(Foto: Guliver/Getty Images)
Ultima săptămână a adus multă anxietate pe burse. Succint, câteva puncte de interes:
- evoluția burselor este în teorie un indicator care precede o schimbare de ciclu în economia reală. Volatilitatea crescută și bruscă poate indica un punct de inflexiune care va urma în economie;
- inflația: principalul boogieman pentru burse în acest moment este inflația. După o perioadă de creștere susținută, inflația poate indica o atingere a capacităților productive în economie. Acum câțiva ani deflația era sperietoarea, pentru că nu aveam creștere și economia risca o recesiune prelungită. În State, inflația indică de asemenea că FED-ul va mări rata dobânzii în mod susținut, ceea ce va devaloriza și mai mult acțiunile și va crește costurile pentru companii;
- volatilitatea: ultimii ani au fost remarcabili printr-o creștere susținută a burselor, fără inflexiuni sau corecții majore. Indicele Vix care măsoară volatilitatea, adică riscul, a stat neobișnuit de cuminte. Deodată a început să se miște rapid.
- perioada de calm de mai sus are legătură cu politica băncilor centrale de a injecta bani după criza din 2008 și a produce artificial creștere economică. Dobânzile au fost menținute la un nivel mic, bursele au profitat pentru că banii s-au orientat spre randamentul mare al acțiunilor și toată lumea a trăit o poveste frumoasă. Poveste care e pe cale să se sfârșească, pentru că FED-ul ridică dobânda și BCE scade quantitative easing-ul (cumpărarea de obligațiuni) în ciuda unui euro puternic.
- spread-ul: de urmărit acest indicator. Inflație plus spread mărit (diferență între dobânzi pe termen lung și dobânda titlurilor de stat) indică probleme pentru companii și pentru obligațiunile lor care devin mai riscante. Firmele nu se vor mai putea împrumuta atât de ușor, cu efect în lanț asupra proiectelor de investiții.
- o criză e produsă sau de o bulă de active sau de inflație. Ultima a fost urmarea bulei subprime. Acum nu este foarte clar ce clasă de active ( nu vorbesc de crypto) e supraevaluată.
- bitcoin a căzut odată cu bursele, ceea ce e surprinzător, pentru că cryptomonedele ar fi trebuit să fie necorelate cu activele clasice.
- România: o întorsătură a conjucturii globale ne va lovi grav, indiferent de scamatoriile bugetare ale potentaților. E de ajuns să crească rapid dobânzile și yield-urile pe piețe, obligațiunile românești vor scădea rapid în atractivitate, capitalurile se vor retrage repede spre safe heaven - uri și vom rămâne cu hârtiile fără valoare ale PSD. Singurul lucru care ne poate salva este ca previziunile de creștere economică globală să fie realiste, așa cum au fost ele estimate de Banca Mondială. Dacă vreți însă să înțelegeți ce se va întâmpla, uitați-vă la următorii indicatori constant: inflația în UE, în SUA, cum evoluează EUR/USD, cum evoluează volatilitatea, cum evoluează excedentul de cont curent german (scade în prezent după 8 ani).
Ideea pentru România e simplă: un recul rapid pe piețele și în economia mondială, indiferent din ce motiv, ne va lovi puternic, pentru că suntem în plină politică fiscală expansionistă, avem o datorie în creștere și nu avem active anti-ciclice cu care să atragem capital. Banii devin din ce în ce mai scumpi pe măsură ce ne apropiem de vârful ciclului economic, iar punctul de inflexiune înseamnă că doar cei antifragili și care și-au construit scenarii de rezistență la risc pot supraviețui. Un semnal de alarmă important pentru plaisirismul celor care conduc această țară, dar și cetățenilor obișnuiți care au crezut în iluzii.
Mai devreme sau mai târziu, crezutul în iluzii se plătește.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Observ ca unii politicieni sunt convinsi ca economia duduie. Ultima oara cand a duduit, am intrat intr-o criza adanca.