Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Unde se găsește comunitatea #lacolibe, o „platformă turistică” așa cum n-ați mai văzut pe litoralul românesc

lacolibe

Numele meu este Cosmin și sunt fondatorul #lacolibe. Așa a început discuția cu cel care are de gând să implementeze la Vadu o altfel de comunitate. O „platformă turistică” cu o nouă abordare și altfel de servicii, unde să francizeze diverse familii care vor vinde produse dedicate. Fiecare familie va avea propria afacere, iar fondatorii proiectului #lacolibe vor rămâne doar cu serviciile de cazare.

Un cătun arhaic îndreptat spre ecoturism

Litoralul românesc nu înseamnă doar hoteluri comuniste și servicii îndoielnice, așa cum, din păcate, este în mentalul colectiv, ci și locuri frumoase, spații de cazare unicat și comunități care construiesc adevărate destinații turistice.

Cosmin are 41 de ani și recunoaște că are „ceva experiență bună și rea în domeniul afacerilor”. Proiectul #lacolibe a fost pornit de două familii. 18 luni a durat până când ideea s-a transformat în plan de afaceri, iar alte 12 luni au trecut până în momentul în care au găsit terenul pentru visul lor: un cătun arhaic românesc îndreptat spre ecoturism. Iar noua destinație turistică crește văzând cu ochii pe un petec pe pâmânt situat „oarecum între Corbu, Vadu și Săcele”.

Cosmin, unul dintre fondatorii #lacolibe

„Proiectul La Colibe este gândit ca o platformă turistică cu o altfel de abordare și altfel de servicii, unde francizăm diverse familii care vor vinde produse dedicate. Fiecare familie își are afacerea ei, noi vom rămâne cu serviciile de cazare. Cazarea va fi posibilă în 2 variante: corturi concept (de fapt niște bordeie arhaice reinterpretate, cu plafoane de sticlă) și Colibe de pământ, arhaice, ca odinioară. No TV, no wifi, no nothing, but silence, fiecare cu curte proprie, hamac, un mic cuptor propriu de pământ.”, este descrierea lui Cosmin.

#lacolibe este în primul rând o comunitate

Comunitatea #lacolibe este formată dintr-un grup de prieteni. Membrii sunt selectați de fondatori. „Din comunitate fac parte două categorii: membrii fondatori și consătenii. Membrii fondatori sunt cei selectați de noi și consătenii la fel, diferența dintre ei va fi că unii doar ne ajută la implementare, iar ceilalți vor avea și propriile afaceri în cătunul nostru”.

Membrii sunt aleși în baza unor criterii de bun simț, crede fondatorul proiectului. „Să fie corect, să vorbească aceeași limbă cu noi și să înțeleagă proiectul. Am căutat să găsim oameni care au comunicarea și bunul simț ca numitor comun. Restul, orice ar fi... Le învățăm! Pe cele enumerate mai devreme ori le ai, ori nu le ai”, mai spune Cosmin.

Comunitatea #lacolibe numără până acum 25 de membri activi care se vor reuni într-un ONG cu direcție ECOTURISM. Porțile proiectului sunt încă deschise, iar cei care vor să intre în această familie trebuie să îndeplinească criteriile menționate de Cosmin. Iată care sunt etapele pentru a deveni membru al comunității #lacolibe:

- ai nevoie de recomandarea unui membru

- participi la evenimente organizate de comunitatea #lacolibe

- devii membru în urma votului organizat în sânul comunității

Viitorul #lacolibe este simplu

„Vom franciza comunitatea pentru a creea o echipă, care va activa în turism. Toți împreună, din perspectiva de gazdă față de invitații din cătun”, explică fondatorul Cosmin. Implementarea conceptului #lacolibe este bugetată pe o perioadă de 5 ani, cu alte cuvinte, teoretic, în 2026 ar trebui să ajungă la maturitate. „Un lucru foarte important: căutăm să fim un cătun arhaic românesc, un parc vegetal unde experiența pe care vrem să le-o oferim invitaților să fie una outdoor, cu alei, promenadă, copaci și pomi fructiferi. Suntem un concept offgrid, avem 2 puțuri forate pentru apă, iar energia este verde, produsă în bătătură, prin panouri solare”.

Planul de extindere al comunității #lacolibe prevede și organizarea de clăci. De fapt, tabere lunare, organizate din mai până în septembrie, unde sunt așteptați voluntari. Comunitatea pune la dispoziția voluntarilor hrană și cazare, iar cei care vor dori să devină membri o pot face dacă reușesc să treacă de cele trei etape descrise mai sus.

Proiectul #lacolibe îl poți urmări AICI.

Articol preluat de pe Funky Travel

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult