Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Uitați-vă în acest tabel și întrebați-vă în al cui buzunar se duce diferența de 2-5 ori dintre prețurile la utilități și combustibili de la noi și cele din Rusia, Azerbaijan si chiar Ucraina

Benzină

Foto: Getty Images

Moscova și Baku – într-o măsură și Kiev – dau ora exactă pentru UE la utilități și combustibili, priviți vă rog în tabel. Acolo trebuie să meargă Guvernul României ca să rezolve dezastrul din iarna asta. Pelerinajul ridicol la Cotroceni al șefilor din energie, soluții post-factum gen compensări sau plafonări și scuze cum că „energia s-a scumpit în toată lumea” arată disperarea și lipsa de soluții de care dă dovadă guvernarea.

Mai mult ca sigur că, prezentând acest tabel, voi fi catalogat drept trădător de țară, trădător de UE, spion, poate voi fi ridicat de acasă. De altfel mă întreabă prieteni și mă înjură hateri: „De ce nu îți vezi de medicamente, unde «mafia» este cel puțin la fel de mare ca în energie?”. Și într-adevăr, sunt multe similitudini:

1. decidenți, coaliții, asociații, camere de comerț, consultanți, lobby-iști, toți pe statele de plată ale importatorilor de medicamente și energie;

2. agențiile de reglementare au devenit de-a lungul timpului sinecuri politice, unde foarte greu mai găsești experți autentici care cunosc domeniul; de fapt dacă urmăriți cu atenție, „specialiștii” din cele două domenii, medicamente și energie, sunt când în ministere, când în firmele de audit, când brokeri, când freelanceri. Mercenari;

3. strategii și politici tarifare și de prețuri care descurajează investițiile în țară și favorizează importurile – după care apar analiști care ne povestesc de vulnerabilitățile date de lipsa investițiilor și de deficitul de balanță comercială;

4. autorități fricoase, care pentru a lua o decizie în evident interes public cer înainte de toate voie de la Bruxelles, ca să nu îl supărăm;

Toate cele de mai sus ne-au transformat într-o țară dependentă de importuri, fie ele medicamente, energie sau orice altceva. Dependența este mai mare decât ne imaginam, pentru că din corupție, prostie și slugărnicie față de UE ne-am făcut praf toată industria – reamintesc, gazul și petrolul sunt chimie, care aduce, alături de medicamente, jumătate din deficitul balanței comerciale.

Nu în ultimul rând, atunci când vă uitați în tabel întrebați-vă și în al cui buzunar se duce diferența de 2-3-5 ori dintre prețurile la utilități și combustibili de la noi și cele din Rusia, Azerbaijan și chiar Ucraina (țară în război). Și cât de gravă va deveni situația după închiderea minelor de cărbune, inadecvarea Green Deal-ului la realitățile și nevoile noastre și redundanta exploatării gazelor din proiectul MGD când se dă drumul la Nord Stream și Southern Gaz Corridor. Bonus, Europa Centrală mai are o soluție, Baltic Pipe Project, care va aduce gaz din Mările Nordului și Baltică.

Soluția la criza aflată doar la început din iarna asta și din 2022 este de a pune laolaltă o delegație de la Cotroceni și Victoria care să meargă la Moscova, Baku și Kiev ca să negocieze energie mai ieftină pentru România. Îmbătrânesc, dar tot mai aștept ca orice ardelean naiv un Președinte și un Prim Ministru care să acționeze curajos, în interesul românilor, chiar dacă, ferească sfântul, supărăm Bruxelles-ul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Probabil că autorul e parte a mașinii de propagandă anti UE sprijinită și finanțată de la Washington, adică exact cum singur scrie: "trădător al țării și trădător al UE". Altfel nu văd de ce o tot ține cu "slugărnicia față de Bruxelles", "inadecvarea Green Deal la realitățile noastre", " supărăm Bruxelles" și alte brasoave din astea antieuropene, în condițiile în care se vede de pe Marte că problema reală nu este Bruxelles, ci Washington!

    Din păcate, înainte de a fi stat-membru UE, România este stat-marionetă al Americii imperialiste, care este băgată bine în tot și în toate în "țara" asta colonie și nu numai că "partenerul strategic" știe tot ce mișcă în România, ci mai rău decât atât: nimic nu mișcă în România decât dacă are aprobare de la Washington și dacă este în interesul și mai ales în folosul Americii imperialiste.

    Sigur că Green Deal nu este pe placul Washingtonului, când se știe că Amerlocia imperialistă modernizează reactoarele de la Cernavodă și mai construiește și altele noi! Asta în condițiile în care Germania, de exemplu, are planificată închiderea tuturor AKW-urilor ei, bașca faptul că își modernizează și ecologizează centralele, trecându-le de pe cărbune pe gaz, cum e minunea de la Kiel, noua centrală costieră pe gaz, care este cu 70% mai ecologică decât cea veche pe cărbune! Dar na, marionetele Washingtonului care "guvernează" în România sigur că susțin interesele Washingtonului, nu ale Berlinului/Bruxellesului/Bucureștiului! Ponta măcar venise cu varianta chineză mult mai puțin costisitoare și e clar că de asta "a fost nevoie să moară oameni" arși de vii în Colectiv, fiindcă Washingtonul nu îl mai dorea premier, iar el nu se dădea dus de pe fucție de bună voie!!!

    Inclusiv în proiectul ăla "redundant" MGD este băgată o firmă mare, cu Carlyle în nume, oare nu cumva e amerloacă??? De asta dintre actualele marionete ale Amerlociei imperialiste care "guvernează" acum în România, absolut nimeni nu va merge la Moscova, Baku etc. Sigur, se știe că asta ar fi pentru binele României, dar nu ăsta este interesul Washingtonului. Și se mai știe și că oricine încearcă să găsească alternative la "partenerul strategic", cum a încercat Ponta cu China, sfârșește dat jos ca Ponta.
    • Like 0
  • Înțeleg că soluția este emigrarea celor nemulțumiți către destinațiile unde e viața atât de ieftină, vorba cântăreței Ada Milea, „cu granița-n raniță”? Bună comparație s-a găsit. Oare în Coreea de Nord cât costă apa la robinet? Dar gazul metan în Cuba?
    • Like 2
  • "...Nu în ultimul rând, atunci când vă uitați în tabel întrebați-vă și în al cui buzunar se duce diferența de 2-3-5 ori dintre prețurile la utilități și combustibili de la noi și cele din Rusia, Azerbaijan și chiar Ucraina (țară în război). "-si in scumpa Romanie pe vremea decedatului-impuscatului,pretul la zahar,lapte,benzina etc.era stabil si MIC MIC ,iar,leuti sa cumperi aveai dar nu prea aveai ce.
    • Like 0
  • cred ca era pe "digi 24", explica: din cauza cresterii cererii (cu 7%) preturile au crescut cu 200-300% ! logic, nu=i asa!!! (la electrica era vorba, pt ca la gaze inca nu a crescut cererea, dar o sa vedem noi)
    • Like 1
  • nicu check icon
    Foarte bine scris. Felicitări
    • Like 0
  • Tara nu ii condusa de presedinte sau prim-ministru. Aia trebuie sa de-a raportul si ei. Tu vrei si cu painea unsa dar si cu untura in pod . Asa nu merge. Avem piata libera sau nu?
    • Like 3
    • @ Silviu Pop Sese
      Nu. Avem o piață de tip cartel sud-american, în care "furnizorii", în fapt doar intermediari impuși cu de-a sila sunt liberi să speculeze fără nici un control.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult