Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un copil de 16 ani a murit. Nu doar pentru că un medic a refuzat să-l opereze, ci pentru că un întreg sistem a eșuat

Un copil de 16 ani a murit. Nu doar pentru că un medic a refuzat să-l opereze, ci pentru că un întreg sistem a eșuat. Pentru că un întreg sistem nu funcționează cu adevărat, de zeci de ani. A murit pentru că nu avea părinți care să lupte pentru el, pentru că sora lui mai mare nu cunoștea pe nimeni, iar dacă nu cunoști pe cineva, la spital, nu prea ai cum să fii băgat în seamă. A murit de o boală care, în zilele noastre, ar fi trebuit să fie tratabilă. Șase ore de chin într-un spital din România. Șase ore în care un copil putea fi salvat, dar nu a fost.

Un copil de 16 ani a murit cu zile. În plină campanie electorală, iar noi, ca societate, suntem anesteziați. Ne mulțumim cu o declarație goală a ministrului sănătății și cu tăcerea asurzitoare a prim-ministrului. Am devenit indiferenți la tragedii care ar trebui să ne zguduie din temelii.

Acest copil nu ar fi trebuit să moară. În afara medicului chirurg, în acel spital erau multe alte cadre medicale care ar fi putut lua niște măsuri. Un spital nu ar trebui să depindă de toanele unui singur om, un sistem funcțional înseamnă mecanisme care să prevină erorile, abuzurile și lipsa de acțiune. Dar avem noi, oare, un sistem funcțional? A fost managerul spitalului informat despre situație? Dar directorul medical? A fost consultat juristul spitalului? A fost anunțată Direcția de sănătate publică? Un singur om a avut întreaga puterea de a decide? A făcut cineva ceva? A încercat măcar? Sau pur și simplu s-au uitat cum moare, gândindu-se cu toții că nu au ei ce să facă? Și da, în lipsa unor reguli clare, poate că chiar nu știau sau nu aveau ce să facă.

Sistemul de sănătate este un amalgam de aranjamente: știi pe cineva să te ajute, ai șanse. Nu știi? Atunci poate ai noroc, poate nu. Copilul de la Târgu Jiu nu a avut nici șanse, nici noroc. A avut ghinionul să întâlnească ce-i mai rău în sistemul de sănătate: nepăsarea, dublată de lipsa de reglementări și reguli care să intervină atunci când un cadru medical nu-și face treaba și care să impună responsabilitate.

Ministrul Alexandru Rafila a ieșit să declare că „el l-ar fi operat” pe acel copil. Și cu asta, discuția a fost închisă. Nu se simte responsabil. La fel cum zecile de miniștri care s-au perindat la conducerea sănătății nu se simt responsabili pentru prăpastia în care ne aflăm. Astăzi, problema sănătății nu mai este despre lipsa banilor sau a dotărilor, ci despre lipsa viziunii, a strategiei și a liderilor care să își asume schimbarea.

Noi am propus o soluție

În 2022, am transmis și am discutat cu Ministerul Sănătăţii - România despre un proiect pilot care își propunea să testeze un altfel de management de spital. Un model bazat pe guvernanță – pe responsabilitate, pe luarea deciziilor bine fundamentate și coordonarea eficientă. Un model centrat pe pacient, care ar fi putut preveni exact tragedii de acest fel.

Au trecut doi ani. În acest timp, am primit doar promisiuni sterile și amânări. În ciuda unei întâlniri la nivel înalt, la Palatul Victoria, nici ministrul sănătății, nici prim-ministrul nu au făcut vreun pas concret pentru a pune acest proiect în aplicare.

În 18 ani, Legea sănătății a fost modificată de mii de ori, devenind incoerentă și imposibil de aplicat. Cu toate acestea, în plină campanie electorală, niciun politician nu își asumă reforma reală a sănătății. În schimb, ne promit din nou spitale. Aceleași promisiuni goale, aceleași proiecte reciclate. Și noi, cetățenii, am devenit atât de obișnuiți cu răul, încât nici măcar moartea unui copil nu ne mai face să-i tragem de mânecă pe cei care conduc această țară.

Iar cazul acestui copil, nu e singular:

În iulie 2023, o femeie a născut pe trotuarul din fața spitalului din Urziceni, pe motiv că acolo nu există medic ginecolog.

În august 2023, o tânără de 25 de ani, însărcinată, a murit la maternitatea din Botoșani după ore de chin, în care nu i-a acordat nimeni atenție. A murit strigând „Nu am aer”

La începutul acestei luni, o femeie a murit pe trotuarul din fața spitalului din Slatina, de unde tocmai fusese trimisă acasă, fără a-i fi fost descoperit infarctul miocardic pe care-l suferise...

Este timpul să spunem STOP și să cerem cu fermitate o reformă reală a sănătății. O reformă bazată pe reguli clare, cu spitale care funcționează conform unor proceduri și protocoale bine definite, nu după capriciile sau lipsa de implicare a unor indivizi. Trebuie să cerem partidelor politice – și în special celui care va forma cel mai probabil următorul guvern – să ne prezinte un plan concret pentru sănătate, nu unul care va rămâne doar pe hârtie. Cum vor transforma sănătatea într-un sistem dedicat cu adevărat protejării și salvării vieții pacienților?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    când judecătorii eliberează înainte de termen și fără recuperarea prejudiciului infractori de teapa lui mazăre-madagascar, țara e în disoluție. când poporul e indiferent la croșetarea legilor pentru furat de către făcătorii de legi strâmbe, țara se apropie de autodistrugere. când justiția devine divizia blindată a mafiei, țara și poporul devin una și aceeași victimă. doamna își permite să ne bage pe toți în aceeași oală, a societății, a lui ”noi” dar această tehnică e tipică borfașilor din instituții, alea corupte până-n ultima scăriță de adn. și aici, în acest „să cerem” apare naivitatea (dilema unică, iar) promisiunilor, identică cu naivitatea votului. PE BAZĂ DE VORBE, PE BAZĂ DE ÎNCREDERE. votul trebuie să fie pe bază de, învățați de la negustori, contract cu clauze și termeni.
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Un sistem eșuat... PE BANI MULȚI!
    Plătim mii de euro salarii, doar pentru a muri în spitale...
    • Like 2
  • ove check icon
    Cazurile descrise in articol sunt doar cateva,cele care au ajuns in presa.Realitatea este mult,mult mai grava.In spitalele din orasele mici,la cazuri cat de cat dificile, sansele de supravietuire sunt in cel mai bun caz undeva pe la jumatate.Atentie ,ma refer la cazuri care intr-o tara din vest ar fi rezolvate in totalitate.Suntem de departe tara cu cele mai multe decese evitabile.Acest sistem de "sanatate" ar trebui numit sistem de boala si moarte,asa cum sistemul de justitie este doar o organizatie de aparare a infractorilor si coruptilor iar sistemul de invatamant este o fabrica uriasa de analfabeti functionali(vezi Ciuca,Dancila etc).De administratiile locale si centrale ce sa mai zicem?Sunt un fel de bordeluri bugetare unde toti politicienii si smecherii isi baga amantele,odraslele,rudele,prietenii,pe cei care dau mita,cateii si purceii.Ne imprumutam cu sume astronomice ca sa platim aceasta armata uriasa de bugetari privilegiati,incapabili sa isi faca treaba ,sa ofere serviciile pentru care sunt platiti.De fapt ei nu realizeaza ca acele posturi nu sunt locuri de relaxare sau un mijloc de a primi mita.Cred ca totul li se cuvine,salarii pana la cer,bonuri de vacanta,iesirea la pensie la un pic peste 40 de ani ,zile de concediu duble fata de cei de la privat etc.Daca de 1 aprilie s-ar face o gluma ca ar iesi in pensie la 35 de ani nici macar nu s-ar prinde .Chiar ar crede ca li se cuvine.Eu spun ca autoritatile statului sunt in disolutie de ceva timp si cat de curand va veni apocalipsa peste noi.
    • Like 4
  • Valentin check icon
    Treaba e mai simplă: în acel spital era nevoie de un medic de specialitate. Spitalul nu avea medic de specialitate.
    • Like 2
    • @ Valentin
      Asta nu e o scuză sa nu faci nimic și sa lași pe cineva sa moară
      • Like 5
    • @ Vasile Ostaciuc
      Valentin check icon
      Și dacă ar fi murit pe masa de operație, medicul nefiind de specialitate, ce s-ar fi întâmplat?
      • Like 0
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Șî -a asumat un risc dar A FĂCUT CEVA! Așa rămâne doar un impostor plătit exagerat pentru a nu face nimic...
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Medicii specialități diferite și limitări diferite. Întrebarea de bază ar fi de ce nu exista pediatru în spital.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Vladix check icon
      Era vorba despre o banala operatie pentru scoaterea apendicelui. Apoi persoana operata nu avea 6 luni ci 16 ani, asa ca e exagerata pretentia de cu pediatru
      • Like 2
    • @ Vladix
      Valentin check icon
      Minunat, vă dați seama ce greșeală imensă fac pediatrii din întreaga lume când includ vârsta de 16 ani în pediatrie?
      • Like 0
    • @ Valentin
      ove check icon
      Nu mai fii ironic si intereseaza-te mai bine .La spitalul respectiv s-au operat mai multi copii anul acesta fara prezenta unui medic pediatru.Daca era copilul vreunui smecher de la primarie se rezolva.
      • Like 1
    • @ Valentin
      pixel check icon
      ar fi făcut ceea ce e dator să facă, dincolo de rezultatul anulat de lipsa specialistului pomenit. am senzația că sunteți un ipocrit deghizat. unul abil dar doar pentru naivi.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult