Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Valeriu Gheorghiță: 60% din centre au vaccin de la Pfizer, 30% de la AstraZeneca, 10% – Moderna. Cei care se înscriu pe listele de aşteptare vor primi o estimare a momentului vaccinării

Valeriu Gheorghiță

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, spune că aproape 80.000 de programări pentru imunizarea cu AstraZeneca au fost anulate, însă în platformă sunt peste 380.000 de persoane programate pentru vaccin.

“Aproximativ 80.000 de anulări din platformă, dar în același timp au fost foarte multe programări, așa încât, la acest moment, în platformă sunt peste 380.000 de locuri ocupate în centrele în care se distribuie vaccin de la AstraZeneca. Din aceste locuri, aproximativ 125.000 de persoane sunt pentru doza I.

Cred că mai relevant este ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore. Au fost aproximativ 12.500 de anulări și, în același timp, s-au făcut aproximativ 14.000 de noi programări. Situația pe care am solicitat-o de la colegii mei de la STS era de la ora 13:00, deci cumva cuprinde și perioada de dinaintea anunțului efectuat de Agenția Europeană a Medicamentului.

Numărul celor care se programează este mai mare decât numărul celor care își anulează programările”, a declarat Gheorghiță la Digi24. Potrivit medicului, după 13 cazuri de tromboză la 20 de milioane de vaccinați, este aproape imposibil de făcut o legătură între AstraZeneca și apariția acestei afecțiuni.

Valeriu Gheorghiță a anunțat că persoanele aflate pe lista de așteptare vor„Un lucru important de menționat, din acest weekend platforma de programare va începe notificarea persoanelor din lista de așteptare pe locurile care vor fi disponibilizate după anularea unor programări, pentru a notifica alte persoane care sunt în lista de așteptare și care poate își doresc să ocupe acel loc liber într-un centru de vaccinare.

Sunt convins, la acest moment, că există o îndoială în rândul populației și poate un grad de neîncredere față de siguranța acestui tip de vaccin. Cred că, alături de colegii mei, printr-o comunicare și o informare cât mai frecventă a beneficiilor, a riscurilor, putem să creștem treptat încrederea în acest tip de vaccin, pentru că realmente trebuie să luăm în calcul datele științifice care dovedesc că acest vaccin rămâne unul sigur și eficient”, a mai spus coordonatorul campaniei naționale de imunizare contra Covid-19.”

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că autorităţile iau în calcul ideea ca oamenii să ştie din timp cu ce ser vor fi imunizaţi, chiar de la momentul înscrierii pe lista de aşteptare.

”Nu e firesc să stai trei săptămâni pe o listă de aşteptare şi să afli în ziua notificării că este, de fapt, un vaccin pe care poate nu vrei să-l foloseşti. Va creşte timpul de aşteptare şi implicit va îngreuna campania de vaccinare”, a declarat, vineri seară, la Digi 24, Valeriu Gheorghiţă, potrivit News.ro.

Acesta a explicat că 60% din centre au vaccin de la Pfizer, 30% de la Astra Zeneca şi 10% - Moderna.

De asemenea, preşedintele CNCAV precizează că, ”în câteva săptămâni”, cei care se înscriu pe listele de aşteptare vor primi o estimare a momentului când vor fi vaccinaţi şi se ia în calcul posibilitatea de a se spune de la început ce vaccin va fi folosit la imunizarea fiecărei persoane.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In perioada de ''citeva saptamini"" pina se primeste mesaj cu momentul in care vom putea sa venim in centru cine sunt cei care totusi sunt vaccinati? Cei inscrisi inainte de 15 martie? Totul e neclar si confuz
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult