Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un nou unicorn românesc la orizont, după UiPath. Startup-ul FlowX.AI ridică o investiție de 35 de milioane de dolari. UPDATE. Ioan Iacob, CEO FlowX.AI: „Ceea ce anterior era fie imposibil, fie dura ani, acum poate fi dezvoltat în câteva săptămâni”

Ioan Iacob - FlowX

Sursa foto seedblink.com

FlowX.AI, un startup românesc care ajută companiile mari să-și digitalizeze procesele interne, a primit o finanțare de capital de risc de 35 de milioane de dolari, mai mare decât cea obținută în 2017 de UiPath, primul unicorn românesc.

UPDATE: În ultimii doi ani, în parteneriat cu integratori de sisteme, platforma FlowX.AI a generat un randament al investiției de ordinul sutelor de milioane de dolari pentru instituții financiare importante la nivel european. Portofoliul de clienți include grupul bancar european OTP, cu active de peste 85 miliarde de dolari, Banca Transilvania, cea mai mare bancă din Sud-Estul Europei, precum și unul dintre principalele grupuri bancare din Europa Centrală, Alpha Bank. Cu o echipă de aproximativ 50 de persoane în Europa și S.U.A., FlowX.AI se pregătește pentru o extindere internațională rapidă, cu obiectivul de a deveni platforma de referință în application modernization la nivel enterprise, a anunțat marți FlowX.AI, într-un comunicat transmis marți Republica.ro. 

“În ultimii ani, diverse platforme au făcut multiple promisiuni legate de viteza de dezvoltare a produselor digitale - no code, low code, "citizen developers" și multe altele - dar realitatea este că nu există nicio altă platformă astăzi care să poată rezolva cu adevărat problema modernizării sistemelor digitale la nivel enterprise. Marile organizații sunt captive într-un ecosistem de soluții IT fragmentate și inflexibile, tehnologii proprietare. Platforma FlowX.AI rezolvă aceste probleme, într-un mod fără precedent. Ceea ce anterior era fie imposibil, fie dura ani, acum poate fi dezvoltat în câteva săptămâni. Investiția de serie A primită ne va permite să aducem mai multe inovații care vor duce inteligența artificială către mediul enterprise la o scară amplă și, de asemenea, să ne extindem geografic", declară Ioan Iacob, cofondator și CEO FlowX.AI..

Ioan Iacob (in stânga) și Șerban Chiricescu

„Cea mai bună soluție la o problemă globală de ordinul a mii de miliarde de dolari”

FlowX.AI a fost lansată ca o platformă de accelerare a transformării digitale pentru a rezolva o problemă uriașă cu care se confruntă instituțiile financiare: cum să construiască rapid soluții digitale moderne peste sistemele deja existente.

„Băncile și instituțiile mari cheltuiesc sume uriașe pentru menținerea sistemelor de tip “legacy”, pe măsură ce dezvoltă într-un ritm accelerat noi aplicații și produse digitale. Global, companiile au cheltuit aproximativ 2 mii de miliarde de dolari în proiecte de transformare digitală anul trecut și erorile de software costă doar economia americană peste 2 mii de miliarde de dolari. Aceste proiecte nu sunt doar costisitoare; ci, adesea, încete, necesită un efort organizațional imens și pot eșua semnificativ în procesele riscante de “rip and replace” pe sistemele legacy. De exemplu, o bancă importantă din Marea Britanie a fost amendată recent pentru erorile produse în timpul migrării de pe sistemele legacy către noua platformă – proces care a blocat conturile a 1,9 milioane de clienți timp de 5 zile”, se mai arată în comunicatul FlowX.AI.

“Inovația în tehnologie continuă să accelereze și, totuși, companiile care ne influențează viața de zi cu zi își derulează activitatea și procesele pe tehnologie din secolul trecut. Ne putem folosi de inteligența artificială chiar de pe telefoanele noastre pentru a genera un itinerariu de călătorie în secunde, dar ne ia ani întregi ca băncile să ne ofere noi produse de creditare. Liderii din mediul enterprise vor să adopte rapid transformarea digitală, iar FlowX.AI oferă o soluție elegantă și intuitivă. Elimină toate neajunsurile infrastructurii legacy și le asigură utilizatorilor o experiență mereu excepțională. Ioan și echipa sa dovedesc că inovația în tehnologie crește în ritm accelerat în Europa și suntem foarte încântați să susținem FlowX.AI în transformarea industriei la nivel global.”, adaugă Evgenia Plotnikova, General Partner al Dawn Capital.

Capabilitățile platformei le permit clienților enterprise să dezvolte în doar câteva săptămâni, în loc de ani, produse și funcționalități digitale moderne, care sunt esențiale pentru a rămâne competitive și chiar pentru a supraviețui. Noile produse dezvoltate pe tehnologia FlowX.AI au nevoie mai departe de o mentenanță minimă, contribuind la reducerea bugetelor de infrastructură IT și la asigurarea viabilității pe termen lung.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Investiția este coordonată de fondul de capital de risc din Londra Dawn Capital. La runda de finanțare au participat ca investitori și fondurile Day One Capital și PortfoLion, din Ungaria, și platforma SeedBlink din România, potrivit publicației britanice Sifted.eu.

Este cea mai mare „investiție de serie A” din istoria ecosistemului de startup-uri românești, potrivit sursei citate, după cea primită de unicornul românesc UiPath - evaluat în prezent la 6,3 miliarde de dolari -, care a obținut 28,5 milioane de dolari în 2017. Este, de asemenea, cea mai mare rundă de investiții de serie A la nivel mondial în sectorul enterprise software în ultimii doi ani. conform estimărilor startup-ului.

Startup-ul FlowX.AI, care are o echipă de dezvoltare în România și sediul în SUA, a confirmat informația pentru Sifted și a spus că va folosi banii pentru a încerca să acopere cererea în continuă creștere pentru tehnologia pe care o dezvoltă.

„Ne-ar plăcea să putem duce tehnologia la și mai mulți clienți mai repede”, spune Ioan Iacob, CEO și cofondator FlowX.AI. „Am lucrat deja îndeaproape cu mari integratori de sisteme – precum IBM, atât în ​​Europa, cât și în SUA, și Kyndryl, și discutăm și despre alte câteva parteneriate interesante în acest moment”, a spus Iacob. Alături de Ioan Iacob, din echipa FlowX.AI fac parte Șerban Chiricescu și Radu Cautiș.

Fondat în 2020, FlowX.ai oferă soluții ce permit companiilor mari să-și integreze rapid toate sistemele existente pe o singură platformă și să construiască produse digitale moderne, valorificând inteligența artificială. Reprezentanții startup-ului spun că acest proces este totodată mai ieftin și mult mai rapid față de procesele tradiționale de digitalizare - procesul poate dura câteva săptămâni, în loc de mai multe luni, în mod obișnuit.

Cu capitalul proaspăt atras, startup-ul speră de asemenea să lanseze noi soluții bazate pe inteligență artificială. 

FlowX.AI are o echipă de aproape 50 de oameni. Produsele dezvoltate sunt folosite de mari grupuri financiare, între care OTP, Banca Transilvania și Alpha Bank.

FlowX este o platformă care modernizează produsele digitale enterprise. Fondată în 2021, platforma FlowX.AI schimbă fundamental modul în care marile companii construiesc produse digitale și își modernizează sistemele și infrastructura. În parteneriat cu mari integratori de sisteme globali, platforma a contribuit deja la o rentabilitate a investiției de sute de milioane pentru mari instituții financiare. FlowX.AI are sediul în Delaware (SUA) și echipa de dezvoltare la București. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Felicitari celor doi fondatori, cu toate ca in urma acestui pas si cu sediul in USA aceasta companie va mai fi la fel de "romaneasca" ca si Dacia.
    Avem noi ca natie mica si mediocra o dorinta de a epata ca sa aratam ca suntem si noi buni si meritam sa stam la masa premiantilor, iar aici ma refer la "odele" catre acesti unicorni. Daca mai tineti minte UiPath si ce liniste este acum despre ei. Nu am nimic impotriva lor, dar in loc sa vanam unicorni si sa visam la corporatii romanesti globale si interstelare care sa conduca lumea - in timp ce noi nu ne putem conduce pe noi - mai bine ne concentram cum sa promovam companii mai mici intre 10 -20 de milioane de euro cu proprietari si angajati romani, cu sediu in Romania care pe termen lung cu siguranta o sa contribuie mai multe la bunastarea tarii decat cativa unicorni listati prin SUA cu investitori institutionali straini. P.S. Poate din cauza acestea bunastarea tarii nu creste in raport direct cu PIB-ul pentru ca profiturile nu prea raman in tara deoarece actionarii sunt straini?!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult