Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Turistă româncă în Thassos, revoltată de comportamentul conaționalilor: „Ascultați manele în surdină. Dimineața pe plajă să auziți valurile mării și nu cum se jelește un lăutar”

Thassos

Foto: Getty Images

Mesajul a fost postat pe Forum Thassos de o turistă din România, disperată de lipsa de bun simț a unor conaționali care au ales să-și petreacă vacanța pe această insulă din Grecia. Tânăra și-a dat acceptul pentru preluarea integrală a mesajului, dar m-a rugat să-i protejez identitatea.

La terase, dacă tot vreți să mâncați doar acolo unde e scris în română și au și ciorbă de burtă, nu-i deranjați pe ceilalți care optează pentru alte taverne

Thassos, cunoscută și drept „insula de smarald”, este la doar nouă ore de mers cu mașina de București, fiind o distanță accesibilă românilor. Cele mai cunoscute plaje sunt Golden Beach, Skala Potamia și Marble Beach, iar una dintre cele mai mari atracții este piscina naturală Giola, cunoscută și drept „laguna albastră” sau „piscina sirenelor”. Aceasta s-a format după prăbușirea tavanului unei grote și este „alimentată” chiar de valurile mării. Scufundări, snorkeling, croaziere si sporturi acvatice, toate acestea sunt posibile pe insula Thassos, iar mâncarea încântă papilele gustative ale oamenilor. Cam așa poate fi descrisă insula. Pare însă că venirea sutelor de mii de turiști români pe insulă a adus și o atmosferă de vacanță nedorită de unii dintre iubitorii locului. Să revenim la mesajul tinerei.

„La terase, dacă tot vreți să mâncați doar acolo unde e scris în română și au și ciorbă de burtă, măcar nu-i deranjați pe ceilalți care optează pentru alte taverne. În speranța că va ajunge la voi mesajul meu, vă mulțumesc anticipat și îmi doresc să nu ne mai întâlnim pe nicio plajă, ca prea le-ați stricat pe toate.”

Ascultați manele în surdină. Dimineața pe plajă să auziți valurile mării și nu cum se jelește un lăutar că l-a lăsat piranda”

Tânăra atinge un alt punct sensibil pentru români, muzica de petrecere. Adevărul că am tot citit despre manelele care au cucerit zone întregi din Thassos, dar credeam că vorbim de zone izolate. Se pare că nu.

„În concediu suntem toți și toți am venit aici să ne relaxăm și să ne încărcăm bateriile, dar dacă am venit aici și nu am rămas la Eforie înseamnă că nu căutăm atmosfera de acolo și, prin urmare, vă rog dacă cumva sunteți pe acest grup încercați ca seara după ora 23 să ascultați manele in surdină, dimineața pe plajă să auziți valurile mării și nu cum se jelește un lăutar că l-a lăsat piranda și la terase”.

Mesajul integral al turistei

Iată mesajul integral postat de tânăra aflată în Thassos ( am păstrat ortografia originală)

„Buna ziua, probabil ca imi voi lua hate, dar tin sa le multumesc conationalilor nostri care de 2 zile au ajuns in Thasos mai la sud asa.. si care ne explica clar si raspicat cum e treaba cu Carmen Chindris si ochelarii ei de soare pe plaja, cum e cu hahaiala aia de autobaza, mamicilor adepte ale perentingului modern care isi lasa copiii sa tipe si sa urle ca nu primesc telefonul ca asa e invatatura de acasa fara sa se gindeasca ca deranjeaza juma de plaja, si tuturor romanilor care dupa ce au terfelit litoralul romanesc acum au venit sa-l strice si pe al grecilor. Eu inteleg ca e loc sub soare pentru toata lumea, dar daca eu nu vin sa va deranjez cu hard rock-ul ascultat de mine in casti, voi de ce veniti sa deranjati cu boxa pe plaja? Daca copilul meu intelege cind ai spun ca mai tarziu va primi telefonul acum sa se bucure de soare si apa, ai vostri de ce trebuie sa urle si sa vorbeasca urat? In concediu suntem toti, si toti am venit aici sa ne relaxam si sa ne incarcam bateriile, dar daca am venit aici si nu am ramas la Eforie inseamna ca nu cautam atmosfera de acolo, si prin urmare va rog daca cumva sunteti pe acest grup incercati ca seara dupa ora 23 sa ascultati manele in surdina, dimineata pe plaja sa auziti valurile marii si nu cum se jeleste un lautar ca la lasat piranda si la terase.. La terase macar daca tot vreti sa mancati doar acolo unde e scris in română si au si ciorba de burta, macar nu-i deranjati pe ceilalti care opteaza pentru alte taverne. In speranta ca va ajunge la voi mesajul meu, va multumesc anticipat si imi doresc sa nu ne mai intanlim pe nici o plaja ca prea le ati stricat pe toate.”


Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Subscriu la părerea doamnei, dar totuși țin să-mi exprim nedumerirea privind alegerea dânsei.
    Dacă ajungi la o plajă în care te uiți jur-împrejur și vezi mai mult de 10 (zece) oameni (bineînțeles în afară de familia ta/prietenii tăi), înseamnă că ai călătorit degeaba. Indiferent dacă-s maneliști sau membrii orchestrei radioteleviziunii. Atunci puteai să te duci și la un ștrand public din București. Un om normal se ține departe de locuri ca și Scala Potamia sau Golden Beach.
    Pentru mine scăldatul în mare e un act intim. Conduc chiar 7–800 km mai mult, dar caut o plajă discretă, pustie, fără infrastructură. Sunt destule!
    • Like 0
  • Clasism si rasism (structural) banal, nimic interesant.
    • Like 0
  • Dragi compatrioti. Daca vreti sa cunoasteti Grecia adevărată, iesiti din zonele gherțoizate si manelizate de conationalii nostrii de joasă speță. Lăsati deoparte Paranoia Katerini, Thassos si alte Olimpiaki. Indivizii ăstia nu sunt interesati de Grecia. Merg în fiecare an în acelasi loc, vor ca toată lumea sa vorbească româneste, să halească ciorbe, ceafă cu mujdei, mici si să se umfle de bere la pet în fața tv'ului cu programe românesti evident. Mergeti pe cărări mai putin bătute, lăsati deoparte agentiile care va dau o saptamână de cazare mizeră si'un transport cu un autocar ce rămâne'n pană pe la naiba'n praznic, nu mai mergeti in locul x pentru că așa au mai făcut încă 100 de insi în jurul vostru. Eu de 30 de ani îmi construiesc singur voiajele în Grecia, n'am apelat niciodată la o agenție de voiaj si n'am fost niciodată de 2 ori în acelasi loc. Am ales acest mod de a'mi reîncărca bateriile si de a investi în amintiri. Lucru pe care nu'l voi regreta niciodata !
    • Like 7
    • @ KapetanMavromati
      Salut . Subscriu . Aitoloacarnania - Agrinio , Riviera Astakos , - Vonitsa , Karpenisi , Termo , Muntii Pind , Epirul de Sud - Ianina ( Epirul de Nord -Saranda , Girokastro , in Albania ) Tessalia , Macedonia de Est -Metsovo , etc . Nefiind mari statiuni prin zona , mioriticu ,, nu prea se baga ,, ... Apropos , in 2014 , august , un bizon cu nr. aferent varsarii Dunarii in Mare , mi-a blocat masina timp de 5 ore , lasand in parbriz un tel de RO , la care nu raspundea nimeni ...Plaja Marble Beach , Thassos .
      • Like 5
    • @ Luigi Cosma
      Felicitări pentru alegerile dvs ! Si vacante multe si plăcute să aveti în stilul ăsta în continuare !
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon