Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Tudose, despre blocarea angajărilor la stat: „Se angajează în fiecare zi, sunt cereri de mii de oameni, purtător de ștampilă, de program pe ușă”

Premierul Mihai Tudose a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că angajările la stat vor fi blocate, pentru că aparatul birocratic este tot mai mare.

„Azi vom lua în discuție și spre aprobare acel celebru proiect privind administrația centrală. Nu dăm pe nimeni afară, pur și simplu se blochează angajările. Încercăm și vom reuși să eficientizăm actul administrativ, dacă e vorba de reorganizare, descentralizare. Aparatul birocratic a devenit din ce în ce mai mare, se angajează în fiecare zi, sunt cereri de mii de oameni, purtător de ștampilă, de semnătură, de program pe ușă. 

Repet, nu dăm pe nimeni afară, dar va fi un invetar clar al celor ce lucrează azi la stat, ar trebui să lucreze și la stat și pentru stat, pentru cetățeni. Vom eficientiza actul lor administrativ, practic eficiența structurilor pe care le reprezintă”, a spus Mihai Tudose.

Proiectul de ordonanță care va stopa angajările la stat până la final de an s-a aflat în dezbatere publică, fiind postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus de Sevil Shhaideh.

„De la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe până la data de 31 decembrie 2017 se suspendă ocuparea prin concurs a posturilor vacante din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanțare a acestora”, se arată la articolul 7 din proiectul de ordonanță. Sunt și excepții, astfel că angajări vor putea fi făcute, printre altele, în continuare în acest an în posturile de înalţi funcţionari publici, pe posturile vacante din instituţiile publice nou-înfiinţate, precum și la cele care se ocupă gestionarea fondurilor europene. 

În prezent în administrația publică lucrează aproximativ 1,2 milioane de persoane.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu este o măsură generatoare a soluționării imensului aparat birocratic de stat.
    • Like 0
  • Nu inteleg o chestie, multa lume din administratiile locale se plang ca e mic salariul si alte alea-alea si totusi angajarile se fac tot pe baza de "competente PCR" ? De ce ?
    • Like 1
  • Dar de ce să nu se dea afară ? 1,2 milioane de angajați la stat sunt oricum prea mulți... de parcă numărul le-ar și spori eficiența - dimpotrivă !! cine are nevoie de miriada de inerți ce își văd postul ca pe o asigurare de viață? Nu doar în administrația publică ar trebui să se facă nițel "curățenie", ci și în Parlament, care, la raportul număr de membri - eficiență punctează deplorabil...
    • Like 3
  • "angajări vor putea fi făcute, printre altele, în continuare în acest an în posturile de înalţi funcţionari publici, pe posturile vacante din instituţiile publice nou-înfiinţate, precum și la cele care se ocupă gestionarea fondurilor europene" deci unde e rost de neamuri care sa bage biștarii babani in buzunar mai angajam că sa fie.
    • Like 0
  • check icon
    Domnul PM ar trebui să încerce să se angajeze la stat pe o funcție de decizie și nu pe una joasă, de execuție (cum este acum): ar vedea ce înseamnă să concurezi astăzi pe un post ocupat de alaltăieri! Restul sunt vorbe fără rost, pentru că la stat tocmai pentru asta te angajezi: CA SĂ STAI!
    • Like 1
  • Sa o dea pe Șevil Șaide afara. Facem o economie...
    • Like 2
  • .
    • Like 0
  • La baliverne nu întrece nimeni partidul bolșevic .
    • Like 2
  • check icon
    Enorm de mulți angajați bugetari la o populație activă atât de mică. Restul e tăcere...
    • Like 2
  • check icon
    Deocamdată sunt doar vorbe, vorbe aberante — „nu dăm pe nimeni afară și eficientizăm” — e o contradicție în termeni: n-ai cum să eficientizezi aparatul de stat dacă nu dai afară excedentul de funcționari-căpușă.
    Niște fapte ar fi mai de dorit...
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult