Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un singur formular. Finanțele anunță simplificarea procedurii de declarare și plată a CAS și CASS datorate de persoanele fizice

Eugen Teodorovici - Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

După prorogarea termenului de depunere a Declarației 600, Ministerul Finanțelor anunță că are în curs de elaborare un proiect de act normativ care să stabilească un mecanism mai simplu de declarare și plată a CAS și CASS datorate de persoanele fizice. 

Astfel, persoanele fizice care obțin venituri din activități independente ar urma să depună la ANAF un singur formular fiscal pe an. 

„Se are în vedere reducerea numărului de declarații depuse de persoanele fizice, prin unificarea unor formulare, ca un pas important în îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Programul de Guvernare privind reducerea numărului de formulare solicitate de ANAF si depunerea unui formular pe an pentru cei care au venituri din activități independente. Proiectul de act normativ va face obiectul dezbaterii publice și consultării cu categoriile de persoane fizice care au obligația plății CAS și CASS”, se arată într-un comunicat de la Ministerul Finanțelor.

Termenul preconizat pentru finalizarea noului mecanism este 1 martie 2018.

Cabinetul Dăncilă a amânat, până la 15 aprilie, termenul de depunere a declarației 600, însă a lăsat în vigoare aceleași termene de plată a CAS și CASS, adică 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult