Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Patriarhia, despre preotul acuzat de gesturi obscene la ora de religie: „A avut un gest necontrolat provocat de o mâncărime”

UPDATE: Preotul din Copşa Mică, care este şi profesor de religie şi care este acuzat de gesturi obscene la oră, este nevinovat, gestul lui fiind unul „necontrolat, provocat de o mâncărime în zona inghinală”, a spus la Europa FM purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, potrivit News.ro.

„Această persoană nu a comis gestul obscen de care a fost acuzat, ci doar a avut un gest necontrolat provocat de o mâncărime în zona inghinală, ceea ce a dus la speculaţii, pe care le-a încurajat o filmare făcută în clasă de o elevă", a declarat purătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Bănescu a mai declarat că preotul nu va mai fi repus în funcţie, deoarece a demisionat.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un preot și profesor de religie din Copșa Mică este acuzat că s-ar fi masturbat în clasă, în fața copiilor, relatează Digi24. O elevă l-a filmat pe acesta în timp ce ar fi făcut respectivele gesturi obscene, iar Poliția, Inspectoratul Școlar și Mitropolia Ardealului au deschis o anchetă. Potrivit ministrului Educației, Liviu Pop, eleva ar fi informat-o pe dirigintă, dar aceasta nu ar fi înștiințat conducerea școlii. 

„În momentul de față, comisia de anchetă este la liceu. Am vorbit cu inspectorul școlar de la Sibiu să demareze această anchetă. Din datele pe care le avem pâna acum este adevărat, este preot, profesor de religie, în sistemul de învățământ de 15 ani. Am luat la cunoștință ce declara mama unei eleve, faptul că eleva a informat pe diriginta clasei, dar diriginta nu a informat conducerea școlii, de aceea noi am aflat mai târziu decât presa. Ancheta vizează și această componentă a mușamalizării pe care doamna dirigintă a făcut-o. Ce trebuie să știți este că nu poate ajunge un preot să predea în sistemul de învățământul preuniversitar fără avizul cultului, fapt pentru care așteptăm finalul anchetei. Până atunci public îi cer profesorului să își dea demisia pentru că nu se poate accepta un asemenea comportament al cadrului didactic,” a precizat Pop, potrivit Digi24.

Profesorul, care este și preot, și-a dat demisia din învățământ au anunțat reprezentanții Patriarhiei, care au declarat însă că imaginile nu sunt „edificatoare”. 

„În acest moment am aflat că persoana respectivă şi-a înaintat demisia din învăţământ. Oricum ar fi fost eliminată de la catedră. Este o persoană care este şi preot în Copşa Mică. Aş mai adăuga că filmarea prezentată în spaţiul mediatic nu este una riguros edificatoare. 

Numai după ce se vor analiza toate amănuntele culese de comisia respectivă, o comisie care în colaborare cu comisia Inspectoratului Şcolar va analiza filmările şi, bineînţeles, va afla mărturiile celor care au fost de faţă. Până atunci, este nerecomandabil să ne pronunţăm în legătură cu ultima sancţiune care i se va aplica acestei persoane," a declarat Vasile Bănescu, reprezentant Patriarhie.

Potrivit News.ro, preotul este bolnav de cancer. „Persoana, din câte am înţeles, e bolnavă de cancer, iar pentru un psiholog asta ar putea însemna ceva”, a mai spus Bănescu.

Poliția face cercetări în acest caz. „În urma apariției imaginilor în media, ne-am sesizat din oficiu și, împreună cu Parchetul Mediaș, am demarat cercetări privind circumstanțele producerii acestui incident, în urma anchetei desfășurate urmând a se stabili și încadrarea juridică a faptei. Urmează a se stabili dacă cele declarate se confirmă. Urmează să fie audiați elevii și profesorul în cauză, după care va fi aplicată măsura legală în colaborare cu instituțiile competente pentru a cerceta acest caz. În ultimii ani nu am avut sesizări de această natură, urmează ca în urma consultării cu reprezentanții Parchetului să fie stabilită această încadrare a faptei,” a declarat Elena Welter, purtător de cuvânt IPJ Sibiu, pentru Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Copiii pot fi răi. Pur și simplu răi. Iar ministrul a avut cea mai rapidă demisie din România, poate de la un nevinovat. Într-o clipită l-au lipsit de un salariu pe un om grav bolnav.
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult