Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un test electoral. „Alegerile speciale” din SUA din 7 august, un barometru pentru votul din noiembrie

alegeri speciale SUA

(Foto: Guliver/Getty Images)

În noiembrie a.c. vor avea loc așa-zisele alegeri de jumătate de mandat, cele care se țin când se încheie doi ani la Casa Albă ai ultimului președinte.

Anul acesta, la alegerile din noiembrie, se va decide soarta tuturor posturilor de delegat în congresul SUA, adică 435 de poziții, 35 de locuri de senator (din 100) și 36 de guvernator (din 50). Pe lângă acestea, se vor ține alegeri pentru numeroase posturi în congresele statelor, pentru primari și în administrația și justiția ale mai multor state.

Ca la orice campanie electorală americană, rivalitatea mare este cea dintre cele două partide dominante: controlul celor două camere este vital pentru succesul programului unui partid și devine o enormă piedică pentru orice realizare a partidului care rămâne în opoziție.

Dar la aceste alegeri de jumătate de mandat rezultatele mai aduc o clarificare. Din ele se va putea ghici în ce măsură națiunea americană aprobă cele făcute de președintele Trump în ultimii doi ani.

Rezultatele din noiembrie 2018 sunt un referendum indirect pentru președinte și un pronostic al șanselor pe care el le-ar putea avea sau nu pentru realegere.

Pe data de 7 august au fost „alegeri speciale" în cinci state: Ohio, Michigan, Missouri, Kansas și Washington, dintre care patru sunt state din Vestul Mijlociu (Midwest) al SUA. Aceste alegeri, în care au intrat posturi de delegați la congres, de guvernator și alegeri preliminare pentru guvernatori și senatori, sunt privite ca un barometru pentru ce se va întâmpla la alegerile de peste trei luni.

În special alegerea unui delegat la congres pentru districtul 12 din Ohio a atras cea mai mare atenție și a fost momentul unei intense bătălii electorale.

De ce sunt alegerile din Ohio importante? Între statele americane, Ohio are un rol aparte. Din acel stat au fost aleși cei mai mulți președinți americani, în număr de opt. Apoi, niciun candidat republican nu a fost ales președinte dacă nu a ieșit victorios în Ohio.

Victoria la limită a lui Troy Balderson, în fața oponentului său democrat Danny O'Connor, aduce mari speranțe în tabăra republicană că la alegerile din noiembrie vor fi capabili să rămână în control în cele două camere ale congresului.

Alte câteva observații se desprind din alegerile speciale din 7 august. Mai întâi participarea la vot a fost mare, de aproape 30%, lucru neobișnuit la alegeri ținute în plină perioadă de vacanțe și în căldura verii. Apoi, republicanii au ieșit bine, păstrând locul de membru al congresului în Ohio și câștigând două preliminarii de senat și una de guvernator.

Contrar mai multor previziuni, candidații din noua specie de democrați socialiști, intens sprijiniți de Bernie Sanders și de noua stea politcă a democraților, Alexandria Ocasio-Cortez, printre care candidatul Abdul El-Sayed, care spera să fie primul guvernator musulman, nu au avut succes. Din informațiile despre electoratul din Midwest de la aceste alegeri, se pare că majoritatea votanților democrați sunt încă de partea politicienilor de centru, nu a extremiștilor de stânga.

În principiu, generalizările sunt periculoase și riscă să fie contrazise de evenimentele ulterioare, în mai toate domeniile vieții și mai ales în politică. Nu e prudent să citim prea mult în rezultatele unei întreceri electorale limitate.

Și e bine să ne întoarcem la cuvintele lui Mark Twain: ...e dificil să faci pronosticuri, mai ales când este vorba de viitor.

Dar se poate spune că pentru mulți a fost o surpriză victoria la limită a republicanilor în Ohio, ca și comportamentul slab al liberalilor de extremă stângă, cei care își propun să facă din Statele Unite un stat socialist.

Se pare că încă nu este cazul. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Hahaha, Brilliant! Precis cunoasteti cuvintele lui Napoleon: "Never interrupt your enemy when he's making a mistake!".
  Ati vazut interviul lui Ocasio-Cortez pe CNN? Dumnezeule mare! Femeia asta-i mai proasta sau mai prost-informata decat Vasilica-Viorica Dancila! Si asta spune multe despre un om! Va arat un pamflet cu secvente din interviu: https://www.youtube.com/watch?v=FQAUx55X1QE
  Cum morti ma-tii sa zici, ca daca cheltui mai multi bani pe sanatate publica, va rezulta in scaderea cheltuielilor la inmormantari la nivel de tara?
  Mmmmminunat! La fel cum in Ungaria puturosii de socialisti pur si simplu au disparut de pe fata planetei in 2006 (ca a venit Orban, care la fel are prea multe programe sociale in guvernare, ii alta mancare de peste), si de atunci abia reusesc sa atinga 10-15% cu coalitii cu tot, la fel imi va face placere sa-i vad pe democrati, pe socialisti in SUA scufundandu-se cu bolovanul free lunch legat de picioare. Cu astfel de exemplare tare mi se pare ca se duc in aceasta directie.
  • Like 0
 • Pana una alta, ocupantul de la Casa Alba transforma SUA intr-un stat fascist, bazat pe ura rasiala si religioasa, pe populism si militarism, pe minciuni si intimidarea presei. Fanaticul sef de cuib Martin fost Constantinescu e insa speriat de spectrul socialismului, pe care-l vede peste tot, avand, nu-i asa, un simt deosebit, ascutit in greii ani de lupta anti-comunista din vila sa din Controceni pana la plecarea din tara si buncarul sau din Tennessee, mai apoi.
  • Like 1
  • @ Alexandru Lefter
   Conoastem placa: oricine nu agreeaza comunismul si marxismul trebuie sa fie obligatoriu legionar, fascist sau nazist. Genul de afirmatii dupa care recunosti la sigur un bolsevic frustrat.
   • Like 1
  • @ Alexandru Lefter
   Textele astea comunistoide parca sunt trase la xerox. Daca duceti discutia la nivel personal cu autorul, poate cadeti si Dvs. in aceeasi capcana: ce au in comun statele socialiste si Alexandru? Sunt Lefteri. Pentru ca au vrut sa traiasca pe seama celor productivi, si au crezut ca bunastarea vine prin redistribuire si nu prin munca si noroc.
   • Like 0
 • Pentru că oamenii sunt oameni și sunt mult mai înclinați spre decizii mai subiective decât teoriile pe care le susțin, eu cred că republicanii au șanse sa câștige ....Vom vedea....
  • Like 0
 • Domnule Martin Constantinescu ,sper ca vei continua sa ne amuzi traducand in romana "analize" de pe Fox News . Cum nu putem citi analize despre politica URSS traduse Pravda , panseurile tale sunt tot ce avem mai bun din aceasta subapreciata specie umoristica .

  Cea mai delicioasa bucatica e "liberali de extrema stanga " - un nonsens caraghios , probabil inghitit pe nemestecate direct din propaganda de partid .

  In plus "extrema stanga" din Partidul Democrat e in realitate undeva intre social-democratia din vestul Europei si ideologia "new deal" , dominanta in SUA in decenii de dupa criza din anii '30 . E un lucru verificabil, e suficient sa compari principalele masuri promovate. Dar cum ganditul si cititul dauneaza grav umorului , mai bine da-i inainte .

  • Like 3
  • @ Claudiu1989
   Poate ca totusi, Hugh Rodham, tatal lui Hilary Clinton, stia el mai bine ce stia cand a spus: “Democrats are one step short of Communism.”
   • Like 1
  • @ Claudiu1989
   John Bachtell, the chairman of the National Committee of the Communist Party USA has penned a manifesto making the critical point that American Communists are eager to work with the Democratic Party to advance the modern communist agenda and achieve communist goals.
   “Labor and other key social forces are not about to leave the Democratic Party anytime soon,” Bachtell promised. “They still see Democrats as the most realistic electoral vehicle” to fight against perceived class enemies.
   Bachtell said in a lengthy essay for “People’s World” that America needed a third political party committed to uphold labor — but until that time comes, communists ought to work with Democrats, especially in the coming elections.
   sursa: The Washington Times - Communist Party USA: 'Working with the Democratic Party' is key
   • Like 0
  • @ Ventidius
   And what's your point? I still don't get it. Ba da, exista liberali moderati, ca Hillary si Obama, si exista liberali extremisti care sunt de fapt comunisti pana la maduva oaselor, chiar daca nu fac parte din partidul comunist ci partidul democrat. Bernie si mai nou Ocasio Cortez. Si daca publicul, prostit cu free lunch, medicare for all, open borders si alte prostii, va prefera varianta a doua, SUA se va duce dracului sub ochii nostri. Si cu cat ii mai tare vocea comunistilor, sau social democratilor sau progresistilor sau numiti-o cum vreti, cu atat va alimenta vocea nationalistilor, care-i un cacat la fel de puturos, doar ca acum e la umbra.
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult