Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Turistă româncă în Thassos, revoltată de comportamentul conaționalilor: „Ascultați manele în surdină. Dimineața pe plajă să auziți valurile mării și nu cum se jelește un lăutar”

Thassos

Foto: Getty Images

Mesajul a fost postat pe Forum Thassos de o turistă din România, disperată de lipsa de bun simț a unor conaționali care au ales să-și petreacă vacanța pe această insulă din Grecia. Tânăra și-a dat acceptul pentru preluarea integrală a mesajului, dar m-a rugat să-i protejez identitatea.

La terase, dacă tot vreți să mâncați doar acolo unde e scris în română și au și ciorbă de burtă, nu-i deranjați pe ceilalți care optează pentru alte taverne

Thassos, cunoscută și drept „insula de smarald”, este la doar nouă ore de mers cu mașina de București, fiind o distanță accesibilă românilor. Cele mai cunoscute plaje sunt Golden Beach, Skala Potamia și Marble Beach, iar una dintre cele mai mari atracții este piscina naturală Giola, cunoscută și drept „laguna albastră” sau „piscina sirenelor”. Aceasta s-a format după prăbușirea tavanului unei grote și este „alimentată” chiar de valurile mării. Scufundări, snorkeling, croaziere si sporturi acvatice, toate acestea sunt posibile pe insula Thassos, iar mâncarea încântă papilele gustative ale oamenilor. Cam așa poate fi descrisă insula. Pare însă că venirea sutelor de mii de turiști români pe insulă a adus și o atmosferă de vacanță nedorită de unii dintre iubitorii locului. Să revenim la mesajul tinerei.

„La terase, dacă tot vreți să mâncați doar acolo unde e scris în română și au și ciorbă de burtă, măcar nu-i deranjați pe ceilalți care optează pentru alte taverne. În speranța că va ajunge la voi mesajul meu, vă mulțumesc anticipat și îmi doresc să nu ne mai întâlnim pe nicio plajă, ca prea le-ați stricat pe toate.”

Ascultați manele în surdină. Dimineața pe plajă să auziți valurile mării și nu cum se jelește un lăutar că l-a lăsat piranda”

Tânăra atinge un alt punct sensibil pentru români, muzica de petrecere. Adevărul că am tot citit despre manelele care au cucerit zone întregi din Thassos, dar credeam că vorbim de zone izolate. Se pare că nu.

„În concediu suntem toți și toți am venit aici să ne relaxăm și să ne încărcăm bateriile, dar dacă am venit aici și nu am rămas la Eforie înseamnă că nu căutăm atmosfera de acolo și, prin urmare, vă rog dacă cumva sunteți pe acest grup încercați ca seara după ora 23 să ascultați manele in surdină, dimineața pe plajă să auziți valurile mării și nu cum se jelește un lăutar că l-a lăsat piranda și la terase”.

Mesajul integral al turistei

Iată mesajul integral postat de tânăra aflată în Thassos ( am păstrat ortografia originală)

„Buna ziua, probabil ca imi voi lua hate, dar tin sa le multumesc conationalilor nostri care de 2 zile au ajuns in Thasos mai la sud asa.. si care ne explica clar si raspicat cum e treaba cu Carmen Chindris si ochelarii ei de soare pe plaja, cum e cu hahaiala aia de autobaza, mamicilor adepte ale perentingului modern care isi lasa copiii sa tipe si sa urle ca nu primesc telefonul ca asa e invatatura de acasa fara sa se gindeasca ca deranjeaza juma de plaja, si tuturor romanilor care dupa ce au terfelit litoralul romanesc acum au venit sa-l strice si pe al grecilor. Eu inteleg ca e loc sub soare pentru toata lumea, dar daca eu nu vin sa va deranjez cu hard rock-ul ascultat de mine in casti, voi de ce veniti sa deranjati cu boxa pe plaja? Daca copilul meu intelege cind ai spun ca mai tarziu va primi telefonul acum sa se bucure de soare si apa, ai vostri de ce trebuie sa urle si sa vorbeasca urat? In concediu suntem toti, si toti am venit aici sa ne relaxam si sa ne incarcam bateriile, dar daca am venit aici si nu am ramas la Eforie inseamna ca nu cautam atmosfera de acolo, si prin urmare va rog daca cumva sunteti pe acest grup incercati ca seara dupa ora 23 sa ascultati manele in surdina, dimineata pe plaja sa auziti valurile marii si nu cum se jeleste un lautar ca la lasat piranda si la terase.. La terase macar daca tot vreti sa mancati doar acolo unde e scris in română si au si ciorba de burta, macar nu-i deranjati pe ceilalti care opteaza pentru alte taverne. In speranta ca va ajunge la voi mesajul meu, va multumesc anticipat si imi doresc sa nu ne mai intanlim pe nici o plaja ca prea le ati stricat pe toate.”


Articol preluat de pe Funky Travel

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Clasism si rasism (structural) banal, nimic interesant.
  • Like 0
 • Dragi compatrioti. Daca vreti sa cunoasteti Grecia adevărată, iesiti din zonele gherțoizate si manelizate de conationalii nostrii de joasă speță. Lăsati deoparte Paranoia Katerini, Thassos si alte Olimpiaki. Indivizii ăstia nu sunt interesati de Grecia. Merg în fiecare an în acelasi loc, vor ca toată lumea sa vorbească româneste, să halească ciorbe, ceafă cu mujdei, mici si să se umfle de bere la pet în fața tv'ului cu programe românesti evident. Mergeti pe cărări mai putin bătute, lăsati deoparte agentiile care va dau o saptamână de cazare mizeră si'un transport cu un autocar ce rămâne'n pană pe la naiba'n praznic, nu mai mergeti in locul x pentru că așa au mai făcut încă 100 de insi în jurul vostru. Eu de 30 de ani îmi construiesc singur voiajele în Grecia, n'am apelat niciodată la o agenție de voiaj si n'am fost niciodată de 2 ori în acelasi loc. Am ales acest mod de a'mi reîncărca bateriile si de a investi în amintiri. Lucru pe care nu'l voi regreta niciodata !
  • Like 6
  • @ KapetanMavromati
   Salut . Subscriu . Aitoloacarnania - Agrinio , Riviera Astakos , - Vonitsa , Karpenisi , Termo , Muntii Pind , Epirul de Sud - Ianina ( Epirul de Nord -Saranda , Girokastro , in Albania ) Tessalia , Macedonia de Est -Metsovo , etc . Nefiind mari statiuni prin zona , mioriticu ,, nu prea se baga ,, ... Apropos , in 2014 , august , un bizon cu nr. aferent varsarii Dunarii in Mare , mi-a blocat masina timp de 5 ore , lasand in parbriz un tel de RO , la care nu raspundea nimeni ...Plaja Marble Beach , Thassos .
   • Like 4
  • @ Luigi Cosma
   Felicitări pentru alegerile dvs ! Si vacante multe si plăcute să aveti în stilul ăsta în continuare !
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
sound-bars icon