Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Vacanță în podgorie și în inima munților Ciucaș

Podgorie

Când toată lumea vine la mare, constănțenii pleacă de la mare. Zis și făcut! Ne-am luat concediu 5 zile și am decis să plecăm la munte, poate, poate ne relaxăm puțin la răcoare. Primul loc aleas a fost resortul de 4 stele Domeniile Panciu din Vrancea pentru că suntem iubitori de vin. Și bine am făcut! N-am crezut că vom regăsi o bucată din Toscana italienilor în România. Și aici mă refer atăt la serviciile oferite căt și la ospitalitatea angajaților, dar și la preț.


Două nopți de cazare la Domeniile Panciu ne-au costat în jur 550 de lei cu mic dejun inclus….. și ce mic dejun. Managerul resortului, Cristina, ne pregătise în camera un frizante, pentru că aniversam doi ani de căsătorie, ceea ce mi se pare super fain și arată că sunt atenți la detalii. Să revenim la mâncare – delicioasă, plating, mâncare de 5 stele, mai pe românește zis “fomfleuri”, la prețuri decente și în plus la mic dejun primești din partea casei un pahar de cidru de mere, frizante sau vin.


La micul dejun poți alege patru variante, iaurt cu musli și căpsuni, ouă poșate, omletă cu trufe și ouă ochiuri cu sos olandez. În zonă nu vă plictisiți, cei de la Panciu au 120 de hectare de viță de vie și 150 de hectare de mere ( dețin și marca Ana are Mere). Puteți închiria biciclete ca să vă plimbati printre rândurile de viță de vie. Pe drum puteți să mâncați vișine, mere și alte fructe pe care le găsiți la tot pasul. Pentru 50 de lei puteți să culegeți zmeură, afine și mure, să mâncați pe săturate și să umpleți o cutiuță “și pentru acasă”. Să ajungem și la degustarea de vin! Am ales cea mai scumpă variantă – 110 lei, 5 feluri de vin, plimbare și explicații în fabrică, vie și cramă. Informații am primit de la un somelier vreme de 3 ore, timp în care am învățat cum să ținem paharul, cum să “mirosim vinul” și la ce să fim atenți când alegem un vin.

Yvette Spânoche

Seara, la cină se face un superb foc de tabără, au și o piscină unde vă puteți relaxa și evident loc de joacă pentru copii. Distanțarea socială este respectată până la cel mai mic detaliu, dezinfectant peste tot, ospătarii poartă mască și mănuși, iar mesele de pe terasă sunt așezate la mare distanță unele de altele. Ca suvenir poți să cumperi vinuri la preț de producător. Ca să vă faceți o idee: ne-am întors cu 12 sticle de vin, cidru și frizante și am plătit 320 de lei.

O vacanță de cinci zile in România, cu mult mai multe plusuri decât minusuri

De la cele patru stele cu plus, am plecat spre Vama Buzăului, spre Gospodaria lui Nea Ion, un loc tradițional, care vrea să semene cu casele de la țara ale bunicilor noștri. În mare parte le-a ieșit, poate unele decorațiuni sunt ușor exagerate, însă aici prețurile, surprinzător, au fost mult mai mari față de Panciu.

O noapte de cazare, fără mic dejun, a fost 280 de lei, iar micul dejun 35 de lei de persoană, cina 65 de lei. Mâncarea a fost delicioasă, iar angajații ospitalieri.

Am dormit în camera cu nuduri, seara am ascultat discuri cu muzică veche și am mâncat slanină cu ceapă și urdă pe săturate.

De aici poți să mergi la Lacul Siriu, Cascada Urlătoarea, iar noi am încercat să vedem și Lacul Vulturilor, 6 ore dus-întors, traseu de offroad, dar ne-a prins ploaia și am fost nevoiți să ne întoarcem, de frică să nu rămânem pe munte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "primul loc aleas a fost resortul de 4 stele" - valoros arcul, o fi din inox aurit, la 4 stele...
    Avem si noi pe meleagurile astea statiune, complex hotelier, nu e nevoie de romgleza.
    • Like 0


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult