Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un adevăr neplăcut: retragerea americană lasă România pradă „talibanilor” politici autohtoni

Biden - Iohannis

Foto: Profimedia Images

Imaginile evacuării americane din Afganistan au devenit instantaneu un simbol al lumii în care trăim. Dacă după 1989 Statele Unite rămâneau unica superputere și reprezentau, prin propriul exemplu, un model de democrație și stat de drept care influența democrațiile tinere, astăzi trebuie să constatăm, nu fără îngrijorare, că această abordare americană și-a atins, cel puțin în Afganistan, limitele.

Pentru noi, românii, influența Statelor Unite în materie de libertate, democrație și stat de drept a fost și rămâne crucială. Apartenența noastră la NATO este garanția securității noastre într-o regiune în care, iată, Rusia nu se sfiește să redeseneze frontierele prin forță militară, ca în Ucraina și Georgia, sau prin susținerea dictaturilor din propria vecinătate, ca în Belarus. Reformele din justiție, întrerupte între 2016 și 2019 de PSD și aliații săi, au fost cerute și susținute cu perseverență și tenacitate de către aliații noștri americani mai mult decât de clasa noastră politică. 

Statele Unite trec ele însele acum printr-un moment strategic. Atenția lor se orientează asupra propriilor probleme de leadership la cel mai înalt nivel și mai apoi spre refacerea credibilității afectate de retragerea dezordonată în fața avansului taliban. Iar o preocupare mai mare a Statelor Unite pentru problemele interne nu ne poate lăsa indiferenți.

Stelian Ion și Dan Barna

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Noua situație politică trebuia să ne motiveze să fim noi mult mai responsabili în domeniile unde până acum contam pe sprijinul american și să nu creăm în mod inutil crize politice interne. Dacă în domeniul apărării puterea alianțelor noastre defensive vine din unitatea aliaților și acțiunile pe cont propriu sunt contraproductive, nu așa stau lucrurile în domeniul justiției sau al crizelor politice.

Aflate într-o campanie internă prea vizibilă (PNL) sau mai ferită de atenția publică (USRPLUS), principalele partide ale coaliției de guvernare au ratat ocazia unei aplanări a conflictelor interne atât din cadrul lor, cât și din cadrul coaliției. Mai mult, ambele partide au împins România într-o criză guvernamentală lipsită de orice miză pentru cetățenii neînregimentați în vreun partid. Singurul fapt oarecum pozitiv al acestei crize guvernamentale este demiterea fostului ministru al Justiției, Stelian Ion. Pornit la drum cu bune intenții și cu imaginea unui luptător pentru independența justiției, realizările sale în domeniul reformării justiției, a revenirii asupra modificărilor nocive operate de alianța PSD ALDE între 2017 și 2019, sunt inexistente. Oricât l-am simpatiza pe domnul Ion și oricât am aprecia bunele dumnealui intenții declarate, justiția de astăzi se face tot după legile epocii Dragnea. Iar dacă nu intervin urgent modificări legislative, riscăm să ne prindă anul electoral 2024 cu legile justiției nemodificate. 

Ne poate avantaja un asemenea scenariu? Oare cum am fi priviți dacă, după patru ani de coaliție PNL-URSPLUS-UDMR, am avea aceleași legi ale justiției ca în 2019? Cum am putea să le explicăm aliaților noștri americani și europeni că trebuie să ducă o luptă cu corupția din România, luptă pe care românii înșiși nu o duc atunci când li se oferă ocazia? Sau cumva politicienii coaliției se pregătesc, asemenea colegilor lor afgani, să părăsească în fugă locul faptei după ce dușul rece al alegerilor din 2024 îi va fi trezit la realitate? Iar noi, cetățenii și alegătorii, unde suntem în acest joc? Sau ne pregătim deja, fiecare cum putem, pentru marea evacuare post-electorală de peste trei ani?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gecaba Gecaba check icon
  Asocierea intre retragerea amerianilor si cat de slab a performat Stelian Tanase pare mai degraba talibanism jurnalistic,trebuie sa faci contorsionism cerebral ca sa gasesti vreo legatura de cauzalitate, ca sa nu mai spun ca este evident ptr toata lumea ca desfiintarea SIIJ, ca si modificarea legilor justitiei, nu se fac de ministru, ci de parlamentarii coalitiei prin consens. Si la fel de evident este,ca nu poti sa livrezi doar ce vrea partidul tau, caci nimeni nu a castigat singur majoritatea in tara asta, ci trebuie sa accepti si ce are partenerul de rezolvat. De abia aici putem vorbi de talibanism si anume cei politici, prin impunerea vointei batand cu pumnul in masa si dand afara ministri din cabinet. Daca romanii nu ar mai fi fani ai vreunui partid ,ci ar judeca partidele dupa interesul tarii, obiectiv, impostura ar dispare. Partizanatul acesta emotional ne face noua rau iar pe politicieni puternici.
  • Like 4
 • Am scris gândul meu plin de panica despre invrajbirea de către cârtițe PSD-iste a celor două partide PNL și USRPLUS, arătând că USRPLUS, in zelul lor de a pedepsi PNL, arată că o unealta a PSD in a distruge alianța și am primit săgeți otrăvite din partea unor personaje obscure pe care le bănuiesc a fi cârtițe PSD sau agenți pro-rusi. Ce sa mai credem, Doamne? Mișună agenții pro-rusii care manipulează populația. Iar la putere sunt prezenți dintotdeauna!!! E greu sa crezi in tenta pro-occidentala a guvernării, căci odată se sucește și devine invers!!!
  • Like 1
 • Nume check icon
  Gresit. Complet gresit. Este foarte usor sa dam vina numai pe Stelian Ion. Nu sunt un fan la dansului, de fapt nu prea mai sunt un fan USR dupa miscarile din ultima vreme, dar in dulcele stil romanesc ne place sa tradam exact cand nu trebuie. Desfiintarea SIIJ si reformarea sistemului judiciar nu sta si nu trebuie sa stea intr-un singur om. Este un proiect al coalitiei - bun mai putin al PSD-lui de etnie maghiara - prin urmare USR PLUS + PNL , eventual sustinuti neoficial de presedinte (nu mai merita P mare) sa lucreze la acest proiect. Unde este marele specialist, fost mare talent de prim ministru dl. Predoiu? El care este expertul numarul unu in justitie al PNL, de ce nu a ajutat? Simplu, pentru ca PNL nu doreste aceasta reforma. Au avut timp un an de zile sa faca si nu au facut nimic. Si acum se dau de ceasu' mortii ca vai ce nu a facut USR PLUS in sase luni.
  • Like 4
  • @ Nume
   Pai da, USRPLUS a fost buturuga mica de care se împiedică toți, dar și toba mare in care dau toți cu toată puterea prin presa dubioasă din ultimele luni!!! USRPLUS, la rândul său, fiind sfătuiți răuvoitor, vad în PNL cel mai mare dușman, ca și cum PSD nu ar exista. Nici asta nu e in regula. Se poarta că și cum rolul lor este să ajute PSD !!!!! Deci noi, masele largi ce vedem? Că un guvern cu tendințe pro-occidentale e zdruncinat repede de către agenții de influență ai Moscovei...să nu cumva sa se inchiege o legătură prea solida cu vestul!!!!
   • Like 3
  • @ Nume
   Pai da, USRPLUS a fost buturuga mica de care se împiedică toți, dar și toba mare in care dau toți cu toată puterea prin presa dubioasă din ultimele luni!!! USRPLUS, la rândul său, fiind sfătuiți răuvoitor, vad în PNL cel mai mare dușman, că și cum PSD nu ar exista. Nici asta nu e in regula. Se poarta că și cum rolul lor este să ajute PSD !!!!! Deci noi, masele largi ce vedem? Că un guvern cu tendințe pro-occidentale e zdruncinat repede de către agenții de influență și Moscovei...să nu cumva sa se inchiege o legătură prea solida cu vestul!!!!
   • Like 0
  • @ Nume
   Perfect adevarat in ce spuneti,echidistant,dar,uite ce spune Liviu Avram un ziarist cu renume,cine este si cu cine este dl.P mare:
   "Nu există la acest moment o forţă politică mai redutabilă decât alianţa discretă, dar extrem de eficientă, dintre preşedintele Iohannis şi PSD. "
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult