Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un articol despre un laptop plimbat pe la terase

Închid nervos capacul laptopului și o iau la pas.

Nu sunt, cred, singurul care a constatat că în vecinătatea a patru decenii de viață, mintea o ia mai încet pe cărările ideilor, că pe autostrada gândurilor mergi mai degrabă pe prima bandă, cu viteza legală, cât mai aproape de calea de siguranță.

Îmi era suficient un stilou, o agendă liberă de scris prin colțuri. Acum m-am accesorizat. Laptop, telefon, căști, un remarcabil bloc notes, cu pen, ca să nu mai pun cerneală. Umplu golurile imateriale din minte cu materiale extensii tehnologice, în speranță că, poate, cine știe, or să gândească ele în locul meu, în locul nostru.

Știu, inutil. Am căpătat și tabieturi, invoc inspirația în templele contemporane ale relaxării. Cafenea, terasă, masă.

Sunt la a doua azi, de la prima am plecat închizând capacul nervos. Nervos pe mine. M-am așezat la a doua.

Cu laptopul în brațe. Am descoperit că sunt și mofturos, nu mai pot să scriu la o tastatură care flexează, de parcă nesiguranța unei taste e cea care duce la idei firave. Am nevoie să fie ușor, să nu se blocheze, să nu se poticnească, să fie fluid în sistemul lui de operare, e limpede, mi s-a deformat mult grila de evaluare. Îmi aduc aminte tastele proeminente ale calculatorului cu 86 la final, ceva ce mai vezi doar prin muzee ale tehnologiei, taste ce-ți zgâriau buricele degetelor, ecranul catodic în care, dacă te uitai suficient de mult, ajungeai așa de familiar cu el că îi învățai pixelii pe nume, și, corecți să fim, nu erau prea multe nume.


Acum e plat, îl mângâi și răspunde, e o bogăție a culorilor, o privire într-o galaxie de pixeli cuprinsă într-o carcasă, mă rog, o linie pe margine, în cazul de față.

Îmi place senzația că intermediarul dintre mine și cuvântul scris e discret, dar pot să îi frâng capacul, să am un dialog cu tastele ca pianistul cu clapele, că lucrurile sunt unde le caut, că pot să scriu și nu doar să tastez. Na, un monstru blând al rezoluției amețitoare, al puterii de procesare.

Și mă mai bucură ceva, că sunt oameni care înțeleg perfect de ce am nevoie: o complexitate deghizată în simplitate. Una care să mă ajute să deschid ferestre spre ce-mi plac: fotografie, filme, scris, muzică bună.

PS. Într-o provocare pe care am găsit-o interesantă, cei de la Dell mi-au pus un laptop în brațe și și-au asumat că o să scriu ce vreau, riscând, riscând pentru că ei sunt doar autorii bijuteriei de laptop numit Dell XPS, sistemul de operare e făcut de Microsoft. Eu am trecut pe Mac din 2008. Cu surprindere am redescoperit Windows 10 Home, este impecabil. Ca să trag linie, am stat în locurile mele preferate, cu acest laptop în față, cu multă plăcere. 

Articolul face parte din campania „Youniverse” susținută de Dell Technologies. XPS încurajează performanța, provocarea statu-quo-ului și depășirea limitelor, pentru a livra cea mai bună calitate în afaceri, dar și în viața de zi cu zi. XPS a fost catalogat în cadrul CES2020 drept „Best in show” – cel mai bun laptop de 13’’ în categoria sa.



Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vorbeai și despre un bloc notes cu pen. Despre ce dispozitiv este vorba și cum te descurci cu el? Este ok? Te ajută?
    Și eu cochetez cu ideea de a achiziționa un reMarkable 2.
    • Like 0
  • Am acelasi laptop de aproximativ 6 luni si sunt extrem de multumim de fiabilitatea lui si de modul cum ma ajuta sa imi cresc productivitatea - am simtit si eu acelasi lucru legat de taste. :) Nu pot face comparatia cu un Apple, deoarece nu am avut niciodata unul, dar modelul de la Dell depaseste cu mult laptopuri bine clasate, pe care le-am manuit in companiile in care am lucrat. Eu as considera laptopul si telefonul ca fiind, in continuare, si mijloace de motivare a angajatilor, desi majoritatea sustin ca sunt doar unelte de lucru.
    • Like 0
    • @ Florin Genet
      Dragos check icon
      Pe mine nu m-a incantat atat de tare seria XPS. Am renuntat la aceasta dupa un an si am trecut la seria X1 Carbon de la Lenovo, si de trei ani nu am nimic sa ii reprosez. Imi place mult mai mult sa tastez pe acest laptop decat pe cel din seria XPS sau Apple. In rest, la cat costa aceste obiecte, tehnic sunt cam in acelasi interval. E mai mult vorba de gust, texturi, culori etc
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult