Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un articol despre un laptop plimbat pe la terase

Închid nervos capacul laptopului și o iau la pas.

Nu sunt, cred, singurul care a constatat că în vecinătatea a patru decenii de viață, mintea o ia mai încet pe cărările ideilor, că pe autostrada gândurilor mergi mai degrabă pe prima bandă, cu viteza legală, cât mai aproape de calea de siguranță.

Îmi era suficient un stilou, o agendă liberă de scris prin colțuri. Acum m-am accesorizat. Laptop, telefon, căști, un remarcabil bloc notes, cu pen, ca să nu mai pun cerneală. Umplu golurile imateriale din minte cu materiale extensii tehnologice, în speranță că, poate, cine știe, or să gândească ele în locul meu, în locul nostru.

Știu, inutil. Am căpătat și tabieturi, invoc inspirația în templele contemporane ale relaxării. Cafenea, terasă, masă.

Sunt la a doua azi, de la prima am plecat închizând capacul nervos. Nervos pe mine. M-am așezat la a doua.

Cu laptopul în brațe. Am descoperit că sunt și mofturos, nu mai pot să scriu la o tastatură care flexează, de parcă nesiguranța unei taste e cea care duce la idei firave. Am nevoie să fie ușor, să nu se blocheze, să nu se poticnească, să fie fluid în sistemul lui de operare, e limpede, mi s-a deformat mult grila de evaluare. Îmi aduc aminte tastele proeminente ale calculatorului cu 86 la final, ceva ce mai vezi doar prin muzee ale tehnologiei, taste ce-ți zgâriau buricele degetelor, ecranul catodic în care, dacă te uitai suficient de mult, ajungeai așa de familiar cu el că îi învățai pixelii pe nume, și, corecți să fim, nu erau prea multe nume.


Acum e plat, îl mângâi și răspunde, e o bogăție a culorilor, o privire într-o galaxie de pixeli cuprinsă într-o carcasă, mă rog, o linie pe margine, în cazul de față.

Îmi place senzația că intermediarul dintre mine și cuvântul scris e discret, dar pot să îi frâng capacul, să am un dialog cu tastele ca pianistul cu clapele, că lucrurile sunt unde le caut, că pot să scriu și nu doar să tastez. Na, un monstru blând al rezoluției amețitoare, al puterii de procesare.

Și mă mai bucură ceva, că sunt oameni care înțeleg perfect de ce am nevoie: o complexitate deghizată în simplitate. Una care să mă ajute să deschid ferestre spre ce-mi plac: fotografie, filme, scris, muzică bună.

PS. Într-o provocare pe care am găsit-o interesantă, cei de la Dell mi-au pus un laptop în brațe și și-au asumat că o să scriu ce vreau, riscând, riscând pentru că ei sunt doar autorii bijuteriei de laptop numit Dell XPS, sistemul de operare e făcut de Microsoft. Eu am trecut pe Mac din 2008. Cu surprindere am redescoperit Windows 10 Home, este impecabil. Ca să trag linie, am stat în locurile mele preferate, cu acest laptop în față, cu multă plăcere. 

Articolul face parte din campania „Youniverse” susținută de Dell Technologies. XPS încurajează performanța, provocarea statu-quo-ului și depășirea limitelor, pentru a livra cea mai bună calitate în afaceri, dar și în viața de zi cu zi. XPS a fost catalogat în cadrul CES2020 drept „Best in show” – cel mai bun laptop de 13’’ în categoria sa.Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Vorbeai și despre un bloc notes cu pen. Despre ce dispozitiv este vorba și cum te descurci cu el? Este ok? Te ajută?
  Și eu cochetez cu ideea de a achiziționa un reMarkable 2.
  • Like 0
 • Am acelasi laptop de aproximativ 6 luni si sunt extrem de multumim de fiabilitatea lui si de modul cum ma ajuta sa imi cresc productivitatea - am simtit si eu acelasi lucru legat de taste. :) Nu pot face comparatia cu un Apple, deoarece nu am avut niciodata unul, dar modelul de la Dell depaseste cu mult laptopuri bine clasate, pe care le-am manuit in companiile in care am lucrat. Eu as considera laptopul si telefonul ca fiind, in continuare, si mijloace de motivare a angajatilor, desi majoritatea sustin ca sunt doar unelte de lucru.
  • Like 0
  • @ Florin Genet
   Dragos check icon
   Pe mine nu m-a incantat atat de tare seria XPS. Am renuntat la aceasta dupa un an si am trecut la seria X1 Carbon de la Lenovo, si de trei ani nu am nimic sa ii reprosez. Imi place mult mai mult sa tastez pe acest laptop decat pe cel din seria XPS sau Apple. In rest, la cat costa aceste obiecte, tehnic sunt cam in acelasi interval. E mai mult vorba de gust, texturi, culori etc
   • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult