Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Aplicația care te ajută să iei 10 la Bac. GENERAȚIA B

Izibac

Liceenii de clasa a XII-a vor avea la dispoziție o aplicație care îi va ajuta să învețe mai ușor pentru examenul de bacalaureat. IziBAC, aplicația dezvoltată de trei tineri - Raluca Bacinschi-Stratulat, Adrian Stratulat și Eduard Lache - va fi disponibilă la începutul anului viitor. În prezent este în faza de prototip și este testată de elevi.

În ultimul an de liceu, în trimestrul al doilea, Adrian, care învăța cel mai bine din clasă – „eram ceea ce se numește un tocilar”- a luat 3 note de 3 la matematică. Profu' de mate, care îi era și diriginte, a găsit de cuviință să-l stimuleze într-un mod inedit.

La examenul de matematică de la bacalaureat Adrian a luat peste 9,80. Cea mai mare notă din liceu.

Se întâmpla acum mai bine de 10 ani. Adrian are acum 30 de ani și, după ce a urmat ASE-ul, Institutul Diplomatic și SNSPA, a lucrat o vreme în diplomație. Și-a dat seama că nu era ceea ce își dorea să facă în viitor.

A întâlnit-o pe Raluca, actuala sa soție. Profesoară de arhitectură, ea deține o firmă de consiliere vocațională pentru elevii de liceu.

Ideea IziBAC a apărut în urmă cu mai puțin de un an. 

Pe al treilea membru al echipei, Eduard Lache, programator, l-au cunoscut acum câteva luni, la un workshop. Alături de el au dezvoltat un prototip, o aplicație pentru mobil pe care au dat-o la testare unor elevi de liceu.

„Funcționalitatea de bază este un joculeț. Dorim să transformăm educația într-un proces distractiv. Am observat că una dintre principalele probleme ale elevilor de liceu la pregătirea pentru bacalaureat e lipsa motivației. Într-o lume în care ei sunt obișnuiți de mici să se uite la video-uri pe YouTube, să consume mental conținut video și să se joace, noi vrem să luăm tehnologia și să o punem în slujba educației”, explică cofondatoarea IziBAC. Motto-ul lor este „IziBAC redă plăcerea învățatului”.

De foarte multe ori părinții se plâng de copiii lor că petrec prea mult timp jucându-se pe telefoane. Cei trei tineri antreprenori vor să demonstreze că timpul petrecut „jucându-se” cu IziBAC poate fi un timp dedicat educației.

„Aplicația IziBAC preia curricula de bacalaureat și o transformă într-un joculeț, ceva asemănător cu un test de tip quiz, cu patru variante de răspuns la fiecare materie, din care una corectă. Iar asta este doar punctul de pornire. Ceea ce ține de elev e construirea comunității din jurul jocului și de simțul său de competitivitate. Îi oferim un mediu în care are vieți, punctaj, realizări, etichete, elemente cu care elevul e foarte familiar”, completează Adrian Stratulat.

Experiența e una de joc, e vorba de competiție, de competiție cu tine însuți, e vorba de competiție cu alți elevi. Obții puncte Izi care cuantifică progresul tău în educație. Pe baza punctelor Izi elevii primesc stimulente - rucsacuri, bilete la evenimente culturale, cărți, cartele de 5-10 euro, bilete la festivaluri de muzică. Totul în baza parteneriatelor pe care fondatorii IziBAC le pun deja la cale.

Tinerii antreprenori au în plan mai mulți pași pentru dezvoltarea aplicației.

Monetizarea aplicației va veni în etapa a doua: lecțiile multimedia.

Liceenii vor avea la dispoziție lecții video scurte, de 2-3 minute, cu animație, bucăți din lecții, într-o prezentare originală, inovativă, ceva asemănător cu canalele de știință de pe YouTube, le descrie Raluca Stratulat.

Fondatorii aplicației și-au propus să atragă cei mai buni profesori din țară pentru realizarea lecțiilor video.

„Vrem să creăm o rețea de profesori extraordinar de bine pregătiți. Sunt sute de mii de elevi care dau examenul de bacalaureat în fiecare an. Vrem să îi ajutăm și pe profesori să ajungă la cât mai mulți elevi, într-un timp cât mai scurt, dar și pe elevii care nu au acces la profesorii cei mai buni, mai ales cei din zona rurală, să aibă acces la ei”, explică Daniel Stratulat.

Pentru toate lecțiile video care vor cuprinde întreg modulul de matematică pentru bacalaureat costul va fi mai mic decât cel pentru o sigură ședință de pregătire clasică la privat.

„Avantajul este că la lecția video vor avea acces oricând, de oriunde, pot să apese pe repeat dacă nu au înțeles”.

După fiecare video va fi un quiz scurt, de 2-3 întrebări. Dacă una nu este știută, elevul nu poate trece la următorul video. La 10-15 lecții video, cât vor fi necesare pentru un capitol, va exista un quiz mai elaborat. La finalul mai multor capitole, va fi o simulare de examen de bacalaureat.

Și subiectele mai elaborate, gen eseuri sau probleme mai greu de rezolvat, vor putea fi testate cu aplicația IziBAC.

Tinerii antreprenori au în plan constituirea unei rețele de profesori care au experiența corecturii la examenul de bacalaureat, cărora li se va oferi ocazia să facă un extravenit, corectând online lucrări ale liceenilor pentru subiecte mai elaborate.

Astfel, pentru o sumă minimală, elevii vor avea posibilitatea ca lucrările să le fie corectate de profesori cu experiență în corectură la Bac și vor ști cam ce notă vor obține la examenul de la sfârșitul clasei a XII-a.

În plus, tinerii antreprenori își doresc să-i incurajeze pe liceeni să creeze comunități sociale în afara mediului digital. 

„De exemplu, dacă ajungi master level în quiz game în matematică vei putea să organizezi un grup de învățare în care să vă întâlniți în afara mediului digital, în mediul real și să învățați împreună”.

IziBAC a participat în procesul de incubare la Social Impact Award, o competiție europeană care are și o ramură în România, unde aplicația celor trei întreprinzători a câștigat premiul cel mare pentru impact social. Cu alte cuvinte a fost recunoscut faptul că deși IziBAC e o inițiativă autosustenabilă și poate genera profit, proiectul este în principal unul social. 

Articolul face parte din seria Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca mi-Ar placea, ,sa incerc aceasta aplicatie!
    De ce nu?
    Interesant!
    • Like 0
  • Bacul este examenul de maturitate al fiecărui absolvent de clasa a Xll a ,un fel de pașaport pentru facultate ,angajări în anumite domenii de activitate ce se pune accent pe aceastã categorie de elevi ! Examenul de bcalaureat pune presiune pe elev dar și pe părinții elevului care caută să plătească meditații ,achiziționează cărți și culegeri de probleme pentru viitorii elevi care doresc să treacă cu brio examenul de maturitate cum îl numesc unii elevi !
    • Like 0
  • Munca individuala cu creionul si hartia este reteta succesului, restul sunt auxiliare !
    • Like 1
  • Fără falsă modestie, eu sunt un profesor bun. Nu m-aş alătura niciodată unui asemenea model de a învăţa. Nu mă înţelegeţi greşit: nu sunt un retrograd, nu-mi prind urechile în calculator, îl utilizez aproape zilnic pentru a le proiecta elevilor filme, fişiere ppt, subiecte de la examenele anterioare, texte în format electronic etc. DAR - cel puţin la materia pe care o predau - testele grilă nu sunt aplicabile, nu ar face altceva decât să-mi transforme copiii în roboţei utilizatori de şabloane. Mulţumesc, nu!
    • Like 0
    • @ Antonescu
      Sunt foarte curios domnule profesor că-ți ani aveți.
      • Like 0
    • @ Ioan Iulian Mitroi
      Contează "că-ți" ani am, domnule Mitroi? Doar 37. Predau de la 20 de ani, din cel de-al doilea an de facultate. Nu toate disciplinele se supun şabloanelor. Literatura în niciun caz...
      • Like 0
  • La varsta mea, inca mai sper! Eu zic ca e un lucru foarte bun pentru elevii care doresc sa invete, si de ce nu si pentru indecisi! Adolescenta este o etapa foarte dificila in dezvoltarea copilului iar un ajutor face doar bine. Pentru cine vrea!!
    • Like 1
  • Un adevar trebuie spus : Inaintasii nostrii se agata de mintile fiilor sau fiicelor lor ca si comunistii de democtratie iar cand acestia vor trebui sa-si ia zborul, la un job sau peste hotare, ciclul este desavarsit. "Gena" transmisa de catre varsnici odraslelor lor creative devine prioritara si contagioasa cu orice persoana cu care intra in contact. SF ? Nu prea cred.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult