Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Universitatea București: Îi vom retrage titlul de doctor lui Victor Ponta. Vom merge până la capăt cu Gabriel Oprea

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a anunțat că, de acum înainte, numai universitățile vor putea retrage titlul de doctor, chiar și atunci când acesta este deținut de un demnitar. 

Guvernul a modificat legea care stabilea că o universitate nu poate analiza teza unui înalt funcționar al statului român și care lăsa acest lucru în sarcina exclusivă a Consiliului Național de Etică. 

Imediat ce Executivul va crea, prin hotărâri de guvern și ordine de ministru, un nou cadru pentru examinarea suspiciunilor de plagiat, universitățile vor putea retrage primele titluri de doctor, în acele cazuri în care comisiile lor de etică au stabilit că este vorba de plagiat.

„În cazul lui Victor Ponta și în cazul Olguței Vasilescu, lucrurile sunt foarte simple din punctul de vedere al Comisiei de Etică. Dacă Universitatea are cadrul legal pentru a cere retragerea titlului de doctor, le va retrage titlul de doctor. Noi am analizat lucrările și am arătat deja că au plagiat”, spune profesorul Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică de la Universitatea din București, care așteaptă apariția actelor normative care să stabilească procedurile pentru retragerea titlurilor. Comisia a stabilit, încă din vara lui 2012, că Victor Ponta a copiat mai bine de o treime din lucrarea sa de doctorat  „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”. Însă hotărârea dată atunci de forul universității nu a avut nicio valoare, câtă vreme Consiliul Național de Etică a susținut că teza respectă normele academice de la data redactării sale.

Marian Popescu vorbește și despre plagiatul fostului vicepremier Gabriel Oprea: „Noi intenționăm să mergem cu cazul domnului Oprea până la capăt. Acesta nu a fost analizat de Comisie pentru că, într-un timp record, nici 72 de ore, Consiliul Național de Etică a dat verdictul că nu a plagiat. Eu am analizat la acea vreme în nume personal lucrarea, iar punctul meu de vedere a fost că a plagiat”. În acest moment, Comisia de Etică de la Universitate își poate însuși prin vot punctul de vedere al profesorului Popescu, iar la momentul în care va exista cadrul legislativ Universitatea îi poate retrage titlul de doctor lui Gabriel Oprea. „În lucrarea lui Gabriel Oprea, sunt zeci de pagini copiate integral. În afară de pasajele semnalate în presă, am găsit şi altele, preluate din alte lucrări, fără citarea sursei. Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul evidenţei”, spunea Marian Popescu la începutul lui septembrie 2015.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Problema doctoratelor plagiate ori mediocre ori cumpărate ori cum or mai fi este, tehnic vorbind, mult mai complicată decât pare. În România, s-a ajuns la un punct critic de mult, fiind – probabil, nu am date precise – singura țară din UE unde este o boală națională: doctoratul a devenit o ocupație profitabilă. Problema a explodat, cum era de așteptat, în context politic încins, în 2012. Există, probabil, zeci, sute, poate mii de asemenea „doctorate”, după cum există multe doctorate „pe bune”. În mod normal, nu ar fi trebuit să se ajungă aici dar, dacă s-a ajuns, trebuie cumva ieșit și ieșit „tehnic bine”. Înțeleg prin aceasta un ansamblu coerent de norme, aplicate consecvent TUTUROR celor bănuiți de doctorate măsluite, să spun așa, nu numai unor domni politicieni, chiar dacă, sigur, începem cu aceștia, fie și numai pentru puterea exemplului.
    Este interesant că se vorbește insistent despre retragerea titlului de doctor d-lui Ponta. Bun, dar comisia, acea comisie, unde este? Ea nu pățește nimic?! Știm, unul era dl Năstase, dar ceilalți? Ceilalți sunt acoperiți de norme și de lege? Tăcere... Cine a făcut parte din comisiile care i-a făcut doctori pe domnii Ponta și Oprea și pe alții? Ei nu pățesc nimic? Nu e vorba de răzbunare aici, este vorba de coerență în aplicarea unor principii, nu numai etice, ci și științifice. Dacă discuțiile privind doctoratele măsluite și măsurile se vor opri la doar 2-3 domni, nu am făcut nimic, procesul va continua cu alți domni și cu alte doamne, or nu asta era vorba.
    • Like 0
  • şi despre kovesi s-a scris că a plagiat...ia studiaţi problema...gurile rele "zice" că i-a fost coordonator de doctorat gabriel oprea
    • Like 0
  • Stau si ma crucesc. Cel care judeca plagiatele altora e profesor asociat la facultatea de.... teatru si televiziune ?!? http://www.fjsc.unibuc.ro/cadre-didactice/marian-popescu Nu ca ar fi ceva rusinos, poate ca ar trebui sa existe si facultatea de chirurgie si frizerie, sau facultatea de inginerie si croitorie, dar totusi cel care ii judeca pe altii ar trebui mai intai sa stie cum se mananca un doctorat serios, in stiinte exacte sau empirice, bazat pe publicatii acceptate in reviste cotate ISI.
    • Like 0
    • @ Dumitru Branisteanu
      golan check icon
      Vad si ca este membru al unui departament de jurnalism. Nu este acolo sa judece valoarea stiintifica a lucrarii ci sa verifice niste chestiuni punctuale, care nu sunt tocmai greu de verificat si care nu depind de specializarea de baza a membrului din comisie.
      • Like 0
  • Un lucru reiese clar din toate comentariile pe care le-am citit: niciunul dintre comentatori nu are habar de ceea ce inseamna un doctorat cinstit, adevarat si ce volum enorm de munca presupune (inclusiv din partea indrumatorului stiintific). Dar cum despre tenis vorbesc in primul rind cei care nu prea stiu despre ce este vorba din teren, nu din fata televizorului (si eu fac parte din aceeasi categorie), de ce n-ar fi la fel si in materie de doctorate? Recent, un inginer (?!) pensionar mi-a spus cu aerul cel mai firesc: ”Ce va tot legati de ei domne, ce, parca nu stie toata lumea ca TOATE doctoratele se fac ciupind de la altii?” Ce era sa mai zic? Subscriu ideii ca primii care ar trebui sanctionati si dezonorati iremediabil sunt asa-zisii indrumatori care au acceptat sa acorde titlul de doctor unor derbedei neobrazati. Nu i-a silit nimeni sa o faca. Dar cei care i-au legitimat sa coordoneze lucrari de doctorat? Si uite-asa, ajungem pina sus de tot. Pestele, saracul ...
    • Like 2
  • Pana de curand titlul de doctor era acordat de CNATCU in urma unui dosar pe care un absolvent de studii doctorale finalizate si cu teza sustinuta public, il depunea. In urma suspiciunilor de plagiat au aparut comisii care analizand au constatat ca parti din teze au fost copiate intocmai din alte surse cu sau fara referire la bibliografie. Problema va fi ca este foarte greu de cuantificat care este limita de la care se poate stabili ca este un plagiat. Sa te tii ce procese vor intenta "domnii doctori" acestor comisii. Mesajul domnului Curaj este (din punctul meu de vedere): "Voi ati garantat ca studiile doctorale au fost facute temeinic, voi sa rezolvati problema! CNATCU doar lua la cunostinta ca domnii indeplinesc conditiile acordarii titlului de doctor, nu se uita nimeni la continut." Asa ca voi sa va descurcati cu procesele!
    • Like 0
  • MCG check icon
    "Ministrul Educației, Adrian Curaj, a anunțat că, de acum înainte, numai universitățile vor putea retrage titlul de doctor, chiar și atunci când acesta este deținut de un demnitar. " Ce sa inteleg de aici : ca un "demnitar" pina la urma poate orice? Sa isi dea doctoratul pe la Afumati si sa fie pe urma candidat la Nobelul de Ferentari? Un articol neinceput si neterminat..Despre ministrul "Curaj" si nerealizarile invatamintului romanesc.Acum intreb si eu ca prostu': care e logica doctoratului la un demnitar ?! Ni se pare ca ne simtim mai putin furati? Le zice ca din carti?! Ce timpenie de sistem! Uitati-va de curiozitate, pe CV urile domnilor de lucreaza la stat, in ministere, agentii, etc...Te umpli de respect....Sunt plini de realizari...Si brusc, te trezesti ca da navala doamna Grappini cu gramatica de Fundeni, desi , conform CV, ea are aproape un doctorat in limba romana si mai stie citeva limbi pe linga...E doar un exemplu, nu neaparat documentat total....Haideti sa gasim o cale sa ii scoatem din istorie pe impostorii astia.
    • Like 0
  • Problema se pune astfel:
    UB...a emis un titlu de doctor,...acum ceva anisori!
    Vine un botanist (din Franța...interesat de...DREPT) și cu sprijinul neprecupețit al unui "o de știința" (care a inventat teoria pixelului albastru, el fiind chimist la baza)...descoperă plagiatul...în drept!
    Din interior, vin nenumarati...care analizeaza a indigo....!!
    Acum...UB retrage titlul!
    Dar când l-a dat (titlul), când a asistat la etapele de comunicare...analiza...unde a fost UB???
    Se pare ca cineva vrea...și dacă vrea...VREA!
    • Like 3
    • @ Ciobanu Vasile
      Să vedem dacă sunt trași la răspundere și cei ce le-a oferit acest titlu
      • Like 2
  • Bun, li se retrag titlurile ... Si ne oprim aici ? Doar atat ? Ce se intampla mai departe este interesant ... Plagiatul nu presupune ca au furat, au mintit si au inselat in vederea obtinerii de foloase necuvenite ? Astfel de oameni mai pot fi credibili intr-o societate ? Astia sunt oamenii care inca ne reprezinta ?
    • Like 1
  • otheh check icon
    De obicei, oamenii pleaca la drum cu cv-ul gol si il completeaza pe parcurs. La politicieni, e invers - pleaca la drum cu 2-3 facultati la bord, masterate, doctorate, si, in final, ajung la 4 clase. Ciudata specie!
    • Like 1
    • @ otheh
      check icon
      Petrini/Marin Predea "apud": e adevarat, aveti toti facultate, numai liceul va lipseste!
      • Like 3
  • Cine poate garanta ca domnii profesori care acuza ca este plagiat, sunt neatinsi de incorectitudinea de a aproba si ei la randul lor lucrari plagiate? D-l Oprea era de neatins si acum devine persoana non grata, sa fim seriosi, toti se intorc dupa cum bate vantul in politica romaneasca. De ce nu au fost fermi si corecti de la inceput ??? Oare toti profesorii cu doctorat sunt imbatabili ?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult