Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cine este autorul masacrului de la Nisa. „Era halucinant... camionul mergea în zigzag, oamenii se agățau de uși”. ISIS revendică atentatul

Șoferul camionului care a intrat joi seara în mulțimea de oameni adunați la Nisa de ziua Franței, omorând peste 80 de persoane, era cunoscut poliției pentru fapte de violență și utilizare de arme, scrie presa străină.

UPDATE Trei persoane de cetățenie română care se aflau joi seara în zona Nisa la momentul producerii atacului nu au fost încă localizate, a anunțat sâmbătă MAE. Este vorba despre o familie - soț, soție și copil minor - care se aflau în zona Nisa la momentul producerii atacului, potrivit informărilor primite de MAE de la familii. Conform celor mai recente date furnizate de Celula de criză franceză, printre minorii răniți a căror identitate nu a fost încă stabilită și care se află internați într-un spital pediatric din Nisa, se găsește și unul care ar putea fi copilul român căutat.

UPDATE Organizația jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat sâmbătă responsabilitatea pentru atacul comis joi noaptea la Nisa, a anunțat Amaq News Agency, legată de gruparea jihadistă, citată sâmbătă de agențiile internaționale de presă, potrivit Agerpres. Un „soldat" al grupării Stat Islamic este — potrivit Amaq — autorul atentatului de la Nisa care a cauzat 84 de morți și peste 200 de răniți. 

UPDATE Mirror publică prima imagine cu autorul masacrului de la Nisa. Tunisianul a strigat de mai multe ori „Allah Akbar!” (Allah e mare).

UPDATE Agresorul, care „era total necunoscut servciilor de informații', a fost identificat cu ajutorul amprentelor digitale, a precizat procurorul François Molins, potrivit RTL.

UPDATE Autorul atacului de la Nisa ar fi Mohamed Lahouaiej Bouhlel, cetățean francez de origine tunisiană. Mohamed Lahouaiej Bouhlel locuia în Nisa, era căsătorit și avea trei copii, potrivit BBC. Cetățeanul francez era în atenția poliției, dar nu pentru legături cu grupări teroriste, ci pentru violență domestică. 

UPDATE Șoferul a fost „identificat oficial', potrivit The Guardian, care citează surse din poliția franceză. Autoritățile au stabilit că atacatorul este titularul documentelor de identitate emise pe numele unui franco-tunisian de 31 de ani, domiciliat la Nisa, care au fost găsite în camion de către anchetatori.

Șoferul avea un pistol de calibru mic, precum și câteva grenade și arme de război false.

„El a tras de mai multe ori cu pistolul, înainte de a fi ucis", a declarat vineri Christian Estrosi, fost primar al Nisei și actual președinte al regiunii, potrivit CNN.

Deocamdată, informațiile despre atacator nu sunt prea numeroase. Bărbatul avea 31 de ani, era de origine franco-tunisiană, născut în Tunisia. Atacatorul nu se afla în atenția serviciilor secrete franceze pentru activități teroriste, dar era cunoscut polițiștilor pentru infracțiuni precum furturile și violența. 

Potrivit unei alte surse apropiate anchetatorilor, șoferul a deschis focul „cu un pistol". Între altele, o „grenadă nefuncțională", precum și arme de război false au fost găsite în camion.

Fostul primar al Nisei Christian Estrosi afirmase anterior că șoferul fusese în posesia unor arme „grele" la bordul camionului.

Mărturiile persoanelor aflate la locul atacului sunt cutremurătoare. Atacatorul înarmat a condus camionul cu viteză mare pe o distanță de doi kilometri prin mulțime.

„Aproape am murit. Era halucinant... camionul mergea în zigzag, nu puteai să îți dai seama încotro se va duce. Soția mea, dacă era un metru mai încolo, era moartă. Camionul a distrus totul în cale...stâlpi, copaci. Unii oameni se agățaseră de ușă și încercau să îl oprească”, a povestit un martor citat de The Guardian.  

Îți recomandăm

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult