Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Ultimul proiect al ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, provoacă revolta opoziției: Închisoarea datornicilor. Care e pedeapsa maximă propusă

Eugen Teodorovici - parlament

Foto: Inquam Photos

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a depus, în procedură de urgenţă, la Senat un proiect de lege care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 6 ani pentru cei care nu virează la timp contribuţiile reţinute din salarii, pensii, asigurări sociale de sănătate, drepturi de autor şi alte venituri, relatează Mediafax.

Inițiativa legislativă prevede modificarea legii nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale astfel: „Art. 6 - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 6 ani reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”. 

Impozitele și contribuțiile prevăzute în anexă sunt următoarele: „Impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română. Impozitul pentru veniturile din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă. Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, Impozit pe venitul din salarii şi asimilate salariilor. Impozitul pe veniturile din arendă. Impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi. Impozit pe veniturile sub formă de dividende. Impozitul pe veniturile din pensii. Contribuţia de asigurări sociale. Contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi. Impozit datorat pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal Contribuţia la Fondul pentru mediu”, arată anexa citată.

De asemenea, incidenţa articolului intră şi „Impozitul pe veniturile din premii şi din jocuri de noroc. Impozitul pe veniturile din alte surse. Impozitul pe veniturile obţinute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică si o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II din Codul fiscal. Impozitul pe veniturile obţinute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică si o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului III din Codul fiscal. Impozitul pe veniturile obţinute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică sau orice altă entitate asociere fără personalitate juridică şi o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016, conform contractului de asociere, determinate potrivit prevederilor titlului II”, se arată în propunerea legislativă.

Proiectul mai prevede că, dacă stabilirea taxelor, impozitelor şi contribuţiilor se va realiza într-o manieră greşită, neîndreptăţită, pentru obţinerea de foloase proprii, persoana responsabilă este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 2 și 7 ani.

Senatorul PNL, Florin Cîțu, s-a declarat revoltat de propunerea lui Teodorovici și a spus că va prezenta dovezi ale unor presupuse ilegalități care ar fi fost comise de ministrul Finanțelor. 

„Teodorovici, bichonul Vioricăi, vă bagă la pușcarie dacă nu va plătiți taxele. El și gașca lui din infractori de unde să mai fure dacă voi nu le dați bani? Teodorovici a făcut proiectul de lege și pe el s-a exclus. Doar pe voi vă bagă la pușcarie”, a scris Florin Cîțu pe Facebook. „Despre datoriile lui la buget Orlando ne spune că: "O să plătesc în funcţie de ce pot să plătesc. O să văd dacă pot găsi un împrumut, eventual, să achit partea de penalităţi, ca să nu crească în continuare. Dacă aveam suma plăteam. Vă daţi seama că nu stăteam să plătesc penalităţi aiurea’,...

Orlando am o MEGA surpriza pentru tine. O sa ajungi langa Dragnea dar nu pentru ca nu ti-ai platit taxele. Alta ilegalitate. Voi prezenta totul intr-o conferinta de presa saptamana viitoare”, a continuat Cîțu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Dar pușcărie pentru miniștrii PSD iști cărora le fată mintea numai Tâmpenii pe când in codul penal?
  • Like 3
  • @ Dorin
   Adi check icon
   asa e,,,jos psd-ul!
   • Like 0
 • Gabi check icon
  PSD vrea pușcărie pentru micii datornici, dar de pensiile speciale nu se atinge.
  În legătură cu contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate: problema este că statul vrea să fie și „agent de asigurări”, comportându-se ca și cum ar fi agent economic. Statul și-a arogat singur calitatea de a încasa bani pentru servicii nesolicitate. Dacă vreți să testați, încercați să trimiteți cuiva, (sau statului), o factură pentru nişte servicii pe care firma dvs. le prestează, dar care servicii NU au fost solicitate de către clientul respectiv.

  În instanţă, judecătorul va solicita să se examineze, și să se dovedească, dacă:
  1. clientul a solicitat, într-adevăr, acele servicii
  2. dacă există un contract (sau o altă înțelegere similară), agreat de ambele părți
  3. dacă a existat o notificare scrisă din partea furnizorului de servicii (statul) pentru neplata serviciilor pe care statul le-a prestat şi le-a facturat.

  În absenţa celor de mai sus, avocatul „infractorului” poate face referire la unele prevederi din Codul Consumului, Legea nr. 296/2004, republicată în 2008, din care citez:
  - Art. 11 -
  „Orice vânzare forţată este interzisă. Expedierea unui produs sau prestarea unui serviciu către o persoană se face numai în baza unei comenzi prealabile din partea acesteia.”

  În felul acesta au fost soluţionate în instanţă speţe privind Taxa Radio-TV, care era impusă şi percepută abuziv pe facturile de electricitate, dar până la urmă taxa a fost desfiinţată.
  • Like 3
  • @ Gabi
   Dorin check icon
   Corect
   • Like 2
  • @ Gabi
   check icon
   Inedit–interesant!
   • Like 2
  • @
   Adi check icon
   si eu sunt de acord!!!
   • Like 0
 • DiskoTekaReala. KleptoKratioMistica, n'est pas?!
  • Like 0
 • Stefan check icon
  Doamna Raluca Ion titlul articolului creeaza impresia ca cei care ar fi pasibili de inchisoare sunt cei care ar trebui sa plateasca respectivele impozite si taxe si nu ar face-o.
  Nu sunt un fan sau aparator al ministrului finantelor, dar pentru o corecta informare aa publicului ar trebui facuta unele precizari.
  Impozitele si taxele la care se face referire in art. 6 al legii 241 astfel cum propune modificarea ei ministrul sunt cele cu "stopaj la sursa".
  Mai pe intelesul tuturor inseamna ca celui care realizeaza venitul respectiv i se opresc acele impozite de catre cel care plateste venitul iar acesta din urma are obligatia de a vira la bigetul de stat sumele rezultate din acele impozite.
  Art. 6 al legii 241 se aplica celor care percep impozitele sau contributiile si nu le vireaza la bugetul de stat.
  Adica angajatorul, inainte de a vira salariul angajatului, ii opreste acestuia impozitul pe salariu, cas si cass si trebuie sa le vireze la bugetul de stat. Daca nu o face, si multi nu o fac, este pasibil de inchisoare.
  Nu stiu daca stiti faptul ca aceasta infractiune a existat de foarte multa vreme, dar a fost declarata neconstitutionala de CCR prin 2015 pt ca nu se preciza in mod clar care sunt acele impozite si contributii cu stopaj la sursa.
  Legiuitorul ar fi trebuit sa intervina in termen de 45 de zile de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial, dar nu a facut-o. Asa timp de 4 ani cei care au perceput prin stopaj la sursa impozitele si contributiile respective si nu le-au virat nu au mai fi putut trasi la raspundere iar de suferit au avut cel mai mult angajatii carora nu le-au fost virate contributiile la cas si cass.
  • Like 1
 • Este foarte bine. Asa cum noi oamenii de rand ne platim taxele catre stat sa le plateasca si oamenii de afaceri. Fiindca sumele pe care le pot datora si nu le platesc sunt foarte mari si prejudiciaza statul de venituri foarte importante masura cu puscaria este foarte buna. Asa poate va dispare vorba lor cu decat sa dau bani la stat mai bine ii folosesc eu. Dar pe de alta parte au nevoie de doctori, cadre didactice, politisti, militari si functionari. Asa ca domnul Citu (probabil un prosper om de afaceri care se simte cu musca pe caciula) sare la gatul domnului Teodorovici si il ameninta cu puscaria daca promoveaza aceasta lege. Domnule Citu - In SUA daca nu iti platesti datoriile catre stat risti sa faci puscarie.
  • Like 0
  • @ Victor Neculae Radulescu
   Evident nu aveti nici o idee despre functionarea firmelor. Daca o firma PRIVATA are bani in conturi, este executata imediat.
   ~90 % din datorii catre buget sunt de la companiile de stat.
   Dar cel mai important ar fi ca o astfel de lege sa functioneze in ambele directii, angajatii Anaf care stabilesc eronat sume de plata in plus, cu executare silita si blocari de conturi, pentru ca asta e preocuparea Anafului in ultimii ani, jefuirea firmelor cinstite, rentabile, si in special a PFI-urilor, unde contabilitatea si sistemul de taxare este intortocheat (plati anticipate, regularizari, etc.), sa faca la randul lor puscarie. Atunci ar putea fi ok o astfel de masura.
   Mai ramane problema recuperarii prejudiciilor, vezi cazurile Robert Negoita, Voiculescu


   • Like 2
 • Sincer, mi se pare odios proiectul. Pare ceva de ev mediu, maxim secol XIX. Interesandu-ma, insa, am aflat ca exista modele in state civilizate. Inclusiv europene, dar si SUA. Ce nu inteleg eu este de ce nu cautam solutii pentru a creste incasarile la buget. Solutii pe care alte tari le-au gasit. Si vorbesc aici de Bulgaria si Polonia, tari care si-au imbunatatit semnificativ cotele de incasare a TVA - Bulgaria e chiar una dintre performerele UE in domeniu. Apropo, TVA nu apare pe lista (sigur, nu e impozit direct, dar e tot o suma pe care comerciantul o incaseaza IN NUMELE STATULUI de la clientul sau si ar trebui data statului). TVA nu apare oare pentru ca acolo sunt multi "prieteni" care gasesc supape de rezolvare a unor probleme si plevusca e mai predispusa la tipurile de impozite din proiect?... Oricum, una peste alta, exista solutii mult mai realiste de imbunatatire a colectarii. O dovedeste exemplul unor tari din preajma noastra. Oare ce o fi atat de greu? Si in al doilea rand... sa colectam bani pentru sinecuri si functionari inutili, pentru contracte cu dedicatie si pentru tot felul de alte drenari ale banilor din bugetul public in bugete private mi se pare ingrozitor de revoltator.
  • Like 0
 • Pedepse de la 1 la 6 ani, OK. Cat a stat Voiculescu in puscarie?
  • Like 4
  • @ Jonn Jonzz
   Roxana B check icon
   Fff buna intrebarea.
   Ceea ce dovedeste ca nu indivizi din tagma Voiculescu et Co vor fi afectati
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult