Mânuța vineție, nu mai mare decât o monedă de 50 de bani, pare că îi tresare ușor, în somn. Respiră cu ajutorul aparatelor. 22 de săptămâni și 450 de grame. Atât a avut la naștere. Numele ei este Ema și este cel mai mic pacient de la Secția de Terapie Intensivă Nou-născuți a Spitalului Județean Constanța. S-a născut prematur, acum două săptămâni. Sora ei geamănă nu a supraviețuit, dar Ema este o luptătoare.
Cu fața încercănată, mama, Anișoara, o privește prin geamul incubatorului. Îi atinge piciorușul de mărimea degetului ei mic. Și-ar dori să o strângă la piept, dar știe că mai are mult de așteptat.
„Va mai respira cu ajutorul aparatelor încă vreo trei săptămâni”, aflăm de la unul dintre medici.
În încăperea îngustă sunt în total nouă incubatoare, aproape lipite unul de altul.
În apropiere este incubatorul în care se află „vecinul” ei, Eduard. „Sunt băiețel”, scrie pe un bilet bleu, pe perete. S-a născut la 34 de săptămâni. Are deja o lună, dar încă nu respiră singur. Două tuburi subțiri îi ies din gura întredeschisă. Fruntea îi este vineție, în comparație cu restul feței.
Lângă el, o altă fetiță, născută tot înainte de termen. Nu este conectată la aparate. Are doar o păturică, trasă până spre gât. A fost diagnosticată cu sindrom Down. Plus insuficiență cardiacă.
Mortalitatea infantilă în Constanța, de 3 ori mai mare decât media europeană
1.000 de copii născuți cu probleme medicale grave sau prematur sunt tratați anual în Secția de Terapie Intensivă Nou-născuți a Spitalului Județean Constanța. Aici ei însă se întorc în timp, cu aproape jumătate de secol în urmă. Mai exact în 1968, anul construirii spitalului. De atunci, secția nu a fost renovată niciodată.
Spațiile existente sunt insuficiente și improprii, incubatoare sunt înghesuite pe holuri și în sala de nașteri, aparatura este depășită. Echipamentele medicale sunt puține, vechi și suprautilizate, climatizarea este rudimentară, condițiile de sterilitate nu permit tratarea în siguranță a pacienților.
Echipa medicală face eforturi uriașe să îngrijească un număr mare de pacienți și să preia urgențele.
Însă condițiile precare își spun cuvântul. În 2014, nu mai puțin de 50 dintre copiii internați aici au murit înainte de a împlini o lună.
În zona de sud-est a României mortalitatea infantilă este cea mai mare din țară, peste 9,7‰. De trei ori mai mare decât media europeană.
Pentru că în Tulcea și Medgidia secțiile de pediatrie și neonatologie au fost închise recent, la secția de Terapie Intensivă Nou-născuți (TINN) a Spitalului Județean Constanța sunt transferați copiii cu afecțiuni medicale și din alte trei județe: Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele 9 paturi de terapie intensivă nou-născuți sunt insuficiente pentru o secție care trebuie să ofere îngrijiri de înaltă specializare unui număr atât de mare de pacienți în situație critică.
Asociația Inima Copiilor și Asociația Dăruiește Aripi vor să transforme secția de Terapie Intensivă Nou Născuți a Spitalului Județean Constanța într-un loc care să le ofere copiilor o reală șansă la viață.
Secția va fi reconstruită. Locul ei va fi luat de o secție modernă, mare, cu 20 de locuri pentru terapie intensivă și 8-10 locuri pentru prematuri.
(detaliu din schița proiectului TINN Constanța)
„Copiii vor fi îngrijiți în încăperi individuale, sterile, sigure și prietenoase. Personalul medical va avea parte de condiții optime de lucru. Sistemul performant de climatizare și tratare a aerului va asigura sterilitatea necesară. Fiecare încăpere de tratament va avea gaze medicale, incubatoare și echipamente medicale de ultima generație, mobilier specializat. Va fi liniște, o iluminare plăcută și confortabilă”, a subliniat Alex Popa, președintele Asociației Inima Copiilor.
Părinții vor putea fi alături de cei mici cât timp vor dori, având intimitatea și liniștea ncesare și spații speciale destinate lor, plăcute și prietenoase.
„Bugetul estimat pentru renovarea și modernizarea acestei secții este de 1,3 milioane de euro”, spune Alina Vasea, președintele Asociației Dăruiește Aripi.
Fundația Vodafone România a anunțat că va sprijini proiectul și va dubla suma strânsă în timpul campaniei. Cei care doresc să doneze pot da un SMS în valoare de 2 euro la numărul 8845. Totodată, companiile pot alege să direcționeze 20% din impozitul pe profit pentru această cauză.
La Constanța va fi „sora mai mică” a secției de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie
Un model deja există - cel al Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Marie Curie.
„Vrem să aducem secția de la Constanța la standarde europene, după modelul pe care l-am aplicat la Marie Curie, cea mai modernă secție de acest fel din Europa, construită după standarde care sunt în vigoare în SUA doar de câțiva ani. Vrem să începem într-o lună și într-un an secția ar trebui să fie gata”, a arătat Alex Popa, care își dorește ca secția TINN de la Constanța să fie „sora mai mică” a secției de la Marie Curie.
(Foto: TINN de la Spitalul Marie Curie)
În fiecare an, peste jumătate din bugetul Fundației Vodafone România este direcționat către sănătate.
„Acordăm o atenție deosebită proiectelor de telemedicină, domeniu în care am făcut o muncă de pionierat. Primul nostru proiect de telemedicină a fost implementat în 2005 și a permis transmiterea în timp real a parametrilor medicali din ambulanțele SMURD către unitățile de primiri urgențe ale spitalelor. Din 2005 și până astăzi, am implementat 9 proiecte de telemedicină cu o valoare de finanțare totală de peste 3 milioane de euro. Vrem să aducem și la Constanța o soluție de telemedicină, similară celei de la Spitalul Marie Curie. Însă acest lucru nu este posibil decât dacă în prealabil secția este renovată și adusă la standarde de secol 21”, a precizat Florina Tănase, membru al Consiliului de Administrație al Fundației Vodafone România.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.