Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Uitați-vă în ochii copiilor voștri. Nu-i așa că merită vindecați de România?

Există- chiar lângă noi- un univers paralel cu cel pictat în fiecare zi la televizor. O țară în care principalele preocupări nu sunt legate nici de închisoarea făcută acasă în weekend, nici de comisii parlamentare înființate ca să ancheteze nimicuri. E format din grupuri de oameni care ajută alți oameni.

Funcționează ca niște anticorpi la nepăsarea maladivă a celor de la vârf, arătată timp de aproape trei decenii. Dacă ar fi să pui cap la cap problemele pe care încearcă să le rezolve, soluțiile pe care le găsesc, bugetele pe care reușesc să le strângă și apoi să le administreze, cu evaluări ce urmăresc raportul dintre banii alocați și rezultatele obținute, ar rezulta zeci de guverne mai mici și puncte ce pot constitui programe de guvernare, aplicabile local, regional sau național. E o Românie paralelă care se autoguvernează, o țară care încearcă să-i ia în grijă pe toți cei cu probleme.

I-ați auzit pe mai marii zilei vorbind despre copiii bolnavi de diabet? Asociația Sprijin pentru Diabet a înființat primul centru de telemedicină în diabetul pediatric din România. Se estimează că în țară sunt peste 3000 de copii dependenți de insulină, în creștere de la un an la altul. În fiecare lună, 10 minori învață cum să-și monitorizeze boala la standarde europene cu ajutorul senzorilor, astfel încât diabetul de care suferă să nu le provoace complicații. Cel mai important este că ei încep să se bucure de o viață aproape normală acum și îi ajută să se pregătească să fie niște adulți funcționali.

Una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea românească după 1989 este scăderea masivă a natalității și mortalitatea infantilă mare cauzată de lipsa accesului la informație și servicii medicale. Salvați Copiii a desfășurat în 2017, din februarie până în decembrie, o strategie de reducere a mortalității în rândul copiilor din zonele rurale, prin îmbunătățirea sănătății și nutriției gravidelor, dar și mamelor care alăptează.

Comunitățile în care s-a desfășurat programul Fiecare Copil Contează au fost selectate în funcție de numărul mare de copii din familiile defavorizate, minore însărcinate, copii cu vârste între 0 și 5 ani fără examene medicale, gravide fără controale în timpul sarcinii, copii nevaccinați, dar au fost vizate în special locuri în care rata mortalității infantile și materne a crescut în ultimii 3 ani.

La nivel internațional, un copil din 68 are autism. Asociatia Help Autism a avut unul dintre cele mai coerente campanii de diagnosticare precoce a intarzierilor in dezvoltare, desfășurată sub formă de program pilot, în asociere cu DGASPC Primăria Sector 3. În Sectorul 3, pe palierul 1-4 ani, s-a identificat o rată de 1 copil cu autism la 51, o situație alarmantă, spun organizatorii.

În mediul rural, programele de igienă orală lipsesc aproape total. În Lăpușata, la 50 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, oamenii nu mai au stomatolog de mulți ani. Atelierul de igienă orală e o caravană care a umblat în 2017 prin județul Vâlcea. Mai mulți voluntari i-au învățat pe copii cum să se spele corect pe dinți și le-au dat consultații și tratamente gratuite. În Iași, București și Mureș, Merci Charity Boutique a organizat Zâna Merciluță - un cabinet stomatologic mobil care acordă gratuit profilaxie și tratament copiilor care sunt cazuri umanitare.

Dăruiește Viață ridică de la zero primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, din bani proveniți exclusiv din donații private. În țară, comunitățile își refac singure secțiile învechite. În Constanța, la Spitalul Județean, se lucrează intens la reabilitarea totală a secției de neonatologie, un proiect la care participă Fundația Vodafone România, în colaborare cu Asociația Dăruiește Aripi și cu Asociația Inima Copiilor. Puteți citi impresionantă a povestea Emei, aici, vă veți convinge de ce este atât de mare nevoie de o secție nouă de neonatologie în Constanța. În celălalt capăt de țară, în Vest, o tânără a strâns, prin Asociația Cetatea Voluntarilor Arad, bani pentru refacerea totală a Compartimentului Clinic de Boli Infectioase Copii Arad.

Cârcotașii vor spune că multe dintre aceste proiecte sunt prea mici pentru a fi coordonate guvernamental și că prin definiție, Executivul se ocupă de strategiile și lucrările mari, cum sunt finanțele, infrastructura și transportul, sănătatea națională, învățământul, cercetarea sau turismul. Cât fac cei de la vârf din toate acestea și cât de bine- asta evaulează fiecare cetățean în fiecare zi.

Până în 25 mai 2018, puteți redirecționa 2% din impozitul pe venit pe anul trecut către diverse cauze de care vă simțiți aproape. Să redirecționezi 2% din impozitul pe venit dacă ești persoană fizică sau 20% din profit, dacă ai o companie, este cel mai direct mod de a spune, în calitate de locuitor al cetății, care sunt domeniile în care crezi că societatea poate face mai mult.

Cum alegi organizația neguvernamentală către care aloci banii, cât de mult am evoluat ca popor când vorbim despre donații și ONG-uri, puteți afla dintr-un interviu acordat de directorul Fundației Vodafone România, Angela Galeța, platformei Republica.

În 11 iunie 2018, câteva dintre cele mai interesante proiecte vor fi premiate în cadrul Galei Societății Civile. Mai multe despre cei înscriși anul acesta și proiectele lor, vă invit să descoperiți aici. Iată și lista:

Asociația Help Autism- Campanie de diagnosticare precoce a întârzierilor în dezvoltare

Fundația pentru SMURD- "Paramedicii SMURD - mai rapizi, mai eficienți"

Asociația M.A.M.E.- Fiecare Copil Contează - Siguranța prin educație pentru nutriție și sănătate -S.E.N.S

Asociația Prietenii Spitalului Vâlcean- Atelier de Igienă Orală

Asociația Cetatea Voluntarilor Arad- #cudrag pentru viitor

Smart Everything Everywhere- Hacking Health

Hope and Homes for Children Romania- Sănătate pentru o viață mai bună

Fundația de Ajutor Medical Profilaxis- Împreună pentru sănătate

Asociația Sprijin pentru Diabet- Primul Centru de Telemedicină în Diabetul pediatric în România

Asociatia Prematurilor- Îmbrățișarea vindecă

Asociatia Smiling Faces Romania- Auzul, un dar. Nu-l ignora!

Merci Charity Boutique- Zâna Merciluță - cabinet stomatologic mobil care acordă gratuit profilaxie și tratament copiilor cazuri umanitare

Asociatia Medicover- Programul “înCerc" de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației

Asociația Create.Act.Enjoy- Terapie prin Artă- Împarte bucurie

Asociația Semper Musica- Prima caravană stradală din România de prevenire HIV adresată tinerilor din rural

Fundația Pentru Comunitate- Program MOL pentru sanatatea copiilor

Asociația Young Goldfish- Sustine copiii nevazatori prin hipoterapie!

Asociația Dăruiește Viață- Noi facem un spital

Mărturisesc faptul că în calitate de membru al juriului pentru secțiunea sănătate, să departajezi proiectele care vor merge în runda următoare a fost o adevărată provocare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Probabil ultima postare : Ce suntem noi ca specie in afara de furnici minuscule, la nivel planetar dar la nivel individual suntem tonomate cibernetice menite sa distrugem si sa urmarim (informatia) precum si prelucrarea ei in sens personal dar si sa construim lumi paralele prielnice noua, j.o.c.u.r.i sociale televizate in defavoarea adevarului sau chiar a veridicitatii genomului uman (ca forma de gandire)
    Chiar sunt curios cu cat sunt platiti indivizii fantoma care isi cant actiunile voit (in detrimentul altora) prezentandu-si iluziile si actele violente mincinoase cu impact in schimbare.
    Cine are de fapt puterea in Romania si in lume ? Ganditi-va....o mica sugestie : "fly be wire" doar traim in era impulsurilor si a semnalelor iluminoscente !
    • Like 1
  • Eu personal și cred că și alții care ne „băgăm în seamă„ pe aici sau pe FB, de multe ori pentru a emula (mă gândeam eu) într-o eficientă răzvrătire și o mai bună convocare de demonstranți-părinți, am încercat să atingem mai ales această ”coardă” care ar trebui să fie sensibilă pentru că reală este sigur. Dar cum vremurile pe care le trăim sunt agitate, în viteză, uneori părinții nu mai înțeleg ce-i bine și ce-i rău pentru urmașii lor. Sau poate se gândesc să-i crească formați și întăriți la „focul„ neocomunist transmis de la Kremlin. După noi de fapt nu rămâne altceva decât ce am făcut și copiii noștri (cei care îi avem) cu educația și bagajul genetic luat de la noi, de la părinți.
    • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      check icon
      Eu cred ca era necesar sa va abtineti...in ambele demersuri.
      • Like 0
  • Felicitari pentru tot ceeace scrieti si tuturor celor care ajuta pe cei ce au nevoie. Nu am nimic sa le spun celor care se preocupa mai mult de confortul celor ce incalca legea si cheltuiesc banii cu comisii inutile.
    • Like 0
  • Excelent articol, multumesc pentru organizatiile prezentate - face lucrurile mult mai usoare.
    • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult