Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un sfert maro

Nu mă încântă câtuși de puțin faptul că Președintele României ajunge să fie catalogat drept diletant. Nici faptul că a patronat, prin avizul favorabil al CSAT, adoptarea unei OUG pe care eu o consider vădit neconstituțională. Dar, dacă electoratul l-a ales, în lipsă de altc(in)eva mai bun, propun să-i evaluăm, din când în când, prestația instituțională. Astăzi marcăm o pătrime din mandatul de 5 ani al Președintelui, calculat din 21 decembrie 2014, când a depus jurământul. Un foarte bun prilej de-a face un bilanț provizoriu; precizez că evaluările din tabelele alăturate sunt subiective și reprezintă exclusiv punctul meu de vedere.

Mă voi întoarce în timp, la verificarea programului electoral al dlui Iohannis, pentru a vedea dacă a reușit să îndeplinească vreuna dintre promisiuni, în cele 456 de zile care s-au scurs de la preluarea mandatului. Din cele 76 de măsuri concrete ale programul său electoral, mă voi opri doar la cele 18 măsuri care se află în mandatul constituțional al Președintelui. Cred că n-ar fi corect să analizez cele 8 măsuri deja evaluate ca fiind în afara mandatului, ori cele 27 care erau neclare încă din 2014. Dar voi arunca un ochi și asupra celor 23 de măsuri care ar fi avut nevoie de cooperare instituțională, să vedem ce poate fi relevant pentru perioada scursă de la 17 noiembrie încoace, în legatură cu expresia „Guvernul meu.” 

În concluzie, dintre cele 18 măsuri care se află în mandatul constituțional al Președintelui, eu cred că-mi pot da cu părerea despre 15; dintre acestea, doar 1 este realizată, iar 1 este realizată parțial. Aproape paradoxal, deficitul de încredere al Președintelui Iohannis, la nivelul percepției publice, pare să fie cauzat tocmai de măsura #1, cea realizată parțial, nicidecum de măsurile nerealizate (10 din 15) ori de cele neclare (3 din 15). Dintre cele 23 de măsuri care ar fi necesitat cooperare inter-instituțională, am selectat/comasat 6. Pentru acestea, efortul Președintelui putea fi suficient de vizibil, chiar și în absența sprijinului de la celelalte instituții sau autorități publice. În această a doua categorie de măsuri, 3 sunt realizate parțial (și-am fost indulgent!), 2 sunt nerealizate, iar 1 este neclară. În total, 5 realizate cel puțin parțial, din 21, adică un sfert, nu?

Pe vremuri, exista expresia „un sfert maro cu un’-a patra marmeladă,” adică prânzul săracului. Cu doar un leu, urma să mănânci un sfert de pâine (maro) cu a patra parte dintr-un calup (de 1 kg) de marmeladă. Teribil! Un sfert din mandatul Președintelui Iohannis s-a dus, a patra parte din mandatul Guvernului Cioloș așijderea, iar mie mi se pare că încă n-am mâncat nici măcar de un leu… Ce să mă mai aștept eu la planuri privind președinția rotativă a Consiliului UE în 2019, la comasarea unităților administrativ-teritoriale până la alegerile locale din 2020, la măsuri de stimulare a antreprenoriatului, la competitivitate pe piețele europene sau la criterii de competență și integritate? Mai bine mă duc la Cluj, să văd dacă mai e cineva interesat de educația pentru adulți, de educația despre valori civice, poate reușim să creștem cetățeni responsabili și implicați, până-n 2020, alături de care să pășim în Mileniul III după un sfert de secol… 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • eu unul as fi multumit doar si cu indeplinirea a 5 masuri din programul domnului presedinte Iohannis dar una singura ma doare si ma doare...... sa oprim taierea padurilor ilegal....chiar asa de greu??? eu as propune sa ma lase pe mine dar sa-mi asigure cadrul legal, eu si multi voluntari putem sa oprim taierile ilegale daca se confisca mijlocul de transport plus arestarea pe loc a soferilor care transporta lemn taiat ilegal..... si cu asta gata, in 2-3 luni se termina cu taierile ilegale dupa ce intra la puscarie, 20-30 sau chiar 500 de soferi........... plus cei care au taiat lemnul ilegal......... asa vad eu lucrurile dar nu stiu ce discuta domnul presedinte Iohannis in CSAT legat de taierile ilegale..... discuta, si discuta si discuta.....parerea mea...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult