Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Tudose, despre blocarea angajărilor la stat: „Se angajează în fiecare zi, sunt cereri de mii de oameni, purtător de ștampilă, de program pe ușă”

Premierul Mihai Tudose a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că angajările la stat vor fi blocate, pentru că aparatul birocratic este tot mai mare.

„Azi vom lua în discuție și spre aprobare acel celebru proiect privind administrația centrală. Nu dăm pe nimeni afară, pur și simplu se blochează angajările. Încercăm și vom reuși să eficientizăm actul administrativ, dacă e vorba de reorganizare, descentralizare. Aparatul birocratic a devenit din ce în ce mai mare, se angajează în fiecare zi, sunt cereri de mii de oameni, purtător de ștampilă, de semnătură, de program pe ușă. 

Repet, nu dăm pe nimeni afară, dar va fi un invetar clar al celor ce lucrează azi la stat, ar trebui să lucreze și la stat și pentru stat, pentru cetățeni. Vom eficientiza actul lor administrativ, practic eficiența structurilor pe care le reprezintă”, a spus Mihai Tudose.

Proiectul de ordonanță care va stopa angajările la stat până la final de an s-a aflat în dezbatere publică, fiind postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus de Sevil Shhaideh.

„De la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe până la data de 31 decembrie 2017 se suspendă ocuparea prin concurs a posturilor vacante din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanțare a acestora”, se arată la articolul 7 din proiectul de ordonanță. Sunt și excepții, astfel că angajări vor putea fi făcute, printre altele, în continuare în acest an în posturile de înalţi funcţionari publici, pe posturile vacante din instituţiile publice nou-înfiinţate, precum și la cele care se ocupă gestionarea fondurilor europene. 

În prezent în administrația publică lucrează aproximativ 1,2 milioane de persoane.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu este o măsură generatoare a soluționării imensului aparat birocratic de stat.
  • Like 0
 • Nu inteleg o chestie, multa lume din administratiile locale se plang ca e mic salariul si alte alea-alea si totusi angajarile se fac tot pe baza de "competente PCR" ? De ce ?
  • Like 1
 • Dar de ce să nu se dea afară ? 1,2 milioane de angajați la stat sunt oricum prea mulți... de parcă numărul le-ar și spori eficiența - dimpotrivă !! cine are nevoie de miriada de inerți ce își văd postul ca pe o asigurare de viață? Nu doar în administrația publică ar trebui să se facă nițel "curățenie", ci și în Parlament, care, la raportul număr de membri - eficiență punctează deplorabil...
  • Like 3
 • "angajări vor putea fi făcute, printre altele, în continuare în acest an în posturile de înalţi funcţionari publici, pe posturile vacante din instituţiile publice nou-înfiinţate, precum și la cele care se ocupă gestionarea fondurilor europene" deci unde e rost de neamuri care sa bage biștarii babani in buzunar mai angajam că sa fie.
  • Like 0
 • check icon
  Domnul PM ar trebui să încerce să se angajeze la stat pe o funcție de decizie și nu pe una joasă, de execuție (cum este acum): ar vedea ce înseamnă să concurezi astăzi pe un post ocupat de alaltăieri! Restul sunt vorbe fără rost, pentru că la stat tocmai pentru asta te angajezi: CA SĂ STAI!
  • Like 1
 • Sa o dea pe Șevil Șaide afara. Facem o economie...
  • Like 2
 • .
  • Like 0
 • La baliverne nu întrece nimeni partidul bolșevic .
  • Like 2
 • check icon
  Enorm de mulți angajați bugetari la o populație activă atât de mică. Restul e tăcere...
  • Like 2
 • check icon
  Deocamdată sunt doar vorbe, vorbe aberante — „nu dăm pe nimeni afară și eficientizăm” — e o contradicție în termeni: n-ai cum să eficientizezi aparatul de stat dacă nu dai afară excedentul de funcționari-căpușă.
  Niște fapte ar fi mai de dorit...
  • Like 4


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult