Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Zidul lui Trump

Trump și zidul

Dificultatea de a rezolva azi criza imigrației ilegale din Statele Unite decurge din trei factori: volumul mare și neîntrerupt de treceri ilegale ale frontierei de sud care s-au petrecut nestânjenite pentru mulți ani (30-40), amânarea repetată a căutării unei soluții definitive și opoziția politică intensă a partidului democrat și a stângii radicale, motivate de dorința de a-și lărgi electoratul.

Țara are azi o situație critică legată de numărul mare de imigranți ilegali (cel puțin 13 milioane), de marile cheltuieli care rezultă din aceasta, de conflictul dintre autoritățile federale de imigrație și sistemul de orașe sanctuar care li se opune, de problemele de securitate conexe cu imigrația necontrolată (boli, droguri, terorism) și de lipsa de progres în subiect.

Alegerea ca președinte a businessmanului Donald Trump s-a datorat în mare măsură programului de combatere a imigrației ilegale, pe care l-a prezentat cu perseverență (Trump a fost primul politician care a vorbit deschis despre acest subiect) și care a avut un mare efect asupra publicului.

În varianta propusă de Trump pentru stăvilirea imigrației clandestine (și pentru a „evita să ajungem ca Europa") sunt trei elemente principale: securizarea graniței de sud, desființarea programului federal de loterie a vizelor și schimbarea sistemului actual de vize acordat străinilor, care este bazat pe legături de familie (și care duce la „imigrația în lanț”), cu unul bazat pe merite.

Pentru controlul strict al graniței de sud, pe unde pătrund în USA zilnic peste 1.000 de imigranți ilegali, Donald Trump a propus construirea unui zid înalt, capabil să descurajeze pe oricine ar încerca să-l escaladeze. Ideea zidului este mai veche, dar încercările anterioare s-au soldat cu construirea unor segmente limitate și acelea cu ziduri improvizate, incapabile să asigure o protecție foarte bună. Granița a rămas „poroasă" și s-a dezvoltat un întreg proces de traversări ilegale, speculat de o pătură de traficanți de oameni, fără scrupule și periculoși.

Adversarii lui Trump și în primul rând politicienii adepți ai granițelor deschise, asociațiile de suport pentru imigranți (majoritatea organizate și subvenționate de hispanici) și media anti-Trump au ridiculizat proiectul și au continuat să susțină că zidurile nu dau nicio protecție.

Exemplele istorice îi contrazic însă: marele zid chinezesc (sec 3 î.e.n - sec 14 e.n), zidul împăratului Adrian (între Scoția și Britania 122-128 e.n.), zidul Berlinului (1961-1989), zidurile dintre teritoriile ocupate de Israel în West Bank și așezările palestiniene (2002), zidurile Israel-Gaza și Israel-Egipt (2011), zidurile care separă zonele demilitarizate de Corea de Nord (1954), zidul din vestul Belfastului (1969) care separă cartierele de protestanți de cele ale catolicilor și alte câteva au demonstrat eficacitatea acestor construcții în limitarea conflictelor armate și a imigrației nepermise.

Scopurile construcțiilor de protecție și izolare, date ca exemple mai sus, au fost foarte diferite: de la unele cu intențiile cele mai bune, până la dorința de oprimare și dominare totalitară a altora.

Indiferent de scop, intenția enumerării este aceea de a sublinia faptul că stavilele ridicate de om lucrează și atunci când sunt ridicate pentru a stăpâni puterea distrugătoare a apelor, ca și atunci când sunt obstacole în calea mareelor umane.

Foto: Guliver/Getty Images

Donald Trump este un om imperfect, care a sesizat perfect nevoile și dorințele poporului american. Însă căile alese de el pentru îndeplinirea lor sunt de multe ori neortodoxe și surprinzătoare

Mai mult, în Europa ultimilor ani, după exemplul Ungariei, care a ridicat un zid la granița cu Serbia, alte țări europene (Macedonia, Serbia, Austria) se înscriu pe aceeași cale: rezolvarea problemelor migrației amenințătoare prin separare.

Contrar programelor de favorizare a imigrației introduse și susținute de marii actori ai Uniunii Europene.

În majoritate, cetățenii americani vor construirea zidului la granița de sud și ei își exprimă limpede poziția când răspund la sondajele de opinie sau când scandează la mitingurile președintelui „Ridică acel zid!".

În peste un an și jumătate de eforturi administrația Trump nu a reușit să obțină de la congresul american instrumentele cu care să-și îndeplinească promisiunile: aprobarea și finanțarea proiectului care să completeze zidul de etanșeizare a celor 2.000 de mile (3.219 km) de graniță continentală cu Mexicul.

Suma cerută de guvernul Trump este de 23 de miliarde de dolari, dintre care 18 miliarde vor fi necesare pentru construcție și restul de bani va asigura instalarea sistemelor electronice și a stațiilor de control, monitorizare și intervenție.

Deși partidul republican este majoritar în congres, Trump nu a obținut voturile fiindcă democrații au votat împotrivă în bloc și mai mulți republicani li s-au alăturat. Partidul republican dă un sprijin parțial președintelui astăzi, la fel cum a făcut-o în campania electorală.

În fața noii situații, președintele Trump a făcut în ziua de 29 iunie a.c. o declarație surprinzătoare, spunând că - dacă cererea lui pentru construirea zidului de graniță nu este aprobată de congres - nu va ezita să treacă la încetarea activității guvernului: Este timpul să avem o securitate adecvată a granițelor. Suntem de râsul lumii. Avem cele mai proaste legi de imigrație din lume - a spus el.

Ideea încetării activității guvernului (government shutdown) a stârnit puternice reacții din partea politicienilor din ambele partide, lucru ușor de înțeles având în vedere experiența nefericită a unor episoade de „închidere parțială a activității guvernului" care s-au petrecut în ultimii ani.

Iar strategii republicani au fost îngroziți auzindu-l pe șeful statului că propune un astfel de act cu doar câteva luni înainte de alegeri. Este nevoie de câteva explicații pentru înțelegerea a ce reprezintă și cum se petrece momentul de „încetare" de care vorbim.

Este de fapt un conflict bugetar între ramura legislativă și cea executivă a guvernului. Conflictul apare când fie congresul nu emite o lege necesară, fie președintele nu semnează o lege emisă de guvern în domeniul de „însușire a fondurilor". Cum legea care obligă la aprobarea de însușire fondurilor a fost votată în anul 1976 (Appropriation Act), numai de atunci încoace s-au petrecut astfel de ciocniri politice, cu toatele în număr de douăzeci. Dar în numai opt din ele s-a ajuns chiar la încetarea, pentru perioade variabile, a activității guvernului, celelalte rezolvându-se în ultima clipă.

Când guvernul american își încetează activitatea, acest lucru nu se întâmplă deodată și nu duce la paralizia totală a administrației. La început, salariații din domenii neesențiale (parcuri, monumente istorice, muzee) sunt trimiși acasă, pentru a fi rechemați când lucrurile se normalizează.

Niciodată nu s-a ajuns la închiderea școlilor publice, a ministerelor, a agențiilor de securitate sau a tribunalelor. Iar finanțarea forțelor de apărare rămâne neîntreruptă chiar pe durate mai mari.

Dar suspendările activității guvernamentale nu sunt un lucru bun și prețul politic plătit de cei care ajung să fie declarați adevărații vinovați pentru ele este mare.

În anul 1996, când Newt Gingrich era speaker al congresului (a treia poziție de putere în stat), el a primit blamul pentru suspendarea de 21 de zile a activității guvernului și acela a fost momentul de la care a plecat sfârșitul carierei lui politice.

În ianuarie 2018, conflictul dintre președintele de abia ales și democrații din congres a provocat o scurtă suspendare a activității guvernului, pentru care a fost făcut responsabil senatorul Chuck Schumer. Asta l-a costat capital politic, chiar din partea mediei care de obicei îl susținea.

În situația ultimelor zile, amenințarea lui Trump este luată de unii ca un simplu bluf, o manevră de negociator învățat să procedeze ca în târguielile aprinse și fără mănuși ale afacerilor.

Pentru alții, chiar dacă se va dovedi în cele din urmă că este numai o amenințare, fără intenția de a merge până la capăt, nu este cea mai inspirată cale de a obține ceea ce dorește cu ardoare: Zidul.

Și, odată cu el, împlinirea celei mai populare idei-lozincă cu care a obținut un succes atât de mare în campania de alegeri.

În fine, dacă s-ar întâmpla cu adevărat, forțarea lucrurilor printr-o suspendare a activității guvernului, fie ea de scurtă durată, l-ar putea costa mult pe Trump și și mai mult pe candidații republicani la alegerile din noiembrie.

Părerea mea este că zidul de la granița de sud se va face, la fel vor fi strict controlate celelalte granițe și mai ales punctele de frontieră din aeroporturi și porturi. Și asta se va întâmpla în primul rând din cauza faptului că aceasta este ceea ce vor cei mai mulți americani.

Dar în Statele Unite de azi mai există un zid, care nu a fost ridicat de Trump, dar care s-a înălțat într-un mod accelerat de la momentul alegerii lui, atât de neașteptată și șocantă pentru mulți. Este zidul care separă cele două Americi: pro și anti-Trump.

În toată istoria ei, politica americană a fost populată de scandaluri, atacuri fără scrupule, fraude, partizanate rigide și schimbări drastice de evoluție a unor politicieni. Dar această agitată lume a conflictelor a fost întotodeauna pusă la loc și ținută sub control de sistemul constituțional de „verificare și echilibrare" ("checks and balances") și de justiția americană.

Un număr de elemente noi au făcut din lumea politică americană a ultimilor ani un domeniu în care intensitatea conflictelor a ajuns maximă, înverșunarea a atins puncte de refuz ale compromisului și înțelegerii și s-au adăugat participanți noi, în primul rând media ideologizată și instituțiile statului care se amestecă în lupta politică, într-un mod care nu a fost întâlnit până acum.

Pentru Victor David Hansen (National Review din 31 iulie 2018) Statele Unite se află deja într-un război civil ideologic. El enumeră principalele elemente care au dus la această situație conflictuală: globalismul, radicalismul campusurilor universitare și al liceelor, boom-ul tehnologic, imigrația ilegală, noul „rasialism", facționalismul stânga-dreapta, politizarea și „înarmarea" (acțiunea de a distruge oponenții, nu de a-i convinge) a mediei, organizațiilor activiste, a unor instituții ale statului (departamentul de taxe, departamentul de justiție, agențiile de informații), promovarea unor concepte care atacă valorile tradiționale ale societății americane (schimbarea statutului căsătoriei, schimbările de sex, alterarea termenilor pentru denumirea sexelor, emanciparea sexuală anarhică), corectitudinea politică absurdă și depășirea unor bariere de stil și ținută în politică.

În condițiile de azi, nu e de mirare că se dezvoltă cu repeziciune varianta neomarxistă botezată democrația socialistă, al cărei program se poate rezuma simplu: statul implicat în toate, dreptul fiecăruia de a primi totul gratis numai pentru faptul că există. Pentru Hansen, climatul politic american a depășit cu mult starea conflictuală acută a anului 1968 și conduce societatea americană spre un nou 1860, anul în care nerezolvarea diferendelor de către politicienii iresponsabili și orbiți a dus la catastrofa războiului civil.

Generația actuală care are nevoie de zidul lui Trump tangibil, solid, de încredere și protector, are și mai mare nevoie de demolarea zidului interior, lăsat de toate părțile, egal vinovate, să atingă o înălțime amenințătoare. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Știu că domnul doctor Martin S. Martin, este în zona conservatoare a gândirii în ceea ce privește politica internă a SUA și, de aceea, apeciez acceptarea domniei sale privind vina împărțită pentru "zidul" dintre oamenii pro-Trump și cei anti-Trump!
    În același timp însă, în această descriere a zidului, elementul comun este ... TRUMP!!! Pe lângă asta, în orice comunitate și în orice țară, cel mai potrivit loc (dacă nu chiar singurul!) de unde se poate genera "pacea" este persoana liderului adică, în cazul nostru, ... TRUMP!!!
    • Like 0
  • Americanii sunt și ei oameni, ca și românii, care și ei pot fi trași pe sfoară cu niște minciuni gogonate, cu promisiuni în campaniile electorale, promisiuni care vor fi doar parțial respectate...
    Autorul articolului și el un fost migrant în America nu cu mult timp în urmă, e supărat pe veniții din Mexic și alte țări Sud Americane, autorul probabil că locuiește în Nord și nu are menajeră ,,latino" tînără și care uneori acceptă cererile exotice ale angajatorului, care o plătește de obicei la negru...
    Scrie autorul despre ziduri care au făcut bine în unele societăți,au separat oameni cu opinii diferite, și care se cam încăierau, cel mai mult mi-a plăcut exemplul cu zidurile construite de Israel, pentru protejarea evreilor care locuiesc în teritoriile furate și ocupate de Israel, furate de la palestinieni.
    Și americanii azi pot fi zăpăciți azi cu televizorul, ca și românii, și pot fi convinși să voteze persoane despre care nu știu nimic. Oare majoritatea americanilor au votat să fie președinte un republican sau au votat Trump, Trump despre care unii spun că el, real, nu se dorea președinte, iar cealaltă persoană care a candidat și ea la președenție, madam Clinton, și ea cam stătea să cadă din picioare de bătrînă și bolnavă...Noi suntem un pic diferiți, la noi un politician condamnat penal oficial, poate ajunge șef de partid, o politiciancă care habar nu are pe ce lume se află, poate ajunge europarlamentar, sau chiar prim ministru, și nu e singura din guvern care nu știe sau nu poate, mai avem, și la Economie, și la Armată...Cu televizorul poate fi ,,convins, zăpăcit" norodul, se poate citi și nărodul...
    La autor se simte o anumită încrîncenare pe chestia cu migranții ,,latinos" care sunt cam cîh...I-aș dori autorului să întîlnească niște valuri de migratori veniți hăăăt, din Balcani, și atunci să ne scrie despre ziduri care trebuie făcute de stat.
    Mă gîndesc la autorul de articol, cînd încă nu plecase în America și asculta cu convingere ce se spunea la un post de radio liber, finanțat de Congresul SUA, cum e cu chestia libertății omului de a se stabili unde dorește....Cum se schimbă românul ,,s-a americit" nu îi plac migranții proaspăt sosiți...
    • Like 4
    • @ Sorin Constantin
      CSB check icon
      Am fost in America de mai multe ori, cu vize diverse -- de vizitator, de student -- si pot spune ca mi se pare total in regula ca o tara sa-si defineasca granitele si procesul de admitere a unor oameni noi. Fara granite, o tara nu exista. Si fara aplicarea legii la granita (cu sau fara zid), este o tradare a ideii de tara.

      Asa cum eu am stat la cozi, am completat documente si am trecut prin tot acel proces pentru a merge si a studia in America, acelasi lucru ar trebui sa fie valabil pentru orice imigrant (temporar sau nu). Migratia ilegala e...ilegala, decat daca te persecuta guvernul tarii din care fugi. Atunci, chiar daca incalci temporar legea fugind peste granita, poti cere azil politic. Dar marea majoritate a imigrantilor ilegali nu cer. Ei sunt incurajati sa vina in State de catre Partidul Democrat, aceasta politica facand parte din strategia lui Ted Kennedy de prin anii '60. Acesta a vazut ca, in mod natural, Americanii tind spre Republicanism si atunci Democratii au nevoie de votanti noi. Prin strategia incurajarii imigratiei ilegale, combinata cu politici de amnistiere si "path to citizenship" si de asigurarea de servicii de welfare imigrantilor ilegali si sustinuti de o presa mainstream de stanga, Democratii au reusit sa-si asigure noi votanti. Acestor Democrati li s-au alaturat si Open Borders Republicans gen fratii Koch si alti "patroni" care au nevoie de prezenta imigrantilor ilegali pentru a mentine salarii scazute.

      Democratii vor sa continue acest process pana la Pastele Cailor pentru ca e singura strategie care poate functiona in a le aduce noi votanti. Presiunea se inteteste si datorita faptului ca au inceput sa apara crapaturi in blocurile de votanti Democrati "traditionali", cum ar fi sindicalisti si blue-collar workers in state gen Michigan, Wisconsin si Pennsylvania. De asemenea the "black vote" nu mai e chiar asa de puternic avand in vedere ca politicile lui Trump au inceput sa dea rezultate in a scade somajul in aceste comunitati, plus "hispanic vote" a crescut cu 10% pentru Trump in ultimele luni.

      • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      Bravo, Sorin! Sunt de 18 ani in America...mi se pare fenomenal că în acest moment, când America se zbate cu probleme reale: sistemul de sănătate ( in care mă aflu și lucrez), social security, deficitul național și o reformă a taxelor de care vor beneficia doar cei bogați, stăm să comentăm despre un zid care nu își are scopul și logica. Mi se pare că acest domn a uitat de El Chapo care are un întreg tunel intre Tijuana și San Diego. Zidul e de râsul lumii, nu sistemul de emigrare care funcționează foarte bine și ne-a facilitat și intrarea noastră a românilor și mulți altora în acest teritoriu al oportunităților.
      • Like 0
    • @ CSB
      Nu cunosc cum e în State, dar mă întreb: O persoană fără documente de cetățenie americană, poate participa la alegeri?
      • Like 0
  • Mda.
    • Like 0
  • Foarte interesant articol! Mai întâi pentru că este scris de cineva care trăiește acolo, în Statele Unite și simte ce se schimbă în relațiile dintre oameni, în al doilea rând pentru că nu-și ascunde orientarea politică și în al treilea rând pentru că mă ajută să înțeleg cum de a câștigat președintele Trump alegerile. Nu știu cum aș reacționa ca cetățean american la realitățile de acolo. Dar dacă aceste realități ar fi măcar în parte ca cele descrise în unele creații literare ale momentului, cred că aș cere să se facă ceva pentru a controla situația intolerabilă a celor care sunt supuși unor violențe și abuzuri de neimaginat doar pentru că sunt convinși că dincolo de granița SUA îi așteaptă eldorado. Nu-i putem compara cu hunii pentru stăvilirea cărora s-a ridicat zidul chinezesc și nu putem pune în ecuație zidul Berlinului care avea o conotație ideologică la fel ca și cel de la granița celor două state coreene. Eu aș spune că asemenea comparații sunt total neavenite și copilărești. Zidul trebuie să facă să înceteze contrabanda cu oameni și tot ce implică ea. Să se poată ajunge dincolo civilizat și pe criterii cunoscute de toată lumea. Și totodată să se facă investiții în țările care hrănesc afluxul de imigranți. Să se facă investiții constructive, nu finanțări de grupuri politice și încurajări de lupte interne sterile în țări slab dezvoltate. Dacă astăzi există migrație masivă hispanică este doar consecința politicilor americane din ultimul secol în țările Americii latine.
    • Like 4
    • @ Dana Burda
      Gravity check icon
      Mulțumesc, Doamnă!
      Sunteți mai înțeleaptă decât întreaga clasă politică americană.
      • Like 0
    • @ Dana Burda
      Dar d-na, autorul nu a comparat zidul lui Trump cu cel chinezesc sau cu Zidul Berlinului. A spus foarte clar:
      "Scopurile construcțiilor de protecție și izolare, date ca exemple mai sus, au fost foarte diferite: de la unele cu intențiile cele mai bune, până la dorința de oprimare și dominare totalitară a altora"
      Dvs nu cititi pe "de-a-ntregul" ci doar pe sarite ?
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      Gravity check icon
      Doamna spune că "aceste comparații sunt total neavenite și copilărești", și are dreptate. Exemplele istorice date de Martin și-au demonstrat eficacitatea doar ÎMPREUNĂ cu forța armelor. Își închipuie Martin că ICE va trage (cu focuri de armă) in cei care vor reuși să treacă zidul???
      • Like 0
    • @ Sergiu F.
      Observație corectă. Mulțumesc pentru intervenție.
      • Like 0
    • @ Martin Martin
      CSB check icon
      Foarte bun articol. O corectie minora -- Amenintarea lui Trump cu government shutdown a fost facuta pe 29 iulie, nu iunie.
      • Like 0
  • Zeth check icon
    Imi facusem griji fata de dl. Martin dupa articolul precedent dar iata ca mi-a spulberat toate temerile cu aceasta analiza.

    "În varianta propusă de Trump pentru stăvilirea imigrației clandestine (și pentru a „evita să ajungem ca Europa")"

    Conform Happiness Index Report 2018, top 20 este dominat de tari europene, printre care Germania (locul 15, cel mai mare numar de migranti) si Suedia (locul 9, cel mai mare numar procentaj de migranti, comparat cu populatia totala). SUA este pe 18, poate n-ar fi asa rau ca SUA sa ajunga ca Europa, cel putin cea Vestica.

    "Exemplele istorice îi contrazic însă: (...) zidul Berlinului (1961-1989), zidurile dintre teritoriile ocupate de Israel în West Bank și așezările palestiniene (2002), zidurile Israel-Gaza și Israel-Egipt (2011), zidurile care separă zonele demilitarizate de Corea de Nord (1954), zidul din vestul Belfastului (1969) care separă cartierele de protestanți de cele ale catolicilor și alte câteva au demonstrat eficacitatea acestor construcții în limitarea conflictelor armate și a imigrației nepermise."

    Comparatiile dumneavoastra sunt complet nepotrivite, mai ales cand tinem cont de faptul ca zidul din Berlin si cel care separa Corea au fost concepute sa intemniteze locuitorii, nu sa opreasca migranti. Nu este intentia mea sa insult dar tinand de cont de contextul istoric, afirmatia dumneavoastra privind "eficacitatea" acestor monstroase contructii este de-a dreptul sinistra. Este ca si cum am spune ca Securitatea in Romania si-a dovedit "eficacitatea" in "pastrarea linistii" in Republica Socialista. Ce-i drept, admiratia "eficacitatii" diverselor tentacule ale totalitarismul este o caracterista larg raspandita in comunitatile de fani ai lui Trump, Putin sau Erdogan.
    Chiar daca ati facut clarificarea privind "dorința de oprimare și dominare totalitară a altora", vorbiti apoi de "mareelor umane"? Uitati probabil ca si dvs. ati facut parte din "valul" care a "invidat" SUA/Europa de vest in incercarea de a scapa din lagarul comunist.

    "El enumeră principalele elemente care au dus la această situație conflictuală: globalismul, radicalismul campusurilor universitare și al liceelor, boom-ul tehnologic, imigrația ilegală, noul „rasialism", facționalismul stânga-dreapta, politizarea și „înarmarea" (acțiunea de a distruge oponenții, nu de a-i convinge) a mediei, organizațiilor activiste, a unor instituții ale statului (departamentul de taxe, departamentul de justiție, agențiile de informații), promovarea unor concepte care atacă valorile tradiționale ale societății americane (schimbarea statutului căsătoriei, schimbările de sex, alterarea termenilor pentru denumirea sexelor, emanciparea sexuală anarhică), corectitudinea politică absurdă și depășirea unor bariere de stil și ținută în politică."

    Vedeti pericole din partea liceenilor "radicali" (precum Stefan Banica in Liceenii, care prefera muzica usoara?), a homosexualilor care se insoara, a departamentelor de justitie/informatii (aici sunteti pe aceeasi lungime de unda cu dl. Dragnea) dar nu mentionati activitatile organizatiilor de White Supremacy (https://abcnews.go.com/US/fbi-1000-open-investigations-violent-white-supremacy-domestic/story?id=50127366). Sa inteleg ca temerile FBI-ului sunt parte a conspiratiei Deep State, aka Statul Paralel?

    Zidul lui Trump nu se va realiza niciodata, este un peste putrezit pe care l-a aruncat alegatorilor si pe care il va aruca si in campania urmatoare. Vom vedea daca il vor inghiti inca o data.
    • Like 3
  • Poate putin off-topic, dar cand omul stangii devine una ca Alexandria Ocasio-Cortez, alaturi de Bernie Sanders, te face sa ai dubii asupra a cine a castigat cu adevarat razboiul ideologic al Razboiului Rece.
    Exista momentan doua pericole, socialistii viitori, care inca nu au emigrat ilegal in SUA, si socialistii care invata deja in SUA pe banii contribuabililor. Si va fi al naibii de greu pentru republicani sa poarta un "razboi" pe doua flancuri. Degeaba finalizeaza constructia zidului de 3k kilometri, daca 50% din cetatenii SUA vor fi convertiti la ideologia free lunch si free healthcare for all.
    On topic: va multumesc pentru analiza.
    • Like 4
    • @ Szilárd McGregor
      Iar eu am placerea sa sa va citesc comentariul si sa ma bucur de aparitia a inca unui om cu gandire sanatoasa de dreapta pe aceasta platforma.
      Cheers.
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      Va multumesc. De fapt sunt de dreapta doar in sensul...general al teoriei politicii (spre deosebire de teoria horseshoe). Libertarian fiind, cred ca trebuie sa fim la fel de atenti la statismul celor din dreapta, cat si celor din stanga. Insa in "zilele noastre", extremistii de dreapta sunt doar niste purici, "minnows", cum ar spune colonelul Frank Slade, pe langa monstrul de stanga.
      Cheers!
      • Like 0
    • @ Szilárd McGregor
      Doar ce am terminat de citit Murray Rothbard iar acum incep Thomas Woods ("Meltdown") .. asta ca tot facurati vorbire de libertarieni :)
      • Like 0
    • @ Szilárd McGregor
      Mulțumesc pentru interes și comentarii. Cele bune.
      • Like 0
  • Mă bucur că există cineva informat, ancorat în realitatea de acolo, care ne oferă și alte informații decât cele livrate de curentul neomarxist dîn Europa.
    • Like 3
    • @ Tom Dick N'Harry
      Mulțumesc pentru comentariu. Aveți dreptate: scopul meu principal este să ofer informație detailată și exactă, care nu ține cont de exagerările ideologice sau emoționale.
      • Like 2
  • "În peste un an și jumătate de eforturi administrația Trump nu a reușit să obțină de la congresul american instrumentele cu care să-și îndeplinească promisiunile: aprobarea și finanțarea proiectului care să completeze zidul de etanșeizare a celor 2.000 de mile (3.219 km) de graniță continentală cu Mexicul." - pai stati putin. Inteleg problema cu aprobarile, dar finantarea? In campanie Trump a spus ca Mexic o sa plateasca pentru zid. Perfect! Atunci Mexic sa plateasca, nu contribuabilii din SUA.
    • Like 4
  • Ca de obicei, un articol mustind de admiratia autorului pentru personajul Trump si de viziunea sa marginita si fascistoida: nu militarismul si intoxicarea globului cu gunoaie si CO2, fara a da nimanui socoteala, ci imigratia ilegala e problema principala a Americii, iar zidul interior aparut odata cu josnicul presedinte nu se datoreaza minciunilor lui sfruntate, acuzarea de fake news a orice nu-i convine, comportamentului badaranesc, implicatiei in scandaluri si nu in ulimul rand, pilotajului de la Moscova, ci 'globalismului, radicalismului campusurilor universitare, boom-ului tehnologic si corectitudinii politice absurde' !! Dnul Martin fost Constantinescu, iesiti din cuibul dvs ideologic reactionar si veniti in Romania sa faceti ce stiti mai bine, chirurgie cardiovasculara, si lasati jurnalismul pe seama unora mai putin fanatici si 'incremeniti in proiect' (anti-comunist, devenit anti-stangist, anti-progresist, anti-liberal in cazul dvs), cum ar spune Gabriel Liiceanu, indatoratul dvs pacient si prin urmare editor.
    • Like 12
    • @ Alexandru Lefter
      Gravity check icon
      “zidul interior aparut odata cu josnicul presedinte”

      Sau poate… “zidul interior” aparut odata cu Bernie Sanders (si Jeremy Corbyn)?!...
      Ma intreb, de cine se tem Corporatiile… de Trump sau de marxisti?
      De ce sa discutam despre inechitatile economice reale care afecteza societatea Americana (cum ar dori Sanders) cand ne putem consuma energiile cu “probleme” legate de: “rasism”, “white privilege”, feminism, “gender pay gap”, “gender fluidity”, transexuali, gender pronouns, “cultural appropriation” etc?
      Cine are interesul sa divizeze populatia pe aceste linii?
      De ce promoveaza media corporatista lucrurile astea pana la intoxicare?
      Le este frica de o revolutie socialista adevarata?
      Eu cred ca da.
      • Like 1
    • @ Alexandru Lefter
      Atacurile la persoană nu țin loc de argumente...
      • Like 1
  • Articol remarcabil documentat, bine scris și non-conformist- ca deobicei.Mulțumim !
    • Like 4
    • @ Marius Georgescu
      Documentat? cu ce documentat?
      • Like 5
    • @ Marius Georgescu
      Si eu vă mulțumesc pentru atenție, interes și cuvintele bune. N-am uitat ce m-ați rugat. Lucrez la documentarea unui articol despre educație.
      • Like 1
    • @ Dana Busuioc
      Adică acele multe ore de verificat nume, date, detalii și tot ce este necesar pentru a oferi informație corectă.
      • Like 2
    • @ Martin Martin
      Vă mulțumesc! Aștept cu nerăbdare articolul.
      O întrebare: fenomenul ăsta, de a răspunde cu insulte unui articol echilibrat, ca în comentariul dlui Dumitru Sitaru, e la fel de frecvent întîlnit și în USA ca în Romănia ?
      Personal, mă întristează cînd văd că o tribună a gîndirii libere și a comunicării, ca REPUBLICA, e poluată de comentatori agresivi și de multe ori, ignoranți...Cred că autorii site-ului ar trebui să modereze cumva comentariile agresive, deși sunt conștient că limitele între nesimțire și o opinie...fermă pot fi relative.Dar ceva TREBUIE făcut.
      Oricum, vă doresc să să nu vă lăsați amărît de exemplele de anti-americanism grobian ,care însoțesc de fiecare dată articolele dvs excelente.Pentru mulți dintre noi, ele sunt o oglindă obiectivă a Americii de azi, văzută din interior.Și vă suntem recunoscători pentru aceasta.Cît despre ceilalți: lupta de clasă se ascute, iar progresismul și anti-americanismul fac parte din noua vulgată neo-marxistă.Nimic nu se schimbă....
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult