Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un prezervativ în calea uitării

Dorin Florea

Foto: Dorin Florea Facebook

Sunteți de acord ca țiganii să nu mai facă copii? Nu mă îndoiesc că o grămadă de români verzi se vor îmbățoșa afirmativ la hormonul rasist care răzbate din propunerea primarului Dorin Florea, din Târgu Mureș. Lor vrea să le stârnească libidoul politic politicianul Florea de la ALDE, convins că există un potențial de ură în România suficient cât să treacă pragul electoral sau să-ți asigure un nou mandat.

Poate că printre votanții domnului Florea se vor găsi destui fericiți de „anchetele sociale” pe care acesta vrea să le întreprindă înainte de a da certificate de conformitate reproductivă în oraș. 

Însă imaginea cu dl. Florea mergând cu șublerul prin dormitoare, cu un alai de halate albe în urmă care să castreze și să sterilizeze, ar trebui să le șteargă rânjetul satisfăcut de pe față. Pentru că rasismul are prostul obicei de a te lovi în boașe și pe tine.

Azi dl. Florea le interzice țiganilor săraci să facă copii. Mâine le va interzice maghiarilor. Poimâine moldovenilor, iar răspoimâine oltenilor. Într-o zi se va da un decret oficial că doar absolvenții de facultate mai au voie să se reproducă. În alta, că doar bărbații cu ureche de dac, lipită de cap, au drept la erecție. Rasismul nu are o bază științifică, ci doar justificări arbitrare, stârnite de frica de celălalt diferit față de tine.

E atât de aberant ce susține dl. Florea, încât cu siguranță va găsi adepți în această țară care mustește de ură și de frustrare. Ideile extremiste înfloresc pe terenul fertil al analfabetismului, ranchiunei și ignoranței.

N-am auzit de fapte edilitare notabile din partea dlui Florea, însă cu siguranță „anchetele sociale” izvorâte din mintea odihnită a primarului sunt un veritabil prezervativ în calea uitării. Pentru că, din păcate, de dl. Florea vom mai auzi.

PS. Într-un sezon în care Guvernul trebuie să facă bani din piatră seacă pentru a plăti dezmățul PSD, președintele Iohannis promulgă suveran dublarea alocațiilor pentru copii. Problema alocațiilor pentru copii e că ele nu sunt pentru copii, ci pentru părinții cu copii. Părinții pot decide să cumpere cu banii ăia lapte sau votcă, nimeni nu verifică. Dacă tot faci un efort, tu, stat, să găsești încă 6 miliarde de lei pentru copii, s-ar impune și o atenție pentru felul în care acești bani chiar ajung la aceștia. Sunt atâtea lucruri necesare pentru copii și neacoperite de stat (în domeniul sănătății preventive, al nutriției, al stomatologiei, al educației, al sportului etc.), încât aceste sume, bine gândite și atent direcționate în programe naționale destinate special celor mici, ar fi ajuns acolo unde chiar să facă mai bună viața destinatarilor finali, inclusiv viața copiilor de romi săraci.

Întrebarea, folosită drept contraargument, este însă alta: când a fost statul mai responsabil decât părinții? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Dincolo de vituperarile patriotice contra ""rasistului"" Florea, poate ca unele minti mai lucide si mai putin infierbantate se vor intreba: care este totusi solutia pentru a-i responsabiliza pe ""fabricantii"de copii"" pe banda rulanda, pentru ca acesti oameni sa aibe grija de educatia si cresterea propriilor lor copii, nu doar sa incaseze alocatiile primite de la Stat ? Nu ar trebui oare ca Statul, in schimbul alocatiilor si ajutoarelor conferite familiilor cu multi copii, sa verifice cum sunt folositi acesti bani, daca ei sunt intr-adevar cheltuiti pentru educarea, igiena si buna-crestere a acestor copii ?
    Chiar nu au nicio obligatie parintii care dau nastere unor cohorte de copii cu care, numeric vorbind, ar putea alcatui o ""echipa de football de rugby"" ?
    Sa nu uitam ca Statul nu aloca acesti bani din portofelul vreunui ministru generos, ci din impozitele colectate de la cetatenii care, in majoritatea lor, au unul sau doi copii - unul sau doi copii tocmai pentru ca acesti oameni sunt RESPONSABILI, adica au exact atatia copii cat considera ei ca pot sa creasca si sa-i educe la un nivel decent ?
    De ce si in numele carui principiu trebuie ca eu, prin impozitele pe care le platesc, si avand 1-2 copii pentru ca doar atatia imi pot permite sa-i cresc si sa-i educ, sa-i finantez pe cei care toarna 5-10 copii de care nu se vor preocupa niciodata, incasand insa generoasele alocatii si ajutoare platite si din banii mei ?
    • Like 0
  • Domnule Negruțiu. Alocațiile trebuiesc mărite , aici nu este loc de discuții , suntem țară UE și nu copii sau părinții copiilor trebuiesc pedepsiți din cauza politicienilor incapabili de a exploata la maxim oportunitatea de a fi țară membră a UE. Deci cu siguranță bani sunt dacă ne-am fi mișcat mai bine pe teritoriul numit economie. România este o țară ( poate singura din Europa sau din blocul comunitar) care are toate resursele necesare unei dezvoltări economice cu adevărat eficiente , mai puțin resursa umană calificată , adică posibilitatea de reformare profesională , sau formare profesională , aici este problema , nu că avem persoane sărace care nu se pot integra social , ele nici nu au posibilitatea integrării și din această cauză și lipsa motivării integrării și a ocupării unui loc de muncă , mai ales că acel loc de muncă nici nu este bine plătit. Pentru început ca soluții pe care eu cred că se pot implementa ar fi mărirea salariului minim pe economie ( ceea ce parlamentul european deja dezbate ) , a doua soluție deschiderea de școli de recalificare de care să beneficieze
    și cei asistați social apți de muncă , condiționând primirea ajutoarelor sociale sau a șomajului de participarea la aceste cursuri , a treia soluție implicarea ministerului muncii mai eficient în plasarea forței de muncă și formarea acesteia iar o soluție mai drastică dar absolut necesară plasarea copiilor din familii neintegrate social în plasament asigurãdule acestora o reală șansă la educație până în membru al acestei familii cu probleme nu reușește să asigure un trai decent copilului sau copiilor lui. Bani ar fi pentru toate aceste soluții cu o minimă finanțare de la stat pe proiecte din fonduri europene în câteva luni Ministerul muncii , cel al economiei și Ministerul educației ar putea demara aceast proiect având în vedere că infrastructură a ceea ce înseamnă învățământ privat deja o avem , vezi facultățile private , ele ar putea fi transformate cu ușurință în școli unde s-ar putea preda ceva util societății , dar aici e o altă temă de discuție.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Incetati sa mai credeti ca statul are grija de romani sau de copii. Statul este alcatuit din niste maimutoi dirijati de altii, care au alte interese.
    Am un amic suedez care, intr-o zi era stresat, deoarece trebuia sa se intoarca la Stockholm si sa prezinte dovada ca i-a dus pe copiii lui la stomatolog. Mi-a spus ca in Suedia, parintii sunt obligati ca cel putin de doua ori pe an sa mearga la stomatolog cu copiii lor pentru control, iar apoi sa faca dovada catre autoritati sau catre scoala. Asadar...va dati seama? Aveti dreptate, aceste alocatii ar trebui redirectionate catre sanatate si educatie si eventual monitorizate.
    • Like 1
  • Mare dreptate aveti privind trogloditii care au inceput sa saliveze, pe internet, la asemenea idee. Cat despre controlul banilor dati drept alocatii, nu asta este scopul politicienilor care propun marirea alocatiilor. Nu binele copiilor, ci voturile parintilor.
    • Like 3
  • Cat de las poti fi ca sa faci politici sociale pe facebook???pai tata Florea daca aveai ce trebuia sa ai...mergeai cu aceasta propunere la Guvernul Romaniei si la UE ,la Comisa Europeana.....cu un PLAN bine pus la punc si ticluit....nu ca toti adolescentii pe facebook sa ti spui oful.....hai curaj domnle....nu fi timid ......doar ai 20 de ani in administratie....(acuma sa nu zici ca mai ai nevoie inca de 5.......)..sau i ti ajung ""aprecierile"" pe facebook....????
    • Like 1
  • Sincer, nici nu stiu ce e mai rau: O asemenea idee sau faptul ca mai multi cetateni ii dau dreptate. Nu "cine " face copii e e problema ci " de ce" statul nu ii poate integra. In tara cu un deficit de forță de muncă noi aruncam capital uman ca "nu e ce trebuie " bravo! Tot asa! Asta e in stare sa creeze vreo militie care sa oprească prin orice mijloace "concepția " . ... Ce idiot notoriu.
    • Like 2
    • @ Radu Rozor
      Arată-mi o țară care a reușit integrarea lor. Franțuzii nu știau cum să scape de ei și nu știu de ce, acolo sunt salarii bune și sigur voiau să se integreze, să se angajeze.
      • Like 3
    • @ Adrian Ionescu
      Germania
      • Like 1
  • "Iniaţiativa" primarului funarist de a le interzice ţiganilor să facă copii, este la fel de inteligentă ca şi propunerea unui ziarist ca numai bacalaureaţii să aibă drept de vot. Deci, "Foaie verde lobodă/ Mintea românului-i slobodă". Sper, din toată inima, ca târgumureşenii să fie destul de inteligeţi încât Funarul local să nu mai prindă şi alt mandat.
    • Like 3
    • @ Dragoş Anghelache
      Cehoslovacii pe vremea comuniștilor dacă prindeau piranda la doctor o sterilizau, rezolvau problema de tot.
      • Like 1
  • Adevărul e că sistemul nostru cu alocație e prost și nu face decât să transforme populația conlocuitoare în populație înlocuitoare și în curând să scriem România cu doi de r. Românii ăia verzi, așa cum îi numești cu dispreț, nu vor face un copil pentru 50 sau 100 de lei pe lună ci ei au cu totul alte necesități, creșe, grădinițe (ăștia au serviciu) plus locuințe pentru tineri. Modelul francez ar fi potrivit, cuprinde ceea ce am scris mai sus plus scutiri de impozit și astfel încurajăm clasa de mijloc să facă copii și nu pegra societății.
    • Like 3
    • @ Adrian Ionescu
      Parerist check icon
      Adevărul e ca țiganii sunt de vina ca romanii nu mai fac copii de vreo 40 ani, iar aia putinii care s-au mai născut au plecat unde au văzut cu ochii. Romanii verzi care ne conduc n-au nicio vina, țiganii sunt problema.
      • Like 4
    • @ Parerist
      Până la urmă nu e vorba neapărat de țigani ci de cei ce văd în ,, facerea" copiilor doar o sursă de venit, de multe ori singura și nu sunt toți țigani dar presa aia bună din care face parte și Negruțiu au făcut special referire la ei pentru că așa pot băga placa dragă progresistilor, aia cu rasismul. Nu e rea ideea unei evaluări pentru acordarea alocațiilor dar eu aș prefera modelul francez așa cum am spus și în comentariu.
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Parerist check icon
      Condiționarea alocațiilor de îndeplinirea unor obligații si/sau combinarea lor cu avantaje fiscale e o idee buna, sunt de acord cu ea. Insă nu rezolva problema. Aia săraci și analfabeți fac copii mulți pentru ca sunt săraci și analfabeți (indiferent de etnie) , nu ca să aibă alocații.
      Însă de aici și pana la a lăsa statul roman sa decidă cine are și cine nu drept sa facă copii e cale lunga.
      • Like 2
    • @
      Parerist check icon
      Noi înșine am conlocuit și ulterior am înlocuit pe Neanderthal.... Sau mult mai recent, uită-te și cine pe care a înlocuit în America de Nord.
      • Like 1
    • @
      Parerist check icon
      Conditionalitatea la care ma gandeam de fapt e legata de faptul ca alocatia trebuie sa ajute copiii, nu parintii lor iresponsabili. De exemplu daca tai alocatia pentru copiii care nu merg la gradininta - scoala, care nu fac periodic un examen medical / stomatologic, etc nu cred ca ii pedepsesti pe copii, intr-o asemenea familie am motive serioase sa presupun ca nu copii beneficiaza de ea. Si probabil ca ar trebui luate si alte masuri....
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Încă o lozincă populistă ieșită din cel mai adânc puț al gândirii. De ce populistă? Cine nu crede să-mi răspundă la o singură întrebare: cum are de gând dl primar să facă asta? Concret. Vine cu echipa medicală (care?) să ce? Să: facă vasectomii bărbaților rromi sau ligaturi de trompe la pirande ( haoleo, mânca-ți-as! ) sau să le injecteze/ implanteze contraceptive cu durată mare de acțiune??? Sau le pune pirandelor centura de castitate? Așa-i că-i de râs? Și cum crede dumnealui și toți care ar fi de acord că într-un stat de drept membru UE, ar fi posibil să agresezi și mutilezi corporal oameni indiferent de etnie? Cum are el de gând să implementeze ne-implementarea de urmași? Cum are de gând să interzică actul sexual? Sau le dă prezervative și lumânări? Bună fentă.
    ALDE își trăiește ultimele clipe și asistăm la un delir de agonie. Poate mai bine să păstrăm un moment de reculegere. Sau să deschidem o șampanie.
    Problema asta trebuie rezolvată altfel: bonuri valorice dar numai pentru produse pentru copil (fără vodcă) iar cu rromii, la școală, la muncă, din experiența altor state care chiar au reușit s-o scoată la capăt cu ei. Dop nu poți să-i pui, așadar....
    • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      Boul de Târgu-Mureș și-a expus public fecala de pe creier: ideea era să le ia copiii celor care nu îndeplinesc cele 4 condiții ale „listei lui Florea”.
      Asta în care condițiile în care și un idiot realizează că să instituționalizezi copiii respectivi costă mai mult decât alocațiile aferente...
      • Like 1
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Păi dacă altceva în creier nu are? Ce să expună?
      • Like 0
  • antonia check icon
    Votcaaaa....votcaaaa..
    Si tigari.
    ps. nu pentru copii, ce credeati ??
    pps. Sa dea Domnul sa fie mai bine pentru toti copiii, indiferent ai cui.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult