Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Varianta indiană ar putea să devină dominantă în România până în luna august, cel târziu septembrie, singură sau în tandem cu tulpina braziliană. Platoul infectărilor va mai dura câteva săptămâni

vaccinare - pauza - ROBERT GHEMENT / EPA / Profimedia

Foto: Robert Ghement / EPA / Profimedia

Dintre variantele de îngrijorare (VOC) depistate în România cei mai plauzibili candidați pentru a deveni tulpina dominată în valul 4 sunt variantele delta (indiană - B1617.2) și gamma (braziliană - P1).

Acestea se află deja atât în circulație comunitară, cât și în creștere accelerată, în ciuda scăderii abrupte a numărului de infectări cu varianta alpha (britanică - B117).

Evident e greu să faci statistica cu mai puțin de 100 de secvențieri pe săptămână, dar chiar și în absența unui program național de secventiere, imaginea pare să fie favorabilă tulpinei delta (indiană) care este cu 60% mai infecțioasă decât varianta alpha (britanică) care este acum dominantă în România.

(clic pe imagine pentru a mări dimensiunea)

Având în vedere că în Marea Britanie varianta delta este deja dominantă în proporție de 90% la mai puțin de 3 luni de la detectarea sa în aprilie, este probabil ca și în România varianta indiană (delta) să devină dominantă până în luna august, cel târziu septembrie, singură sau în tandem cu tulpina braziliană (gamma).

Evoluția tulpinii alpha a fost similară, devenind dominantă în 3 luni de la detecție și avem puține motive să ne îndoim că acum situația va evolua diferit.

Vestea bună pentru cei vaccinați este că marea majoritate a noilor infectări din Marea Britanie sunt în rândul celor care nu s-au vaccinat cu minim o doză.

Vaccinarea protejează față de toate tulpinile VOC ale SARS-CoV-2 în circulație și este singura măsură care poate împiedica apariția unui val 4 în toamnă. Este regretabil că efortul de vaccinare a fost abandonat atât de rapid. Autoritățile nu au niciun motiv să se considere în vacanță.

Oricine moare în aceste zile de COVID-19 ar fi putut trăi și azi dacă ar fi decis să se vaccineze cu 30 de zile în urmă. Pe patul de moarte regretul că ai crezut minciunile negaționiste e însă tardiv. Prea multe familii au aflat asta când era prea târziu.

Vaccinează-te, mai de vreme sau mai târziu virusul va ajunge în casa tuturor, dar va lua doar viața celor nevaccinați. Nu e prea târziu să optezi pentru a nu mai participa la loteria morții prin COVID-19.

Dacă ești deja vaccinat, bucură-te de vacanță și de evoluția bună a infectărilor care se află într-un platou care va mai dura câteva săptămâni.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu sunt antivaccinist,dimpotriva,m-am vaccinat. Nu sunt nici adeptul teoriei conspiratiilor dar...incep sa am unele indoieli legat de informatiile care ni se dau sau care nu ni se dau. Un singur exemplu:cunosc cel putin 3 persoane care s-au vaccinat si care in urma unor analize au aflat ca nu au anticorpi. Doua persoane au facut acest test in SUA. Nu se spune nicaieri nimic despre astfel de situatii,ceea ce ma face sa ma indoiesc fie de eficienta vaccinului,fie de gravitatea acestei boli.
  • Like 0
  • @ Iustin Grama
   ctm check icon
   Nu sunt specialist dar cred se spune cam peste tot numai ca intr-o alta forma. De exemplu Astra Zeneca, dupa doua vaccinuri, ofera protectie de 66% (la prima varianta). Asta inseamana ca 1/3 din cei vaccinati nu au anticorpi suficienti. La unii dintre ei poate sunt chiar nedetectabili la un test.
   • Like 0
  • @ Iustin Grama
   Stimate dl Iustin Grama, cantitatea de anticorpi depinde și de sistemul imunitar al persoanei vaccinate. Dacă imunitatea unei persoane este la pământ nu poate reacționa producând anticorpi.
   • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult