Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se întoarce. Astăzi mai puternic decât ieri. Are milioanele de civili ieșiți în stradă și mesajele marilor puteri care au cerut respectarea ordinii constituționale în Turcia, iar analiștii se tem că se va folosi de acest val. Cea mai succintă trecere prin evenimentele din Turcia o găsiți într-o sinteză făcută de The Guardian. Câteva observații la aproape 24 de ore de la ceea ce s-a dovedit a fi tentativa de lovitură de stat:
- Atenție la acest atac extrem de dur al premierului turc Binali Yildirim. Se răstește cu cel mai mare tupeu la SUA, spunând cu subiect și predicat că o țară care îl adăpostește pe principalul rival al lui Erdogan este de fapt dușmanul Turciei. Face aceste afirmații prim-ministrul unui stat membru NATO, aliat SUA. Câteva rânduri despre cel bănuit că ar fi în spatele loviturii înăbușite: în vârstă de 75 de ani, clericul Fettulah Gulen predică învățăturile islamului sunnit, este adeptul dialogului interconfesional și este implicat în societatea civilă. Este creatorul unei mișcări islamice moderate are îi poartă numele și care are câteva milioane de adepți și este perceput drept un adversar al actualului președinte. Aflat într-o stare de sănătate precară, Gulen locuiește acum în Pennsylvania.
- Tupeul premierului Binali Yildirim nu ar trebui să ne mire. Dar e de văzut însă cât va ține curajul său. Pentru că și Erdogan lătra și se burica la Putin după ce armata sa a doborât avionul rusesc la granița cu Siria și a sfârșit prin a-și cere scuze mototolindu-și cușma în mână, cu ochii plecați.
- S-ar putea ca acest eșec în îndepărtarea lui Erdogan din fruntea Turciei să-i dea mai multă putere pe care el să o folosească cu nerușinare. Imagini de la tentativa de lovitură de stat de vineri noapte găsiți aici, sunt furnizate și așezate într-o galerie foto de @Getty/ Guliver România, partener @Republica.
- Erdogan este acolo, șef de stat, pentru că turcii îi permit să fie, a câștigat alegerile, ei îl lasă să conducă țara cu o autoritate dictatorială.
- Îndepărtarea unui astfel de individ cu accese totalitare trebuie făcută tot de popor, nu doar de o fracțiune din armată. De preferat, evident, democratic, prin vot sau în stradă, dacă se poate, fără sânge.
- Este de prisos să vorbim despre abuzurile lui Erdogan, presiunile asupra presei, opoziției, modul de face politică. Ironic, așa cum observau mulți internauți și analiști, personajul care, dacă ar putea, ar interzice rețelele sociale și tehnologia, a făcut apel la sprijinul populației prin aplicația Facetime de pe un telefon iPHONE, LIVE, la un post TV.
- Erdogan este un lider laș, dorința lui de a rămâne la putere spune multe. Stătea pitit și dorea azil în Germania, în timp ce le cerea oamenilor să iasă pe străzi, împotriva armatei. Putea să fie un măcel cu consecințe inimaginabile, deocamdată am numărat 194 de morți.
- Marile puteri, vecinii și chiar România nu ar fi putut avea alt mesaj decât de îndemn la stabilitate și sprijin pentru regimul ales prin vot. E o poziție corectă. Cum spuneam mai sus, Erdogan trebuie dat jos de către popor. Atâta vreme cât ei își iubesc dictatorul, îl votează și îl sprijină, el nu va pleca.
- Observația unui amic de pe Facebook: e greu să mai dai apă la moară acestor înlocuiri ale liderilor totalitari, dacă nu ai mai multe planuri B. Ce s-a ales din aproape toate țările care au fost măturate de primăvara arabă e un studiu de caz. În locul dictatorilor, poporul nepregătit să administreze democrația a lăsat haosul să se instaleze.
- Absolut deplasată ieșirea lui Victor Ponta, care nu-și poate ascunde admirația față de dictatorul turcilor. O adâncă prețuire maladivă, o frustrare amestecată cu răutate și plăcere care țin de patologic. Poporul este nedemn și nu e mândru (că e român) pentru că nu a ieșit să-l apere după #colectiv pe el și pe doctorul care icnește, nu vorbește- Gabriel Oprea. Ce nu înțelege acest om, altfel educat și format după căderea lui Ceaușescu, este că românii care i-au dat jos s-au săturat de hoți, plagiatori, mincinoși, impostori și corupție. Și- chiar dacă sunt delăsători, apatici până la granița complicității cu răul în toate formele sale- românii nu dau semne că și-ar mai dori puțină dictatură. Un scâncet/ suspin de admirație față de mâna de fier din Turcia. Chiar și un Cotroceni inexistent prin aroganța sa nătângă se dovedește o soluție mult mai de înghițit. Căci în fiecare zi, Victor Ponta arată prăpastia imensă între el și generația care nu-l vrea, dar și pericolul pe lângă care a trecut România în noiembrie 2014, când nu l-a instalat pe mândrul român ortodox în funcția de președinte. Încă o remarcă- postarea a fost publicată numai după ce a devenit evident că Erdogan rămâne.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De fapt singura problema este atunci cand o forma de guvernare(in cazul nostru manipulocratia UE) isi aroga singura dreptul de a se defini ca si referinta morala sau model de echitate sociala.La care toti ceilalti ar trebui sa adere sau sa se standardizeze.Prin conformare sui-generis de validare a normalitatii.
Americanii fac asta de cateva sute de ani buni; de la masacrarea indienilor in numele demcratiei pana la toate razboaiele de pe planeta, toate purtate prin curtile altora, in numele echitatii sau corectitudinii.
Care e diferenta ca brusc devine ilegal sa iti mai faci tuica in spatele casei, ca brusc este ilegal sa iti vinzi branza la piata sau brusc esti bun de puscarie daca numarul cainilor de la stana depaseste un anumit numar sau indraznesti sa spui tigan in loc de rom sau negru in loc de afro-american?
Nici o diferenta.Este aceeasi imixiune totalitara in schemele altora de viata.Ca oamenii aia fac sex cu caprele prin pustiu(Afganistan) sau se roaga cu fata spre est la zeul lor, isi fac tuica in casa sau au 5 neveste, a impune un standard exterior este o alta forma de dictatura.
Stiu, e greu sa iti acorzi flexibilitate mintii si sa admiti ca civilizatia(mai ales civilizarea) occidentala este o forma de dictatura.Dar oare Inchizitia sau Cruciadele nu erau la fel la vremea lor?
In loc sa ne intereseze ca turcii vor in continuare kebab de capra si nu de pui modificat genetic "legal", ca vor cosuri impletite si nu cutii din pal de la Kronospanul EU sau 4 sotii fidele si nu una singura care sa curvasareasca cu vecinul Mitica social corect, mai bine ne-am concentra pe propria noastra bunastare.
Nu este absolut deplasată ieşirea lui Pinocchio Ponta, deoarece este cocoloşit de preşedintele Turciei. Iată ce spunea mass-media în 2015 :
"Victor Ponta a plecat din Romania, (notă:ATENŢIE !) fara sa anunte pe nimeni, pe 12 iunie. Initial, a plecat la Baku, in Azerbaidjan, pentru a asista la ceremonia organizata la deschiderea Jocurilor Europene. Imediat dupa ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene, Ponta a plecat spre Turcia impreuna cu premierul turc Recep Erdogan. Zilele urmatoare au aparut informatii pe surse ca s-a dus in Turcia pentru a se opera la genunchi. Informatia a fost confirmata pe Facebook, pe 16 iunie, a doua zi dupa operatie, chiar de Victor Ponta. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook ca s-a operat in afara Romaniei pentru a avea "liniste si odihna".
Linişte şi odihnă (sfătuit de Tăriceanu)
"Reamintim ca pe 15 iunie, ziua in care s-a operat la o clinica din Turcia, Victor Ponta fusese citat sa se prezinte in fata procurorilor DNA pentru a fi audiat, dupa ce cu zece zile inainte fusese anuntat ca este urmarit penal pentru trei infractiuni, in dosarul lui Dan Sova." „Drumurile dese ale lui Ponta în Turcia și o cartelă telefonică turcească, investigate de DNA..."
În ziua loviturii de stat din Turcia, Ponta tocmai se îndrepta spre această ţară, deoarece este consilierul personal a lui Recep Erdogan pe probleme UE.
Ponta a ieşit la rampă : Noaptea trecută, Turcia a arătat că este o țară de cetățeni adevărați: - când un lider politic (adică Erdogan) cheamă oamenii în stradă să lupte cu mâna goală contra armatei si milioane de oameni îl asculta (fie sustinatori fie oameni care nu îl plac dar care acum cred ca are dreptate) poate înțelegem că ce ne minte pe noi Propaganda oficială despre acel lider și acea țară este doar manipulare clasică!
Oops !
Sper doar ca Turcia și poporul său extraordinar să treacă cu bine și peste acest moment tragic! Iar noi să învățăm din nou ce înseamnă mândrie națională și unitate pentru libertate și drepturile fundamentale!”
- Da Ponta! Cetăţeni onorabili, care au decapitat un militar : "Mai multe fotografii şi înregistrări video distribuite pe reţelele de socializare arată presupuşi susţinători ai partidului de guvernare din Turcia, AKP, decapitând un militar pe unul dintre podurile peste Bosfor, din Istanbul, relatează The Independent."
Acesta este fostul premier Victor Ponta, acestea sunt declaraţiile lui făcute din fotoliu din sufragerie pe pagina de facebook...este nostalgic după o revoltă a susţinătorilor pesedişti pentru a-l ajuta să ajungă iar premier...sau preşedinte. Că de, dacă nu l-a putut da jos pe marinar, poate îl dă jos pe neamţ ...
Toata povestea amintita in treacat legata de rezultatele mult laudatei, la acea vreme, si chiar probabil instigatei "primaveri arabe" este defapt singurul subiect care ar trebui discutat aici. Isi permite oare lumea, Nato, UE, ca in momentul in care nu exista nici macar un singur stat stabil, inafara de Israel si Iran in tot orientul mijlociu si nici in Africa de Nord, sa aiba aceleasi probleme si in singurul membru Nato din regiune? Ce fel de democratie este cea care este impusa printr-o lovitura de stat militara? Aveti vreun exemplu de astfel de caz? Cand Erdogan, asa cum este el, castiga in urma cu 2 ani alegerile prezidentiale fara nici un fel de probleme, ce fel de democratie ar fi cea care ar saluta inlaturarea sa?
Acum sa mergem mai departe: in acea zona a lumii s-a incercat expeeienta democratiei, mai intai cu binisorul si apoi chiar cu forta, cazul Irak este unul elocvent. Concluzia la care s-a ajuns? Ca poate religia predominanta in zona nu este compatibila decat, cel mult, cu genul de democratie si de lider existent in Turcia. Nu cred ca un nou Irak sau o noua Siria ar fi fost ceva benefic nici pentru cetatenii turci si nici pentru europeni si nici pentru SUA. S-ar putea sa-i convine un pic Rusiei insa.
Acum evenind pe meleagurile noastre. Ca Ponta isi arata limitele inteligentei admirandu-l pe Erdogan, ma refer la faptul ca nu prea ai ce admira acolo, nu merg pana la aberatia ca isi mai si declara admiratia, acestea sunt 2 lucruri de necontestat. Pe de alta parte a merge pana la a spune ca asta arata ca si el ar fi vrut sa faca ceva asemanator este absurd din punctul meu de vedere, mai ales in conditiile in care Romania a mai avut un "mic" Erdogan la putere vreo 10 ani: il cheama Basescu. Tot acum suntem pe cale sa ne cream propriul Erdogan, doar ca anul de sex feminin, in persoana doamnei Kovesi. In asa hal s-a cazut in admiratia dansei si a institutiei de forta pe care o reprezinta incat probabil societatea civila, tinerii aceia care nu il inghit pe Ponta si care il acuza de tendinte dictatoriale, ar inghiti ( un timp) orice din partea dansei.