Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Un „bonus” la pachetul de beneficii pe care tot mai multe companii vor fi nevoite să-l acorde angajaților în perioada de pandemie

Statuie mască coronavirus

Foto: Johan Ordonez/ AFP/ Profimedia Images

Dacă la începutul pandemiei toate măsurătorile erau centrate pe sănătatea fizică, în ultima vreme, din ce în ce mai multe cercetări au ca obiectiv identificarea efectelor crizei COVID-19 asupra sănătății mintale și emoționale.

În UK, University of Sheffield a publicat recent un studiu din care aflăm că la doar o zi de la instaurarea stării de urgență 38% dintre participanți au declarat că prezintă simptome de depresie și 36% dintre ei aveau o anxietate crescută. Cu o zi înainte de starea de urgență, procentele erau de 16% pentru depresie și 17% pentru anxietate.

În România, IRES a publicat o cercetare desfășurată în perioada 7-8 aprilie pe un eșantion de 1055 de participanți cu vârsta 18+, în care 80% dintre respondenți declară că se simt foarte și destul de îngrijorați pentru ei și familia lor, dată fiind situația generată de pandemie.

Împreună cu partenerele mele Andreea Belenes și Eliza Stoica am identificat cu puțin timp înainte de a începe criza COVID-19 o oportunitate în zona de beneficii extra salariale, centrată pe sănătatea mintală la locul de muncă și am pus la punct un plan de a aborda această piață folosindu-ne de experiența noastră comună în cercetare de piață, design thinking, inovație, IT, marketing și vânzări. Pandemia ne-a determinat să amânam însă implementarea ideii de business și să transformăm planul pe care îl aveam păstrând însă rolul de „conector” între angajații companiilor și specialiștii în psihoterapie și coaching.

Astfel a luat naștere #solidaritate4mind, o inițiativa pro bono prin care, cu ajutorul specialiștilor 4mind, orice companie are posibilitatea de a oferi gratuit angajaților ședințe individuale de psihoterapie sau coaching și acces la webinarii de specialitate.

La începutul lunii aprilie am început să strângem rapid o rețea de specialiști voluntari pentru a-i pune în legătură cu cei care au nevoie de sprijin specializat. În doar o săptămână de la lansarea apelului nostru, am avut plăcuta surpriză să ni se alăture peste 50 de specialiști entuziaști – toți profesioniști licențiați și experimentați - dispuși să ofere cel puțin o sesiune gratuită fiecărui angajat pe perioada stării de urgență, iar numărul lor crește în continuare zilnic.

Încă din prima zi de la lansarea comunității de specialiști 4mind am primit solicitări din partea angajatorilor aflați în căutare de soluții prin care să ofere suport psihologic angajaților. Cererile primite atât de rapid ne-au confirmat încă o dată nevoia de suport emoțional, precum și accelerarea acesteia în vremurile complicate pe care le experimentăm cu toții.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă companiilor să se asigure că planul lor adresează sănătatea mintală și consecințele apariției cazurilor de COVID-19 la locul de muncă sau în comunitate, și să ofere informații și suport. De aceea, acum mai mult ca oricând, companiile trebuie să își demonstreze grija față de angajați. Iar oferirea beneficiului 4mind le ajută să crească siguranța emoțională și încrederea acestora în companie.

Primele companii care au apelat la #solidaritate4mind activează în domeniile IT, oferă servicii de tip callcenter sau furnizează echipamente. Astfel, rețeaua de specialiști 4mind este deja la dispoziția a peste cinci mii de angajați, atât din București cât și din alte orașe mari din România, activitatea 4mind și a comunității de specialiști fiind în totalitate pro bono.

Sănătatea mintală și emoțională trebuie să fie o prioritate în perioada următoare pentru fiecare dintre noi, astfel încât efectele pandemiei să nu genereze o nouă criză, cel puțin la fel de dureroasă ca și cea economică.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • + ar trebui ca ministerul sanatatii sa le recunoasca ca boli profesionale adica compensarea cu 100% la toate bolile .... si mai ales cu transmitere aeriana si tactila in domeniul celor ce lucreaza cu publicul medici profesori functionari publici de la ghisee posta curierii casierii comerciantii etc... si putem enumera la ce sunt predispusi acesti oameni tbc, gripa , raceala, ciupercile, hepatita etc
    • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult