Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Vasile Bănescu, BOR: „Mă tem că mulți nu iau lumină în perioada asta, ci iau doar în greutate”

Preotul ortodox Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, și preotul catolic, Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, au fost invitații lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, care va fi difuzată la Digi 24, în Duminica Paștelui, începând cu ora 13:05. Aceștia vorbesc despre cum este percepută astăzi ideea de sărbătoare religioasă, cum este afectată de consumerism și cum putem să îi regăsim semnificația.

„Mă tem că mulți nu iau lumină în această perioadă, ci iau doar în greutate. E un efect al ratării întâlnirii cu sărbătoarea și conținutul ei”, a spus Vasile Bănescu. 

Francisc Doboș este de părere că penntru a reuși să trăiești cu adevărat sărbătoarea trebuie să începi să te bucuri de zilele obișnuite.

„Dacă Dumnezeu e cel care a creat nu doar duminica, nu doar ziua de sărbătoare, eu aș îndrăzni să spun că ar trebui să recuperăm mai degrabă zilele normale din timpul săptămânii pentru a putea să gustăm dimensiunea sărbătorii. 

Așteptăm întotdeauna altceva, vineri. De ca și cum viața noastră nu ar fi deplină de luni până vineri.

Ce face Învierea? Învierea lui Hristos ne face nu doar să descoperim dumnezeirea din noi, ci să ne dăm seama că Dumnezeu a intrat în toate aceste zile ale săptămânii”, spune Francisc Doboș.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Oamenii sunt oglinda BOR.După revoluție, BOR a avut decât două ținte, înavuțirea rapidă și cât mai multă influență și putere, fără să-și dea seama că prin puterea ex. așa zișii credincioși vor face la fel. Și odată dobândit un anumit nivel de opulență apare exhibiționismul și ghiftuirea proprie cu orice ocazie mai aparte.Uite așa chiar și românul sărac umple masa cu de toate uitând ca și BOR menirea unor astfel de sărbători ca Paștele si Crăciunul.
    • Like 2


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult