Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Uciderea ursului Arthur: vânătoarea de trofee nu este sport, este crimă organizată, acoperită legal

Arthur

Foto: Facebook Agent Green

Suntem bombardați zilnic cu breaking news. Zilele trecute pe burtiera unui post național scria - BREAKING NEWS: Iisus a înviat. Totul este transformat într-un ieftin senzațional. 

Totul se învârte în jurul banilor. Vorbim doar despre bani, despre cât valorează diverse lucruri și observăm cum televiziunile promovează nulități, analfabeți, drojdii ale societății și le transformă în vedete.

Printre aceste știri senzaționale s-a strecurat o știre, conform căreia ursul Arthur, în vârstă de 17 ani, considerat a fi fost unul dintre cei mai frumoși din România, a fost ucis de către un Prinț din Liechtenstein, Josef Emanuel Leopold Marie. Totul pentru 7000 de euro.

Vânătoarea este interzisă de 4 ani în România, stimabilul Prinț plătind cei 7000 de euro pentru a vâna legal, prin derogare, o ursoaică considerată problemă, în localitatea Ojdula din județul Covasna.

Dar nu, curajosul Prinț a nimerit fix peste ursul Arthur și în profundul său curaj princiar s-a gândit că ar merge să-i tragă un glonț în țeastă.

Înainte de a spune că pădurile noastre sunt împânzite de urși și da, uneori aceștia intră în contact cu oamenii, mă întreb, de ce am ajuns să construim case la marginea pădurilor? De ce am ajuns apoi să construim în păduri? Noi, oamenii, am intrat în habitatul natural al urșilor, nu invers.

Nu mai aveam loc în orașe cu „vilele” noastre pline de inox și termopane albe? Nu am putea lăsa natura, pădurile, fauna, neatinse?

Dar să ne întoarcem la ursul Arthur. Înțeleg că stimabilul sânge albastru a plătit 7000 de euro pentru a ucide un urs. Trăim într-o lume în care totul are un preț. Astfel, nu văd cum prețul pentru a ucide un animal a fost atât de mediatizat și nu faptul că acesta a fost ucis și cineva acceptă o sumă de bani pentru asta, iar cineva este dispus să plătească pentru a curma viața unui animal.

Cât costă uciderea unui simbol? Ieftin. O nimica toată, doar 7000 de euro.

Articol preluat de pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Am citit ca din 2019 au fost peste 300 de derogari, unele aprobate altele nu. Ar fi interesant sa vedem o lista cu cei care au cerut si mai ales cei care au primit si si mai important, cine a executat acest ursi?
  Dar nu cred ca acest lucru se va vedea. Vom trece la alt subiect imediat, care va aduce mai mult click-uri
  • Like 2
 • Nume check icon
  Pana la urma acest caz va fi musamalizat cu siguranta si chiar daca nu au avut toate hartiile in ordine s-au facut in aceste zile. Cateva intrebari totusi:
  - din ce am inteles in cazul in care sunt ursi agresivi sau turbati se dau aceste derogari. Acum cativa ani in orasul meu a fost un urs agresiv. A atacat doua persoane si in doua zile l-au execut. Eu nu vad o problema derogarea, dar
  - cum de a ajuns acest domn din strainatate sa obtina aceasta derogare?! Cum el si si tocmai el? De ce nu s-a ocupat Ocolulul Silvic ca in alte cazuri?
  - Derogare pe bani? Pai atunci pare sa fie o lista de asteptare? Daca da, cine a facut-o si cine sunt acest persoane? Si cum se fac aceste derogari?
  Sunt prea multe intrebari la care trebuie sa primim raspunsuri. Din pacate tot ce misca in tara aceasta - mai ales cand vorbim de institutii de stat - este sub spectrul hotiei, prostiei, incompetentei si coruptiei. Posibil sa nu fie 100%, DAR angajatii cinstiti nu ar trebuie sa tolerze lucruri, chiar daca sunt legale, pentru ca nu sunt si etice. Iar daca acest lucru nu se poate intampla insemana ca majoritatea angajatiilor din institutiile de stat se complac. sa chiar le place aceasta situatie.
  P.S. Nu exista zi in care sa nu apara ceva legat de cineva din institutiile statutului. Acest articol cu ursul da bine la click-uri pentru ca are tot ce trebuie pentru toata lumea: posibil cel mai mare urs, sunt si maghari implicati, "print" strain, 7000 de EURO, strainii care nu ne respecta, etc. A trecut mai putin observat presupusa amenintare venita din partea unei doamne colonel dintr-un serviciu de informatii asupra unui primare care se pare ca incerca sa aplice legea in acel sat. Pentru mine este mult mai grav acest lucru si ar trebuie investigat pana la capat pentru a afla adevarul si daca este adevarat sa existe repercursiuni: dat afara, fara pensie, fara drepturi. Sau visez pentru ca nu avem cu cine?
  • Like 2
 • Pana la urma este doar inca un exemplu de coruptie. 7000 de euro este suma platita pentru un urs fara valoare de trofeu, practic se recunoaste ca scapa de necazuri cativa megiesi, cu acordul si in beneficiul statului.
  In cazul asta printisorul, ca ultimul mancator de lebede, a platit parizer si a plecat din magazin cu caviar. Cineva din gasca locala de braconieri pe domeniile si in slujba statutului au semnalizat austriacului existenta ursului trofeu, au convins niste localnici sa semneze cereri si sa reclame pagube si au obtinut o autorizatie, dar pentru un alt urs. Chestia asta a costat restul pana la 50000 cat face cel mai tare trofeu de urs european.
  In cererea de derogare un pescar trebuie sa scrie clar cati porcusori si cate beldite are sa scoata din plasa pusa in apa, desi nu are cum sa stie niciodata in avans cepesti prinde. Unul care impusca ursul, il identifica prin binoclu, alege locul si momentul in care trage, stie foarte bine ce omoara, pentru ca altfel pe derogare apentru urs ar putea vana mitreti, big foot sau niste gura casca din satul vecin. Cei care organizeza vanatoare sunt responsabili de ce impusca, invitatul platitor, caci gonacii impuscati is de regula mai scumpi ca ursii, Nu exista ca organizatorii sa fie straini de aceasta golanie. Daca tragea pe alaturi il costa doar vreo 5000, si avea dreptul , contra cost, sa mai traga inca o data. La urs de trofeu nu e ca si cum iti sare fazanul in fata si tragi de la sold, ursul ala a fost urmarit luni de zile si i se stia programul exact asa cum vedeti la filmele cu criminali profesionisti. Adevarat este ca unii oameni sunt capabili de orice pentru bani, iar altii sunt dispusi sa dea oricat pentru ”distractia” unui omor.
  • Like 4


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult