Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ursul lui Iñárritu, alungat de Mad Max cu Reflectorul

Spotlight (Reflector), am răspuns fără ezitare azi-noapte întrebării Oanei Zamfir, la „bursa” de la Digi 24. Și Spotlight a fost Oscarul cel mare (nu The Revenant, cu care mă războiesc de o lună), tot așa cum anul trecut am „nimerit-o” cu Birdman. Ar trebui să mă bucur și să devin consultant pentru pariori, nu?

Nu. Mă bucur, dar nu până la capăt. Iar „ghicirile” mele nu se bazează pe vreo magie infailibilă, ci pe judecăți de valoare cinematografică, cu care pot s-o dau în bară atunci când Oscarul se chitește să meargă la vreo prostie cu sclipici sau tâmp corectă politic, gen The Artist, 12 Years a Slave.

Am ales Spotlight pentru capacitatea excepțională de a te cupla, de a te „cufunda”” în acțiune, de a te face să trăiești împreună cu personajele fiecare moment al acestui thriller jurnalistic comparabil cu All the President`s Men, filmul cult al anilor `70 despre scandalul Watergate. Tensiunea surdă, realizată prin reconstituirea în spirit, nu în ficat de bizon și cal plonjând în prăpastie, a ziaristicii „pitbull” de altădată, scormonitoare și tenace, proiectează un Mark Ruffalo de neuitat în urmărirea profesionist-pătimașă a Bisericii implicate într-o ticăloșie uriașă.

Cu Oscarul pentru DiCaprio s-a făcut dreptate, nu justiție. Leo merita premiul, dar nu pentru fizicațiile uneori grotescomice din The Revenant, ci, de pildă, pentru extraordinarul Master Candy, stăpânul de sclavi din Django Unchained, cu care n-a fost nici măcar nominalizat, sau pentru hoțul Frank Abagnale j.r. din Catch Me If You Can.

Nedrept, în schimb, Oscarul de regie pentru Alejandro Iñárritu, altfel un cineast de mare clasă. Dacă e să ne așezăm pe terenul șocului, al inovațiilor vizuale și audio, al cinematografului „pur”, pe care a vrut să joace Iñárritu, el este net depășit chiar acolo de bătrânul George Miller cu Mad Max - Fury Road. Un film postmodern, în care scenariul e un pretext pentru un polipier de secvențe demențiale, pulsând monstruos între moarte, mândrie și sex, o capodoperă de adrenalină pe lângă care lupta cu ursul din The Revenant pare desen animat.

Cea mai bună actriță în rol principal, iarăși tristețe mare. O duduie oarecare, Brie Larson, într-un film oarecare, Room, inferioară oricăreia dintre celelalte nominalizate, împușcă un Oscar pentru gospodine anxioase. Charlize Theron, formidabilă în rolul Furiosa, din Mad Max, nici măcar n-a intrat în discuție.

Christian Bale (The Big Short), Tom Hardy (The Revenant), Mark Rufallo (Spotlight), Mark Rylance (Bridge of Spies), nominalizați pentru rol secundar, sunt cu toții memorabili, peste oricare dintre actorii nominalizați împreună cu DiCaprio la rol principal. Totuși, Mark Rylance, în spionul sovietic Rudolf Abel, merită premiul pentru incredibila economie de mijloace faciale cu care izbutește să fie tot timpul intens și atașant – un maestru al tăcerilor.

O chiflă cruntă dă juriul Oscarului la categoria actriță în rol secundar. N-o să uit vreodată moaca lui Daisy Domergue când spune: „As you say, John...” sau când mai încasează un cot în stomac ori un pumn în cap – Jennifer Jason Leigh la maximum în The Hateful Eight. Premiul i l-au dat unei Alicia și mai nu știu cum, apă de trandafiri în rolul unei doamne care se încăpățânează să nu-și confecționeze chirurgical un penis în vreme ce soțul ei își trage un vagin (The Danish Girl).

N-am văzut încă Son of Saul, cu românul Levente Molnár. Am văzut turco-francezul Mustang și iordanianul Theeb, ambele foarte bune. Oricum, nu pot decât să regret absența propunerii românești la Oscarul pentru film străin, Aferim!, până și din lista lungă.

Mi se pare de bun-simț capturarea premiilor tehnice, montaj, sunet, design, producție, costume, machiaj de către Mad Max - Fury Road, cât și faptul că Star Wars – Forța se scoală a luat din părți.

Iar Quentin Tarantino merita și el un Oscar, alături de cel al lui Ennio Morricone, fie și numai pentru că l-a adus pe Signor Cinemusica să ne rupă sufletul cu acordurile lui, ca pe timpuri... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Florinas check icon
  O singură obiecție dl Popescu. Fac referință la cel primit de DiCaprio. Oscarul se acordă pentru o singură reprezentație, deci un singur rol nominalizat. Faptul că s-ar fi făcut dreptate pentru alte roluri din trecut e nedrept față de ceilalți concurenți. Sau greșesc?
  • Like 0
 • Dix'n check icon
  The Hateful Eight e memorabil nu doar prin coloana sonoră, cred că și pentru imagine și, da, macar pentru un rol secundar. În The Revenant, aproape că nu-i nimic, iar ecranul trebuie să fie suficient de mare pentru a avea o imagine panoramică, în rest multe gâfâieli și mugete, în imaginea primită de la Iñárritu. Îmi doresc să văd The Big Short și Spotlight ... cred că merită! Desigur, în Django Unchained atât Di Caprio cât și Jamie Fox au fost mult peste exigența juriului premiilor Oscar. ____ apoi, Oscar poate fi cuprins in film românesc: Aferim!
  • Like 0
 • Mi se pare injust cum o tratează pe Brie Larson:
  ”Brie Larson, într-un film oarecare, Room, inferioară oricăreia dintre celelalte nominalizate, împușcă un Oscar pentru gospodine anxioase.”
  Omul se pricepe, și de cele mai multe ori știe ce spune. Însă nu le luați pe toate de bune. Brie Larson primește un Oscar de actor. Un rol interpretat corect, cu o înțelegere a trăirilor, și deloc strident, așa cum situația impusă de scenariu poate că ar fi provocat un actor mai puțin stăpân pe mijloacele sale de expresie.
  • Like 2
 • Daca nu era "problema" unora care se vor mai speciali decat altii ,tema acestei editii trebuia sa fie "abuzurile si violurile suferite de tineri nevinovati". Discursul lui Bayden si momentul cu Lady Gaga trebuiau sa se termine, "apoteotic", cu filmul castigator...Spotlight. Surpriza,nu?.
  • Like 0
 • Bogdan check icon
  CTP, de acord aproape cu tot ce ai scris inclusiv cu Dicaprio, care chiar e actor mare si are roluri memorable: aviatorul, hotul din catch me if you can, inception etc dar rolul asta nu e de Oscar.
  Rolul secundar masculin, zic eu, ar fi fost mai corect ori lui Bale ori lui Tom Hardy dar e adevarat toti 4 au fost foarte buni si e mai mult o optiune personala
  La feminin chiar aveau de unde alege dar au preferat sa nu faca asta.
  Bogdan
  • Like 0
 • Ce orori aleg sa prezinte filmele nominalizate la Oscar: preoti pedofili, lesbiene, odiosi criminali care spanzura femei criminale, patrule de granita care isi ingroapa jumatate de vii camarazii, nebuni care se alearga cu cisterne si motociclete prin desert, nimic uman , inaltator, romantic , moral, nimic de vazut cu sotia si copii la un cinematograf linistit din cartier. Ramane intrebarea: viata reala cu sinucigasi care se autodetoneaza in public sau care trag cu mitralierele in cafenele din Paris se inspira oare dupa filmele cu dementi de la Hollywood ?
  • Like 4
  • @ Mihai Dumitru
   Incearca Bollywood :))) Glumesc, dar am inteles cumva comentariul tau.
   • Like 0
  • @ Mihai Dumitru
   Crabu check icon
   Recomand Theeb. Un film despre razbunare, supravietuire, dragostea de frate si chiar dragoste de patrie. Actiunea filmului are loc in perioada WWI. Foarte bun filmul!
   • Like 0
  • @ Crabu
   Crabu check icon
   Mai exact in desertul Wadi Rum din Iordania in timpul WWI.
   • Like 0
  • @ Mihai Dumitru
   Incearca Sergiu Nicolaescu, eviti totul orice inspiratie.
   • Like 0
  • @ Crabu
   Glumesti! Cum putea ratata ocazia de premiu un film cu Holohoax!
   • Like 0
 • Despre actorul DiCaprio am o vesnica impresie: A fost un copil actor bun, pina in momentul in care s-a pravalit peste puntea Titanicului impreuna cu personajul Claire. Intre timp el tot apare prin filme (sau o fi fantoma lui), deoarece in afara de o anumita imbatranire observabila mai ales la spricene, eu la dinsul nu am observat. Ma refer la maturitatea artistica, desigur. O fi oare din cauza apelor inghetate ale Atlanticului? Dar nu cred, deoarece ala nu a fost decat un rol dintr-un film.
  • Like 1
  • @ Valentin Stütz
   Florinas check icon
   Un pic de prejudecată în comentariul tău nu crezi?
   • Like 0
 • Crabu check icon
  CTP cu aere de tipser! Maine, poimaine isi da cu parerea despre castigatoarea CL sau despre culoarea fularului de la gatul lui Pep, despre rezistenta fizica fara pic de sudoare a lui CR7 in minutul 90, despre suprinzatoarea numire al lui Gianni Infantino la conducerea FIFA, chiar si despre conflictul intre FSCB si Armata (ar fi interesanta o moderare-confruntare-consultare CTP-GIGI-Armata)
  • Like 1
  • @ Crabu
   De obicei nu ii iau apararea CTP-ului dar in cazul tau atacul la adresa lui este ridicol. Pentru ca: ceea ce il indreptateste pe CTP sa-si dea cu parerea in cinematografie este un doctorat luat in asa ceva. Si te asigur ca nu e unul din ala cum se iau acuma, 3 la leu pe piata. Doctoratul ala, d-le Crabu, il califica pe CTP sa-si dea cu pararea in domeniul respectiv.
   • Like 7
  • @ Sergiu F.
   Am mai vazut in alte comentarii sugestia de introduce un buton "dislike" sau alta recomandare ar fi afisarea comentariilor si in functie de numarul de like-uri primite.
   • Like 0
  • @ Sergiu F.
   Crabu check icon
   Sa ști ca sunt de acord cu tine pentru ca îl urmăresc și citesc pe CTPu dar de data ăsta nu ai fost atent. Comentariul meu este o provocare pentru ca majoritatea comentariilor de pe republica sunt plicticoase.
   • Like 0
  • @ Crabu
   "CTP cu aere de tipser" ?? asta suna a provocare pentru noi ceilalti ? asta e atac la persoana si nimic altceva. Eu nu oi fi fost atent dar ma indoiesc ca cineva de pe-aici de pe forumul asta s-a prins de "subtila" ta provocare. E ca si cum as da cu bata intr-un om pe strada dar astept ca lumea sa inteleaga ca eu vroiam de fapt dialog social cu toti trecatorii de pe strada aia. Si fir-ar sa fie, ei nu au fost atenti. Nu s-au prins.
   • Like 0
 • Dar de rolul jucat de Stallone in Creed ce parere aveti? Persnal cred ca e unul dintre cele mai interesante din toata cariera sa.
  • Like 0
  • @ Stan Adrian
   Crabu check icon
   Ești pe lângă, dar simpatic!
   • Like 0
 • check icon
  Nu știu ce vedeți atât de special la Mad Max - Fury Road. Sunt fan literatură și filme SF, dar toată seria Max Max mă lasă rece. Un film dintr-o serie crescută împreună cu moda punk în anii 80, recondiționat vizual, dar tot atât de lipsit de conținut. Urmăriri cu niște rable superfuncționale încropite în deșert de niște "degenerați", care arată de parcă ar mânca pepper steak cu RedBull, aceștia neavând altă ocupație decât să-și tragă la gioale pentru niște litri de benzină. Desigur, s-a mai adăugat ceva, o explicație cât de cât înghițibilă care arată cum rezistă degenerații în deșert, o idee de survival, niște tensiuni pe ici pe colo și, în final, un strop de problematică eco-socială (care a lipsit cu desăvârșire la filmele anterioare). Mad Max - Fury Road rămâne un film de acțiune pură (nota 10 aici - acțiune fără întrerupere de la un cap la altul), plin însă de clișee, cu o imagine foarte bună și atât. Mie nu mi-a trezit nici o emoție. L-am văzut, l-am șters și l-am uitat.
  • Like 7
  • @
   eu nu inteleg de unde ti-ai luat atatea like-uri pentru discursul asta de vacanta mare.
   • Like 0
  • @ Marius Malus
   Man Alin Man Alin check icon
   Normal că a luat atâtea like-uri, a vorbit cursiv, a descris în câteva cuvinte impresiile despre filme, l-am citit cu plăcere, de aia îi mai dau și eu un like, e printre puținii care leagă mai mut de două vorbe fără să împroaște cu lături, și nu se crede mai deștept decât Einstein... sau măcar Innaritu. Oricum și dvs. și dânsul sunteți mai inteligenți decât mine, nu-i bai, asta s-a împărțit egal, dar nu la fiecare. Primăvară frumoasă!
   • Like 1
  • @ Marius Malus
   check icon
   Nu știu să scriu, asta-i adevărat, am scris cum mi-a venit mie. Poate sunt însă mai mulți spectatori, așa ca mine, care consideră Mad Max - Fury Road un film de acțiune și atât. Dlui CTP i-a plăcut că e plin de adrenalină (Max Mad i-a spus el). Dânsul poate mai reacționează la cursele alea prin deșert și are "organul" mai sensibil la aceste lucruri. La mine organul s-a atrofiat din cauza gaming-ului. Cine a jucat orice tip de joc PC competițional la nivel semi-pro știe ce înseamnă adrenalina pură. Cine a intrat într-o lume virtuală (am zis corect, lume), unele capodopere vizuale, în care milisecundele de reacție sau zecile de variabile îi solicită neuronii la maxim, în care fiecare acțiune ilogică se plătește scump, se uită la acțiunea din Mad Max - Fury Road fără să fie mișcat. Astfel, din Mad Max rămâne subiectul (care ar fi acela), jocul actorilor (bun, îmi place foarte mult de Șarliz Tron - așa cum își pronunță numele în afrikaans) și aspectul vizual, cinematic. Ce legătură are jocul PC cu filmul de acțiune? Are. În joc tu ești actorul principal, acționezi asupra lumii jocului și lumea jocului (umani, AI) acționează (necruțător) asupra ta. La adrenalină jocul "bate" filmul de acțiune, așa cum romanul este superior ecranizării. Oricum, dl CTP știe mai bine, are experiență, are doctorat, eu sunt un spectator care și-a spus părerea.
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult