Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Atacul din Germania. Polițiștii nu sunt siguri că au arestat persoana potrivită. „Agresorul înarmat ar putea fi în libertate”

Atac Berlin

Foto: Guliver Getty Images

Un camion de 20 de tone a intrat în plin în mulțimea venită la târgul de Crăciun din Berlin. Numărul persoanelor care au murit a ajuns la 12, iar 48 sunt rănite. 18 dintre răniți sunt în stare gravă. Polițiștii au arestat un suspect, însă acesta nu își recunoaște faptele, iar Holger Münch, șeful Poliției federale din Germania, spune că anchetatorii ar fi putut aresta persoana greșită. „Trebuie să lucrăm luând în calcul ipoteza că un atacator înarmat este încă în libertate. Din acest motiv, suntem în alertă maximă”, a spus acesta.

UPDATE. Atacatorul ar fi furat un camion încărcat cu oțel și l-ar fi ucis pe șoferul acestuia. Potrivit presei, șoferul era de naționalitate poloneză și avea 37 de ani.

El a fost găsit mort în cabina camionului, aparent împuşcat, potrivit ministrului de Interne din landul Brandenburg. Bărbatul era căsătorit şi avea un copil.

UPDATE: Numărul persoanelor care au murit a ajuns la 12, iar 48 sunt rănite, potrivit unui bilanț făcut marți dimineața de autoritățile germane.

UPDATE: Ministrul german de interne spune că motivele pentru care camionul a pătruns în piață sunt încă neclare și nu se știe încă dacă este vorba despre un accident sau despre un atac, scrie The Guardian

UPDATE: Poliția spune că un pasager aflat în cabina camionului a decedat. Șoferul suspect a fost arestat.

UPDATE: Poliția i-a avertizat pe locuitorii din Berlin să rămână în case.

UPDATE: Poliția l-a arestat pe șoferul suspect, anunță CNN.

UPDATE: Emma Rushton, o turistă britanică aflată al Berlin, spune că vehiculul a intrat în plin în mulțime, cu 60 de kilometri la oră, și că oamenii au fost striviți, scrie The Guardian

Potrivit Berliner Morgenpost camionul a intrat în piață de pe bulevardul Budapesta, a străbătut întreaga zonă și s-a oprit în bradul de Crăciun din fața Gedächtnis Kirche. Poliția a eliberat zona, iar mai mulți voluntari au improvizat un punct de informare pentru rudele care îi caută cei dragi. Martorii citați de postul de televiziune spun că imaginile de la locul tragediei sunt înfricoșătoare, mai multe victime fiind întinse pe caldarâm. Surse din poliție au declarat pentru agenția de presă DPA că tratează ceea ce s-a întâmplat ca pe un atac terorist.

Identitatea șoferului și motivele sale rămân deocamdată necunoscute.

Incidentul amintește de atacul care a avut loc la Nisa în iulie, când un bărbat de origine tunisiană a intrat cu un camion în mulțimea adunată să vadă artificiile de Ziua Franței. 86 de oameni au murit atunci, iar Stat Islamic a revendicat atentatul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ce am inteles eu din luarile de pozitie cu iz de politic corect este, nu sa stam cuminti acasa - pt ca am face jocul teroristilor, care asta vor sa ne inspaimante, ci sa intoarcem crestineste si celalalt obraz - care pentru mine mi se traduce: sa mergem masiv in piata ca sa aibe ala in cine intra cu camionul sau cu kalasnikovul!!
  in rest sa nu aruncam nici cu o floare
  • Like 1
 • Tot ieri au mai fost atacurile de la Ankara si Zurich, primul motivat de drama din Alep, al doilea de islamofobie . Radicalismul naste radicalism, Trump a iesit cu un mesaj de "atac impotriva crestinilor", ne impartim in ei si noi, crestini si musulmani, si probabil va urma mai multa violenta. Pana la urma asta e scopul ISIS, radicalizarea taberei crestine, pentru a intensifica radicalizarea musulmanilor, pentru a-i legitima ca reprezentati ai lumii musulmane. Mie mi se pare incredibil ca intr-o era fara precedent de progres tehnologic oamenii inca se mai ucid pe motive religioase. Pe fondul acestui haos, cred ca lumea va cauta siguranta in lideri autoritari, iar democratia de peste tot va avea de suferit.
  • Like 1
  • @ Marius Malus
   Cred ca deja am avut prea multa rabdare cu ei. Avem de multumit globalistilor Obama si Merkel pentru situatia de acum. Pana si Clinton a spus cand era secretar de stat ca ISIS trebuie distrus, si asta acum 5-6 ani cand era o grupare mica. Dar pe Obama nu l-a interesat, el era la golf.
   N-am ajuns sa stam sa ne omoare ca pe oi in numele zeului lor imaginar. Am tot intors obrazul in numele tolerantei, insa pana cand. Daca vor violenta, violenta sa fie, este singurul limbaj pe care aceste animale necivilizate il inteleg.
   • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   Ai un punct de vedere valid, riscurile nu pot fi ignorate, amenintarea e reala, dar in ce priveste modul de actiune, nu sunt de acord, violenta nediscriminata ne coboara la nivelul lor.
   • Like 0
 • Din ultimele informatii este vorba despre un "refugiat" din Pakistan. Allahu akbar, ca a facut lumea plina de prosti.
  • Like 1
 • Angela Merkel cum doarme in seara asta?
  • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   Foarte bine, ca doar nu e primul accident de circulatie care are loc in Berlin. Si nu e vina ei ca cei de la ISIS nu stiu sa conduca. Doar nu crezi ca e treaba cancelarului sa ia carnetul unui sofer imprudent sau sa-i dea amenzi?
   • Like 1
  • @ Ventidius
   Asa este. Si prin Suedia numarul violurilor s-a triplat, "refugiatii" ataca si violeaza in haita, dar cica e vina femeilor ca umbla singure noaptea. Intrebarea este cat o sa mai suporte bastinasii?
   • Like 2
  • @ Ionut(un ateu)
   Imi închipui ca nu prea bine, e un lider si are responsabilitati. Dar tu ce scuza ai sa sari la concluzii fără sa cunosti faptele? Ai un pitic cu imigrantii, am inteles, dar hai măcar sa vedem daca e imigrant mai întâi. ISIS nu a fost creat de Merkel.
   • Like 0
  • @ Marius Malus
   check icon
   ISIS nu a fost creat de Merkel, ea e numai cea care i-a chemat în Europa, fără discriminare: "lăsați refugiații să vină la mine", fără să țină seama de opinia statelor care formează UE.
   Cu ce drept cancelarului german a invitat în Europa (nu în Germania, atenție!) refugiați islamici? Dar pe statele invadate de hoarde, le-a întrebat cineva? Da, statele alea Schengen, care erau călcate la granițe, nediscriminatoriu de musulmani din toată lumea.

   De unde atâta "dragoste", iubire" și "milă "?

   Cum mai arăta cu degetul madam Merkel, că nu-i "democratic" (hă!?) ca Ungaria să facă garduri ca să-i oprească pe musulmani la graniță.

   A cui agendă respectă madam Merkel? "cui bono"? Asta-i întrebarea de bază.

   Păi să vedem cine are interesul să distrugă o țară (țări) puternic(e) militar din Orientul Mijlociu, prin invazie sau inițierea și întreținerea a unui război civil distrugător, să-i facă pe cătățeni "refugiați" și apoi "minoritari" în Europa - cu cât mai mulți cu atât mai bine.

   Cui bono?
   Cine are interesul acestui win-win în Orientul Mijlociu?

   Cine fabrică ideologii? Cine are controlul media? Cine dă bani pentru promovarea și protejarea "drepturilor minorităților" de orice fel? Ce "minoritate" promovează "multiculturalismul" și combate ideea de națiune și național?
   Cine are bani de băgat în propaganda asta "neo-liberală"?

   Cine promovează liberatea cuvândului, mai ales când e vorba de defăimarea și atacarea normelor morale și religioase și valorilor civilizației vestice (și nu numai) și a instituțiilor care le reprezintă, dar în același timp militează pentru impunerea în alte state și națiuni (!) a unei legi "antidefăimare"?

   Totul este parte a unui plan larg, bine articulat, care a început în 1989. Numai cei obtuzi, nu-și dau seama.
   • Like 0
  • @ Marius Malus
   Se stie, e refugiat pakistanez.
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult