Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Străinii ticăloși împreună cu românii trădători uneltesc împotriva poporului român”. Ideile fasciste din campania electorală românească

Partidul România Unită

În facultate am avut un coleg înalt, subțire, cu o figură întunecată de cioclu. Nu era sociabil și avea rareori intervenții la cursuri și seminarii. Într-o zi, am plecat concomitent spre casă și am intrat în vorbă. Nu-mi aduc bine aminte cum, dar am ajuns foarte repede la o discuție despre unguri și țigani. Am fost mereu relaxat în discuții pe astfel de teme, în anumite situații, precum cea pe care o istorisesc, prea relaxat, astfel că i-am spus un banc. La gluma mea a răspuns foarte serios, explicându-mi ce crede că ar trebui făcut cu maghiarii și romii din țară. Omul nu știa de glumă.

Naționalismul - credința conform căreia oamenii lumii se împart în grupuri distincte numite națiuni – a fost de la apariția sa la sfârșitul secolului XVIII o sabie cu două tăișuri. 

Pe de o parte, a condus la formarea și apoi la independența a numeroase națiuni printre care și cea română. Pe de altă parte, a contribuit decisiv la războaie soldate cu un număr inimaginabil de victime, culminând cu rolul său decisiv în cazul celor două conflagrații mondiale. În post-globalizare, o cantitate moderată de naționalism este benefică, îndeosebi pentru prezervarea identității și a valorilor specifice oricărei națiuni.

Marea problemă a naționalismului este că se îmbină foarte ușor cu frica și ura. Atunci când se amestecă împreună cu frica sau ura față de străini devine naționalism xenofob. Când se combină cu teama sau dușmănia față de alte națiuni sau popoare devine naționalism șovin. Când xenofobia și șovinismul ating niveluri suficient de ridicate, atunci dau naștere la nenorociri fără egal.

Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în această perioadă în cazul altor state de pe mapamond, în România, la prima vedere, naționalismul extremist nu pare a fi o amenințare iminentă. Fără a aprofunda, pot fi identificate cel puțin două motive pentru care nu a luat amploare:

Primul dintre acestea ține de faptul că nu există o grupare și mai ales un lider politic care să exploateze la cote înalte potențialul unui astfel de discurs.

Cel de-al doilea ține de faptul că în România s-a reușit performanța de a decredibiliza orice, până și naționalismul extremist. Cine a urmărit cu atenție scena politică a ultimilor ani a putut observa că până și extremiștii autohtoni, poate cu excepția câtorva țicniți veritabili, sunt niște impostori.

PRU sau ce are PSD în fundul curții

La o analiză mai atentă însă, se poate observa că se întâmplă totuși ceva pe scena politică românească cel puțin la nivel discursiv, atât în cazul partidelor mici, cât și în cazul partidelor mari. Pe felia de tort electoral alocată naționalismului, cu discursuri variind de la moderat la extremist, se bat în primul rând partidele aflate în jurul pragului de 5% necesar intrării în Parlament: ALDE-ul lui Călin Popescu-Tăriceanu care a înglobat PC-ul „profesorului” Dan Voiculescu, PMP-ul lui Traian Băsescu care a absorbit partidul „interesului național” UNPR al lui Gabriel Oprea, ANR - adică Marian Munteanu și moaștele dezgropate de un avocat a ceea ce a fost cândva PNȚCD și, distingându-se prin discursul de hazna, PRU sau ceea ce are PSD în fundul curții.

De asemenea, naționalismul apare frecvent ca temă la PNL și PSD, începând cu uzul de ie patriotică, adesea brodată industrial, de exemplu în India. Deși la nivel de partid cele două au avut grijă să se ferească de a-și asuma mesaje extremiste (de exemplu PSD s-a folosit de PRU și de media de partid în acest scop), ambele abundă de indivizi posesori ai unui discurs ușor caracterizabil ca fiind de extremă.

Dacă ar fi vorba doar despre naționalism, fie el unul cu nuanțe extremiste, poate că nu ar fi un motiv major de îngrijorare. Dar este mai mult decât atât. Dacă punem cap la cap o serie de mesaje care predomină în discursul politicienilor români și în media aservită partidelor, putem observa că din cumulul lor reiese o anumită ideologie. Iată-le rezumate și interpretate pe cele care mi s-au părut a fi cele mai revelatoare:

Amenințarea străinilor ticăloși și a trădătorilor supuși acestora. Acest tip de mesaj are ca punct istoric de pornire „nu ne vindem țara” și este folosit în mod deosebit de politicienii care au dat cu capul de lege. Sună cam așa: Străinii ticăloși împreună cu românii trădători uneltesc împotriva poporului român. Nu se știe cu precizie ce vor, dar cu siguranță este foarte rău. Probabil că vor tot, tot ce a mai rămas. Cel mai recent exemplu: evreul ungur miliardar Soros și fiul nelegitim al acestuia făcut cu o unguroaică, pe numele său Dacian Julien Cioloș.

Inamicul istoric extern. În principal rușii. Se știe, fiarele Pământului. Și musulmanii, așijderea. Maghiarii care ne înjunghie ba prin față, ba pe la spate împreună cu rușii. În șoaptă – evreii, firește. Americanii și alți vestici, care țin România la rang de colonie și complotează pentru arestarea liderilor politici patrioți și cinstiți.

Inamicul intern. Cei care dezbină națiunea. Pe de o parte, agenții lui Soros infiltrați în politică, media, societatea civilă. Pe de altă parte, „grupări organizate de elemente incitate, multe dintre ele drogate” care nu se supun voinței de natură divină a politicienilor. Golanii acestor vremuri, „tinerii frumoși și liberi”, expresie care în orice scop ar fi folosită enervează pe toată lumea.

Poziția privilegiată a bisericii. România se numără printre puținele locuri din lume unde nu doar dreapta politică este foarte habotnică, ci și stânga. De fapt, între ele este o veșnică întrecere în făcut cruci și pupat moaște. Nimeni nu trebuie să atenteze la drepturile și interesele bisericii, care sunt sfinte, limitate doar de Dumnezeu. Biserica trebuie să primească mulți, mulți bani, fiindcă Dumnezeu are și El nevoile Sale, iar raiul presupune multe cheltuieli. La schimb, preotul îți spune cu cine trebuie să votezi ca să-ți fie bine pe Pământ și după.

Fundamentalism creștin în detrimentul umanismului secular. Nu vrem diversitate, vrem… uniformitate. Sau uniformizare. Nu vrem. Homosexualii sunt suboameni, nu trebuie să aibă drepturi. Dacă vor căpăta, ne vor invada precum creaturile acelea din Lord of the Rings. Cei care nu au familie nu sunt apți pentru a conduce. Cei care nu cred în ce credem noi, mai devreme sau mai târziu, se vor duce dracului.

Rasismul. Noi albii creștini contra „arăboilor” teroriști, necivilizați, nespălați, inferiori oricum i-ai privi. Nu trebuie primiți în Europa, în niciun caz în România, pentru că sunt un pericol, sunt dușmanul. Nu are importanță că mor copii la porțile Europei, nu e treaba noastră. Avem destule probleme la noi în țară. De exemplu arabii autohtoni - țiganii - care vin tot de acolo de undeva. Și aceștia ar trebui împachetați și trimiși înapoi de unde au venit.

Cultul tradiției și refuzul modernității. Orice femeie politician trebuie să aibă cel puțin o ie în garderobă. Și un batic. Ar putea apărea și în protecția muncii pentru politicieni, la secțiunea uniforme obligatorii. Despre tradiții nu trebuie să știi mare lucru: mămăligă, sarmale, mici, toate sunt specialități dacice. Religie, superstiție, zodiac, vrăjitorie merg bine împreună, sunt de la străbuni. Important e să știe electoratul că ești român neaoș sau româncă sadea, iar acesta nu este format din cunoscători fini precum Leșe. Progresul cultural și, adesea, știința, pot fi trecute cu vederea. În plus, provin de la Occidentul destrăbălat și decadent. Atât timp cât nu implică limuzinele germane și telefoanele inteligente, care nu pot lipsi niciunui politician oricât ar fi de negerman sau de neinteligent.

Glorificarea națiunii. Românii noștri sunt deștepți fără egal, au făcut și au dres, au inventat tot, sunt cei mai mari scriitori, cei mai mari sportivi. Uite ce a făcut cutare în America și cutare în Franța. Acasă n-au prea făcut, dar nu fiindcă nu i-am lăsat noi, alții le-au pus piedici. Avem un trecut glorios, toți știm cât de tare i-au bătut Ștefan și Mihai pe turci pe la 1800. Părem noi inferiori pe ici pe colo, dar ne prefacem, istoria a dovedit că suntem superiori.

Dispreț față de idealurile democratice. Zi de zi, la televizor, vă spunem adevărul și în niciun caz nu facem propagandă și manipulare. Sorosiștii fac! Nu dăm mită electorală, ci ajutor pentru cei nevoiași. Și oricum, nu dăm doar noi, dau și ceilalți pentru că așa e creștinește. Nu plimbăm votanții cu autocarele partidului în ziua alegerilor, asigurăm doar transport public gratuit. Nu vă faceți griji, mașinăria noastră este mai eficientă decât mașinăria celorlalți.

Cultivarea fricii. Unul dintre mesajele preferate ale politicianului corupt alături de amenințarea străinilor. Dacă ai dubii în privința unui politician, după ce rostește cuvintele „în țară domnește frica”, poți avea certitudinea că e corupt. Instituțiile statului în frunte cu DNA sunt instrumente de persecuție și chiar tortură. Dacă nu se tem încă, românii ar trebui să se teamă. Dacă le este frică, atunci să voteze partidul nostru. Partidul nostru le poate înlătura orice frică.

Apărarea corupției. Politicianul se adresează cetățeanului presupunând că privirea acestuia este la fel de ageră precum a unei cârtițe care s-a uitat în soare. „Nu suntem toți neam de hoți!” „Dacă suntem toți corupți, nimeni nu e!” În Parlament nu se apără unii pe ceilalți, este apărată democrația de justiție.

Superioritatea politicianului asupra omului de rând. În democrație suntem toți egali în drepturi. Numai că soarta ne-a împărțit în două. Politicieni și p… popor. Politicienii au imunitate și privilegii. Poporul are p… politicieni.

Apelul la frustrările cetățenilor. Ei vă taie salariile! Noi nu, noi vi le creștem, așa cum vi le-am crescut și în trecut. Cum adică nu vă amintiți?

Folosirea forței. În Parlament există un deputat pe nume Eugen Nicolicea (PSD) care a depus de curând un proiect de lege prin intermediul căruia ar urma să se înființeze, spune eminența sa pe model american și francez, Garda Națională a României, structură de tip militar care va funcționa sub controlul Parlamentului. La nivel de partid, deschizător de drumuri, PRU a înființat „Patrula lui Vlad Țepeș”, faza incipientă a falangei Reich-ului celor o mie de ani de hoție. Poate că ați râs, însă poate fi foarte dificil să râzi în timp ce mănânci bătaie.

Nu știu dacă v-am amuzat sau nu. Eu mă recunosc vinovat, am râs uneori pe parcursul campaniei, deși poate nu trebuia să râd. Nu trebuia să râd pentru că toate elementele de mai sus compun o ideologie care se numește fascism. Fie că ați observat, fie că nu, politica românească duhnește de aberații precum cele de mai sus. De acord, o parte dintre ele pot fi puse pe seama populismului de doi lei, a demagogiei sau prostiei. Da, poate că pe alocuri am forțat nota pentru a face textul mai citibil. Însă, fără nici un dubiu, există potențialul politic și apetență în rândul populației pentru fascism. Lipsesc, deocamdată, doar politicienii care să nu știe de glumă.

Am vorbit în acest text despre naționalism, ultranaționalism și fascism fără a aduce în discuție noțiunea de patriotism. În încheiere, vreau să explic de ce, pornind de la o întrebare: Ce înseamnă pentru dumneavoastră a fi patriot?

Să te mândrești cu reușitele altora, cu o istorie în parte adevărată, în parte omisivă sau mincinoasă, cu mitul inferiorității superioare a poporului român? Să-i urăști pe conaționalii de alte etnii sau pe străinii de care poate ne leagă mai multe rele decât bune?

Pentru mine patriotismul înseamnă a trata avuția publică, patrimoniul național, ceea ce ne aparține nouă tuturor românilor, cu aceeași grijă cu care ne tratăm bunurile personale. Mai mult decât atât, mult mai mult decât atât, pentru mine a fi patriot înseamnă a-ți iubi cu bune și cu rele compatrioții.

La ce politician ați observat dumneavoastră, începând cu președinții Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Iohannis și toți prim-miniștrii pe care i-a avut România din 1990 încoace patriotism conform interpretării de mai sus?

Să-i lăsăm la o parte pe politicieni. La cât de multă ură există între români, lipsă de respect și delăsare putem pronunța „patriotism” fără a ne fi măcar puțin rușine? Eu, nu.

Notă: Titlul aparține redacției

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • IM check icon
    Am regăsit toata recuzita acestei propagande naționalist extremiste adunata la un loc in lista pe care o faceți. Citești si te înfiori la gândul ca toate aceste clișee rudimentare ar putea încăpea pe mana unui personaj ctedibil si cu priza la mase.
    Din fericire, intalnirea dintre un asemenea personaj si ideologia respectiva nu s-a petrecut inca pe la noi. Acum e un extremism difuz, din fiecare parte, oriunde te întorci, auzi cate o frantura din retorica naționalistă de acest tip. Nimeni nu si le-a asumat pe toate. Daca ar face-o, populația nu ar adera. Daca e inoculat cu picătura si daca picăturile vin din toate direcțiile, s-ar putea sa prindă mai bine. Dumneavoastră spuneți ca la noi pana si nationalismul extremist a fost dus in derizoriu, eu ma întreb daca nu s-a abordat alta tactica.
    Ne trebuie minte limpede si toată înțelepciunea de care suntem capabili ca sa discernem si zonele mai clare in tot acest păienjeniș care, da, creează teama. Totul e sa nu lăsam ca teama sa ne influențeze acțiunile si ... votul. Trebuie musai sa fim curajoși si dispuși sa ne asumam riscuri - si asta in număr cat mai mare.
    • Like 1
    • @ IM
      Pe parcurusul anului am salvat în bookmarks sau am notat tot felul de astfel de mesaje, declarații, articole, acțiuni. Dacă ar fi fost să dau exemple la fiecare punct, cred că aș fi scris o scurtă carte.

      Este foarte posibil să aveți dreptate, sub o densă perdea de fum e greu să mai distingi ce se întâmplă în jurul tău.

      În același timp, dacă va apărea un politician carismatic și suficient de abil care să folosească acest tip de mesaj, vom avea mari probleme. Dan Diaconescu a reușit în 2012 să trimită în Parlament 21 de senatori și 47 de deputați.
      • Like 1
  • check icon
    Se pare ca ati pornit de la coada la cap, de la concluzia de fascism si apoi ati inventat si modelat argumentele ca sa ajungeti acolo. Fascism, rasism, xenofobism, felicitari ati folosit cam toate -ismele specifice propagandei globaliste. Stiti ce se intampla cand demonizati cu astfel de etichete bucati mari din populatie? Vedeti ce-a fost in SUA.

    Vina pentru explozia de nationalism apartine celor care au dat in extrema cealalta cu globalizarea. De la Newton citire, la orice actiune exista o reactiune in sens opus. Natura umana de 100,000 de ani este de a se organiza in grupuri, grupuri de oameni care au ceva in comun - familie, cultura, limba. Daca are cineva impresia ca aceasta tendinta naturala poate fi eliminata usor, se inseala amarnic. O uniune economica nu e greu de construit. O uniune culturala va dura sute de ani, daca va rezista pana atunci.

    Inapoi la alegeri, este nevoie de pareri din tot spectrul politic - de la extrema stanga la extrema dreapta. Nimeni nu trebuie suprimat sau ridiculizat. Prin vot se va crea o medie a acestor pareri care va fi reprezentativa pentru tara per total. Unii vor fi mai multumiti, altii mai putin. E posibil sa asistam la o corectie spre dreapta/nationalism in acest an.
    • Like 0
    • @
      Vă înșelați, propaganda globalistă cunoaște mult mai multe „-isme” decât atât. :)

      Nu am intenționat să demonizez pe nimeni. Am vrut să arăt că mesajele de mai sus sunt specifice fascismului. Nu sunt?

      Dacă sunt, cine se pliază bine pe ele poate lua în considerare că ar putea fi fascist.

      Globalizarea a avut loc deja. Rămâne să vedem în ce mod îi vom răspunde. Sper, nu prin a ne omorî între noi ca în secolul XX.

      Aveți dreptate, natura umană este aceea de a ne organiza în grupuri. Însă, istoria omenirii nu a rămas blocată în comuna primitivă. „Statul-națiune” nu este sfârșitul istoriei.

      Cât timp trăim în democrație, nimeni nu este suprimat. În totalitarism lucrurile stau altfel. Cât despre ridicol, acesta ține cel mai adesea de acțiuni personale.



      • Like 0
  • Materialul prezentat constituie un inventar destul de cuprinzător al formelor sub care se manifestă naţionalismul în politica românească actuală. Efectul nociv al naţionalismului ca patologie psihosocială asupra vieţii politice, cred că nu mai are nevoie de demonstraţie. Privindu-l izolat, fără legătură cu realităţile sociale mai profunde, ratăm şansa de a-i înţelege natura, determinismul şi consecinţele. Ca formă de viaţă socială, naţionalismul apare pe un pat germinativ favorabil şi se dezvoltă într-un biotop social compatibil. Neavând un determinism propriu, el este un epifenomen al unor fenomene sociale mai profunde în centrul cărora se află fenomenul diferenţierii şi polarizării socio-economice pe o axă etnico-religioasă care are ca rezultat etnicizarea sărăciei şi, implicit, etnicizarea bogăţiei. Dacă la aceasta se mai adaugă şi componenta religioasă, bomba socială este amorsată iar explozia nu mai este decât o problemă de timp. Referindu-ne la realităţile din România, rezultat al unor masive transferuri de proprietate şi a unui exod în proporţii de masă a populaţiei active, românul obişnuit se consideră un Nabot expropriat în favoarea unor străini,prin mijloace nonviolente, prin mijloace de piaţă, de către propriii săi Ahabi. Culmea nesimţirii este că tocmai acesştia instrumentalizează politic şi propagandistic situaţia in propriul interes.
    • Like 1
    • @ Gheorghe Anton
      De acord, tocmai aceștia...
      • Like 0
  • Intotdeauna am inteles nationalismul asta ca pe o neputinta sau un mismanagement personal, faptul ca esti un rahat si viata ta iti e asemenea, este rezultatul complotului unor forte nevazute si exterioare mediului tau social - asta e gandirea tip, care incearca sa reduca disonanta cognitiva dintre boul incompetent retrograd fata de tehnologie/deschidere economica/multiculturalism si propria viata ancorata in trecut. Eu m am lovit de aceasta catastrofa a gandirii numita nationalism inca de mic, cand nu pricepeam prea multe. Am aflat mai tarziu ca sunt dracu("jidan")+muma-sa("tigan")=NWO, ceea ce e intolerabil intr o comunitate de "rumanasi" neaosi si nepangariti, care oricand e vorba de etnia ta stiu doar de cuptoare/abatoare/arderi pe rug/sclavie etc. Nu mare mi a fost surpriza sa aflu ca "Bunul roman", "Gospodarul", nu numai ca nu cunoaste vreun lucru bun despre o alta etnie, dar cunoaste exclusiv "rele", ori fapte ce i se par in mintea lui putina rele. 'Bunul Roman' de multe ori nu stapaneste limba romana la nivel elementar, dar infiereaza cu ardoare "strainul cotropitor" si "strainizatul"(cel calatoreste in scop turistic si se intoarce in patria muma cu idei "imperialiste").
    Observ tendinta asta recenta de autofalsificare a istoriei, dacismul, strumfimea originara ce reprezinta de fapt stramosimea Romei, cu tunelul de scret de sub Bucegi pe care vor sa ni l fure 'ajienturili', fiind vector energetic regional etc
    Calmul, toleranta, si interesul pentru dialectica este la un nivel foarte jos pe la noi, toporul si biciul sunt la mare cinste... nu conteaza caracterul si personalitatea unui om, tot oamenii stiu ei mai bine, de aia au ramas in subdezvoltare crasa, ca au tot stiut, ca se lupta impotriva McDonald's mancand de la McDonald's, "dar lasa, o sa i infrangem, dom'le, odata." Propun ca premiile Stalin si Lenin sa fie acordate in nume colectiv "romanasului salvator de tara", il merita cu prisosinta, mai ales ca maine aceasta specie de cretinopati si crestinopati au sansa sa isi ia glia strabuna inapoi. Eu propun sa pregateasca furcile si tortele si se plece in mars spre ambasada SUA, trebuie invatati cotropitorii, pederastii si satanistii ca"pe aici nu se trece".
    • Like 0
    • @ Bogdan Melinte
      Spuneți lucruri interesante, însă le spuneți tot de pe o poziție de ură. Și mai multă ură nu ne poate aduce nimic bun.
      • Like 0
  • Buna analiza, dar fara o concluzie. Imi voi permite sa o trag eu, asa cum vad eu lucrurile, cu riscul de a-mi lua observatiile unora. S-a ajuns aici, la trezirea fascismului, datorita scaparii haturilor de catre "civilizatii" lumii. S-au acordat si s-au impus, celor
    care ezitau, numai "DRREPTURI" fara a se tine cont ca individul, in societate, are si
    niste obligatii. Daca nu-i convine sa-si gaseasca o padure si sa se duca sa traiasca acolo. Si, ce-i mai rau, toti declasatii, degeneratii, borfasii inraiti, retardatii, ignorantii,
    parazitii societatii au mai multe drepturi decat cei ce tin pe munca si platile lor
    societatea. Pentru cei enumersti mai sus sar imediat tot felul de organizatii obscure,
    sunt comisii, autoritati, la nivel european, care imediat atentioneaza si sanctioneaza
    guverne, daca s-au "incalcat" drepturile ticalosilor. Acest fenomen a fost initiat de catre
    javrele care au ajuns in posturi administrative, la nivel de stat si ue, tocmai pentru ca
    stiau ce au de gand sa faca si le trebuia o protectie. Va mirati ca a aparut fenomenul
    de aparare a natiilor? Era firesc? Partea rea este ca este folosit de partidele care au
    distrus si au stors profitul la nivelul indivizilor din conducerea lor. Caci ce altceva a
    facut psd, sub toate denumirile lui, de la inceputuri si cu toti aliatii lui? Toti care se
    ascund sub masca patriotismuli nu vor decat sa-i inlature pe cei ce le stau in cale si sa
    preia ei jaful. Nimeni nu doreste binele celor multi, nici la nivel national nici
    international. Tot posibilul sa retraim istoria secolului trecut. Nu stiu daca depinde "de
    noi" sa impiedicam dezastrul din care putini vor trage foloase imense.
    • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Nu tot ce este firesc este și bun. Este firesc și să purtăm război, însă firescul nu le poate aduce nicio consolare victimelor.

      Și dumneavoastră spuneți lucruri interesante. Însă și la dumneavoastră sesizez multă ură. Nu văd cum ura va găsi soluții sau cum ne va duce către ceva mai bun. Răspunsurile mele iau o nuanță „flower power”, dar trebuie să conștientizăm că ura va alimenta extremismul, iar extremismul este inamicul libertății.
      • Like 0
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      Credeti ca vom scapa de razboi sau extremism? Eu nu cred. Tin de interesele "unora". Amandoua, extremismul si razboiul, merg mana in mana. Dupa cum vedeti extremismul incepe sa-si faca simtita prezenta, iar in privinta razboiului
      : ce a fost in fosta Iugoslavie, acum 10 ani si mai bine, ce a fost si mocnneste
      in Ucraina, ce a fost intre Rep. Moldova si Transnistria? De ce se pregatesc
      toti mai marii lumii: Rusia, China, SUA, chiar si imfometata Coree de Nord?
      Ce sunt toate "crizele economice" provocate, in mod intentionat? Unde va
      duce situatia din Orientul Mijlociu si coasta de nord a Africii? Flower-power a aparut ca raspuns tot la un razboi-cel din Vietnam. A fost o perioada care a avut si frumos-arta, in general si muzica pop-rock in special.








      despre adepti ei. A generat o "renastere" in muzica pop, iertati-ma, asa numesc eu perioada '60-'80. Atunci au aparut o multime de trupe rock a caror muzica a ramas si "bate", in mare parte, tot ce se face azi. Dar si atunci a fost razboi - Vietnamul. Asta a si dus la aparitia miscarii flower-power.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Privesc acele decenii cu aceiași ochi ca și dumneavoastră. Cred că avem gusturi muzicale asemănătoare. :)

      Aveți dreptate, nu vom scăpa de război și extremism. Fiecare om are rolul său în societate. Eu intenționez să mă număr printre cei care se opun celor două.

      • Like 0
  • Cina a spus, măi, că homosexualii nu sunt oameni?!
    Văd că extremiștii și ăia care de fapt nu vor să-i asculte pe ceilalți sunteți chiar voi, acești activiști ai prezentului!

    Semănați perfect cu activiștii din anii '50! Ăia le spuneau țăranilor ce proști sunt că nu acceptă ideea să-și dea pământul în colectiv, voi le spuneți că sunt niște proști că nu acceptă familii formate din homosexuali...

    N-ați învățat nimic din 1950 până acum: majoritatea are dreptate! Tot așa cum majoritatea știa perfect că era o porcărie comunismul, dar nu putea s-o spună pe față din cauza aparatului represiv făcut de cozile de topor ale sovieticilor, tot așa încercați și voi acum în mod agresiv să impuneți un punct de vedere cu care majoritatea nu este de acord deloc!

    Cine-i mai comunist, prost și retrograd, majoritatea sau voi?!
    • Like 1
  • check icon
    Mamaaaaa, ce ghiveci! Nu ar fi fost mai bine sa va rezumati la ceea ce inseamna nationalism, si nu la ceea ce presupuneti ca implica, sine qua non, acesta? Am si io o intrebare: Daca observ, ca orice om de stiinta, ca toate relele ce se intampla pe meleagurile astea pleaca de la stapanire, sau are sprijinul stapanirii, iar acea stapanire este compusa sau are legaturi foarte prost ascunse cu indivizi pe nume Ericsson, Sigurdsson, Karlsson, Nilsson, Andersson, etc... Am voie sa ma gandesc ca relele alea sunt puse la cale de suedezi, sau ar trebui sa ma fac ca pe suedezii aia ii cheama Itzik, Strul si Rasela? Ca sa nu fiu etichetat ca fascist antieschimosi, de exemplu?
    • Like 0
  • daca nu exista ideea de 'nationalism', nu exista nici statul numit 'Romania', dar na, progresismul american prinde la noi...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult