Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un eveniment „total neașteptat” s-a petrecut în urmă cu câteva ore: cum s-a ajuns de la FOTO 1 la FOTO 2

combo

Motto: When the final result is expected to be a compromise, it is often prudent to start from an extreme position.

― John Maynard Keynes ( The Economic Consequences of the Peace)

În luna martie anul acesta, câteva zile după ce președintele Donald Trump anunțase decizia de a taxa importurile de oțel cu 25% și pe cele de aluminiu cu 10%, mediile americane și europene tunau și fulgerau: Trump declanșează un război comercial care va arunca lumea într-o nouă criză economică, inconștiența americanilor amenință ordinea și stabilitatea lumii...

Într-un articol publicat pe platforma www.lapunkt.ro mi-am permis să dezvolt un punct de vedere: războaiele comerciale au existat întotdeauna, globalizarea nu a anulat protecționismul și competiția neloială, în domeniul produselor metalurgice, dar și în comerțul cu alte produse, Statele Unite sunt dezavantajate față de celelalte țări, președintele Trump nu a declanșat un război comercial (care era demult declanșat), ci a reacționat la o situație care menține un deficit de plăți mare pentru USA în comerțul cu alte țări. 

A venit și întâlnirea grupului G7 (grupul statelor cele mai dezvoltate economic) care a avut loc la La Malbaie, în Canada, în zilele de 8-9 iunie și la care au participat șefii de stat ai Canadei, Franței, Japoniei, Marii Britanii, Statelor Unite, Germaniei și Italiei, împreună cu cei doi reprezentanți ai Uniunii Europene: Donald Tusk, președintele Consiliului European și Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Cel mai mediatizat element al întâlnirii a fost fotografia neoficială în care mai mulți participanți, având-o în frunte pe cancelara Germaniei, par că vor să sară să-l atace pe Trump. La plecare, președintele american a refuzat să semneze comunicatul comun.

Emanuel Macron și Justin Trudeau au făcut cele mai acid-sarcastice comentarii. 

(Foto: Guliver/Getty Images)

La acea întâlnire, Donald Trump a făcut două propuneri. Prima a fost reprimirea Rusiei cu refacerea statutului G8 al grupului. Sugestia a fost contracarată de Angela Merkel, care a spus că nu poate fi vorba de așa ceva, până când nu se rezolvă problema Ucrainei.

A doua propunere a fost acea că, dacă partenerii vor cu adevărat un sistem de comerț internațional corect și liber, Statele Unite sunt gata să accepte eliminarea tuturor taxelor vamale și a altor bariere netarifare, dacă sunt eliminate și subsidiile practicate de unele state.

Nu au fost comentarii sau discuții, presa nu a dat mare atenție ideii, care nu a fost nici măcar menționată în multe din relatările întâlnirii, întâlnire calificată de cei mai mulți comentatori ca un insucces datorat Statelor Unite.

Au urmat multiple avertismente reciproce și s-au ridicat taxele vamale la mai multe categorii de mărfuri de către amândouă părțile.

În după amiaza zilei de 25 iulie televiziunile au anunțat că în scurt timp se va face un anunț important de la Casa Albă. Nimeni nu a știut despre ce este vorba.

Înainte de conferința de presă, bursa a înregistrat brusc un salt ascendent, cu indicele Dow Jones mai sus cu 172 de puncte și Nasdaq cu o creștere de aproape 100 de puncte în mai puțin de două ore.

La scurta conferință de presă, președintele Trump a apărut însoțit de Jean-Claude Juncker. Amândoi au anunțat un mare progres în relația comercială a Uniunii Europene cu Statele Unite.

Cele două părți vor trece la un sistem de schimburi cu zero taxe vamale la toate produsele, excepție automobilele, cu zero blocaje netarifare și cu zero subsidii de stat în diverse sectoare. Cele două părți vor anula taxele introduse la diverse categorii de produse în ultimele luni.

(Foto: Twitter / Donald Trump)

Uniunea Europeană va achiziționa mai multe produse americane, chimice, medicale, tehnice și agricole, în special soia. De asemenea, țările Uniunii Europene vor pregăti mai multe centre cu instalații portuare capabile să primească gaze naturale lichefiate produse în SUA. Astfel, Statele Unite devin un exportator de mare calibru pentru gazele naturale, pătrund pe piața energetică europeană și dau șansa țărilor din UE să reducă importurile din Rusia și Iran.

Ambele părți vor profita, atât ca volum de schimburi, cât și ca venituri. Războiul comercial va fi înlocuit cu o pace comercială, cu avantaje reciproce.

Să fi fost oare un element de decizie anunțul Statelor Unite de săptămâna trecută despre intenția de a introduce taxe vamale de 25% pentru automobilele de import? Străzile și șoselele americane sunt pline de Merceds, VW, BMW și Audi și primele trei se asamblează aici. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nimic deosebit Se întâmplă ceea ce era de aşteptat ,se renogociază tratatele comerciale în condiții favorabile şi SUA. Restul sunt cancanuri.
    • Like 0
  • S-o spun pe direct : Jocul Mondial se disputa intre cei doi mari actori Putin respectiv Trump, primul fiind omul din umbra, al doilea fiind executantul desi daca judecam dupa aspectul corporal nu s-ar zice. Da dragilor, sunt intelesi iar Europa este facuta sendvici, cat ar fi Macron, Merkel si compania de reformatori si creduli in democratie. Din partea mea intuitie.
    • Like 1
  • Relatiile geo-politice la nivel mondial (asta ca sa folosesc un termen stufos) se reduc la bani, iar toate chestiunile sunt o negociere. "Doctrina Trump" se bazeaza pe metodele folosite in afaceri de catre magnatul Trump pe piata imobiliara din New York. Trump tuna, fulgera, ameninta, dar el intotdeauna asteapta un "deal". Bineinteles ca din cand in cand, mai da viata amenintarilor sale - vezi Iran si taxele pe otel - , ca partnerii de negot sa stie ca nu intotdeauna blufeaza. Si de cealalta parte a oceanelor - Pacific si Atlantic - aceeasi politica, dar mai cu perdea/manusi. Astfel se explica si participarea conservatorului crestin-democrat Juncker la instalarea statuii lui Karl Marx, platita de catre China.
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult