Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Unul dintre reprezentanții extremei dreapta din SUA a apărut cu un tricou cu imaginea lui Corneliu Zelea Codreanu

Matthew Heimbach

(Foto: captura video)

Unul dintre organizatorii marşului rasist de sâmbătă din orașul american Charlottesville, reprezentant al extremei dreapta din SUA, are ca sursă de inspirație mișcarea fascistă din România, care a ucis zeci de mii de persoane în timpul pogromului și al Holocaustului, scrie Balkan Insight.

Matthew Heimbach, 26 de ani, a apărut luni la tribunalul unde era judecat un bărbat suspectat că ar fi intrat cu mașina într-un grup de contra-manifestanţi.

Heimbach purta un tricou negru cu figura lui Corneliu Zelea Codreanu, liderul interbelic al Gărzii de Fier, alături de inscripția „Corneliu Codreanu – Prezent!”

Publicația mai scrie că tânărul este un admirator declarat al liderului legionarilor români. El a afirmat că ține legătura cu oameni care împărtășesc opiniile sale nu numai în România, ci și în mai multe țări din Europa de Est și din Balcani.

Într-un interviu publicat în iulie 2016, Matthew Heimbach a spus că îi admiră și pe Bashar al-Assad, Saddam și „colonelul Qaddafi".

Site-ul organizației pe care o coordonează conține o publicitate pentru traducerea în limba engleză a unei cărți a lui Corneliu Zelea Codreanu - „Pentru legionarii mei", cu o prefață aparținând scriitorului și activistului neo-nazist Kerry Bolton.

Autorităţile americane au declarat sâmbătă stare de urgenţă în oraşul Charlottesville, în urma violenţelor produse la un miting rasist. Presa a relatat că la un moment dat o maşină a intrat în plin într-un grup de contra-manifestanţi, iar puţin o persoană ar fi fost dusă la spital cu răni grave.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Am văzut destui cretinei în patria noastră purtând tricouri cu Che Guevara sau băscălia celebrului revoluţionar, fără să ştie cine a fost şi ce a făcut pe timpul activităţilor sale revoluţionare central şi sud-americane. De ce n-ar fi şi un cretinel în SUA care să poarte un tricou cu CZC, fără să aibă habar cine a fost Codreanu şi cu ce s-a ocupat acesta?
  • Like 1
 • In Korea, un imbuibat care se crede nemuritor ameninta cu rachete, in america altul mai tanar cu mintea ciorba de potroace. Si mai cautam dovezi ca lumea ar fi nebuna.
  • Like 0
 • check icon
  Așa și? Ce ne interesează pe noi ce se întâmplă într-un orășel cam cât Medgidia, din SUA, țară de două ori cât Europa? E ca și cum ai constata că ai ai un fir ușor ondulat pe cap într-un moment de plictiseală când te uiți în oglinda retrovizoare, sau cum sunt pe la noi violate câte o babă de 80 de ani.
  • Like 0
 • "Presa sa a relatat că la un moment dat o maşină a intrat în plin într-un grup de contra-manifestanţi, iar puţin o persoana ar fi fost dusă la spital cu răni grave." Incorect, o persoana a fost ucisa si 19 persoane au fost duse la spital cu rani usoare sau grave.
  • Like 0
 • "Presa sa a relatat că la un moment dat o maşină a intrat în plin într-un grup de contra-manifestanţi, iar puţin o persoana ar fi fost dusă la spital cu răni grave." Incorect, o persoana a fost ucisa si 19 persoane au fost duse la spital cu rani usoare sau grave.
  • Like 0
 • Articolului ii lipseste in opinia mea ceva important. Incepe prin a spune ca a a avut loc un mars "rasist" in orasul cu pricina. Din ce cauza, cu ce prilej, de ce a avut loc marsul dreptei ?
  Primaria (si desigur cu sprijinul extremei stangi) a luat grozava decizie de a darama statuia generalului Lee, personalitate marcanta a Razboiului Civil, probabil cel mai mare general pe care l-a avut Sudul. Marsul dreptei a fost ca masura de protest impotriva acestei decizii.
  Statuia inceputa de sculptorul Henry Shrady (care a murit inainte de a o termina) a fost terminata de un alt sculptor, italian la origine, si suita pe soclu in centrul orasului in 1924. De atunci si pana acum cand traim aceste vremuri de politically correctness bullshit, de stangism, LGBT si alte rahaturi de astea, statuia a fost bine mersi. Acum insa, nu a mai incaput Statul (autoritatile locale) si extrema stanga de prezenta acestei personalitati deosebite (dealtfel descendent direct din familie regala). Desigur Statul si extrema stanga nu sunt deranjate, de exemplu, de prezenta statuii lui Lenin in Seattle.

  Asistam in lumea intreaga din pacate la o "masurare" in dublu standard a crimelor dreptei fata de crimele stangii (de vreo 5-6 ori mai mari cantitativ vorbind). Ostracizam si infieram la nesfarsit fascistii si neo-nazistii in vreme ce fata de crimele rosii manifestam oarecare indulgenta, le privim cu ingaduinta, lasam criminalii rosii liberi ca pasarea cerului, ba chiar veneram si ne facem tatuaje cu criminali precum Che Guevara.

  La fel, si in societatea romaneasca inca nu au loc in constiinta colectiva a neamului si la loc de cinste personalitati precum Nichifor Crainic, Mircea Vulcanescu, Cioran sau Eliade doar pentru ca in unele momentele ale tineretii au spus, scris sau manifestat favorabil catre extrema dreapta. Nu avem curajul sa punem o statuie de-a Maresalului sau o strada cu numele lui, dar in acelasi timp un urias segment al populatiei ii considera patrioti pe Dej, Ceausescu sau au votat cu indivizi de teapa lui Iliescu.
  • Like 1
  • @ Sergiu F.
   Nu pot sa nu observ ca si comentariul tau sufera de acelasi dublu standard pe care-l denunti cu atata patos.
   "Ostracizam si infieram la nesfarsit fascistii si neo-nazistii in vreme ce fata de crimele rosii manifestam oarecare indulgenta, le privim cu ingaduinta, lasam criminalii rosii liberi ca pasarea cerului, ba chiar veneram si ne facem tatuaje cu criminali precum Che Guevara." Sunt persoane, chiar destul de multe care il venereaza pe Hitler, care-si tatueaza corpul cu diverse simboluri asociate cu Germania Nazista sau din sfera extremei drepte. Sunt si persoane care poate tricouri cu Che Guevara, Marx, Lenin sau alte figuri marcante ce sunt de obicei asociate cu extrema stanga. Exista persoane cu un grav deficit intelectual atat in stanga radicala cat si in dreapta radicala.

   Acelasi lucru se remarca si in paragraful "Nu avem curajul sa punem o statuie de-a Maresalului sau o strada cu numele lui, dar in acelasi timp un urias segment al populatiei ii considera patrioti pe Dej, Ceausescu". "Maresalul" se face vinovat de crime de razboi, are mainile patate de sangele unor oameni nevinovati, la fel ca si Dej sau Ceausescu. Revin la ideea de mai sus, sunt unii care il regreta pe Antonescu si altii care il regreta pe Ceausescu dar nu cred ca printre acestia se afla si oameni rationali.

   Faptul ca incerci sa-ti argumentezi propria simpatie fata de extrema dreapta denuntand simpatia altora, la fel de stupida, fata de extrema stanga nu dovedeste decat scopul malitios al comentariului tau.
   • Like 5
  • @ Dan Culea
   1. unde anume mi-am manifestat simpatia fata de extrema dreapta ?
   Ca sa sintetizez pentru tine intrucat pare ca ti-a scapat esenta, mesajul meu pe scurt era ca:
   - unu, nu trebuie sa aplicam dublu standard pentru crimele celor 2 extreme dar ca suntem prea lasi pentru asta. Nu am disputat in comentariul meu ca oamenii isi tatueaza si pe Hitler nu doar Marx sau Lenin sau Guevara, ci disput faptul ca unii sunt pedepsiti, ceiallati nu. Tu intelegi acest concept de "dublu standard" sau nu ?
   - si doi, in ciuda derapajelor de opinie atunci cand au fost tineri, nu trebuie sa-i punem sub tacere, sub negura uitarii sau condamnarii pe intelectualii romani care ne-au lasat opere de valoare in ciuda unor opinii de dreapta ce le-au manifestat. (Chestie care de fapt deriva tot din prima, adica dubla masura)

   2. Maresalul nu a comis nici o crima de razboi. Tribunalul care l-a acuzat de acest lucru a fost unul din acele "tribunale ale Poporului" cu acuzatori publici iar pentru cine cunoaste istorie dar nu istoria falsa care te-a prostit si pe tine, toate capetele de acuzare pronuntate acolo in proces impotriva Maresalului sunt false si demontabile de catre orice istoric serios si obiectiv. Dar asta e un subiect de discutie mult prea amplu sa poata fi discutat aici.
   • Like 1
  • @ Dan Culea
   check icon
   pardon, am dat like, cand de fapt, trebuia sa dau "raspunde";
   Deci: Danutz, mai meri pe la lectiile de istorie ( vezi- poate gasesti vreun istoric nepatat de corectitudinea politica) si lasa "institutiile" de cercertare care-l judeca pe Antonescu;
   Pacat ca lumea de azi nu mai casca ochii decat pe youtube, la catei si pisici ( daca au content de max 40 de secunde) si apoi vin sa-si dea cu parerea despre mari Romani, asa cum nu mai exista.
   Esti probabil foarte "prins" de mrejele culturii "rosii"- poate vrei sa stii cum a fost pe vremea lui Dej, sau a lui Ceasca, ca sa poti face o comparatie; Daca habar n-ai- mergi pana-n Venezuela ( am un vecin care e de acolo- si abia a reusit sa-si scoata mama din cloaca aia dementa);
   Cat despre Codreanu... desi nu crezi- si ala a fost patriot; Mult mai patriot decat toata hoarda de parlamentari dubiosi si redusi pe care-i avem acum.
   • Like 0
  • @ Sergiu F.
   check icon
   subscriu!
   problema e ca - si acum- tot un fel de "tribunal al poporului" judeca ( desi ei n-au nici macar 2 neuroni intre care sa se produca o sinapsa); De aia suntem corecti politic, ne tragem de "bracinari" cu toti dezaxatii si punem in fruntea noastra hoti si jefuitori;
   • Like 0
  • @ Sergiu F.
   Ai dreptate, "Maresalul" a comis crime impotriva umanitatii la fel ca toti ceilalti nazisti care au omorat oameni nevinovati.
   De asemenea, citatul din comentariul tau "Nu avem curajul sa punem o statuie de-a Maresalului sau o strada cu numele lui..." ce ar trebui sa insemne? Cel mai probabil motiv pentru care cele doua miscari radicale difera intr-un mod esential in perceptia oamenilor este ca extrema dreapta este identificata cu ideologia nazista care avea in centrul sau (printre altele) puritatea rasiala si dorinta de a extermina celelalte rase (rasism) sau comportamentele "deviante" (homofobie, xenofobie) pe cand stanga radicala este identificata in special cu un model economic si mai putin cu crimele necesare pentru impunerea acestui model economic.
   • Like 2
 • Cu riscul de a ma repeta trimit inca odata mesajul.
  Cu ani in urma a existat un reportaj despre tigani romani, despre opresiunea acestora in Romania. Cineva m-a intrebat daca-i adevarat, daca romanii sunt rasisiti. Am raspuns urmatoarele:
  "Romanii nu sunt rasisiti si nu vor fi niciodata. Ca natie noi uram pe toata lumea, nu facem discriminare. Nu numai ca uram alte natii dar noi uram ceilalti romani, ne uram vecinii, prietenii., rudele. Daca nu avem motive sa uram o persoana creem motive. La noi este genetic. Asadar puteti s-o numiti rautate, prostie dar in nici un caz rasism"
  • Like 3
  • @ Gar Gaune
   check icon
   Brrr ... cât adevăr!
   • Like 2
  • @ Gar Gaune
   check icon
   Opresarea lor ...
   • Like 0
 • Cu ani in urma a existat un reportaj despre tigani romani, despre opresiunea acestora in Romania. Cineva m-a intrebat daca-i adevarat, daca romanii sunt rasisiti. Am raspuns urmatoarele:
  "Romanii nu sunt rasisiti si nu vor fi niciodata. Ca natie noi uram pe toata lumea, nu facem discriminare. Nu numai ca uram alte natii dar noi uram ceilalti romani, ne uram vecinii, prietenii., rudele. Daca nu avem motive sa uram o persoana creem motive. La noi este genetic. Asadar puteti s-o numiti rautate, prostie dar in nici un caz rasism"
  • Like 0
 • Treaba asta va avea mici efecte, o parte dintre legionarii autohtoni vor deveni proamericani aripa dura.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult