Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un clujean este de patru ani vedetă la Târgul de Crăciun din Viena. „În România, acum 10 ani mă dădea afară din birou. Acum mi-e client permanent” GENERAȚIA B

Paul Cristian Cordoș - Art Bending

Un clujean este de patru ani vedetă la Târgul de Crăciun din Viena. Talentul special al lui Paul Cristian Cordoș de a modela sârma i-a determinat pe organizatorii celebrului târg să îl invite să bucure miile de turiști din toate colțurile lumii care ajung în Piața de Crăciun de la Spittelberg. Cei care trec pe acolo primesc gratuit, din partea organizatorilor, un obiect modelat de mâinile clujeanului.

În 2001, aflat în vizită la niște prieteni care tocmai își aranjaseră mobila în bucătărie, a modelat în joacă, dintr-o sârmă găsită pe jos, un abajur pentru becul din tavan. 

„Am făcut o țesătură în jurul becului. În momentul în care l-am aprins proiecta un joc de umbră și lumină. Arăta fabulos”, își amintește Paul care era atunci în anul doi la Facultatea de Administrație Publică.

După câteva zile l-a sunat cineva și l-a rugat să îi reproducă de trei ori aceeași lucrare.

Înainte să fondeze conceptul Art Bending, modelare în sârmă, Paul Cordoș a avut diverse joburi. A lucrat și la o corporație în Cluj-Napoca, până acum cinci ani.

A călătorit mult, s-a documentat despre ce înseamnă wire art, iar în 2008 a început să facă obiecte de sârmă.

„Nu știam nici cum să mă promovez, nu știam nimic. Dar obiectele de sârmă au început să prindă tot mai mult și la publicul din România. Am mers pe la târguri pentru artizani”.

Sârma modelată de el a ajuns în Belgia, Marea Britanie, Franta, Germania, Austria, SUA, Japonia.

Nu se consideră un artist. „Sunt doar un modelator de sârmă. Nu am o diplomă care să certifice asta, dar am un suflet care poate să arate și o pereche de mâini cu care pot să îndoi orice pentru oricine”. Ceea ce face este, în opinia lui, o simbioză între creativitate, artă și obiectul în sine.

La târguri în țară și străinătate susține perfomanțe live - „mai mult pentru marketing” - în care face piese pe loc. „În aceste cazuri fac piese destul de ușoare ca execuție, pentru că trebuie să le termin în 2-3 minute”.

Are și lucrări de dimensiuni mai mari. Una din ele reprezintă un android, de 1,96 metri făcut pentru o companie din Cluj.

Sârma pe care o îndoaie cu cleștii este simplă, galvanizată, foarte accesibilă. O procură de la un magazin care i-o aduce acum din Italia, iar mai demult, de la o fabrică din Turda.

Colaborarea cu artistul Horațiu Mălăele i-a adus o mare satisfacție.

„Colaborarea cu Mălăele a fost ceva ieșit din comun pentru mine. Când aveam 14-15 ani îi ceream bani mamei să imi iau bilet la spectacolele lui. Acum, când acesta mi-a răspuns la telefon și mi-a zis, « da, hai la mine la galerie, hai să facem expoziție, vreau să interpretezi în sarmă, îmi place foarte mult ce faci» mi se părea un vis. Vreo două zile am crezut că plutesc”, spune Paul Cordoș, care a transpus în sârmă îndoită în fir continuu lucrări ale marelui artist.

Prețurile obiectelor modelate de fondatorul Art Bending variază între 30 și 2.000 de lei, în funcție de timpul dedicat lucrărilor. Majoritatea sunt unicate.

Deschiderea publicului local pentru arta modelării sârmei a crescut în ultima vreme. „Nu îmi vine să cred cât de mult ne-am schimbat și noi, românii. Acum 10 ani mergeam la cineva și îi propuneam diverse forme modelate pentru a le face cadou angajaților, colaboratorilor, partenerilor. Mă dădea afară din birou, spunându-mi că nu îl interesează. Acum persoana respectivă mi-e client permanent”, spune Paul Cordoș. 

Articolul face parte din seria Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult