Nu știu câți dintre voi ați experimentat o astfel de escapadă, dar pentru mine a fost pentru prima dată când am folosit telefonul mobil doar pentru funcția foto. Recunosc că nu au fost ușoare primele ore. Ca un dependent, am căutat minute în șir un loc în care, pe ecranul telefonului, să apară liniile care indică semnalul. Nu au apărut și nu mi-a părut rău! Un studiu Google, făcut public în 2015, anunța că 90% dintre români folosesc telefonul mobil și în vacanță. Cei mai mulţi caută informaţii utile pentru călătorie, îşi verifică e-mailul, accesează hărţi sau reţele de socializare. Clar eu sunt unul dintre cei încadrați în această categorie. Și tot studiul Google mai spune că doar 4% dintre utilizatorii de smartphone renunță la telefonul mobil pe perioada vacanței.
„Adriene, lasă telefonul și hai că avem de cosit”
Ne-am rupt de civilizație la aproape 40 de kilometri de Brașov, într-o cabană la care ajungi pe un drum forestier aflat pe malul pârâului Popilnica Mică. Cinci minute de mers cu mașina pe drumul forestier și intri într-o cu totul altă lume. „Verdele crud de mai”, ca să fim mai preciși de început de iunie, te face să rămâi cu privirea ațintită doar spre vegetația bogată și neatinsă de drujbele hoților de lemne.
Câteva case de vacanță, ascunse sub pâlcuri de brazi, îți aduc aminte că zona este locuită. Abia la destinație îmi dau seama că nu am văzut stâlpi de electricitate, iar Facebook îmi aduce aminte că nu poate încărca ultima poză pentru că nu am semnal. Știți mesajul de pe rețeaua de socializare „La ce te gândești” ? Eu mă găndeam unde pot găsi semnal, unde îmi poti citi emailurile, de ce nu pot să verific zecile de grupuri de whatsapp…Dacă mă sună cineva ? Cred că mai bine de o oră m-am tot plimbat prin curtea plină de verdeață în căutare de semnal, fără să-mi dau seama că pierdeam ce era mai important. Am vrut să fug/fugim de civilizație și asta am primit.
Și cum semnalul la telefon se încăpățâna să nu apară pe display-ul telefonului, gazda m-a invitat să uit de serviciu și de problemele cotidiene cu o simplă coasă. Recunosc că este mult mai ușor cu cea mecanică, dar am fost mult mai fericit când am dat gata prima brazdă cu cea clasică. Iar creierul devine mult mai atent la ceea ce faci și uiți de telefonul mobil pe care l-ai aruncat pe o masă, pentru că oricum devenise piesă de mobilier.
Duș la butoi și curent de la generator vs Facebook
Să revin la studiul Google despre telefonul mobil ca să întelegeți cu ce am înlocuit orele de stat pe rețelele de socializare.
„Homo Smartphonicus își începe ziua pe telefon și continuă la fel, dependent de conexiunea de internet mobil și instrumentele pe care i le oferă smartphone-ul. 43% spun că utilizează smartphone-ul (în alt scop decât a telefona) oricând în timpul zilei, în timp ce aproape jumătate (47%) spun că verifică smartphone-ul de câteva ori pe zi. Ponderea celor care utilizează smartphone-ul doar în timpul liber este foarte mica: doar 5%. Smartphone-ul este intotdeauna usor accesibil: majoritatea il tin in buzunar sau in geanta (54%) sau la indemana (42%) – pe birou sau pe masa pe care mananca. 51% dintre respondenti verfica orice notificare a telefonului sau, daca nu pe toate, cel putin pe cele mai importante (44%). Cele mai importante aplicatii/functii cu alerte sonore de pe telefonul lui Homo Smartphonicus din Romania sunt: SMS-ul (84%), aplicatia de Facebook (64%), e-mail-ul (59%), aplicatiile de comunicare, precum Skype sau WhatsApp (52%), si jocurile (22%).Social media este distractia principala a lui Homo Smartphonicus din Romania. Trei sferturi dintre reprezentantii Homo Smartphonicus spun ca locul smartphone-ului este chiar langa pat. De ce? In primul rand pentru ca joaca rolul de ceas desteptator (81%), insa aproape jumatate (44%) intra pe internet de pe smartphone sau tableta inainte de a adormi – pentru a-si citi emailurile, să se joace, să verifice statusurile de pe social media. Se culcă, dar nu poate sa adoarma. Cum își trateaza insomnia? Tot cu smartphone-ul. Majoritatea (51%) reprezentantilor Homo Smartphonicus din Romania spun ca atunci cand nu pot dormi isi folosesc smartphone-ul. Este principalul „medicament” impotriva insomniei, peste televizor (47%), stat in pat (29%) sau citit (20%).”
Homo Smartphonicus Adrian nu a avut internet și rețea de telefonie mobilă și atunci a trebuit să uite tot ce știa. Nu a mai programat boilerul cu ajutorul aplicației din telefon, ci a așteptat ca soarele să încălzească apa din butoiul pus deasupra dușului de vară.
Homo Smartphonicus Adrian nu a avut cum să încarce telefonul mobil la orice priză de care se împiedica prin casă pentru că energia electrică provenea de la un generator care funcționa doar cu program. Și atunci, Homo Smartphonicus Adrian s-a încălzit la un foc de tabără alături de prieteni. Cu care, ciudat, a și socializat!
Orice vis frumos se termină pe DN1
Știu că mulți români au ales litoralul pentru prima escapadă din timpul pandemiei de COVID-19. La fel de mulți au mers în stațiunile montane. Și unii și ceilalți și-au descărcat din nou „bateriile” atunci când și-au dat seama că revenirea la o viață normală înseamnă aceleași cozi pe DN1 sau pe Autostrada Soarelui.
În loc de încheiere: îi promit lui Homo Smartphonicus Adrian că uneori va rămâne fără telefonul mobil, pentru că i-a prins bine.
Articol preluat de pe funkytravel.ro
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.