Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Unde este CNA-ul? „Plângereˮ publică

protest Flavia Grosan - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Activitatea posturilor TV este reglementată prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, care stabilește și obligațiile Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) de garant al interesului public în domeniu. În această calitate, CNA a adoptat în 2011 Codul de reglementare a conținutului audiovizual, care conține prevederi suplimentare.

Considerându-mă afectată prin încălcarea de către anumite posturi TV a unor dispoziții ale acestor acte normative și constatând că CNA nu ia nicio măsură, îi adresez public o „plângereˮ în vederea exercitării controlului său asupra conținutului programelor acestora.

Observ că, de mai multă vreme, unele televiziuni își orientează activitatea – din rațiuni politice sau/și de rating – în două direcții principale: atacarea, pe de o parte, a tratamentului aplicat în spitale bolnavilor de Covid-19 și, pe de altă parte, a deciziilor oficialităților pentru combaterea actualei pandemii. Aceste posturi profită din plin de ignoranța sau/și de buna-credință a unei părți a populației, care crede orice aberație pentru că „a auzit/a văzut la televizorˮ, manipulând-o în sensul dorit. Cel mai revoltător mi se pare modul cum se face alegerea invitaților, lipsiți de prestigiu sau chiar de calificare în domeniile abordate, pentru a susține numai ceea ce convine postului. Acesta nu prezintă aproape deloc opiniile opuse, deși majoritare, ale specialiștilor cu reală competență în materie. Desigur, neajunsurile constatate în diferite sectoare de activitate pot fi și trebuie criticate, însă argumentat, dar aceste posturi invită mereu numai aceleași persoane și le oferă un timp generos, transformându-se în tribunele lor de propagandă. Realizatorii emisiunilor nu respectă nici obligația legală de a pune în vedere invitaților să-și probeze afirmațiile. 

Astfel, în discuțiile privitoare la domeniul medical se exprimă mereu pe post doctori cu specializări fără nicio tangență cu Covidul (oftalmologie, chirurgie plastică) și uneori chiar persoane care nu sunt medici. Aceștia critică, fără dovezi și fără a fi contraziși în vreun fel de moderatori, tot ce privește îngrijirea în spitale a bolnavilor și recomandă, în locul tratamentelor aprobate inclusiv pe plan internațional, diverse medicamente neverificate, pe care unii telespectatori, induși astfel în eroare, se reped să le cumpere și să și le administreze, fără nicio recomandare medicală, ignorând riscurile.

În ce privește mijloacele de prevenire a îmbolnăvirilor adoptate de oficialitățile române în consens cu practica internațională (cu privire la care se vântură pe aceste posturi afirmații neverificabile, în fapt dezinformări), la aceste televiziuni se combat purtarea măștii de protecție, păstrarea distanțării fizice, vaccinarea și măsurile restrictive. Se merge până la însăși negarea în mod iresponsabil a pandemiei și a gravității bolii și se încurajează manifestațiile de protest (deși ele expun la riscuri chiar pe participanți), care sunt prezentate ca fiind justificate și ca având o amploare mult mai mare decât în realitate.

Aceste campanii au culminat în ultimele zile în ambele direcții.

Astfel, a fost lansată și mediatizată nemăsurat o doctoriță care pretinde, fără dovezi, că a vindecat cel puțin o mie de bolnavi de Covid, cu un tratament propriu ținut secret, ca o vrăjitorie. Cel mai grav este faptul că aceasta, susținută și de două doctorițe din afara specialităților implicate, dar foarte active în discuțiile televizate, și chiar de o persoană care este... critic de modă, a atacat, fără nicio bază, în auzul tuturor, nu numai obligativitatea purtării măștii, ci și protocoalele aplicate în secțiile ATI (la noi și în celelalte țări) în cazurile grave, mai ales administrarea oxigenului vital. Doctorița în cauză a îndemnat personalul auxiliar și pe bolnavi să nu respecte tratamentele și a ajuns să acuze de crimă pe medicii care le prescriu. Și aceasta fără ca postul să asigure celor acuzați generic dreptul de a-și exprima punctul de vedere. Urmarea, previzibilă, a mesajelor toxice anti-oxigen: bolnavi grav refuză administrarea lui salvatoare. Cine este adevăratul criminal? 

Cât privește măsurile oficialităților, aceste televiziuni au atins maximul campaniei (până acum!) promovând-o constant pe senatoarea care orchestrează manifestații de protest, se pronunță și în chestiunile medicale, incită populația la nerespectarea deciziilor legale pentru limitarea efectelor pandemiei și acuză pe toți cei implicați în această luptă tot de crime, dar și de afaceri pe spinarea românilor, numindu-l mai ales, ca principal „vinovatˮ, pe doctorul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ale cărui merite sunt în realitate de necontestat.

Că apar asemenea personaje este inevitabil. Și mai mare decât vinovăția acestora este însă cea a televiziunilor și a așa-zișilor moderatori, care le promovează. Și nu mai mică este răspunderea CNA, care ar fi trebuit să se sesizeze din oficiu în fața acestor derapaje. Se pune întrebarea: Când lucrurile acestea se petrec în văzul tuturor la niște televiziuni, unde este și ce face CNA-ul în asemenea situații, pe care se face că nu le vede?!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Media trebuie dereglementata. CNA este o institutie bugetar-parazitara care trebuie desfiintat. Chiar si televiziunea publica trebuie desfiintata. In caz de nevoie statul urgenta poate rechizitiona spatiu de emisie la televiziunile private.
    • Like 3
  • Dar emisiunea România 9 de pe postul public cum vi se pare? Cu invitat angajat aproape permanent Ion Cristoiu și alții ejusdem farinae. Ultima dată, acum vre-o două seri, pur și simpplu nu am înțeles ce spune
    • Like 3
    • @ Stroe Adriana
      Felicitari stimata Stroe A, asa este ,, Acest macarici cristache , are abonatii lui, ,,maestrul coroiu & cristoiu ,, care indruga cuvintele de nu-l intelege nimeni ,apoi alt abonat ,,acel mistocar ,,buscu ,, nistorescu si tot felul de ,trompete psd-iste ,care numai transmit numai negativisme si nimic ,bun si demn de o televiziune nationala ,Apoi despre ,,haznaua 3 si guita rtv, nici nu mai are rost sa comentam , Aceste canale tv , ar trebui inchise cat mai repede ,atat mai bine ptr nivelul de educatie al poporului roman ,, Oamneii cu gandirea ,simpla si ingusta , asa fac ,cum vad acolo la tv ,, TELEVIZIUNILE DIN ROMAN IA AU CONTRIBUIT MASIV LA DEZINFORMARE SI INDOBITOCIREA OAMENILOR LA FEL CUM FACE SI BOR ,,
      • Like 1
  • Din pacate, prin "grija" legislativului, executivului, CNA-ului si managerilor celor 5 posturi TV de stiri, acestea au ajuns in 2 decenii, la CREDIBILITATE MINIMA, asa cum demonstreaza pertinent si exemplele mentionate de autoare,... In numele democratiei si al dreptului la expresie (!!!) ele cenzureaza fara rusine, tot mai evident si frecvent atat personajele (respingand personalitatile credibile) invitate in emisiuni/ talk-show-uri si alte "inventii" manipulatoare, cat si, mai ales, temele si subiectele aduse in discutie, evitand cu o perseverenta demna de o cauza mai buna, tot ceea ce nu se incadreaza in opticile lor deformate orientate spre SCANDAL, SENZATIONAL, CAN-CAN SI BARFE, deci dezinformand si manipuland telespectatorii in sensurile dorite de managerii lor, in speranta cresterii rating-urilor si obtineri de cat mai multe si "grase" contracte de publicitate.... Insasi publicitatea pe posturile TV - platita doar de distribuitori/ furnizori (nu de organisme de terta parte ca in statele civilizate) deci cu credibilitate minima, dar tot mai agresiva, insistenta, frecventa, uneori inselatoare/ mincinoasa, penibila sau ridicola - a ajuns sa indeparteze telespectatorii de aceste 5 posturi TV de stiri....
    Avand in vedere ca CNA nu poate depasi cadrul legal actual existent din 2002, avem fie solutia de-a modifica radical acest cadru legal , in interes national, (eliminand orice interes de gashca sau personal) fie solutia de-a renunta complet si in masa la vizionarea programelor acestor televiziuni de stiri care isi vor vedea astfel ratingul redus la zero (daca este determinat in mod cinstit!).....Toti operatorii de comunicatii ne ofera astazi - in digital si analogic - peste o suta de programe TV din alte state, Multe sunt CU MULT MAI INTERESANTE, UTILE - DECI MAI BUNE - DECAT MIZERIILE MANIPULATOARE SI INSELATOARE DIFUZATE LA NOI DE ACESTE TELEVIZIUNI DE STIRI....Sa ne bucuram ca astfel se respecta primul drept al consumatorului (DE-A AVEA DE UNDE ALEGE).... Depinde doar de noi consumatorii de programe TV de-a orienta furnizorii spre ceea ce consideram noi ca este DE CALITATE si de-a nu accepta NONCALITATEA anumitor furnizori.... Prin solidarizare cu respingere si marginalizare de catre CONSUMATORI, acesti furnizori pot fi eliminati de pe piata.....ANPC ar fi putut realiza in 30 de ani si educarea consumatorilor nostri pentru a alege sa plateasca doar ceea ce este de CALITATE MAXIMA si la PRET MINIM...Asa se comporta consumatorii din statele civilizate... Dar atat timp cat aceste posturi TV vor mai avea audienta la unii concetateni ai nostri interesati doar de scandal, senzational,, can-can-uri si barfe, ele vor mentine si intensifica ofertele adecvate acestor cerinte, indiferent de ceea ce face CNA sau stabileste legea audiovizualului.....Regretabil si contra-productiv pentru populatie...
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Dacă s-ar fi trezit mai devreme, când antenele propagau dezinformări și fake grămadă pe teme politice ori jigneau cu nerușinare. Dar nu, lasă-i, că-i democratic! Și încet încet a fost infiltrat și supra-saturat CNA cu slugi pesediste. Game over.
    Depolitizarea CNA ar fi fost PRIMA PRIORITATE a noului guvern. Nu desființarea posturilor ci un CNA care își face treaba. Iar acum tragem ponoasele. Pe cine nu lași sa moară ( instituția nu oamenii) nu te lasă să trăiești.
    Putem face o mie de petiții. Câinii latră, ursul trece.
    • Like 6
    • @ Delia MC
      Ti se pare ca noul guvern are vreo prioritate in interesul cetatenilor? Nu a avut nici PSD , nici PNL si in USR doar cativa. Iar parlamentarii UDMR , cu apartamente prin Budapesta nu sunt sigur ca urmareste interesele TUTUROR romanilor. Iar daca schimbi unuii oameni politizati PSD cu unii oameni politizati PNL ce ai facut? Tot un rahat.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      Și care guvern ar avea prioritatea asta?
      Până la urmă pe ei îi sabotează. Singurii pe care nu-i sabotează sunt psd și extensiile lor. Iar ROLUL și ROSTUL acestor posturi e revenirea psd și vai ce răi sunt ceilalți. Le-au sucit bieților oameni mințile. Dacă ei zic că laptele e negru, așa e. După capul lor ar trebui să guverneze psd în veci și pururi. Așa că orice mai bine decât asta.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Nu orice , ci depolitizarea institulilor. Ca daca ii schimbi palaria la Maria ramane acceasi Marie dar cu alta palarie. Asa ziceau si Polonezi in '45 , ca orice ii bine decat nazistii , si le-au venit comunistii. Sa nu cadem in capcana ca trebuie sa alegem intodeauna intre doua rele, unul mic si unul mare. Avem dreptul si la altceva. Un TVR penelist ii la fel de rau ca un tvr pesedist. Un director fara habar pesedist la CFR ii la fel de rau ca un director fara habar penelist.
      • Like 3
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect. Dar până atunci e bine să înlăturăm RĂUL cel mai mare. Apoi putem construi ce vrem. Dar atâta timp cât acest rău ne domină și amenință nimic nu va fi posibil. Nici un bine. Nu sunt două rele. Sunt: a avea un viitor, o perspectivă ori a-ți fi teamă că ăștia or să sucească în continuare mințile oamenilor și dansul ăsta va continua la nesfârșit. A fi sau a nu fi. Aceasta-iîntrebarea.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Uite urmarestel pe domnul Valeriu Nicolae , pe site-ul "Nu tot ei" , si vezi si tu mai simplu care ii diferenta intre PSD si PNL . Si de ce zic eu ca doar schimbarea unor politruci PSD cu alti politruci PNL nu ii de ajuns. DEPOLITIZAREA ii singura cale de iesire din mlastina prostiei , ipocriziei , coruptiei. Si singura metoda de promovare sa fie meritocratia. Stiu , ii greu , dar primul pas spre meritocratie ii depolitizarea. Cand incepem depolitizarea , atunci incepem si adevaratul proces de decomunismicare. Ca doar in comunism prideai o functie buna doar daca aveai carnet de partid , dar pana si atunci trebuia sa ai niste studii pe domeniul tau. Acum se poate cu diploma de bucatar sa fi director Hidroelectrica. Intodeauna am stiut ca PNL ii ca si PSD , problema ii ca si unii din USR incep sa dezamageasca.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult