Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un bărbat a dat în judecată Consiliul Local al unei comune din Bacău pentru neasfaltarea unei străzi și a câștigat procesul

strada Gradinarilor

În imagine, Strada Grădinarilor, din Cleja, după ploaie /Sursa foto: Ziarul de Bacău

Locuitorul unei comune câștigă procesul împotriva consiliului local pentru a emite o hotărâre necesară asfaltării străzii unde locuiește.

Chemarea în judecată: În dosarul nr. 2476/110/2021 judecat la Bacău, Tănase Cristinel Petruț a dat în judecată Consiliul Local al comunei Cleja, din județul Bacău. El a arătat că între anii 2008-2010 a construit o casă cu acces la strada Grădinarilor. În perioada 2008-2016, această stradă nu a fost pietruită și nici asfaltată, în anul 2016 s-a adus piatră din pârâul din apropiere, dar din acel moment nu s-a mai făcut nimic cu privire la acel drum. Pe timp de ploaie strada este impracticabilă şi nu pot intra mașinile de gunoi, salvare, pompieri, iar locuitorii au nevoie de mașini de teren pentru a putea circula pe acest drum. Sesizările făcute la primar nu au avut rezultat.

Probe: În cursul procesului reclamantul a depus ca dovezi înscrisuri, fotografii și a fost audiat un martor. Pârâtul nu a venit la proces și nu s-a apărat în vreun fel.

Soluția: La data de 25.05.2022, Tribunalul Bacău i-a dat dreptate reclamantului, iar la data de 7.04.2023 Curtea de Apel Bacău a anulat recursul declarat în cauză. Astfel, a rămas definitivă sentința inițială, a cărei motivare poate fi citită aici.

Instanța a reținut că, potrivit art. 22 din O.G. nr. 43/1997, administrarea drumurilor de interes local revine consiliului local. Conform art. 129 din Codul administrativ, (1) Consiliul local are iniţiativă şi hotărăşte în toate problemele de interes local; (2.d) exercită atribuţii privind gestionarea serviciilor de interes local; (7.m) asigură cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes local privind podurile şi drumurile publice.

Tribunalul a reţinut că, în cauza de față, pârâtul Consiliul Local nu și-a îndeplinit atribuţiile prevăzute de lege de a hotărî asupra problemei privind administrarea str. Grădinarilor: strada este neasfaltată, nepietruită, iar atunci când plouă este impracticabilă, fiind evidentă vătămarea produsă reclamantului, în sensul art.2 alin.1 din Legea nr.554/2004, care are locuinţa pe această stradă și întâmpină dificultăţi pentru a se deplasa pe acest drum.

Ca urmare, Tribunalul a dat câștig de cauză reclamantului și a obligat pârâtul să adopte, în termen de 10 zile, o hotărâre în care să prevadă măsuri urgente pentru reabilitarea străzii, cu respectarea prevederilor legale referitoare la buget și modalitatea de încredinţare a lucrării.

Articol publicat inițial pe vedemjust.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult
sound-bars icon