Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un „bonus” la pachetul de beneficii pe care tot mai multe companii vor fi nevoite să-l acorde angajaților în perioada de pandemie

Statuie mască coronavirus

Foto: Johan Ordonez/ AFP/ Profimedia Images

Dacă la începutul pandemiei toate măsurătorile erau centrate pe sănătatea fizică, în ultima vreme, din ce în ce mai multe cercetări au ca obiectiv identificarea efectelor crizei COVID-19 asupra sănătății mintale și emoționale.

În UK, University of Sheffield a publicat recent un studiu din care aflăm că la doar o zi de la instaurarea stării de urgență 38% dintre participanți au declarat că prezintă simptome de depresie și 36% dintre ei aveau o anxietate crescută. Cu o zi înainte de starea de urgență, procentele erau de 16% pentru depresie și 17% pentru anxietate.

În România, IRES a publicat o cercetare desfășurată în perioada 7-8 aprilie pe un eșantion de 1055 de participanți cu vârsta 18+, în care 80% dintre respondenți declară că se simt foarte și destul de îngrijorați pentru ei și familia lor, dată fiind situația generată de pandemie.

Împreună cu partenerele mele Andreea Belenes și Eliza Stoica am identificat cu puțin timp înainte de a începe criza COVID-19 o oportunitate în zona de beneficii extra salariale, centrată pe sănătatea mintală la locul de muncă și am pus la punct un plan de a aborda această piață folosindu-ne de experiența noastră comună în cercetare de piață, design thinking, inovație, IT, marketing și vânzări. Pandemia ne-a determinat să amânam însă implementarea ideii de business și să transformăm planul pe care îl aveam păstrând însă rolul de „conector” între angajații companiilor și specialiștii în psihoterapie și coaching.

Astfel a luat naștere #solidaritate4mind, o inițiativa pro bono prin care, cu ajutorul specialiștilor 4mind, orice companie are posibilitatea de a oferi gratuit angajaților ședințe individuale de psihoterapie sau coaching și acces la webinarii de specialitate.

La începutul lunii aprilie am început să strângem rapid o rețea de specialiști voluntari pentru a-i pune în legătură cu cei care au nevoie de sprijin specializat. În doar o săptămână de la lansarea apelului nostru, am avut plăcuta surpriză să ni se alăture peste 50 de specialiști entuziaști – toți profesioniști licențiați și experimentați - dispuși să ofere cel puțin o sesiune gratuită fiecărui angajat pe perioada stării de urgență, iar numărul lor crește în continuare zilnic.

Încă din prima zi de la lansarea comunității de specialiști 4mind am primit solicitări din partea angajatorilor aflați în căutare de soluții prin care să ofere suport psihologic angajaților. Cererile primite atât de rapid ne-au confirmat încă o dată nevoia de suport emoțional, precum și accelerarea acesteia în vremurile complicate pe care le experimentăm cu toții.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă companiilor să se asigure că planul lor adresează sănătatea mintală și consecințele apariției cazurilor de COVID-19 la locul de muncă sau în comunitate, și să ofere informații și suport. De aceea, acum mai mult ca oricând, companiile trebuie să își demonstreze grija față de angajați. Iar oferirea beneficiului 4mind le ajută să crească siguranța emoțională și încrederea acestora în companie.

Primele companii care au apelat la #solidaritate4mind activează în domeniile IT, oferă servicii de tip callcenter sau furnizează echipamente. Astfel, rețeaua de specialiști 4mind este deja la dispoziția a peste cinci mii de angajați, atât din București cât și din alte orașe mari din România, activitatea 4mind și a comunității de specialiști fiind în totalitate pro bono.

Sănătatea mintală și emoțională trebuie să fie o prioritate în perioada următoare pentru fiecare dintre noi, astfel încât efectele pandemiei să nu genereze o nouă criză, cel puțin la fel de dureroasă ca și cea economică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • + ar trebui ca ministerul sanatatii sa le recunoasca ca boli profesionale adica compensarea cu 100% la toate bolile .... si mai ales cu transmitere aeriana si tactila in domeniul celor ce lucreaza cu publicul medici profesori functionari publici de la ghisee posta curierii casierii comerciantii etc... si putem enumera la ce sunt predispusi acesti oameni tbc, gripa , raceala, ciupercile, hepatita etc
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult