Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Vaccinurile care provoacă autism sau medicina în epoca post-adevărului

În anul 2016, termenul de post-adevăr, introdus în Dicționarul Limbii Engleze editat și permanent actualizat de unversitatea Oxford, a fost declarat cuvântul anului.

Post-adevărul se referă la situațiile în care neadevăruri sau inexactități sunt publicate sau prezentate de cei care știu că materialul înfățișat de ei publicului nu este 100% corect. Dar, practicând tehnica repetiției frecvente și evitând să răspundă criticilor, autorii reușesc să insereze în mințile multora dintre cei cărora li se adresează o concepție falsă, un neadevăr, care le-a fost prezentat ca autentic. Elementul cheie este repetarea, fiindcă, așa cum a arătat Daniel Kahneman, laureat al premiului Nobel, oamenii au o dificultate să facă desebirea între ceva care le-a devenit familiar și ceva adevărat.

Un alt aspect al post-adevărului este acela în care oamenii continuă să creadă un fapt neadevărat, deși există suficiente informații care îl contrazic cu dovezi obiective. Aceasta este atitudinea de știu eu mai bine, trebuie să fie adevărat, îmi spune mie ceva că trebuie să fie altfel.

În succesul post-adevărului intervine și componenta emoțională: promovarea de știri cu caracter negativ, defăimător, publicitatea negativă, bârfele intră mai repede în mintea oamenilor, care sunt mai puțin înclinați să ceară dovezi când primesc informațiile defavorabile unor subiecți.

Tehnicile de informații care recurg la post-adevăr sunt cel mai mult folosite în politică și în industria publicitară, urmate de media de toate genurile și de recent apărutele industrii creative. Ultimele sunt companii pentru care lucrează oameni inteligenți și talentați, care își pun calitățile în slujba lansării în forme noi a ce pot produce industriile manufacturiere, arhitectura, designul, filmele și televiziunea, tehnologia informației, publicistica, artele etc.

Cu toată larga răspândire a practicii bazate pe dovezi, rezultate din studii controlate, medicina contemporană nu este lipsită de vulnerabilitate la atacurile prin tehnici de post-adevăr.

Mai multe articole publicate în ultimii ani, cele mai numeroase din ele apărute în spațiul publicistic necontrolat al mediilor de socializare, au afirmat că vaccinările sunt dăunătoare și au răspândit ideea că ele produc autismul la copiii imunizați. 

Deși falsă, informația a prins și - cu toate contraargumentele publicate de specialiști obiectivi - unii părinți au ales calea de a nu respecta indicațiile de vaccinare. 

Foto: Guliver Getty Images

Au rezultat epidemii, în special de rujeolă, care s-au soldat cu complicații și chiar cu victime. În luna septembrie 2016, Maria Bîrnaure a publicat o anchetă în ziarul Gândul, în care a arătat că numărul de cazuri de rujeolă din primele opt luni ale anului 2016 a fost de 675 și că s-au înregistrat două decese, ambele la copii nevaccinați. Prin comparație, în anul 2015 fuseseră doar 7 cazuri de rujeolă pe durata întregului an. Folosind datele Ministerului Sănătății, reportera a arătat că în perioada 2009-2013 rata de vaccinare a copiilor cu RRO (vaccinul rujeolă-rubeolă-oreion) a scăzut progresiv de la 96,5% la 91,4%, ca să ajungă la 89,4% în anul 2014.

Post-adevărul a fost identificat în publicistica medicală, unde ar exista elemente de fraudă și prezentare subiectivă în până la 70% din publicații (Bryan Hubbard: Post-truth medicine; www.wddty.com; 24 ianuarie 2017). Același autor raportează că multe articole medicale nu sunt scrise de cei care le semnează, ci de salariații companiilor de educație și comunicare medicală, specializate în prelucrarea datelor din studii la care nu au participat și în editarea textelor care pot să le pună în lumina cea mai bună. 

Acești scriitori de meserie sunt foarte puțin preocupați de respectarea strictă a principiilor de medicină bazată pe dovezi și fac tot ce pot ca să manipuleze datele astfel ca să se ajungă la concluziile care sunt scopul și reprezintă interesele celor care au finanțat cercetarea.

Promovarea cu scopul de a crește încrederea în calitatea medicamentelor, a tehnicilor de tratament, a centrelor medicale și a sistemelor de asigurare medicală, folosește adesea celebrități din domeniul sporturilor și al filmelor, politicieni, sau actori amatori prezentați ca beneficiari ai produsului lăudat. Datele din textele debitate sunt formulate astfel ca să se eschiveze de la avertizarea pentru efecte secundare, cost ridicat sau posibile complicații și atractivitatea prezentatorului este astfel pusă în lumină ca ea să reflecte atractivitatea sugerată a produsului sau metodei pentru care se face reclamă.

Jay Ogilvie (Alternative facts in a post-truth world; Forbes, 2 februarie 2017) spune că progresul mare al răspândirii informațiilor cu „adevăr alternativ" ne dă dreptul să spunem că trăim într-o lume a post-adevărului. De care nu este ferită nici medicina contemporană, inseparabil legată de tendințele societății prezente.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Cum se impaca acest articol cu cele in care il ridicati in slavi pe trump? Post-truth a devenit mainstream datorita lui. Si apropo, si Trump a declarat ca vaccinurile cauzează autism.
  • Like 0
 • ce fac antivaxxeri daca se inventeaza vaccinul anti autism ?Gluma e gluma , da mai puneti mana pe o carte sau intrebati un specialist , cand se strica injectia la masina va dati cu parerea ca e mai buna motorina decat benzina ? Va duceti la service !
  • Like 0
 • Autorul presupune ca cititorii stiu ca "studiul" ce corela autismul cu vaccinurile a fost o frauda de proportii uriase, care a schimbat multe in definirea studiilor stiintifice si in validarea acestora. Dar e interesant de observat cum unele comentarii de mai jos arata cat de adevarate sunt afirmatiile lui Martin, intr-adevar, in memoria colectiva a ramas intiparita acea informatie, vaccin=autism, in timp ce toate studiile ample, serioase si corect efectuate, care infirma orice legatura intre autism si vaccinuri, sunt ignorate.
  • Like 1
  • @ Cristiana Thivolle
   check icon
   Ați văzut documentarul "Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe" (2016) ?

   Unde apreciați că este frauda de proporții uriașe despre care vorbiți, la producătorii filmului sau la instituțiile de stat care trebuiau să controleze serios vaccinurile cu dubii?

   Și încă o întrebare: vi se pare cumva un film de ficțiune? Mie mi se pare că este un film real, argumentat cu multe FAPTE ȘI DOVEZI REALE, cu relatări de primă mână, de la oameni care au fost implicați în afacerea respectivă.

   Dvs. pe ce vă bazați certitudinile exhibate aici?
   • Like 0
  • @ Cristiana Thivolle
   Intr-adevar post-adevarul poate sa fie ca vacin=autism, uni oamei e posibil sa se fi familiarizat cu ideea asta si sa confunde asta cu adevarul. Dar ce te face sa crezi ca nu te-ai familializat tu cu faptu ca vacinu e benefic, Esti cumva specialista in domeniu sa fi sigura cum e treaba? Pentru ca uni specialisti continua sa spuna ca vacinul poate provoca autism iar alti continua sa spuna ca nu poate provoca autism. E clar uni mint! Dar de ce?
   Intr-o alta ordine de idei ce interese ar avea cei care spun ca vacinu poate provoca autism? Cinei ii plateste pe ei ca sa spuna asta? Daca ii plateste cineva! Si daca ii plateste cineva acela care ii plateste ce interse are?
   In ordinea asta de idei lucrurile ar capata o alta dimensiune asa ca eu tind sa cred ca cei care continua sa spuna ca vacinul provoaca autism au dreptate pentru ca nu au nici un interes material sa faca asta!
   • Like 0
  • @ Sebastian Radu
   Delia MC Delia MC check icon
   Aveti (sau ati avea) dreptate!Dar daca cineva vrea un experiment, ce se intampla in populația parțial vaccinata ce ar face?Ar răspândi exact asa ceva!Si mai pozează si in salvatori!Sau nu credeți in capacitatea oamenilor de a crea isterii colective?Sau ca unii pozează in atotcunoscatori spre deosebire de ceilalti "ignoranți "?Mintea umană e capabilă de multe perversitati si exact asta e una din ele!...E greu de crezut dar exact asa este.Si încă: de ce a prins aşa de bine la români?Pentru ca ei nu cercetează si nu gândesc încă liber, vezi fenomenul fake-news!In strainatate îsi vacineaza copiii, mai mult ca in Ro.
   • Like 0
 • check icon
  Accidentele rutiere sunt principala cauza de mortalitate a persoanelor tinere. Sa inteleg ca veti renunta la autoturisme si transport in comun?
  PROBABIL, repet, PROBABIL vaccinul poate cauza autismul. Daca ai de ales intre a crapa fara medicamente sau a ramane in viata folosindu-le in situatia in care nu sti ce efecte vor avea medicamentele asupra sanatatii tale viitoare, ce vei alege?
  Orice decizie am lua vor exista argumente pro si contra. Ce este mai avantajos atat pentru tine cat si pentru cei din jurul tau?
  • Like 1
 • check icon
  Mi se pare cel putin absurd ca un doctor sa ne spuna ca "post truth-ul" este doar apanajul mediilor neprofesionale si ca se raspandesc stiri neadevarate si nesustinute de fapte concrete. No ofense dar in articol n-am vazut nici un motiv real pentru a-l.crede. pe cand in realitatea pe care o traiesc eu (si despre care am vazut cazuri) am cunostinte care au patit-o.
  Faptul ca uneori "sufli si in iaurt" e conditionat de ceea ce vezi/traiesti/judeci in plan personal.
  Ca atare, prefer sa citesc de la Martin pareri deapre politica americana, despre muzica, dar nu accept neconditionat statistici ca fiind adevar.
  • Like 1
 • check icon
  Iar o bateți pe dungă și despicați firul în patru dragi comentatori. Lucrurile sunt extrem de simple.

  Prin vaccinare au fost ERADICATE, da mai scriu o dată ERADICATE, boli care au distrus culturi și națiuni, cum ar fi variola și poliomielita sau au distrus armate și au ținut în cruntă subdezvoltare popoare întregi, cum ar fi difteria.

  Uitați ce se întâmplă acum cu focarul de rujeolă din Transilvania. Uite aici adevărul despre ceea ce înseamnă lipsa vaccinării.
  Am ajuns să exportăm boala în Europa.

  http://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/epidemie-de-rujeola-in-belgia-autoritatile-sustin-ca-a-inceput-dupa-ce-o-persoana-s-a-intors-din-romania.html




  • Like 4
  • @
   NU, nu am ajuns sa exportam boala. Daca in alte tari apar cazuri de rujeola apar DIN ACELASI MOTIV: rata de vaccinare de sub 95%, care este considerata necesara pentru a IMPIEDICA RASPANDIREA bolii. Este acelasi "efect de turma" care nu este realizat nici in Romania, nici in alte state, din aceleasi motive timpite, de existenta a unor oameni tampiti, ce isi vehiculeaza prostia necenzurati de media.
   • Like 2
  • @
   Regula ca copiii mici [care nu au schema de vaccin completa, din cauza varstei] nu pot vizita maternitatile exista si la noi. Va spun din proprie experienta, ca a fost invocata la Spitalul Municipal. Dar in aceeasi masura, tot acolo, ea nu era respectata. Adica, in timp ce eu m-am abtinut sa aduc copiii sa isi vada mama care nascuse, alte persoane nu s-au abtinut deloc. Ca la noi, regulile exista. Dar nu sunt aplicate ...
   • Like 0
  • @
   check icon
   Domnule, repet: așa cum dvs. vi-l doriți protejat de imunitatea de turmă, așa eu poate mi-l doresc protejat de prea multe vaccinuri, mai ales la vârste mici. Ce veți face când veți merge la mall cu el, veți avea pretenția să intre doar persoane vaccinate în mall?
   • Like 0
  • @
   check icon
   Comparați mere cu pere. Nimeni nu te obligă să-ți iei carnetul, deci la fel, nimeni nu ar trebui să te oblige să-ți vaccinezi copilul.
   Iar dacă-ți interzice să-l duci la grădiniță și la școală, atunci (1) să scoată obligativitatea mersului la școală și (2) să nu te pună să plătești taxe pentru ceva de care nu beneficiezi.
   • Like 0
  • @
   Mariana check icon
   Si ma rog de ce nu lai primi in comunitate pe copilul meu nevaccinat? Al tau e vaccinat deci nu risca nimic! Binecuvantata incultura !
   • Like 2
  • @
   Mariana check icon
   Zecile astea de copii cu nume si prenume din gradinite sunt vaccinate Gogule, deci acoperiti de vaccin nu risca nimic! Riscul e pentru cei nevaccinati ! Of of of....cultura " de turma" ca sa raman in argument...
   • Like 1
  • @
   check icon
   Domnule, eu cred că noi doi avem puncte de vedere foarte puțin diferite.
   Mai exact, am face aceleași alegeri pentru copiii noștri, dacă autoritățile decidente ar micșora numărul de vaccinuri din schemă și ar crește puțin vârsta de vaccinare.
   • Like 0
  • @
   check icon
   Fiecare face cum crede că este mai bine pentru copilul lui. Eu l-am vaccinat, dar acum, dacă ar fi să aleg din nou, n-aș mai merge pe schema de vaccinare din prezent.
   Și apropo, o știu pe Olivia Steer, am fost în clase paralele cu sora ei. Vă pot spune că nu era o nebună, dimpotrivă!
   • Like 0
  • @ Mariana
   check icon
   Vaccinurile nu oferã protectie 100%,dar formele de boalã pe care le-ar putea face un copil vaccinat sunt usoare,fãrã complicatii.In copilãria mea nu exista ROR,asa cã am fãcut rubeola la 50ani,evident,din cauza imbecilelor anti-vaccin! Boala s-a complicat cu afectarea articulatiilor de LA mâini si picioare. Din cauza redorii matinale am cãzut pe scãri si mi-am luxat glezna.(s-a lãsat cu aparat gipsat,dureri si tot tacâmul) Asa cã "binecuvântatã" fie-vã incultura si prostia! Eu vã doresc sã pãtiti la fel+1-2vertebre cervicale fracturate!
   • Like 0
 • check icon
  Iată și un articol post truth, care afirmă cu certitudine (bazat pe ce?) cum că e fals că vaccinurile pot provoca autism.
  Domnule, treaba cu vaccinurile e ca și cu expunerea la o doză „sigură” de raze X: toți pot face cancer cu o mică probabilitate, și chiar dacă o sută de oameni nu pățesc nimic, un ghinionist din cei 100 va face, fix din cauza expunerii la doza respectivă "safe"!

  Este o certitudine că autismul este indus din exterior, iar asta se datorează fie minunatei industrii farmaceutice, fie minunatei industrii alimentare!

  Cel mai corect ar fi să se reducă la un minimum numărul de vaccinuri din cocktailul de vaccinare și să se meargă pe esențial: polio, rujeolă, rubeolă, difterie, și cam atât - la revedere! Pentru ce se bagă la copii mici și antitetanos, hepatite, oreion, gripă sau betahemolitic?!
  De asemenea, să se mărească la peste un an vârsta primei vaccinări. Nu mi se pare normal să se vaccineze nou născuții!
  • Like 6
  • @
   AdiM check icon
   Exact ca in cazul antibioticelor, pe majoritatea ii insanatoseste ...exceptand unele persoane la care reactia adversa e atat de puternica incat poate duce la moarte.
   Poate autorul articolului doreste sa comenteze "Vaxxed" - aici trailerul:
   https://www.youtube.com/watch?v=VpptZ9IGj7E
   Asa cum spune si De Niro, lumea vrea vaccinuri safe
   https://www.youtube.com/watch?v=IOuDX7YsYHM
   Iar pentru cei pregatiti sa ma injure mentionez ca mi-am vaccinat copiii
   Sanatate multa la toti!
   • Like 0
  • @
   check icon
   Sustin!
   • Like 0
  • @
   Inainte sa afirmati care vaccinuri sunt utile si care nu si la ce varsta sa se vaccineze intrrbati un medic. Toate vaccinurile care sunt incluse in schema de vaccinare sunt la fel de importante. Sporii de tetanos se pot gasi oriunde pe sol, chiar si in orase, copii care se joaca si cad isi produc leziuni si intra in contact cu sporii, pot dezvolta ulterior boala care e, in foarte multe cazuri, mortala. Legat de hepatite, se vacvineaza doar impotriva hepatitei b, la care ne situam destul de bine in europa, cu un numar destul de mare de cazuri. Aceasta se poate lua uneori chiar de la stomatolog sau prin transfuzii, contact sexual neprotejat, interv chir, utilizare de droguri. Beta-hemoliticul...nu are sens, asa se numeaste streptococul beta hemolitic si nu se vaccineaza impotriva lui. Poate va gandeati la hib=h. Influenzae b care se face la copilasi pentru ca in cazul lor exista un risc mare ca in urma unei simple infectii respiratorii cu aceasta bacterie sa dezvolte un tip de laringita cu epiglotita care duc la sufocare si deces, sau pot dezvolta meningita cu aceasta bacterie, aceste doua complicatii nu apar de adulti. Vaccinul antigripal nu intra in schema obligatorie de vaccinare, desi gripa e o boala care a provocat in trecut pandemii cu mortalitate mare. Exista riscul anual de epidemie, in unii ani exista persoane care decedeaza, pentru ca gripa nu e o banala viroza, gripa poate sa ucida, mai ales in randul copiilor si al varstnicilor. Se inregistreaza un numar de decese in fiecare an datorita gripei in tara noastra. Oreionul poate determina la baietei orhiepididimita care sa ii lase sterili sau cu tulburari de fertilitate tot restul vietii, alaturi de alte complicatii precum meningita, pneumonie etc. Vaccinurile care se fac la nou nascuti sunt 2: impotriva hep b pt ca aceast se transmite si de mama si prin orice interventie ulterioara care implica sange deci vrem sa l protejam si bcg=anti TBC , de fapt vrem sa i protejam de meningita tuberculoasa, nu de TBC pulmonar, pt ca aceasta ar fi intalnita in tara noastra unde TBC ul este endemic, frecvent la nou-nascuti si foarte periculoasa.
   • Like 2
  • @
   OK, daca nu trebuie vaccin anti-tetanos, pentru ca organismul are capacitatea sa il combata singur, de ce nu "put your money where your mouth is", adicatelea de ce sa nu mergeti la un laborator sa va infecteze - cu voia dvs! - cu tetanos, iar apoi sa asteptam sa vedem ce se intampla! asa ar fi corect si toti marii oameni isi testeaza teoriile de interventie sau non interventie sociala/sanitara mai intai pe ei insisi, nu?
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   check icon
   Doamnă dragă, dar dvs,. ca fan vaccinuri, de ce nu vă vaccinați și contra antraxului, și contra gripei → anual, contra kuru, de ce nu le luați pe toate, că sunt atâtea boli periculoase, de la care puteți muri, nu...? Eu am fost vaccinat antitetanos la 10 ani, și doar pentru că am căzut și mi-am zdrelit epiderma de pe picior pe o mare suprafață. Altfel, eram nevaccinat și foarte sănătos în continuare, fără niciun antitetanos... Acest vaccin, vaccinul contra oreionului, varicelei, hepatitelor, HPV sau tuberculozei NU SE JUSTIFICĂ LA COPII, și mai ales la copii mici, sub 3 ani!
   • Like 0
  • @
   sa ramanem la cestiune! INAINTE de a decide pentru altii, probati validitatea afirmatiilor dvs prin propria expunere la tetanos si REFUZUL VACCINARII; ati divagat, ati nuantat ulterior postarii mele doar pentru ca vi s-au inmuiat genunchii, nu-i asa?! cum ar veni, ALTII sa nu se vaccineze, pentru ca EU AM FACUT-O SI O VOI FACE ...
   • Like 0
  • @
   check icon
   Păi vedeți că ne putem înțelege?
   E logic și normal ca dvs. și soția, dacă trebuie să mergeți amândoi la lucru după 5 luni, să vă asumați riscul să vă vaccinați copilul de 5 luni.
   E însă la fel de logic, de normal și de bun simț să nu-mi pretindeți și mie să-mi vaccinez copilul de 5 luni cu toate vaccinurile la care vă gândiți dvs. că sunt bune pentru protejarea extinsă („de turmă”) a copilului dvs.
   Așa cum nu puteți avea pretenția ca toți oamenii care intră într-un mall în care vă faceți dvs. cumpărăturile să fie vaccinați.
   Sau poate dvs. vi se pare normal ca, de exemplu, în sălile de cinema, la desene animate să stea alături de copilul dvs. doar copii vaccinați...? :)
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   check icon
   Eu am rămas la subiect, dvs. văd că ați divagat.
   Și da, când v-am văzut din nou, ceva mi s-a înmuiat, dar nu genunchii...
   • Like 0
  • @
   check icon
   Nu sunt cuvintele mele, sunt cuvintele dvs., parafrazate.
   Ce să mai spun, există doamne și „Doamne, doamne...”.
   E bine că măcar știți acum din ce categorie faceți parte!
   • Like 0
  • @ AdiM
   AdiM check icon
   Interviul lui De Niro - de data asta linkul e functional:
   https://www.youtube.com/watch?v=5fLJX4YSSyU
   • Like 0
  • @ Patricia Anda Ioan
   check icon
   Și dacă v-aș spune că am întrebat medici buni, mai mulți, și că niciunul nu a vrut să bage mâna în foc, pentru absolut niciun produs farmaceutic?
   Și dacă v-aș spune că știu un mic detaliu relevant, direct de la un prieten cercetător, care a lucrat pentru o mare companie, și mi-a împărtășit o mică informație, direct de la sursă?

   Vă rog, lăsați textele bune de pus în broșurele pentru alții... Nu v-ați gândit că poate sunt medic? Antibetahemoliticul este inclus în schema de vaccinare din Canada, care însă începe la 6 luni, nu ca în România, imediat după naștere.
   • Like 0
 • Poate ma lamureste cineva de ce vrea Bill Gates sa reduca populatia globului prin diferite metode,printre care si vaccinurile.Chiar a zis,cu gura lui,declaratie explicita,nu va mint ca Liiceanu.Sper sa nu spuneti ca e o voce singulara in acest peisaj si ca nu reprezinta vointa unui grup de interese.Nici n-o sa trec in cealalta extrema spunand ca toate vaccinurile sunt nocive,sunt absolut convins ca exista vaccinuri benefice,dar Bill Gates ne-a dat o tema pentru acasa. Am o nedumerire cu cele de imunizare,de ce sa te legi la cap fara sa te doara ,sau, pe sistemul "nu da vrabia din mana pe cioara de pe gard",de ce sa dai imunitatea naturala a organismului pe cea din vaccin? Doar daca vrei sa previi preventiv toate prevenirile.Va dau si linkul https://www.youtube.com/watch?v=dkna3jHk2hM
  • Like 0
  • @ Serban Maraciuc
   A1 dauneaza grav sanatatii mintale cu astfel de distorsionari ale faptelor. Conceptul sustinut de Bill Gates merge tocmai in directia inversa celei prezentate de microcefalli ce au pregatit respectivul material din linkul prezentat de dumneata. Explicatii arhi-suficiente mai jos:
   http://www.snopes.com/bill-gates-vaccinations-depopulation/
   si aici
   https://www.quora.com/What-does-Bill-Gates-mean-when-he-says-that-we-can-reduce-world-population-through-vaccines-healthcare-and-reproductive-health-services
   si aici
   https://www.forbes.com/sites/matthewherper/2011/11/02/the-second-coming-of-bill-gates/#97efdd213fd5
   • Like 3
  • @ Iron Spike
   Da' cat venin ai bagat in vaccin! Nu s-a inventat inca un vaccin de calmare,anti ura,anti jignire? Ti l-as recomanda.Din cata engleza mai stiu si eu ,Bill Gates sustine intr-o insiruire coerenta de propozitii,reducerea populatiei cu 10-15 la suta.Nu vad nimic scos din context,nu vad fracuri de logica.Probabil,ulterior,a venit cu explicatii care sa-i readuca in gura porumbelul scos tot pe acolo.
   • Like 0
  • @ Iron Spike
   Da' cat venin ai bagat in vaccin! Nu s-a inventat inca un vaccin de calmare,anti ura,anti jignire? Ti l-as recomanda.Din cata engleza mai stiu si eu ,Bill Gates sustine intr-o insiruire coerenta de propoziti,reducerea populatiei cu 10-15 la suta.Nu vad nimic scos din context,nu vad fracuri de logica.Probabil,ulterior,a venit cu explicatii care sa-i readuca in gura porumbelul scos tot pe acolo.
   • Like 0
  • @ Serban Maraciuc
   Stimate domn, nu ai inteles - insa ai sarit imediat sa imi raspunzi. Bill Gates a mentionat in acelasi discurs "vaccinare" si "reducerea populatiei", prezentand totodata intregul concept - insa doar unii precum A1 (si altii aidoma lor) s-au repezit sa dea o alta interpretare. Iti recomand sa studiezi link-urile postate de mine mai sus, inteleg ca engleza nu iti este complet straina. Nu am timp si nu are sens sa dezvolt aici ceea ce deja este prezentat acolo.
   • Like 0
  • @
   Chestie de alegere personala.Eu doar mi-am exprimat o nedumerire.Sa inteleg ca preferi o imunitate artificiala in locul imbunatatirii pe cale naturala,neinvaziva a imunitatii cu care te-ai nascut?
   • Like 0
  • @ Serban Maraciuc
   Reportajul Antena 1 nu se pune. Aveti aici, de pe siteul la care v-a trimis Serban Maraciuc, reproduse cuvintele lui Bill Gates si ale Melindei care, in esenta, REAFIRMA un adevar probat in toate societatile care au avansat IN EDUCATIE si acces la SANATATE PUBLICA [furnizata, da, SI de vaccinuri] ... "In society after society, he saw, when the mortality rate falls—specifically, below 10 deaths per 1,000 people—the birth rate follows, and population growth stabilizes. “It goes against common sense,” Gates says. Most parents don’t choose to have eight children because they want to have big families, it turns out, but because they know many of their children will die." “If a mother and father know their child is going to live to adulthood, they start to naturally reduce their population size,” says Melinda.
   • Like 2
  • @ Serban Maraciuc
   Cine urmărește tot discursul TED, află că Bill Gates se referă la tendința micșorării creșterii demografice odată cu creșterea calității apei, alimentației, a serviciilor de sănătate, a calității vieții în general. Deși pare paradoxal, scăderea mortalității infantile nu duce pe termen lung la creșterea populației ci la scăderea acesteia (părinții nu mai fac 6-7 copii în speranța că le vor trăi măcar 2 până la vârsta maturității). De asemenea, asigurările sociale (pensiile) dau garanția unui trai satisfăcător fără necesitatea unei familii foarte extinse care să asigure acest trai părinților în vârstă, așa cum era și la noi acum vreo sută de ani.
   • Like 3
  • @ Anca Paduraru
   CORECTIE!! site-urile au fost indicate de Iron Spike, care prezinta un punct de vedere pro-vaccin, contrar celui sustinut de Serban Maraciuc, care e contra-vaccin.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult