Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un război pe care și România aproape că-l pierde

Klaus Iohannis-

Miercuri seara, la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a explicat în linii mari strategia de securitate a României pentru următorii ani. 

A vorbit foarte pe scurt despre necesitatea regândirii modului în care statul român se raportează la ideea de siguranță națională, ce nu mai poate fi limitată la dezvoltarea exclusiv militara și de armament. Subiectul merită o dezbatere cu mult mai amplă, însă se vede limpede că actualii politicieni nu sunt capabili să se lupte cu argumente pe subiecte cu adevărat relevante.

Președintele a spus explicit și care sunt cele două mari pericole mai noi cu care se va confrunta omenirea (inclusiv noi)- atacurile cibernetice asupra diverselor tipuri de sisteme și dezinformarea- adică producerea și distribuirea informațiilor false pe diferite canale, de la televiziune, la website-uri și rețele sociale.

„Cyber attacks” sau „cyberterorism” sunt concepte nu foarte vechi. Astfel de lovituri informatice care au încercat „să pună în genunchi” sisteme sociale, economice sau administrative. Au fost chiar tentative de a bloca și rețele naționale de furnizare sau distribuție a energiei electrice. Astfel de lovituri e de așteptat să se îndesească. România joacă un rol important în apărarea frontierei tehnologice a alianței NATO, coordonând apărarea cibernetică a Ucrainei.

În materie de fake news, lucrurile par scăpate de sub control la nivel planetar, iar imaginea nu este deloc una liniștitoare. Avem o populație majoritar analfabetă din punct de vedere tehnologic și funcțional, cu acces neîngrădit la tehnologie și canale de informații sau rețele sociale. 

Deocamdată, bătălia pare pierdută. În lipsa gândirii critice și stăpânirii unui ABC despre cum să discerni o informație falsă de una adevărată, numărul celor care pică victime sigure diverselor minciuni sau adevăruri viciate este imens. 

Și în timp ce numărul celor analfabeți cu acces la informație de toate felurile crește de la un an la altul, iar canalele și platformele de distribuție capătă dimensiuni gigantice, niciun stat nu a găsit vreo soluție cu adevărat aplicabilă, care să filtreze minciuna de adevăr fără a limita dreptul la opinie sau fără a îngrădi dreptul cetățenilor la a se informa de acolo de unde aleg să o facă. 

Adăgați la acest tablou fenomenul deep-fake, tehnologia care pune vorbe în gură (audio și video) unui personaj și care a ajuns la niște rezultate spectaculoase, dar foarte periculoase. Rezultă haosul perfect, iadul tehnologiei.

Două chestiuni de reținut, așadar, din referirile lui Klaus Iohannis la strategia de apărare a țării pentru anii viitori- anume că vrem să ne pregătim mai bine în fața asaltului fake news și cyber attacks, dar și că- răspunzând întrebărilor formulate de jurnaliști- serviciile secrete nu se vor mai amesteca în actul de justiție sau în partea de urmărire penală. 

În ciuda criticilor venite din această direcție, în fapt, Președintele ia o măsură cerută din multe zone, inclusiv europene, în discuții informale cu oficialii români: serviciile secrete nu trebuie să aibă de a face cu realizarea rechizitoriilor de vreun fel. 

Se pot rezuma la a sesiza diferite instituții, dar nu vor participa - nici măcar sub coordonarea unui procuror - la adunarea dovezilor într-un dosar. Toate acestea se întâmplă și pentru că percepția anilor trecuți a fost că balanța în relația anchetatori - servicii a fost răsturnată și că oamenii din servicii au ajuns să se amestece nepermis în anchete, fiind suspectați că au impus anumite soluții ei înșiși, și nu procurorii sau judecătorii. 

Pe de altă parte, e interesant de discutat în ce măsură serviciile secrete pot interveni și până la ce nivel- în cazul- să spunem- unui grup de infractori cibernetici care pune la cale un atac terorist de natură să bage în colaps un sistem. De asemenea, o altă discuție amânată la nesfârșit de prea mulți ani este legată de un control civic cu mult mai consistent asupra diferitelor servicii, pentru a preîntâmpina orice formă de abuz - indiferent de aria în care acestea acționează.

Subiectul nu este unul simplu, așa cum nici lupta cu cealaltă amenințare reală - dezinformarea - nu este ușor de pus în practică. 

Se minte (nu numai la noi) la scară națională. Emițători de fake-news se află și între cei mai importanți oameni ai planetei- cum este președintele Donald Trump. În România, situația este aproape fără ieșire. 

Lideri politici cu influență în rândul alegătorilor spun minciună după minciună în fața camerelor și se folosesc de încrederea de care dispun pentru a emite informații false sau pentru a denatura grav adevărul. 

Când acești indivizi au la dispoziție și televiziuni arondate unde nimeni nu-i întrerupe sau nu încearcă să-i pună să probeze acuzațiile, lucrurile escaladează.

Zilele trecute, președintele PSD, Marcel Ciolacu, acuza modul dezastruos în care guvernul Orban girat de președintele Iohannis au administrat pandemia. Întrebarea de bun simț pentru retorica domnului Ciolacu este: există vreun exemplu de țară sau guvern care a trecut bine prin pandemie? Dacă da, care este acesta? Deocamdată, ce se vede cu ochiul liber, pentru oamenii cu bun simț și discernământ este că nu există rețeta perfectă, că cele mai multe state ale lumii se confruntă cu creșteri explozive ale noilor cazuri și că noi valuri de restricții- de la restaurante la cafenele sau adunări publice- sunt impuse. Se întâmplă în Franța (aproape 20.000 de noi cazuri/ zi), Spania, Cehia, Polonia, Statele Unite, Marea Britanie.

Miercuri, în cursul zilei, PSD, prin fostul premier Grindeanu a lansat programul de guvernare cu care se va afișa în această campanie electorală pentru Parlament. Curge cu lapte și miere, cresc pensiile, scad impozitele, explodează veniturile românilor. Un cetățean cu discernământ și un minim de educație financiară înțelege că acest program este o fantasmagorie dintr-un capăt în altul. Liderii PSD par decuplați de planeta Pământ. Nimeni nu știe când va fi învinsă pandemia, nimeni nu știe care va fi impactul în viitorii ani asupra economiilor lumii și investițiilor, nimeni nu știe cât va dura recuperarea, însă cei de la PSD replică rețeta Dragnea- creștere pe toată linia. De unde? În draftul de program nu e stabilită absolut nicio sursă a banilor, așa cum nu se spune niciun cuvânt despre împărțirea administrativ-teritorială a României sau restructurarea masivă a aparatului bugetar. Se vorbește în termeni foarte largi despre tehnologizare și chibzuire a banului public. 

Programul- așa cum sună el astăzi- sfidează nu numai inteligența, dar și bunul simț al unui om trecut pe la școală. În ceea ce privește campania electorală pentru alegerile locale, a fost una dintre cele mai rușinoase, cu știri inventate, personaje inventate- unele emisiuni fiind sancționare de către Consiliul Național al Audiovizualului. Pe Facebook însă- așa cum am mai scris cu alte ocazii- în campania pentru alegerile locale a fost festivalul fake news-ului. Extrem de multe atacuri, cifre mincinoase, declarații neadevărate, limbaj la limita extremă, atacuri la confesiune sau cetățenie. Toate sponsored- plătite de grupuri obscure și personaje dubioase fără identitate clară care gravitează în general în zona PSD și care au umplut feed-urile utilizatorilor. Toate aceste exemple arată, încă o dată, că atunci când e vorba despre bani, Facebook face abstracție de limbajul urii care a acaparat rețeaua.

Fake news-ul a ajuns cu bani și pe toate televizoarele. O machetă de spital a fost prezentată săptămâni la rând într-o formulare din care reieșea explicit din combinația imagine+ text cum că deja ar fi construit în Sectorul 1. 

Și totuși, măcar o soluție pentru cele două probleme există și aceasta stă în mâna Președintelui Klaus Iohannis. 

Cu atât mai mult cu cât și-a asumat-o ca domeniu pe care-l dorește reformat: educația. 

Poate ar fi momentul ca România să treacă în strategia de apărare a țării educația- ca principală armă de securitate, îngrijindu-se ca în următorii ani accesul la școală să fie cât mai larg, învățarea continuă să fie încurajată, astfel încât viitorii utilizatori ai internetului sau telespectatori să știe să facă diferența între o informație falsă și una adevărată sau să aibă la îndemână antrenamentul de a încerca să le separe sau pună la îndoială o afirmație înainte de a o înghiți de-a gata.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Înțeleg că în toată lumea, chiar de la cele mai înalte niveluri se emit fake news (de exemplu D. Trump). La noi în țară cică fake news emite (doar) PSD și unele televiziuni ticăloșite îi țin isonul. Dar în niciun caz, ferească sfântul, K. Iohannis și guvernul său liberal nu poate emite fake news. De exemplu declarația aceea antologică a lui Iohannis cum că Ciolacu, în bună înțelegere cu V. Orban al Ungariei vor să rupă de România Ardealul și să-l dea ungurilor. Cum e asta, e fake news sau e pe bune? Bineînțeles întrebarea e retorică, răspunsul e evident. Iar dacă Prezidentul a dovedit că poate emite fake news - și încă așa de grosiere - nu suntem îndreptățiți să credem că mai emite și altele mai finuțe? Mai poate exista încredere în el și guvernanți? Și apoi cine e mai capabil să emită fake news credibile, în mod profesional, guvernanții (care au toate serviciile și pârghiile) sau prăpădita de opoziție PSD-istă pe care toată lumea stă cu ochii și îi judecă orice afirmație și e acuzată de toate relele? Sigur că poate emite și PSD tâmpenii de informații false, dar nu asta e problema. Un fake news reușit este cel care este crezut de populație. Dintre Iohannis și Ciolacu pe cine oare crede lumea chiar când spune tâmpenii? Păcat că unii sunt crezuți orice enormitate ar debita, iar alții nu sunt crezuți niciodată, chiar dacă spun lucruri adevărate.
  • Like 0
 • Da, d-le Livadaru, spuneți (doar) jumătate de adevăr când afirmați că pesediștii „replică rețeta Dragnea - creștere pe toată linia”, fără să spună „De unde?” Cealaltă jumătate de adevăr ați fi putut s-o spuneți dvs. pentru că o cunoașteți (ca orice român din țară cu „bunul simț al unui om trecut pe la școală”)..Răspunsul la întrebarea „De unde?” este: din astuparea găurilor neconstituționale, ilegale sau imorale practicate în sacii bugetelor publice de către reprezentanții celor trei puteri „separate” în statul român. Teoretic separate, practic strâns unite în jefuirea țării. Între sutele de moduri de risipire (am o listă pe care v-o pot, la cererea dvs., pune la dispoziție) a banului public este și (răs)plata acestui articol al dvs. care este menit să arunce găina moartă, ca de obicei, în curtea altora. Jumătate de adevăr reprezintă de cele mai multe ori o mare minciună (Benjamin Franklin).
  • Like 1
 • Ion check icon
  După părerea autorului articolului, plin de "deep" laude la adresa președintelui, singura soluție la aceste amenințări de securitate este, desigur, dl. Președinte! Trăiască "Piața Independenței"!
  • Like 1
 • Dle Livadaru, va provoc sa va identificati macar 3 dintre greselile de exprimare din acest articol. Apoi putem sa dezvoltam discutia si cu privire la infectia PSD, respectiv inexpresivitatea si incapacitatea de a trata si expune situatii a lui Iohannis.
  • Like 1
 • Servus!

  Prea mulți nu disting diferența dintre avântare / vântare,

  Cele bune,
  Purice Narcis-Teofil
  • Like 1
 • Paul check icon
  Draga dl. Livadaru, ia explicați-ne și noua cum se face ca serviciile secrete nu participa la adunarea dovezilor intr-un dosar. Adică dacă serviciile secrete descoperă o rețea teroristă si înștiințează procuratura, acesta nu are voie să se folosească de rezultatele muncii informative care a dus la descoperirea rețelei teroriste pentru alcătui un dosar prin care să aducă rețeaua teroristă în fața justiției??? Ma întreb oare cum funcționează FBI-ul in SUA?
  Servicii secrete + procuratura reprezinta o arma puternica împotriva a tot felul de amenințări împotriva statului.
  Serviciile secrete culeg informații despre aceste amenințări. Aceste informatii sunt folosite de procuratura pentru a argumenta in fata unui judecător cu scopul ca judecătorul sa dispună aplicarea legii și înlăturarea amenințării. Probleme apar eventual când procuratura poate cere serviciilor secrete in mod explicit sa participe la urmărirea penală împotriva unei terțe persoane, nu atunci când serviciile secrete își fac treaba și culeg informații despre amenințări sesizând apoi procuratura.
  Pe de alta parte in România corupția generalizată reprezinta cea mai acută amenințare la adresa securitatii naționale. Rușii nu au nevoie sa intre cu tancurile peste noi atâta timp cât ne controlează prin intermediul unor persoane corupte sau coruptibile.
  Dat fiind nivelul la care flagelul corupției și al nepotismului afectează societatea este necesar nu numai sa îngăduim serviciilor secrete sa prelucreze informativ corupții ci și procuraturii (in speța DNA-ului) sa sesizeze serviciile secrete pentru a o sprijinii in urmărirea penală. Deși îmi dau seama ca e periculos sa faci așa ceva, eu cred ca e necesar dacă vrem sa mai apucam sa vedem o România cu un nivel acceptabil de corupție in următorii 50 de ani.
  • Like 4
  • @ Paul
   Una e semnalarea și alta este implicarea în cercetare și chiar (pe ”principiul culoarului”) în judecare ! Am văzut la ce a condus amestecul serviciilor în justiție, trebuie să suflăm și în iaurt ! Numai cine a fost și este (în continuare) implicat în servicii poate să mai susțină așa ceva ! De putut se poate dacă există bună intenție și hotărâre, dar dacă factorii de decizie sunt influențați sau chiar ghidați (aflându-se sub papucul celor care i-au ajutat la ajungerea în funcții) înseamnă că punem sămânța slăbirii statului român sau chiar a
   dispariției sale !
   • Like 0
 • Dan check icon
  Ar trebui acordata mai multa atentie in scoala unor materii ca educatia financiara, educatia tehnologica (informatica) si educatia civica. Toti elevii ar fi bine sa faca macar 2-3 ani aceste materii, indiferent de specializarea pe care o vor urma. Materiile ar trebui predate intuitiv, folosind multe exemple si aplicatii practice. Usor de zis, greu de facut...acum se intampla exact pe dos.
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult