Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ultima trufie a Tomitanului

IPS Teodosie - mantie

Foto: Ziua de Constanţa

Ai zice că reluarea sfintei slujbe de Înviere din inițiativa Arhiepiscopului de Tomis e un caraghioslâc care, săvârșit în bătătura Bisericii, poate rămâne, ca multe altele, în marea grădină a Domnului. Din păcate, e mai mult decât atât. 

E un gest de sfidare la adresa autorității statului, care s-a văzut nevoit să protejeze prin lege laică viața oamenilor de obiceiurile bisericești. Statul a trebuit să facă astfel ceea ce BOR n-a fost în stare, punând oamenii la adăpost de riscul unei posibile contaminări, datorate mențierii precum sfintele moaște a unor resturi de obicei barbar și rit medieval. Cu respect și, s-ar părea, cu mai multă aplecare față de spiritul literei sacre, statul a îndrumat poporul să caute biserica din suflet și lumina dinăuntru. 

Tomitanul nu doar că s-a opus, dar continuă să pună mistria la zidirea deșertăciunii, arătându-ne că lumina nu e-n oameni, nici de la Ierusalim venită, ci la el în biserică, la dată și oră fixă. O demonstrație mai pământeană de egolatrie nici c-am văzut! O caricatură mai reușită făcută Bisericii chiar dinăuntrul ei nici că se putea! 

Sigur, un pic de lumină în plus nu strică nimănui, dar asta presupune să fii un om care, luminat de este, radiază spre alții, nu unul care întoarce lumina spre el însuși, să poată fi văzut mai bine. Căci Tomitanul, eliberat mai deunăzi din strânsoarea poterei statului, care i-a urmărit o vreme interesul aprins mai repede ca lumina Învierii prin viile Dobrogei, vrea să-i bată acum sfidător obrazul, pe care un bun creștin ar fi trebuit să i-l întoarcă. Același Tomitan care, să ținem minte, îi aprindea special lumina lui Adrian Năstase, romantic, la malul mării… 

Această mică, măruntă, neînsemnată, nu-i așa, ispită pământească, numită semeție, i-a tot dat târcoale pe la mai toate slujbele din pandemie. Și, ba a chemat oamenii la împărtășanie, ba i-a servit cu aceeași linguriță, ba a închinat copiii laolaltă cu categoriile de risc... Să ispitești inimile curate și duhul sărac, căruia poți să-i faci, sfidând autoritatea laică, lumină spre lumea cealaltă, mi se pare însă o îndrăzneală mult prea mare. Iar dacă BOR consimte periculos la spectacolul grotesc din sânul ei, statul laic e obligat să arate că niciun om, oricât de preaînalt, preasfânt sau preasemeț, nu-i mai presus de lege.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O imagine cat o 1000 de cuvinte,acest "caraghioslâc",cu "MEGAMANTIA"pe care nu si o poate purta singur,punandu-l si obligandu-l pe subaltern sa i o vanture deasupra asfaltului ca sa nu si o murdareasca.
    • Like 0
  • "Cand Dumnezeu vrea sa piarda un om, incepe prin a-i lua mintile!"
    Daca nu cumva face toate astea nu din initiativa prorpie, ci la ordin. Ei, al cui.....
    • Like 0
  • Propun impozitarea proprietatilor bisericesti si a venitului din afacerile bisericesti, desfiintarea monopolurilor instituite prin diverse legi. Prin atitudin ne arata ca nu sunt deloc diferiti, ca nu au nimic sfant in ei, atunci sa plateasca si ei, ca noi pacatosii!
    • Like 1
  • Cand vad popi de genul asta , mi-aduc aminte de "monologul Marelui Inchizitor" din Fratii Karamazov , care gandea asa despre credinciosi: " privindu-ne cu admirație și cu spaimă, văzând cât de puternici suntem, să domesticim o turmă năbădăioasă, vor tremura zgribuliți în fața mâniei noastre, veșnic înrourați de lacrimi să treacă tot atât de ușor la veselie și la râs, cu cântece felurite pe buze, le vom da voie chiar și să păcătuiască, nu vor păstra o taină față de noi..."
    Asta scria Dostoievski in secolul 19...
    • Like 2
  • Iarăși Tomitanul ”se evidențiază” ? După ilegalitatea cu fondurile europene a fost iertat (?!?) de justiție iar ”subiectul” a prins curaj și continuă ”scârbavnicul” obicei de a batjocori legea ! Numai în Românica se poate ! Cum a rămasa cu fondurile ”șutite” ? Măcar le dă înapoi ? sau (dacă tot nu sunt din buzunarul justiției) justiția se manifestă ilogic și nelegal ?
    • Like 3
    • @ Ion Filip
      gri check icon
      Fondurile sutite ? Ce naiv sunteti - omul a FOST FILMAT luand spaga si tot nu a patit nimic un fleac de deturnare de fonduri europene pentru o crama cocheta ( la care bineinteles ca nu s-ar fi plătit impozit ) era un deranj minor - s-a rezolvat printr-o achitare . Judecător - Crisitian Deliorga ( fost suspect si el de luare de mita dosar clasat din lipsa de probe) care este acum la CCR care ne spune ce si cum cu Constituția lui Iorgovan si a PSD-ului ...Romania este o tara clar impartita in doua clase _ Smecherii ( BOR , Politicienii , Magistratii , Institutiile de forta , Borfasii cu spate politic , cei cu pensii speciale si PULIMEA cum ne zicea primarul ala PSD ist . PULIMEA da impozite , respectă legea sau ia amenda /închisoare , face ciocul mic iar smecherii ne conving ca ne sunt egali in drepturi
      • Like 4
  • AlexisZ check icon
    O imagine spune mai mult decat 1000 de cuvinte..."Imparatul mustelor"...si à propos, pe cand va fi uns Teodosie... Rahoveanul ?
    • Like 6
  • Dupa atatea inselatorii, hotii, delapidari, escrocari, furaciuni etc. cate a facut acest individ abject si fara nici o credinta, e normal ca se crede buricul pamantului, chiar sef peste Lucifer si insusi D-zeu, fiindca nici acestia nu l-au pedepsit pana acum in nici un fel. Drept pentru care, tupeul lui visceral, fara limite, a atins nebunia tipica dictatorilor. Imbalsamat cu aceasta nebunie, crede ca i s-a deschis, in mod special si numai lui, o linie de comunicare directa cu Iisus si uzand de ea, i-a cerut sa mai invie inca o data anul asta, la o data stabilita de inalt-prea-nemernicia sa. Fiindca asa vrea el, extraordinar de inaltul prelat (termenul asta o deriva din cuvantul "prelata" si se refera la mantia de juma de km pe care si-a facut-o si purtat-o de 1 Decembrie in 2015?!). Asa-i trebuie lui Iisus daca s-a jertfit pentru oameni, printre care si acest individ tradator de tot si toate. Acum n-are decat sa ii asculte si ordinele, ca doar ipochimentul are functie mare in organizatia Tatalui si nimeni cu cuteaza sa ii sufle-n strachina!
    Mare ti-e gradina, Doamne, si multi au sarit gardul, cu toate ca portile erau larg deschise!
    • Like 7
  • In primul biserica de care apartine - ca este un slujitor al bisericii, nu-i asa? cel putin in teorie - ar trebui sa il ia de urechi, mie mi se pare absurd sa faci slujba d einviere de inaltare, unde s-a mai pomenit asa ceva? Chiar nu are si el sefi acolo in biserica, e de capul lui? Pai, daca e de capul lui, nu e crestin ortodox, e altceva, poate intruchiparea satanei in sutana. Numai Satan ar incerca cu tot dinadinsul sa imbolnaveasca oamenii, copii si batrani deopotriva, aducandu-i laolalta in vremuri de pandemie. Ce face Prea Fericitul Daniel, de ce nu il opreste?
    • Like 5
  • Nu Macedon Petrescu (aka Teodosie Tomitanul) e de vina! Ci cei care ii permit aceste "deviațiuni": Sfântului Sinod, Dan Ilie Ciobotea - Dani, cum ii zic prietenii, si nu in ultimul rand, PNL de la gurvernare!
    • Like 4
  • Mi-ar fi placut sa o pot contrazice pe autoare. Din pacate pentru noi, pentru credinta, pentru biserica, imi este imposibil. Mi-ar fi placut sa-l pot contrazice pe @ove. Nici pe dumnealui nu-l pot contrazice. Parere personala: din pacate educatia este de tip copy-paste iar credinta s-a transformat intr-un ritual golit de spirit si, mai grav, de buna-credinta.
    • Like 9


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult