Sari la continut
Republica
Comunicare

Un oraș smart e un oraș în care oamenii zâmbesc mai des, fiindcă sunt mai relaxați

Oameni fericiți

Foto: Getty Images

Un oraș ofertant este un oraș cu o calitate superioară a vieții. Ce înseamnă asta?

Un oraș „smart”, în care te enervezi mai puțin, petreci mai puțin timp în trafic, beneficiezi de servicii de sănătate și administrative moderne și de calitate.

O urbe cu o calitate superioară a vieții este una atractivă pentru investitori, adică una conectată la rețeaua de infrastructură rutieră, feroviară și navală, în cazul orașelor porturi la Dunăre sau la Marea Neagră. Un oraș cu potențial de dezvoltare, în care tinerii au un viitor și se regăsesc, o comunitate vie, cu „vibe” și identitate, cu o direcție și o strategie de dezvoltare.

Un oraș cu o calitate superioară a vieții reprezintă un oraș în care administrația locală oferă facilități investitorilor pentru a-i atrage, fie că vorbim de cele fiscale sau în legătură cu pregătirea unor terenuri cu utilități și tot ce este necesar pentru a permite atragerea investițiilor.

Calitatea vieții este strâns legată de petrecerea timpului liber și modul sănătos de a trăi, fie că ne referim la socializare, cultură, sport sau agrement. Totodată, este reprezentată de spațiul verde și de numărul de parcuri, de zonele de socializare în natură, de culoarele pietonale de trecere de încurajare a deplasării pe jos, de reducerea poluării printr-un transport public electric, cu legături în toate zonele orașului, inclusiv cele industriale, în care este chiar stimulat acest tip de transport prin sistemul „park and ride”, prin aplicații gestionate de administrație cu tot felul de informații despre trafic, conexiuni ale mijloacelor de transport, calitatea aerului, locurile de parcare libere în cel mai apropiat perimetru în care ești localizat. Un oraș sigur, monitorizat video, în care cetățenii se simt în securitate, un oraș cu spitale moderne și suficiente, cu o administrație debirocratizată și servicii digitalizate. O comunitate care se adună în piețe și piațete pentru a socializa, în care se închide circulația pe anumite segmente ale unor artere în week-end „pentru a fi încurajat mersul pe jos, stimulând și anumiți antreprenori să investească în clădirile istorice, restaurându-le și transformându-le în puncte de atracție turistică.

Un oraș care își păstrează identitatea, speculează poziționarea și își valorifică la maxim potențialul pe care îl are atrăgând turiștii. În care există o preocupare permanentă de promovare și menținere a vizibilității. În care se organizează în mod frecvent evenimente culturale și sportive pentru ridicarea nivelului general de educație al membrilor comunității. În care autoritățile își sprijină cetățenii, proprietari ai unor imobile istorice, să și le întrețină si să le restaureze, susținând în acest fel tot ce este identitar și tradițional pentru oraș.

Un oraș în care oamenii zâmbesc mai des, fiindcă sunt mai relaxați și mai ales, ce e cel mai important, reprezintă locul în care se regăsesc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    De acord. Dar ca un oraș sa fie smart trebuie ca locuitorii sa fie smart și sa voteze un primar smart și un consiliu local smart care sa angajeze persoane smart în instituțiile locale. După cum vedeți este nevoie de foarte multi oameni smart sa faci un oraș smart, și din păcate la noi nu prea sunt oameni smart, chiar deloc.
    P.S. Aiurelile cu străzi cu bănci cu prize USB. vreo câteva panouri solare de încărcare, wireless gratis, câțiva senzori, ceva stații de încărcare, o parcare de biciclete care a costat 1 milion de euro numai smart nu pare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult