Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un articol despre un laptop plimbat pe la terase

Închid nervos capacul laptopului și o iau la pas.

Nu sunt, cred, singurul care a constatat că în vecinătatea a patru decenii de viață, mintea o ia mai încet pe cărările ideilor, că pe autostrada gândurilor mergi mai degrabă pe prima bandă, cu viteza legală, cât mai aproape de calea de siguranță.

Îmi era suficient un stilou, o agendă liberă de scris prin colțuri. Acum m-am accesorizat. Laptop, telefon, căști, un remarcabil bloc notes, cu pen, ca să nu mai pun cerneală. Umplu golurile imateriale din minte cu materiale extensii tehnologice, în speranță că, poate, cine știe, or să gândească ele în locul meu, în locul nostru.

Știu, inutil. Am căpătat și tabieturi, invoc inspirația în templele contemporane ale relaxării. Cafenea, terasă, masă.

Sunt la a doua azi, de la prima am plecat închizând capacul nervos. Nervos pe mine. M-am așezat la a doua.

Cu laptopul în brațe. Am descoperit că sunt și mofturos, nu mai pot să scriu la o tastatură care flexează, de parcă nesiguranța unei taste e cea care duce la idei firave. Am nevoie să fie ușor, să nu se blocheze, să nu se poticnească, să fie fluid în sistemul lui de operare, e limpede, mi s-a deformat mult grila de evaluare. Îmi aduc aminte tastele proeminente ale calculatorului cu 86 la final, ceva ce mai vezi doar prin muzee ale tehnologiei, taste ce-ți zgâriau buricele degetelor, ecranul catodic în care, dacă te uitai suficient de mult, ajungeai așa de familiar cu el că îi învățai pixelii pe nume, și, corecți să fim, nu erau prea multe nume.


Acum e plat, îl mângâi și răspunde, e o bogăție a culorilor, o privire într-o galaxie de pixeli cuprinsă într-o carcasă, mă rog, o linie pe margine, în cazul de față.

Îmi place senzația că intermediarul dintre mine și cuvântul scris e discret, dar pot să îi frâng capacul, să am un dialog cu tastele ca pianistul cu clapele, că lucrurile sunt unde le caut, că pot să scriu și nu doar să tastez. Na, un monstru blând al rezoluției amețitoare, al puterii de procesare.

Și mă mai bucură ceva, că sunt oameni care înțeleg perfect de ce am nevoie: o complexitate deghizată în simplitate. Una care să mă ajute să deschid ferestre spre ce-mi plac: fotografie, filme, scris, muzică bună.

PS. Într-o provocare pe care am găsit-o interesantă, cei de la Dell mi-au pus un laptop în brațe și și-au asumat că o să scriu ce vreau, riscând, riscând pentru că ei sunt doar autorii bijuteriei de laptop numit Dell XPS, sistemul de operare e făcut de Microsoft. Eu am trecut pe Mac din 2008. Cu surprindere am redescoperit Windows 10 Home, este impecabil. Ca să trag linie, am stat în locurile mele preferate, cu acest laptop în față, cu multă plăcere. 

Articolul face parte din campania „Youniverse” susținută de Dell Technologies. XPS încurajează performanța, provocarea statu-quo-ului și depășirea limitelor, pentru a livra cea mai bună calitate în afaceri, dar și în viața de zi cu zi. XPS a fost catalogat în cadrul CES2020 drept „Best in show” – cel mai bun laptop de 13’’ în categoria sa.Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • profun check icon
  Se poate, domnule Pândaru!?

  Eu știu că oamenii serioși, chiar și pe blogurile personale specifică fără dubii atunci când publică un material promoțional, chiar dacă îl împachetează într-o poveste.

  • Like 4
  • @ profun
   Nume check icon
   Cred ca la noul calculator nu bate tasta P. De fapt de o perioada am observat ca toti cei care publica articolele asemanatoare au probleme cu tasta P.
   • Like 3
 • Vorbeai și despre un bloc notes cu pen. Despre ce dispozitiv este vorba și cum te descurci cu el? Este ok? Te ajută?
  Și eu cochetez cu ideea de a achiziționa un reMarkable 2.
  • Like 0
 • Am acelasi laptop de aproximativ 6 luni si sunt extrem de multumim de fiabilitatea lui si de modul cum ma ajuta sa imi cresc productivitatea - am simtit si eu acelasi lucru legat de taste. :) Nu pot face comparatia cu un Apple, deoarece nu am avut niciodata unul, dar modelul de la Dell depaseste cu mult laptopuri bine clasate, pe care le-am manuit in companiile in care am lucrat. Eu as considera laptopul si telefonul ca fiind, in continuare, si mijloace de motivare a angajatilor, desi majoritatea sustin ca sunt doar unelte de lucru.
  • Like 0
  • @ Florin Genet
   Dragos check icon
   Pe mine nu m-a incantat atat de tare seria XPS. Am renuntat la aceasta dupa un an si am trecut la seria X1 Carbon de la Lenovo, si de trei ani nu am nimic sa ii reprosez. Imi place mult mai mult sa tastez pe acest laptop decat pe cel din seria XPS sau Apple. In rest, la cat costa aceste obiecte, tehnic sunt cam in acelasi interval. E mai mult vorba de gust, texturi, culori etc
   • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult