtător de ștampilă, de semnătură, de program pe ușă. 

Repet, nu dăm pe nimeni afară, dar va fi un invetar clar al celor ce lucrează azi la stat, ar trebui să lucreze și la stat și pentru stat, pentru cetățeni. Vom eficientiza actul lor administrativ, practic eficiența structurilor pe care le reprezintă”, a spus Mihai Tudose.

Proiectul de ordonanță care va stopa angajările la stat până la final de an s-a aflat în dezbatere publică, fiind postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus de Sevil Shhaideh.

„De la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe până la data de 31 decembrie 2017 se suspendă ocuparea prin concurs a posturilor vacante din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanțare a acestora”, se arată la articolul 7 din proiectul de ordonanță. Sunt și excepții, astfel că angajări vor putea fi făcute, printre altele, în continuare în acest an în posturile de înalţi funcţionari publici, pe posturile vacante din instituţiile publice nou-înfiinţate, precum și la cele care se ocupă gestionarea fondurilor europene. 

În prezent în administrația publică lucrează aproximativ 1,2 milioane de persoane.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu este o măsură generatoare a soluționării imensului aparat birocratic de stat.
  • Like 0
 • Nu inteleg o chestie, multa lume din administratiile locale se plang ca e mic salariul si alte alea-alea si totusi angajarile se fac tot pe baza de "competente PCR" ? De ce ?
  • Like 1
 • Dar de ce să nu se dea afară ? 1,2 milioane de angajați la stat sunt oricum prea mulți... de parcă numărul le-ar și spori eficiența - dimpotrivă !! cine are nevoie de miriada de inerți ce își văd postul ca pe o asigurare de viață? Nu doar în administrația publică ar trebui să se facă nițel "curățenie", ci și în Parlament, care, la raportul număr de membri - eficiență punctează deplorabil...
  • Like 3
 • "angajări vor putea fi făcute, printre altele, în continuare în acest an în posturile de înalţi funcţionari publici, pe posturile vacante din instituţiile publice nou-înfiinţate, precum și la cele care se ocupă gestionarea fondurilor europene" deci unde e rost de neamuri care sa bage biștarii babani in buzunar mai angajam că sa fie.
  • Like 0
 • check icon
  Domnul PM ar trebui să încerce să se angajeze la stat pe o funcție de decizie și nu pe una joasă, de execuție (cum este acum): ar vedea ce înseamnă să concurezi astăzi pe un post ocupat de alaltăieri! Restul sunt vorbe fără rost, pentru că la stat tocmai pentru asta te angajezi: CA SĂ STAI!
  • Like 1
 • Sa o dea pe Șevil Șaide afara. Facem o economie...
  • Like 2
 • .
  • Like 0
 • La baliverne nu întrece nimeni partidul bolșevic .
  • Like 2
 • check icon
  Enorm de mulți angajați bugetari la o populație activă atât de mică. Restul e tăcere...
  • Like 2
 • check icon
  Deocamdată sunt doar vorbe, vorbe aberante — „nu dăm pe nimeni afară și eficientizăm” — e o contradicție în termeni: n-ai cum să eficientizezi aparatul de stat dacă nu dai afară excedentul de funcționari-căpușă.
  Niște fapte ar fi mai de dorit...
  • Like 4


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult