Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cine este autorul masacrului de la Nisa. „Era halucinant... camionul mergea în zigzag, oamenii se agățau de uși”. ISIS revendică atentatul

Șoferul camionului care a intrat joi seara în mulțimea de oameni adunați la Nisa de ziua Franței, omorând peste 80 de persoane, era cunoscut poliției pentru fapte de violență și utilizare de arme, scrie presa străină.

UPDATE Trei persoane de cetățenie română care se aflau joi seara în zona Nisa la momentul producerii atacului nu au fost încă localizate, a anunțat sâmbătă MAE. Este vorba despre o familie - soț, soție și copil minor - care se aflau în zona Nisa la momentul producerii atacului, potrivit informărilor primite de MAE de la familii. Conform celor mai recente date furnizate de Celula de criză franceză, printre minorii răniți a căror identitate nu a fost încă stabilită și care se află internați într-un spital pediatric din Nisa, se găsește și unul care ar putea fi copilul român căutat.

UPDATE Organizația jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat sâmbătă responsabilitatea pentru atacul comis joi noaptea la Nisa, a anunțat Amaq News Agency, legată de gruparea jihadistă, citată sâmbătă de agențiile internaționale de presă, potrivit Agerpres. Un „soldat" al grupării Stat Islamic este — potrivit Amaq — autorul atentatului de la Nisa care a cauzat 84 de morți și peste 200 de răniți. 

UPDATE Mirror publică prima imagine cu autorul masacrului de la Nisa. Tunisianul a strigat de mai multe ori „Allah Akbar!” (Allah e mare).

UPDATE Agresorul, care „era total necunoscut servciilor de informații', a fost identificat cu ajutorul amprentelor digitale, a precizat procurorul François Molins, potrivit RTL.

UPDATE Autorul atacului de la Nisa ar fi Mohamed Lahouaiej Bouhlel, cetățean francez de origine tunisiană. Mohamed Lahouaiej Bouhlel locuia în Nisa, era căsătorit și avea trei copii, potrivit BBC. Cetățeanul francez era în atenția poliției, dar nu pentru legături cu grupări teroriste, ci pentru violență domestică. 

UPDATE Șoferul a fost „identificat oficial', potrivit The Guardian, care citează surse din poliția franceză. Autoritățile au stabilit că atacatorul este titularul documentelor de identitate emise pe numele unui franco-tunisian de 31 de ani, domiciliat la Nisa, care au fost găsite în camion de către anchetatori.

Șoferul avea un pistol de calibru mic, precum și câteva grenade și arme de război false.

„El a tras de mai multe ori cu pistolul, înainte de a fi ucis", a declarat vineri Christian Estrosi, fost primar al Nisei și actual președinte al regiunii, potrivit CNN.

Deocamdată, informațiile despre atacator nu sunt prea numeroase. Bărbatul avea 31 de ani, era de origine franco-tunisiană, născut în Tunisia. Atacatorul nu se afla în atenția serviciilor secrete franceze pentru activități teroriste, dar era cunoscut polițiștilor pentru infracțiuni precum furturile și violența. 

Potrivit unei alte surse apropiate anchetatorilor, șoferul a deschis focul „cu un pistol". Între altele, o „grenadă nefuncțională", precum și arme de război false au fost găsite în camion.

Fostul primar al Nisei Christian Estrosi afirmase anterior că șoferul fusese în posesia unor arme „grele" la bordul camionului.

Mărturiile persoanelor aflate la locul atacului sunt cutremurătoare. Atacatorul înarmat a condus camionul cu viteză mare pe o distanță de doi kilometri prin mulțime.

„Aproape am murit. Era halucinant... camionul mergea în zigzag, nu puteai să îți dai seama încotro se va duce. Soția mea, dacă era un metru mai încolo, era moartă. Camionul a distrus totul în cale...stâlpi, copaci. Unii oameni se agățaseră de ușă și încercau să îl oprească”, a povestit un martor citat de The Guardian.  

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult