Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un sfert maro

Nu mă încântă câtuși de puțin faptul că Președintele României ajunge să fie catalogat drept diletant. Nici faptul că a patronat, prin avizul favorabil al CSAT, adoptarea unei OUG pe care eu o consider vădit neconstituțională. Dar, dacă electoratul l-a ales, în lipsă de altc(in)eva mai bun, propun să-i evaluăm, din când în când, prestația instituțională. Astăzi marcăm o pătrime din mandatul de 5 ani al Președintelui, calculat din 21 decembrie 2014, când a depus jurământul. Un foarte bun prilej de-a face un bilanț provizoriu; precizez că evaluările din tabelele alăturate sunt subiective și reprezintă exclusiv punctul meu de vedere.

Mă voi întoarce în timp, la verificarea programului electoral al dlui Iohannis, pentru a vedea dacă a reușit să îndeplinească vreuna dintre promisiuni, în cele 456 de zile care s-au scurs de la preluarea mandatului. Din cele 76 de măsuri concrete ale programul său electoral, mă voi opri doar la cele 18 măsuri care se află în mandatul constituțional al Președintelui. Cred că n-ar fi corect să analizez cele 8 măsuri deja evaluate ca fiind în afara mandatului, ori cele 27 care erau neclare încă din 2014. Dar voi arunca un ochi și asupra celor 23 de măsuri care ar fi avut nevoie de cooperare instituțională, să vedem ce poate fi relevant pentru perioada scursă de la 17 noiembrie încoace, în legatură cu expresia „Guvernul meu.” 

În concluzie, dintre cele 18 măsuri care se află în mandatul constituțional al Președintelui, eu cred că-mi pot da cu părerea despre 15; dintre acestea, doar 1 este realizată, iar 1 este realizată parțial. Aproape paradoxal, deficitul de încredere al Președintelui Iohannis, la nivelul percepției publice, pare să fie cauzat tocmai de măsura #1, cea realizată parțial, nicidecum de măsurile nerealizate (10 din 15) ori de cele neclare (3 din 15). Dintre cele 23 de măsuri care ar fi necesitat cooperare inter-instituțională, am selectat/comasat 6. Pentru acestea, efortul Președintelui putea fi suficient de vizibil, chiar și în absența sprijinului de la celelalte instituții sau autorități publice. În această a doua categorie de măsuri, 3 sunt realizate parțial (și-am fost indulgent!), 2 sunt nerealizate, iar 1 este neclară. În total, 5 realizate cel puțin parțial, din 21, adică un sfert, nu?

Pe vremuri, exista expresia „un sfert maro cu un’-a patra marmeladă,” adică prânzul săracului. Cu doar un leu, urma să mănânci un sfert de pâine (maro) cu a patra parte dintr-un calup (de 1 kg) de marmeladă. Teribil! Un sfert din mandatul Președintelui Iohannis s-a dus, a patra parte din mandatul Guvernului Cioloș așijderea, iar mie mi se pare că încă n-am mâncat nici măcar de un leu… Ce să mă mai aștept eu la planuri privind președinția rotativă a Consiliului UE în 2019, la comasarea unităților administrativ-teritoriale până la alegerile locale din 2020, la măsuri de stimulare a antreprenoriatului, la competitivitate pe piețele europene sau la criterii de competență și integritate? Mai bine mă duc la Cluj, să văd dacă mai e cineva interesat de educația pentru adulți, de educația despre valori civice, poate reușim să creștem cetățeni responsabili și implicați, până-n 2020, alături de care să pășim în Mileniul III după un sfert de secol… 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • eu unul as fi multumit doar si cu indeplinirea a 5 masuri din programul domnului presedinte Iohannis dar una singura ma doare si ma doare...... sa oprim taierea padurilor ilegal....chiar asa de greu??? eu as propune sa ma lase pe mine dar sa-mi asigure cadrul legal, eu si multi voluntari putem sa oprim taierile ilegale daca se confisca mijlocul de transport plus arestarea pe loc a soferilor care transporta lemn taiat ilegal..... si cu asta gata, in 2-3 luni se termina cu taierile ilegale dupa ce intra la puscarie, 20-30 sau chiar 500 de soferi........... plus cei care au taiat lemnul ilegal......... asa vad eu lucrurile dar nu stiu ce discuta domnul presedinte Iohannis in CSAT legat de taierile ilegale..... discuta, si discuta si discuta.....parerea mea...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult