Ministrul Educației, Adrian Curaj, a anunțat că, de acum înainte, numai universitățile vor putea retrage titlul de doctor, chiar și atunci când acesta este deținut de un demnitar.
Guvernul a modificat legea care stabilea că o universitate nu poate analiza teza unui înalt funcționar al statului român și care lăsa acest lucru în sarcina exclusivă a Consiliului Național de Etică.
Imediat ce Executivul va crea, prin hotărâri de guvern și ordine de ministru, un nou cadru pentru examinarea suspiciunilor de plagiat, universitățile vor putea retrage primele titluri de doctor, în acele cazuri în care comisiile lor de etică au stabilit că este vorba de plagiat.
„În cazul lui Victor Ponta și în cazul Olguței Vasilescu, lucrurile sunt foarte simple din punctul de vedere al Comisiei de Etică. Dacă Universitatea are cadrul legal pentru a cere retragerea titlului de doctor, le va retrage titlul de doctor. Noi am analizat lucrările și am arătat deja că au plagiat”, spune profesorul Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică de la Universitatea din București, care așteaptă apariția actelor normative care să stabilească procedurile pentru retragerea titlurilor. Comisia a stabilit, încă din vara lui 2012, că Victor Ponta a copiat mai bine de o treime din lucrarea sa de doctorat „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”. Însă hotărârea dată atunci de forul universității nu a avut nicio valoare, câtă vreme Consiliul Național de Etică a susținut că teza respectă normele academice de la data redactării sale.
Marian Popescu vorbește și despre plagiatul fostului vicepremier Gabriel Oprea: „Noi intenționăm să mergem cu cazul domnului Oprea până la capăt. Acesta nu a fost analizat de Comisie pentru că, într-un timp record, nici 72 de ore, Consiliul Național de Etică a dat verdictul că nu a plagiat. Eu am analizat la acea vreme în nume personal lucrarea, iar punctul meu de vedere a fost că a plagiat”. În acest moment, Comisia de Etică de la Universitate își poate însuși prin vot punctul de vedere al profesorului Popescu, iar la momentul în care va exista cadrul legislativ Universitatea îi poate retrage titlul de doctor lui Gabriel Oprea. „În lucrarea lui Gabriel Oprea, sunt zeci de pagini copiate integral. În afară de pasajele semnalate în presă, am găsit şi altele, preluate din alte lucrări, fără citarea sursei. Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul evidenţei”, spunea Marian Popescu la începutul lui septembrie 2015.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Este interesant că se vorbește insistent despre retragerea titlului de doctor d-lui Ponta. Bun, dar comisia, acea comisie, unde este? Ea nu pățește nimic?! Știm, unul era dl Năstase, dar ceilalți? Ceilalți sunt acoperiți de norme și de lege? Tăcere... Cine a făcut parte din comisiile care i-a făcut doctori pe domnii Ponta și Oprea și pe alții? Ei nu pățesc nimic? Nu e vorba de răzbunare aici, este vorba de coerență în aplicarea unor principii, nu numai etice, ci și științifice. Dacă discuțiile privind doctoratele măsluite și măsurile se vor opri la doar 2-3 domni, nu am făcut nimic, procesul va continua cu alți domni și cu alte doamne, or nu asta era vorba.
UB...a emis un titlu de doctor,...acum ceva anisori!
Vine un botanist (din Franța...interesat de...DREPT) și cu sprijinul neprecupețit al unui "o de știința" (care a inventat teoria pixelului albastru, el fiind chimist la baza)...descoperă plagiatul...în drept!
Din interior, vin nenumarati...care analizeaza a indigo....!!
Acum...UB retrage titlul!
Dar când l-a dat (titlul), când a asistat la etapele de comunicare...analiza...unde a fost UB???
Se pare ca cineva vrea...și dacă vrea...VREA!