Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Varianta indiană ar putea să devină dominantă în România până în luna august, cel târziu septembrie, singură sau în tandem cu tulpina braziliană. Platoul infectărilor va mai dura câteva săptămâni

vaccinare - pauza - ROBERT GHEMENT / EPA / Profimedia

Foto: Robert Ghement / EPA / Profimedia

Dintre variantele de îngrijorare (VOC) depistate în România cei mai plauzibili candidați pentru a deveni tulpina dominată în valul 4 sunt variantele delta (indiană - B1617.2) și gamma (braziliană - P1).

Acestea se află deja atât în circulație comunitară, cât și în creștere accelerată, în ciuda scăderii abrupte a numărului de infectări cu varianta alpha (britanică - B117).

Evident e greu să faci statistica cu mai puțin de 100 de secvențieri pe săptămână, dar chiar și în absența unui program național de secventiere, imaginea pare să fie favorabilă tulpinei delta (indiană) care este cu 60% mai infecțioasă decât varianta alpha (britanică) care este acum dominantă în România.

(clic pe imagine pentru a mări dimensiunea)

Având în vedere că în Marea Britanie varianta delta este deja dominantă în proporție de 90% la mai puțin de 3 luni de la detectarea sa în aprilie, este probabil ca și în România varianta indiană (delta) să devină dominantă până în luna august, cel târziu septembrie, singură sau în tandem cu tulpina braziliană (gamma).

Evoluția tulpinii alpha a fost similară, devenind dominantă în 3 luni de la detecție și avem puține motive să ne îndoim că acum situația va evolua diferit.

Vestea bună pentru cei vaccinați este că marea majoritate a noilor infectări din Marea Britanie sunt în rândul celor care nu s-au vaccinat cu minim o doză.

Vaccinarea protejează față de toate tulpinile VOC ale SARS-CoV-2 în circulație și este singura măsură care poate împiedica apariția unui val 4 în toamnă. Este regretabil că efortul de vaccinare a fost abandonat atât de rapid. Autoritățile nu au niciun motiv să se considere în vacanță.

Oricine moare în aceste zile de COVID-19 ar fi putut trăi și azi dacă ar fi decis să se vaccineze cu 30 de zile în urmă. Pe patul de moarte regretul că ai crezut minciunile negaționiste e însă tardiv. Prea multe familii au aflat asta când era prea târziu.

Vaccinează-te, mai de vreme sau mai târziu virusul va ajunge în casa tuturor, dar va lua doar viața celor nevaccinați. Nu e prea târziu să optezi pentru a nu mai participa la loteria morții prin COVID-19.

Dacă ești deja vaccinat, bucură-te de vacanță și de evoluția bună a infectărilor care se află într-un platou care va mai dura câteva săptămâni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu sunt antivaccinist,dimpotriva,m-am vaccinat. Nu sunt nici adeptul teoriei conspiratiilor dar...incep sa am unele indoieli legat de informatiile care ni se dau sau care nu ni se dau. Un singur exemplu:cunosc cel putin 3 persoane care s-au vaccinat si care in urma unor analize au aflat ca nu au anticorpi. Doua persoane au facut acest test in SUA. Nu se spune nicaieri nimic despre astfel de situatii,ceea ce ma face sa ma indoiesc fie de eficienta vaccinului,fie de gravitatea acestei boli.
    • Like 0
    • @ Iustin Grama
      ctm check icon
      Nu sunt specialist dar cred se spune cam peste tot numai ca intr-o alta forma. De exemplu Astra Zeneca, dupa doua vaccinuri, ofera protectie de 66% (la prima varianta). Asta inseamana ca 1/3 din cei vaccinati nu au anticorpi suficienti. La unii dintre ei poate sunt chiar nedetectabili la un test.
      • Like 0
    • @ Iustin Grama
      Stimate dl Iustin Grama, cantitatea de anticorpi depinde și de sistemul imunitar al persoanei vaccinate. Dacă imunitatea unei persoane este la pământ nu poate reacționa producând anticorpi.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult